Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Συνόδου: Ενημέρωση Πατριαρχείου
  • [02] Αυστραλία: Ετοιμάζεται να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία
  • [03] Συνάντηση Σημίτη με προεδρείο ΣΕΒ
  • [04] Συνάντηση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου
  • [05] Απολογίες Τέλιου- Θ.Σερίφη στη δίκη της 17Ν.
  • [06] Συναντήσεις Σημίτη-Οικονομία-Κυβερνητικός εκπρόσωπος

  • [01] Συνεδρίαση Συνόδου: Ενημέρωση Πατριαρχείου

    27/08/2003 18:41:16

    Ο κατάλογος με τους υποψηφίους για τον μητροπολιτικό θρόνο της Θεσσαλονίκης, θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, «όχι βέβαια προς έγκριση, αλλά προς απλή ενημέρωση.

    Στο ανακοινωθέν πάντως, παρατίθενται τα «επιχειρήματα της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με τα οποία, δεν υποχρεώνεται η Εκκλησία να στείλει τον κατάλογο ούτε προς έγκριση ούτε προς ενημέρωση, αν και στην τελευταία λύση κατέληξε η Σύνοδος, «εξ αγάπης όπως τονίζει.

    Ετσι, επισημαίνεται οτι ο πέμπτος όρος της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 «τροποποιήθηκε κατόπιν κοινής συμφωνίας των δύο Εκκλησιών ήδη απο τον Αύγουστο του 1929. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τότε κατανόησε τις βάσιμες αντιρρήσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οτι με την Πράξη, όπως είχε αρχικώς διατυπωθεί, δεν ελαμβάνετο υπ όψιν το Νομικό Καθεστώς της Ελλάδος και ουσιαστικώς εθίγετο απαραδέκτως η Αυτοκεφαλία της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, ο όρος αυτός έκτοτε ουσία κατηργήθη. Οι δε ακολουθήσαντες Καταστατικοί Χάρτες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν περιέλαβαν ποτέ τέτοια διάταξη. Κατά την εποχή δε των αειμνήστων Πατριαρχών Αθηναγόρου και Δημητρίου ούτε υπ΄αυτών εζητήθη ούτε περιελήφθη στον καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας η υποχρέωση να υποβάλλει κατάλογο υποψηφίων Ιεραρχών προς έγκριση στο Πατριαρχείο, αλλά διατηρήθηκε μόνο η δυνατότητα του Πατριαρχείου να προτείνει και αυτό, δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στην Ιερά Σύνοδο υποψηφίους της επιλογής του, χωρίς τούτο, βέβαια, να σημαίνει υποχρέωσή της να τους δεχθεί ως υποψηφίους ή να τους ψηφίσει, πράγμα το οποίο και σήμερα ισχύει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξ άλλου, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα της Ελλάδος, με αποφάσεις της Ολομελείας του, επιβεβαίωσε οτι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει τον κατάλογο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς έγκριση.

    [02] Αυστραλία: Ετοιμάζεται να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία

    27/08/2003 18:17:53

    Η Αυστραλία πρόκειται να εκδώσει αύριο δύο ακόμη ταξιδιωτικές οδηγίες, αυτή τη φορά για την Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά, όπως δήλωσαν ξένοι αξιωματούχοι, οι οδηγίες αυτές δεν σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα ασφαλείας ή απειλές σε οποιαδήποτε από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες. Οι οδηγίες θα αναφέρουν ότι οι Αυστραλοί πρέπει να επαγρυπνούν για την ασφάλειά τους όταν ταξιδεύουν στις χώρες αυτές.

    [03] Συνάντηση Σημίτη με προεδρείο ΣΕΒ

    27/08/2003 16:40:56

    Τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία ''απέσπασε'' το προεδρείο του ΣΕΒ το οποίο συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και του ΣΕΒ, τον οποίο, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, απασχολούν τώρα τρία θέματα: Η ανταγωνιστικότητα, ο πληθωρισμός και η απασχόληση.

    Αυτά τα θέματα, πρόσθεσε ο κ. Κυριακόπουλος, τα θέσαμε στον πρωθυπουργό και συζητήσαμε μια σειρα από πρωτοβουλίες που στηρίζει ο ΣΕΒ και προτείνει στην κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα διαρκή διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις και τους επιχειρηματίες ώστε να υπάρξει σταθερή ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.

