Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου
  • [02] Δίκη 17Ν-Κατάθεση γιατρού "Ευαγγελισμού"
  • [03] Πλοίο φορτωμένο με εκρηκτικά

  • [01] Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου

    23/06/2003 13:39:50

    ''Το εγχείρημα της αλλαγής που ενέπνευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποτελεί και σήμερα το πρόκριμα για την Ελλάδα, στην πορεία προσαρμογής της στην Ευρώπη και στη παγκοσμιοποίηση, διεκδικώντας πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο και επιδεικνύοντας αποτελεσματικότητα, όπως δείξαμε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Χαλκιδική'' δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την εξοδό του από το Α'Νεκροταφείο όπου ετελέσθη σήμερα μνημόσυνο για τα επτά χρόνια απο τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου,, στενών συνεργατών του όπως οι κκ. Αντώνης Λιβάνης, Γιώργος Καράτσης, Γιώργος Κατσιφάρας, στελεχών του ΠΑΣΟΚ και οπαδών και μελών του Κινήματος.

    Παράλληλα, σε σύντομες δηλώσεις τους στις οποίες κυριαρχούσε το πνεύμα ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, προέβησαν και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

    ''Για μάς τα παιδιά του, την οικογενειά του, είναι πάντα μια μέρα μνήμης και συγκίνησης, όπως είναι βέβαια για πάρα πολύ κόσμο που τον αγάπησε και στάθηκε κοντά του, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια μέρα μνήμης για όσους παλέψαμε κοντά του και για όσους παλεύουν σήμερα για τα ιδανικά που αυτός πίστευε, τα ιδανικά κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας'', δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στο Α'Νεκροταφείο με την συζυγό του Αντα, συνοδεύοντας, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα, την μητέρα τους Μαργαρίτα Παπανδρέου.

    ''Το ΠΑΣΟΚ, από το 1974 έως σήμερα, πρώτα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια με τον Κώστα Σημίτη, ήταν, είναι και παραμένει ένα ελπιδοφόρο και νικηφόρο κίνημα, των αλλαγών, του εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων με διαρκή ανανέωση ιδεών και πρσσώπων γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί λαϊκές δυνάμεις που αποτελούν ένα υπαρκτό ρεύμα'', δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης ο οποίος προσέθεσε ότι ''επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, θα 'θελα να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ γύρω από τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του Κινήματος είναι αυτονόητη μαζί με την εμπιστοσύνη όλων μας και την ηθική και πολιτική αλληλεγγύη που είναι δεδομένη''.

    Επίσης σε χθεσινή εγκυκλιό του, προς τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης καλεί τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, αναφερόμενοι στην πολιτική του δράση, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και οφείλει να παραμείνει ένα κίνημα των αλλαγών, του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων με ανοιχτούς ορίζοντες το οποίο να δίνει με τις προτάσεις του περιεχόμενο στα δεδομένα της νέας εποχής που επικεντρώνονται στα ''Η σύγχρονη Ελλάδα σε μια ενωμένη Ευρώπη'', ''Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα ο πολίτης'', ''Ανάπτυξη παντού, ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους''.

    ''Το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το 'ΙΣΤΑΜΕ' και το 'Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου' θα συμπαρασταθεί στις πρωτοβουλίες των οργανώσεων με ομιλητές και αρχειακό υλικό'', καταλήγει η εγκύκλιος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

    ''Η παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου και οι παρακαταθήκες του οδηγούν σε μια αυθεντική σχέση του ΠΑΣΟΚ με το λαό και σε μια πορεία εθνικής στρατηγικής με στόχο της ειρηνική Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης όπου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, συμμετέχοντας δίκαια χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις'', δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεμελίωσε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και σήμερα θα ήταν περήφανος για τα επιτεύγματα της πολιτικής μας'', υπογράμμισε στη σύντομη δηλωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    ''Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι αισθητή η απουσία του. Η ηγετική του φυσιογνωμία, το παραδειγμά του ας είναι για μάς ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή τη στιγμή τον αποζητούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά'', επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον παραιτηθέντα, από το ΕΓ, κ. Νεονάκη, είπε ότι ''τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά'', τονίζοντας ότι δεν ''είναι η στιγμή να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πρόσωπα''.

