Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή:Χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.
  • [02] Τι προτείνει η ΕΕ για υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
  • [03] Συνάντηση Γ.Παπαντωνίου με Τόμας Μίλερ.
  • [04] Στη βουλή η τροπολογία για ΧΥΤΑ-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
  • [05] Πανελλήνιες:Δύσκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα της Φυσικής
  • [06] Εμφάνιση νέφους στο Λεκανοπέδιο
  • [07] Oλοκληρώθηκε η σύνοδος της G8

  • [01] Βουλή:Χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    03/06/2003 13:19:17

    Το θέμα της χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) ήρθε και πάλι στη Βουλη με πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης για να προσκληθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για το ποιές ΜΚΟ χρηματοδοτούνται, από πού και με τί ποσά.

    Η πρόταση έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και υπέρ της τάχθηκαν βουλευτές όλων των κομμάτων, με αποτέλεσμα να οριστεί η Τρίτη 10.6 στις 11 π.μ. για να κληθούν οι εν λόγω υπουργοί να ενημερώσουν την Επιτροπή.

    Ειδικότερα ο Ι. Καψής (ΠΑΣΟΚ) επεσήμανε ότι τεράστια κονδύλια διακινούνται για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σημαντικό μέρος των οποίων χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων και επηρεασμό ψήφων. Ζήτησε επίσης ενημέρωση από τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών με συγκεκριμένο κατάλογο για τις χρηματοδοτήσεις και τους ελέγχους που έχουν γίνει.

    Η Λιάνα Κανέλη (ΚΚΕ) ανέφερε εξάλλου ότι ''εκτός από τις φανερές χρηματοδοτήσεις υπάρχουν και τα μυστικά κονδύλια, και τα στοιχεία που υπάρχουν καταστρέφονται μετά από τρίμηνο'', ζήτησε δε να δοθούν τα στοιχεία πριν τη σύγκλιση της Επιτροπής.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης από εποπτευόμενους από τα υπουργεία οργανισμούς του δημόσιου τομέα.

    [02] Τι προτείνει η ΕΕ για υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

    03/06/2003 13:05:24

    Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν τη διαφάνεια, ένα προσιτό κόστος για όλους τους καταναλωτές, υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών και τη λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία (δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες όλων των καταναλωτών).

    Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην Πράσινη Βίβλο για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έγγραφο com 2003/270 τελικό).

    Σε ο,τι αφορά το προσιτό κόστος για όλους τους καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί απο τα κράτη - μέλη της ΕΕ να παρεμβαίνουν μέσω των αρμοδίων Αρχών και να εγγυώνται τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των καταναλωτών σε προσιτές τιμές.

    Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνουν τα κράτη-μέλη υπόψη τους τις δυνατότητες να έχουν πρόσβαση με προσιτό κόστος οι ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες. Και στην ανάγκη τα κράτη-μέλη να παρέχουν σε αυτούς ακόμα και δωρεάν τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

    Για να επιτευχθεί ο στόχος του προσιτού κόστους τα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε θα πρέπει να χρηματοδοτούν άμεσα το κόστος είτε να καλύπτεται το επιπλέον κόστος μέσω εισφορών απο τους συμμετέχοντες στην αγορά παροχής υπηρεσιών των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ένα προσιτό κόστος για όλους , να λειτουργούν οι Οργανισμοί Παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας με διαφάνεια, να διασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, να εκπροσωπούνται οι χρήστες των Υπηρεσιών στους Οργανισμούς, να λειτουργούν με ανεξαρτησία οι ρυθμιστικές αρχές και να καταστεί αποτελεσματικότερος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών.

    Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτρεπή καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί επι του θέματος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2003 εγγράφως στη διεύθυνση:

    European Commision

    Green Paper on Servises

    of General Interest

    Consultation

    BREY 7/342

    B-1049 Brussels

    ή

    Mailto SGI- Consultation @ cec.eu.int

    [03] Συνάντηση Γ.Παπαντωνίου με Τόμας Μίλερ.

    03/06/2003 12:58:34

    Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ,ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση,διάρκειας 45 λεπτών,του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες για το πρώτο θέμα ο κ.Μίλερ ανέφερε στον κ.Παπαντωνίου ότι ελληνικές εταιρίες μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Για το θέμα των Στρατηγείων ο κ.Παπαντωνίου επανέλαβε στον κ.Μίλερ ότι η παρουσία της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ισχυρή στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα Στρατηγεία και εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια.