    [Φώτο-598495]

    [04] Συνάντηση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου

    27/08/2003 16:22:52

    Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική προέβησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

    Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η συζήτηση για τη Διακυβερνητική και το Κυπριακό μετά την υπογραφή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Αγκυρας και κατεχομένων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν υπερβεί τις 100 οι χώρες που υποστηρίζουν την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση (μη μονίμου) μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για την ταξιδιωτικη οδηγία της αυστραλιανής κυβέρνησης για την Ελλάδα. Απάντησε λέγοντας ότι έχει τις διαβεβαιώσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει κάποιο βαθύτερο ή διαφορετικό κίνητρο στην έκδοση της οδηγίας, την οποία επέβαλε συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης της Αυστραλίας προς τους πολίτες της. Πρόσθεσε ότι οι αντίστοιχες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδοθεί και για τους Αυστραλούς πολίτες που ταξιδεύουν σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία και πρόσθεσε ότι δεν έχει υπόψιν του αυτή τη στιγμή τι ακριβώς προβλέπει η οδηγία η οποία θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί. Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να συζητηθεί το θέμα ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

    [Φώτο-564380]

    [05] Απολογίες Τέλιου- Θ.Σερίφη στη δίκη της 17Ν.

    27/08/2003 14:44:52

    Δριμύ κατηγορώ κατά της «17Ν εξαπέλυσε απολογούμενος ο Κώστας Τέλιος στη διάρκεια της δίκης για την τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τέλιος υποστήριξε ότι η ένοπλη βία έχει αποδείξει την αναποτελεσματικότητά της και χαρακτήρισε τη «17Ν δογματική οργάνωση. Ο Τέλιος αποδέχθηκε ότι συμμετείχε στις ενέργειες κατά του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά καθώς και σε μια ληστεία. Υποστήριξε ότι δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του μέλος της οργάνωσης και έκανε λόγο για διαδικασίες εκφοβισμού προκειμένου να παραμείνει μέλος της. Είπε επίσης για συνάντηση που είχε στη γιάφκα της Πάτμου με μέλη της οργάνωσης που φορούσαν κουκούλες.

    Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο: «Δικάστε με και καταδικάστε με. Οχι γι΄αυτό που έκανα αλλά γι΄αυτό που δεν έκανα: που δεν μπόρεσα να αναστείλω τη δράση αυτής της οργάνωσης.

    Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η απολογία του Θωμά Σερίφη, ο οποίος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη 17Ν, καθώς και την παρουσία του στην κλοπή του Πολεμικού Μουσείου και την ανάμιξή του στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο.

    [06] Συναντήσεις Σημίτη-Οικονομία-Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    27/08/2003 14:32:34

    Με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας αλλά και την οριστικοποίηση των βασικών κατευθύνσεων του «κοινωνικού πακέτου, το οποίο αναμένεται να εξαγγελθεί κατά τα εγκαίνια της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Μετά τη τρίωρη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Νωρίτερα ο κ.Σημίτης είχε συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι όποιες παροχές θα κινούνται στα όρια αντοχών της οικονομίας επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά.

    Στη συνέχεια ο κ.Σημίτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

    Στο μεταξύ, στις επικριτικές για την κυβέρνηση δηλώσεις στελεχών της ΝΔ μετά απο τις χθεσινές συσκέψεις της ηγεσίας του κόμματος με τα προεδρεία του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρθηκε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «είτε πρόκειται για μία απίστευτη διγλωσσία της ΝΔ είτε για μια σκληρή ταξική επιλογή. Δεν είναι νοητό πως οι ίδιοι άνθρωποι που υιοθετούν άκριτα και ανεύθυνα την παραμικρή διεκδίκηση κοινωνικής ομάδας να αντιτίθενται στις προσπάθειες στήριξης των ασθενεστέρων κοινωνικών στρωμάτων απο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Ουσιαστικά αρνούνται την κοινωνική συνοχή, είπε.

    Ο κ. Πρωτόπαπας με την ευκαιρία επανέλαβε πως η κυβέρνηση «δεν κάνει πολιτική με δανεικά, αλλά πως έχει ξεκαθαρίσει ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τόσο θα στηρίζονται τα στρώμματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες, δηλαδή οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι αγρότες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 August 2003 - 20:30:11 UTC