Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατανυκτική δοξολογία στην Παναγία Σουμελά
  • [02] Τήνος: Εορτασμός της Παναγίας

  • [01] Κατανυκτική δοξολογία στην Παναγία Σουμελά

    15/08/2003 17:40:45

    Δεκάδες χιλιάδες Ποντιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό σκαρφάλωσαν σήμερα, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στις πλαγίες του Βερμίου όπου τίμησαν την προστάτιδά τους Παναγία Σουμελά.

    Οι εκδηλώσεις έγιναν σε ατμόσφαιρα κατάνυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, στρατιωτικής, εκκλησιαστικής ηγεσίας, της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, κ.α

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Χάρης Καστανίδης, την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωην πρωθυπουργός κ.Τζανής Τζανετάκης, ενώ παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί, Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιάννης Τσακλίδης, βουλευτές, ο νέος Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεκ Μαλεϊ, κ.α.

    Οι σημερινές εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία στον ιερό ναό του ιστορικού μοναστηριού, στη διάρκεια της οποίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο μητροπολίτης Κυτίου κ. Χρυσόστομος, και ακολούθησαν περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, και χοροί από ποντιακά συγκροτήματα.

    Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η τιμή εκ μέρους της διοίκησης του ιδρύματος και του σωματείου της Παναγίας Σουμελά, στον 93χρονο Στέφανο Ιωακειμίδη και την εβδομηντάχρονη σύζυγός του Ευτυχία που στα 73 χρόνια γάμου τους απέκτησαν 10 παιδιά και πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

    Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Γιώργος Τανιμανίδης στο πρόσωπό τους τιμήθηκε η πρώτη γενιά των ποντίων προσφύγων.

    Δηλώσεις στις οποίες εξήραν τον δημιουργικό ρόλο των ποντίων στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας έκαναν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

    [Φώτο-624441]

    [02] Τήνος: Εορτασμός της Παναγίας

    15/08/2003 16:40:23

    Χιλιάδες προσκυνητές πήραν μέρος στις εκδηλώσεις για την γιορτή της Παναγίας στην Τήνο. Από νωρίς το πρωί μέσα και έξω από το ναό εκατοντάδες πιστοί γονάτισαν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφθασαν ως το ναό με τα γόνατα.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της Τήνου, ενώ παιάνιζαν οι μπάντες του Ναυτικού και του Δήμου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αλλά και άλλοι αρχιερείς ήταν επικεφαλής της πομπής, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη θαυματουργή δύναμη της Παναγίας, αλλά γενικότερα μίλησε για την πίστη και τη σημασία της στη ζωή μας. Ομως, δεν ξέχασε τους σεισμοπαθείς της Λευκάδας, παρακαλώντας την Παναγία να τους βοηθήσει, ενώ αύριο αναμένεται να μεταβεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στη Λευκάδα.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και στο πρόβλημα που έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό μεταξύ Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχουμε, είπε, την πολυτέλεια να ραγίζουμε την ενότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας και να φέρνουμε στο παρασκήνιο γραφές του παρελθόντος που δεν έχουν καμία σχέση με την ελλαδική πραγματικότητα.

    Λίγο νωρίτερα, συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην προκυμαία της Τήνου, όταν πολεμικό σκάφος μετέβη στο χώρο όπου βυθίστηκε το καταδρομικό ''Ελλη'' στις 15 Αυγούστου 1940, και στον υγρό τάφο των πεσόντων έριξαν δάφνινα στεφάνια. Την ίδια ώρα το ''κανονάκι της Ελλης'' έριχνε κανονιοβολισμούς.

    Παρόντες ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, ο Προκόπης Παυλόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και οι τοπικές αρχές.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν αργά το μεσημέρι, οπότε επεστράφη η εικόνα της Παναγίας στο ναό και άρχισε η αποχώρηση των χιλιάδων προσκυνητών.

    [Φώτο-624433]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 August 2003 - 20:30:08 UTC