    ''Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που θα πρέπει να δοθεί μια διέξοδος στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Περιμένετε και θα δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις'', ανέφερε ο κ. Αρσένης.

    ''Ο Ανδρέας για το ΠΑΣΟΚ, εξασφάλισε την ενότητα και το ΠΑΣΟΚ σήμερα οφείλει να εξασφαλίσει το μέλλον του, μόνο που το μέλλον περνάει μέσα από το δρόμο του παρελθόντος'', δήλωσε η κ. Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, προσερχόμενη στο μνημόσυνο, ενώ απερχόμενη δεν απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση ''αν σκοπεύει να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές''.

    ''Τα προβλήματα λύνονται με πολιτικές και όχι με ανασχηματισμούς'', δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, προσθέτοντας ότι ''ο πρόεδρος έφυγε, αλλά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πάρα πολλοί από μας οδηγούμαστε από τις διδαχές του για την Ελλάδα, τους Ελληνες και το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα το δείξουμε στην πορεία των μηνών που έρχονται''.

    ''Η απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου, συμβολίζει μοναξιά για όσους τον αγάπησαν και τον πίστεψαν και για τον λαό που τον στήριξε. Ταυτόχρονα συμβολίζει προσπάθεια για μια πορεία προς τα εμπρός'', δήλωσε ο στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνης Λιβάνης.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παρουσία και την πολιτική του άλλαξε την Ελλάδα'', δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, προσθέτοντας ότι ''η Ελλάδα από το '81 και μετά μπήκε σε μια καινούργια τροχιά και οι Ελληνες γνώρισαν την πραγματική δημοκρατία και την πρόοδο''.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε στο μυαλό του και την καρδιά του όλους τους Ελληνες και την πατρίδα του και τους υπηρέτησε ως την τελευταία στιγμή. Τον θυμόμαστε πάντα και για μας τους πολιτικούς αυτά δεν πρέπει να είναι λόγια αλλά καθημερινή πράξη'', υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χυτήρης.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταγράφηκε ως ένας πολύ μεγάλος ηγέτης που έδοσε στη χώρα εθνική αξιοπρέπεια με το θεμελιώδες μήνυμα 'Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες' και ένωσε την Ελλάδα φέρνοντας στη δημοκρατία το άλλο μισό του ελληνικού λαού που ήταν αποκλεισμένο για πάνω από πενήντα χρόνια'', επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Ευθυμίου επεσήμανε ότι το μόνο θέμα που υπάρχει είναι ''η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ για μια νέα νίκη για το καλό και το όφελος της Ελλάδα, κάτι που θέλει όλος ο λαός του ΠΑΣΟΚ και είναι επιταγή για όλα τα στελέχη του''.

    ''Συσπείρωση απο την κορυφή ως τη βάση, ενότητα και σοβαρότητα θα ήταν το μήνυμα που θα μας έδινε σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου'', δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας εμπνέει στους μεγάλους αγώνες για την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή οικονομία, την ισχυρή κοινωνία της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης'', δήλωσε προσερχόμενος στο Α' Νεκροταφείο, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης.

    ''Το ΠΑΣΟΚ έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει αρκεί ο πρωθυπουργός να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που και την κοινωνία θα ικανοποιήσει και στο ΠΑΣΟΚ θα δώσει προοπτική νίκης'', επεσήμανε ο κ. Κίμων Κουλούρης.

    Τέλος, σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι ''η προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου που αποδείκνυε ότι καθώς ασχολούνταν με το παρόν, ο προσανατολισμός του ήταν πάντα στο μέλλον, δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα σπάνιο έκθεμα στις προθήκες ή τις αποθήκες ενός μουσείου της συλλογικής μας μνήμης, αλλά ως ένα πρότυπο που αποδεχθήκαμε και πιστέψαμε και το οποίο χωρίς μεσολαβητές, διερμηνείς, και αναλυτές ήταν ο αυθεντικός, ο γενναίος, ο ασυμβίβαστος, ο επαναστάτης, ο ανθρώπινος που μας έχει διαμορφώσει και μας έχει δώσει την ταυτοτητά μας''.