    Παραβιάσεις Στην ίδια συνάντηση ο κ.Παπαντωνίου έθεσε για άλλη μια φορά τους κινδύνους για πρόκληση ατυχήματος που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χθες πιλότος επιβατικού αεροσκάφους της Σίγκαπουρ Αιρλάινς ανέφερε προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την ύπαρξη δύο άγνωστων ιχνών, στην πορεία πτήσης του χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Εικάζεται ότι επρόκειτο για τουρκικά αεροσκάφη και το συμβάν έλαβε χώρα 30 μίλια βορειοδυτικά της Χίου,δηλαδή στην απόσταση μεταξύ Χίου και Σκύρου.

    Χθες 36 τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 25 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά,ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Οπως έγινε γνωστό 7 από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναχαιτίσθηκαν μετά από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά,ήσαν οπλισμένα.-

    [Φώτο-586421]

    [04] Στη βουλή η τροπολογία για ΧΥΤΑ-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    03/06/2003 12:48:40

    Στη Βουλή συζητείται σήμερα η τροπολογία την οποία κατέθεσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου για την επιλογή περιοχών της Αττικής για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων.

    Εξω από τη Βουλή πραγματοποιούν συγκέντρωση κάτοικοι και φορείς της νοτιανατολικής Αττικής οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιλογή περιοχών τους για τη δημιουργία αυτών των χώρων.

    Το απόγευμα, κάτοικοι των Ανω Λιοσίων αναμένεται να αποκλείσουν τη λεωφόρο Φυλής στη συμβολή με το Ζεφύρι.

    [Φώτο-584360]

    [05] Πανελλήνιες:Δύσκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα της Φυσικής

    03/06/2003 12:47:44

    Στο μάθημα της Φυσικής γενικής παιδείας διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές της Β΄Λυκείου. Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν δύσκολα και για καλά διαβασμένους.

    Επίσης ιδιαίτερης δυσκολίας χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές της Γ΄Λυκείου. Αντίθετα αναμενόμενα χαρακτηρίζονται τα θέματα στην Ιστορία, τη Χημεία και τη Βιοχημεία.

    [Φώτο-590661]

    [06] Εμφάνιση νέφους στο Λεκανοπέδιο

    03/06/2003 12:47:28

    Την εμφάνισή του έκανε στο λεκανοπέδιο το νέφος. Στο σταθμό της Πατησίων το διοξείδιο του αζώτου μετρήθηκε το πρωί στα 317 μικρογραμμάρια με όριο λήψης μέτρων τα 400.

    [Φώτο-405076]

    [07] Oλοκληρώθηκε η σύνοδος της G8

    03/06/2003 12:04:10

    Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Εβιάν της Γαλλίας η σύνοδος της ομάδας των ηγετών των οκτώ πιό αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

    Το πρωί οι ηγέτες, πλην του Τζορτζ Μπούς ο οποίος μετέβη στην Αίγυπτο, είχαν την τελευταία συνάντηση εργασίας.

    Στο κοινό ανακοινωθέν εκφράζουν εμπιστοσύνη στη δυναμική της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών τους, εκτιμώντας οτι οι συνθήκες για μία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχουν διαμορφωθεί. Ωστόσο στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην πτώση του δολαρίου, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπούς είχε ταχθεί υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου. Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δηλώνουν ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Συρία και το Λίβανο, ενώ τάσσονται υπέρ ενός «πλήρως κυρίαρχου, σταθερού και δημοκρατικού Ιράκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τώρα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και να προχωρήσει η ανοικοδόμηση της χώρας.

    Στο μεταξύ, σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα στη Γενεύη, μετά τις ολονύκτιες συγκρούσεις διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και της αστυνομίας, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Εξάλλου, περίπου 500 διαδηλωτές που είχαν καταλάβει στη διάρκεια της νύχτας γέφυρα κοντά στη Γενεύη απομακρύνθηκαν δια της βίας από άνδρες της γερμανικής και της ελβετικής αστυνομίας.

    [Φώτο-596233]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 2003 - 11:30:14 UTC