Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα για ανεργία
  • [02] Δηλώσεις Παπαντωνίου για γκάλοπ και ανεργία
  • [03] Δίκη 17Ν:Μάρτυρας αναγνώρισε το Γεωργιάδη ως τον ενοικιαστή της
  • [04] Συνάντηση Στεφανόπουλου με τον Πρόεδρο της Κύπρου.
  • [05] Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου
  • [06] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [07] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών
  • [08] Ο Ολυμπιακός και πάλι πρωταθλητής

  • [01] Συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα για ανεργία

    26/05/2003 13:51:48

    Καταγγελία για χιλιάδες προσλήψεις ενόψει των εκλογών, που ωστόσο δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, έκανε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για προσλήψεις 90 χιλιάδων ατόμων απο τους οποίους οι 50 χιλιάδες θα προσληφθούν στο δημόσιο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι άλλες 40 χιλιάδες απο επιχειρήσεις τις οποίες μάλιστα θα επιδοτήσει η κυβέρνηση.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενη στα τελευταία κρούσματα πτώχευσης ή κλεισίματος επιχειρήσεων, είπε ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν γιατί το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και γιατί οι επιχειρήσεις μεταφέρουν κεφάλαια και επιχειρήσεις μέσα και έξω απο την Ελλάδα με μοναδικό κριτήριο το υπερκέρδος.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που κατέθεσε το πολιτικό γραφείο του κόμματος για την προστασία των ανέργων, όπως είναι η επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, η συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και τα 55 για τους άνδρες, η μηνιαία κρατική επιδότηση για οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά, η επιχορήγηση του ενοικίου κλπ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε ως άλλοθι τα σχόλια ορισμένων ότι το μεταναστευτικό ρεύμα και η φθηνή εργασία ευθύνονται για την ανεργία, λέγοντας ότι το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί απο το ίδιο το σύστημα, γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που προκαλεί και καθηλώνει τις ανισότιμες σχέσεις και αυτό το ίδιο το προϊόν της πολιτικής τους το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την ανεργία, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός της για την προστασία των ανέργων δεν είναι μαξιμαλιστικές αλλά αντίθετα είναι αμυντικά μέτρα και υποστήριξε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν τα ταμεία γιατί υπάρχει συσσώρευση κερδών στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους.

    Το ΚΚΕ, είπε η γραμματέας του κόμματος, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στο χώρο του συνδικαλισμού, λέγοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική, αντίθετα είπε αν πρέπει κάποιος να αλλάξει τακτική είναι η ΓΣΕΕ και γενικότερα η κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, δεν νομοθετούν οι ιδιώτες αλλά η Βουλή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συγκρότηση της ''αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ'', η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι πιθανόν οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και όχι τον Απρίλη, αλλά πριν απο κάθε εκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ συγκροτείται αριστερή αντιπολίτευση. Πρόκειται για άλλοθι, που εμφανίζεται πριν απο κάθε εκλογική αναμέτρηση.

    Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει το θέμα της κεντροαριστεράς που ήδη συζητείται μετά το συνέδριο της ΑΕΚΑ και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι κατά την προεκλογική περίοδο, θα κυριαρχήσουν το αντιΠΑΣΟΚ και αντιδεξιό δίλημμα, προβλέποντας έτσι μια οξυμένη προεκλογική περίοδο, που στόχο θα έχει να αυξηθεί στο έπακρο η προπαγάνδα του εκφοβισμού.

    Θέλουν το λαό να είναι φοβισμένος ώστε ακόμη και αν θέλει να γίνουν αλλαγές να φοβάται να το κάνει. Είναι επικίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κατέληξε η γραμματέας του ΚΚΕ.

    [Φώτο-547065]

    [02] Δηλώσεις Παπαντωνίου για γκάλοπ και ανεργία

    26/05/2003 12:10:13

    Τα πρόσφατα γκάλοπ καθώς και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της ανεργίας,κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου,αμέσως μετά την ομιλία του,με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργανώνει το Υπουργείο για τις ευρωπαϊκές δυνατότητες και την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, ημερίδας η οποια διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Για τα γκάλοπ ο κ.Παπαντωνίου σχολίασε ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία κρίση εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση.Πρέπει να ανακτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε,αναδεικνύοντας το έργο μας και διαγράφοντας την πορεία μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό,συμπλήρωσε, πρέπει να είναι και το νόημα της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ώστε σε λίγο καιρό να αναστραφεί το κλίμα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος παρατήρησε ότι δεν έχουν σχέση τα όσα έχουν λεχθεί με τις διεργασίες στον τομέα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

    Στην ομιλία του ο κ.Παπαντωνίου είχε αναφερθεί στα βήματα στα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαρθρωτική και η τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου.Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί συνεργασία για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των επιχειρησιακών αναγκών σε εξοπλιστικούς τομείς στρατηγικής σημασίας. Επίσης, απαιτείται η αποδέσμευση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών απο τον έλεγχο του κράτους.

    Πρέπει να ξεπεραστούν εθνικιστικές αντιλήψεις για μικρές εθνικές βιομηχανίες και να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εθνικών συνόρων σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία,τόνισε.

    Επίσης,υπενθύμισε ότι τα ευρωπαϊκά συνδικαλιστικά κινήματα τάσσονται υπέρ των διεργασιών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης μέσα απο εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.-

    [03] Δίκη 17Ν:Μάρτυρας αναγνώρισε το Γεωργιάδη ως τον ενοικιαστή της Δαμάρεως

    26/05/2003 12:10:04

    Ο μάρτυρας Πέτρος Βραχάτης πληρεξούσιος του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στην οδό Δαμάρεως,κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Διονύσης Γεωργιάδης είχε εμφανιστεί για να νοικιάσει το σπίτι χρησιμοποιώντας ταυτότητα με το όνομα Βασίλης Παπαδημητριου.

    Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Γεωργιάδης δεν έκανε καμιά διαπραγμάτευση,δεν ζήτησε να δει το σπίτι, αλλά υπέγραψε κατευθείαν το συμβόλαιο.

    Ο Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι καθ`υπόδειξη του Σάββα Ξηρού είχε συναντήσει τον κ.Βραχάτη για να κλείσει το σπίτι,αλλά αρνήθηκε ότι υπέγραψε το μισθωτήριο.

    Ο συνήγορος του κατηγορούμενου επεσήμανε στον μάρτυρα ότι η κ.Καλφόγλου κατέθεσε πριν από αυτόν ότι τον είχε δει με τον Σάββα Ξηρό.

    Ο κ.Βραχάτης απάντησε ότι είχε δει αρκετούς υποψήφιους ενοικιαστές και ότι δεν θυμάται αν ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Σάββας Ξηρός.

    Ο ίδιος ο Ξηρός είπε στο μάρτυρα ότι είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο πριν πάει ο Γεωργιάδης για το σπίτι και ότι τον είδε,τόσο κατά τον χρόνο των διαπραγματεύσεων για την ενοικίαση όσο και αργότερα με αφορμή βλάβη που είχε εμφανιστεί στα υδραυλικά του σπιτιού.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες από υποθέσεις εκρήξεων,στην ολλανδική πρεσβεία, στα γραφεία της ΕΟΚ και αλλού και ο ιδιοκήτης των ρυμουλκών Καραπιπέρη,κ.Σταύρος Καραπιπέρης.

    μάρτυρας,εκνευρισμένος απηύθυνε ερωτήσεις στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ζητώντας να μάθει το λόγο που επέλεξαν να χτυπήσουν ένα πλοίο του.

    [Φώτο-557671]

    [04] Συνάντηση Στεφανόπουλου με τον Πρόεδρο της Κύπρου.

    26/05/2003 11:18:22

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είχε σήμερα το πρωί ημίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα και ήδη συναντάται με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη.

    Οι κ.κ.Στεφανόπουλος και Παπαδόπουλος συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα.

    Υποδεχόμενος τον κύπριο Πρόεδρο,ο κ.Στεφανόπουλος τον ρώτησε για την κατάσταση της υγείας του με δεδομένο το πρόβλημα με τις φωνητικές χορδές του.

    Πάω καλύτερα,απάντησε ο κ.Παπαδόπουλος,αλλά πρέπει να προσέχω και να μην μιλώ πολύ.

    Πράγματι,ανταπάντησε ο κ.Στεφανόπουλος και σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην μιλά.-

    [Φώτο-552409]

    [05] Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου

    25/05/2003 23:55:52

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Αύριο ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει για το εθνικό θέμα στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    [06] Νέες δημοσκοπήσεις

    25/05/2003 23:53:10

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η μία αναφέρεται στην πρόθεση ψήφου και η δεύτερη στην εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη δημοσκόπηση της εταιρίας RASS και σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39,6%, το ΠΑΣΟΚ 29,8%, το ΚΚΕ 4,7%, ο ΣΥΝ 2,6%, το ΔΗΚΚΙ 2% και το ΛΑΟΣ 1,8%, ενώ ένα ποσοστό 17,4% παραμένει αδιευκρίνιστο Στο ερώτημα ποιός είναι καταλλληλότερος για πρωθυπουργός, το 33,5% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και το 32,8% τον Κώστα Σημίτη.

    Στη δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρίας V-PRC η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα (55,9%),παρότι ένα 33,8% υποστηρίζει το αντίθετο. Επίσης, το 40,7% ζητά απο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αλλάξει πολιτική σε κρίσιμους τομείς και το 32,1% να αλλάξει τα πρόσωπα που ασκούν τις πολιτικές. Στο ερώτημα σε ποιούς τομείς θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση το 27,6% απαντά στην καταπολέμηση της ανεργίας ,το 21.4% στον έλεγχο των τιμών, το 17,9% στην υγεία και το 9,6% στην προστασία των αγροτικού εισοδήματος.

    [07] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών

    25/05/2003 23:43:23

    Κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκινούν αύριο οι εργασίες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

    Σημαντικά θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στη διάσκεψη, στην οποία θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, είναι μεταξύ άλλων, η χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν οι τρίτες μεσογειακές χώρες για τη μεταρρύθμιση των οικονομικών, κοινωνικών και διοικητικών τους δομών, και η σύναψη διμερών ευρωμεσογειακών συμφωνιών σύνδεσης.

    Επίσης, θα εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας ενός ευρωμεσογειακού χάρτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

    [08] Ο Ολυμπιακός και πάλι πρωταθλητής

    25/05/2003 23:41:45

    Ο Ολυμπιακός στέφθηκε για έβδομη συνεχή φορά πρωταθλητής, πετυχαίνοντας ένα ρεκόρ που θα χρειασθεί αρκετός καιρός για να καταρριφθεί. Οι «ερυθρόλευκοι νίκησαν άνετα στην Ξάνθη την τοπική ομάδα με 5-1 και πήραν τον τίτλο, χάρη στο εντυπωσιακό 3-0 με το οποίο νίκησαν την περασμένη εβδομάδα τον Παναθηναϊκό, καθώς οι δύο «αιώνιοι ισοβάθμισαν στην κορυφή της τελικής κατάταξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2003 - 11:30:20 UTC