    [Φώτο-460753]

    [02] Δίκη 17Ν-Κατάθεση γιατρού "Ευαγγελισμού"

    23/06/2003 12:38:48

    Δίκη 17Ν:Κατάθεση γιατρού "Ευαγγελισμού"

    Με την κατάθεση του επιμελητή α' Μαρίνου Πιταρίδη, υπεύθυνου για όλα τα περιστατικά της εντατικής του ''Ευαγγελισμού'', συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν.

    Ο κ.Πιταρίδης εξήγησε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος παρέλαβε το Σάββα Ξηρό στις 9 Ιουλίου, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ήταν ο μόνος γιατρός που τον περιέθαλψε.

    Ο γιατρός κατέθεσε ότι από τις 9 Ιουλίου δεν διαπίστωσε μειωμένο επίπεδο συνείδησης στον Σάββα Ξηρό, αλλά όπως είπε, οι αντιδράσεις του ήταν φυσιολογικότατες καθ'όλη τη διάρκεια νοσηλείας του στον Ευαγγελισμό.

    ''Είχε πολύ καλή επικοινωνία, ήταν υπομονετικός σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Ποτέ δεν είδαμε ότι είχε συμπτώματα παραληρήματος. Αν βλέπαμε κάτι τέτοιο, θα του είχαμε φέρει όχι έναν αλλά εκατό ψυχιάτρους''.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ήταν επιλογή του ίδιου του Σάββα Ξηρού να συνεργαστεί με τις αρχές, ενώ όπως είπε, ο ασθενής άρχισε να συζητά με τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και το διευθυντή της αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρρο, το βράδυ της 5ης προς την 6η Ιουλίου.

    ''Από το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου, είχαν αρχίσει αυτές οι κουβέντες. Ο Σάββας μου είπε ότι δεν μπορεί να κοιμάται τα βράδια και θέλει κουβέντα. Εγώ του είπα αν δεν σ`αφήνουν εκείνοι να κοιμηθείς, εγώ σαν γιατρός μπορώ να αποτρέψω αυτές τις συζητήσεις για ιατρικούς λόγους. Εκείνος μου απάντησε ''εγώ γιατρέ, θέλω να τελειώνω με αυτή την ιστορία''. Ο Πιταρίδης κατέθεσε ότι ουδέποτε δόθηκαν ηρεμιστικά στο Σάββα Ξηρό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου σχετικά με τις καταγγελίες του κατηγορουμένου για την παρουσία πρακτόρων στο δωμάτιό του, απάντησε:''ήταν αδύνατον να μπουν στο δωμάτιο άλλα άτομα χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Υπήρχε αυστηρός έλεγχος ακόμη και για μας τους γιατρούς''.

    [Φώτο-562397]

    [03] Πλοίο φορτωμένο με εκρηκτικά

    23/06/2003 12:14:00

    Ολα τα δεδομένα εξετάζουν οι λιμενικές αρχές μετά τον εντοπισμό του φορτηγού πλοίου ''Μπάλτικ Σκάι'' με σημαία Κομόρες στα ανοιχτά των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας με 680 τόνους εκρηκτικών.

    Ο πλοίαρχος, που ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το είδος του φορτίου αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα καθώς και οι υπόλοιποι έξι αλλοδαποί ναυτικοί.

    Το πλοίο που είχε ξεκινήσει απο την Τυνησία με προορισμό αραβική χώρα της ανατολικής Αφρικής, παραμένει στο λιμάνι Πλατογιάλιο της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφά του, αλλά και τα παραστατικά του φορτίου.

    Στη μία μετά το μεσημέρι αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για το συμβάν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    [Φώτο-603864]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 June 2003 - 11:30:09 UTC