Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για 5,5 Ρίχτερ στο Λιτόχωρο
  • [02] Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στη Βουλή για ΧΑΑ
  • [03] Αεροσκάφος της Ολυμπιακής παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά
  • [04] Ισχυρός σεισμός στο Λιτόχωρο

  • [01] Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για 5,5 Ρίχτερ στο Λιτόχωρο

    09/06/2003 13:56:18

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Λάρισας όπου το πρωί σημειώθηκαν μικροζημιές, απο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο τις παρυφές του Ολύμπου, μεταξύ Λιτοχώρου και Ελασσόνας.

    Ο σεισμολόγος Γιάννης Καλογεράς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί λίγοι μετασεισμοί και το μέγεθός τους δεν έχει ξεπεράσει τα 3,5 Ρίχτερ.

    "Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μετασεισμό μεγαλύτερου μεγέθους", πρόσθεσε ο κ.Καλογεράς, τονίζοντας οτι η περιοχή αυτή "δεν είναι μεγάλης σεισμικότητας και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους".

    Ο σεισμός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε κατοίκους αρκετών περιοχών, έγινε αισθητός στα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Θεσσαλία,τις Βόρειες Σποράδες, την Πιερία, την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη.

    Απο το σεισμό στη Λάρισα έχουν σημειωθεί ρωγμές και άλλου είδους υλικές ζημιές σε 50 περίπου σπίτια και κτίρια της περιοχής των Γόννων, ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν για τη συνέχεια της σημερινής μέρας και ζητήθηκαν ήδη σκηνές από τη νομαρχία Λάρισας ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

    Εξάλλου, κλιμάκια τόσο της νομαρχίας Λάρισας αλλά όσο και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εδρεύει στην Αθήνα, οδεύουν προς τους Γόννους προκειμένου να υπάρξει αποτίμηση της όλης κατάστασης αλλά και των ζημιών που σημειώθηκαν.

    Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή αναφέρονται δύο σπίτια που υπέστησαν ζημιές στην Ελάτια και δύο στο Μακρυχώρι καθώς και μικροζημιές που υπέστη το δημοτικό σχολείο στην Καρυά Ελασσώνας.

    Στη Λάρισα εκτός από τον πανικό που οδήγησε τους κατοίκους σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους αλλά και τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να εγκαταλείψουν επί δίωρο περίπου τα κτίρια όπου εργάζονται δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές εκτός από την περίπτωση ενός κτιρίου στη συνοικία Αμπελοκήπων που υπέστη κάποιες ρωγμές.

    Ωστόσο, σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία και άτυπη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα εάν παραστεί ανάγκη.

    Εξάλλου με απόφαση του νομάρχη Λάρισας τα σχολεία μετά το σεισμό σταμάτησαν τη λειτουργία τους και επίσης κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία απογευματινής βάρδιας, ενω το απόγευμα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα λειτουργήσουν αύριο.

    [02] Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στη Βουλή για ΧΑΑ

    09/06/2003 13:20:16

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής επισκέφθηκε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και ζήτησε να διεξαχθεί τόσο αυτή η συζήτηση όσο και εκείνη για την πρόταση νόμου της ΝΔ για τη διαφάνεια,στην παρούσα ολομέλεια,σημειώνοντας οτι αυτό αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης.

    Ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε οτι "το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και πλήρως σε όλες τις πτυχές του".

    Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε οτι η συζήτηση για την εξεταστική έχει ήδη προγραμματιστεί,ενώ σε ο,τι αφορά στην πρόταση νόμου της ΝΔ για τη διαφάνεια,εφόσον οι εργασίες της Βουλής παραταθούν μέχρι το τέλος του μήνα τότε η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια, διαφορετικά θα γίνει είτε στα τμήματα είτε στη νέα ολομέλεια.

    Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να γίνει συζήτηση στο Κοινοβούλιο και για τη Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο πρωθυπουργός,οπως ειπε ο κ. Κακλαμάνης,αλλά,οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής,επειδή είναι ρευστό αν θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει συζήτηση για το θέμα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    [Φώτο-597093]

    [03] Αεροσκάφος της Ολυμπιακής παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά

    09/06/2003 12:49:37

    "Η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιγνίδι της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία, σχολίασε σήμερα ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας Γιαννός Παπαντωνίου απο την Αλεξνανδρούπολη, αναφερόμενος στην παρενόχληση αεροσκάφους της Ολυμπιακής απο 2 τουρκικά μαχητικά F-16 που σημειώθηκε το πρωί σε απόσταση 18 μιλίων βορειοανατολικά των Ψαρών και σε ύψος 29.000 ποδών.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη που είχαν αναχαιτιστεί νωρίτερα από ελληνικά μαχητικά, βρέθηκαν στην πορεία τους αεροσκάφους της Ολυμπιακής που

    εκτελούσε την πτήση 321 για Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα ο πιλότος του επιβατικού να αλλάξει ύψος για λόγους ασφαλείας.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ενημερώσει σχετικά τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ για την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας, για τους κινδύνους που περικλείει αυτή η στάση και για τον προκλητικό χαρακτήρα της, που φτάνει μέχρι την παρενόχληση πολιτικών αεροσκάφων.

    Παράλληλα επέστησε την προσοχή στην Τουρκία να αποφύγει επεισόδια ή ατυχήματα εντός ή εκτός εισαγωγικών που μπορεί να προκάλεσουν σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

    Την ανησυχία και τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για το περιστατικό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, προσθέτοντας οτι η ενέργεια αυτή των Τούρκων στρατιωτικών και του κατεστημένου, παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων πάνω απο το Αιγαίο.

    Η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσει προς την Αγκυρα αλλά και προς το ICAO καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς διαβήματα διαμαρτυρίας για το περιστατικό αυτό το οποίο δεν συμβαίνει πρώτη φορά.

    Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι οι επαφές των αρμόδιων υπηρεσιών με τοn ICAO συνεχίζονται και ήδη απο τον διεθνή αυτό οργανισμό εκφράζεται ανησυχία για τη συνέχιση των παραβιάσεων απο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Απαντώντας σε ερώτημα εάν έχουν δοθεί κάποιου είδους εξηγήσεις απο την τουρκική πλευρά για το περιστατικό,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι εξηγήσεις δίνονται στους διεθνείς οργανισμούς και όχι στις αεροπορικές εταιρίες και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αναβαθμίζει το θέμα αυτό,τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο και το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία.

    Ωστόσο, πρόσθεσε,τέτοια συμβάντα δημιουργούν ερωτηματικά που πρέπει να προβληματίσουν την τουρκική κυβέρνηση με την οποία εμείς συνεχίζουμε να συνομιλούμε. Οπως άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη έκθεση που υιοθετήθηκε απο την ΕΕ σχετικά με την κατάσταση που δημιουργείται απο το ρόλο του στρατού στην Τουρκία, η συμπεριφορά του στρατιωτικού κατεστημένου είναι προβληματική και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας,συμπλήρωσε.

    [04] Ισχυρός σεισμός στο Λιτόχωρο

    09/06/2003 12:36:27

    Είναι νωρίς ακόμη να αποφανθούν οι επιστήμονες εάν πρόκειται ή όχι για τον κυρίως σεισμό, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής της Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ.Βασίλης Παπαζάχος στο ΑΠΕ αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10.6΄ με επίκεντρο τις παρυφές του Ολύμπου, μεταξύ Λιτοχώρου και Ελασσόνας, προκαλώντας μικροζημιές σε παλαιά σπίτια της Λάρισας.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στα Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Θεσσαλία, Βόρειες Σποράδες, Πιερία, Ημαθία και Θεσσαλονίκη.

    Ο καθηγητής κ.Παπαζάχος δήλωσε οτι ο σεισμός εντάσσεται στην κατηγορία των επιφανειακών και το επίκεντρό του τοποθετείται στη λεγόμενη ζώνη της Βόρειας Θεσσαλίας, η οποία ξεκινάει από τα Τρίκαλα και φτάνει εως και τον Ολυμπο. «Η ζώνη αυτή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί παλαιότερα είναι στα όρια του σημερινού, δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «είναι νωρίς να πούμε εάν πρόκειται για τον κυρίως σεισμό ή θα ακολουθήσει ισχυρότερος.

    Την ισχυρή δόνηση ακολούθησαν μετασεισμοί μικρού μεγέθους.

    Ο δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Γιώργος Παπαθανασίου δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή αλλά πρόσθεσε πως δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [Φώτο-448837]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 June 2003 - 11:30:10 UTC