Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμία: Καταστροφές από ξαφνική κακοκαιρία
  • [02] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο
  • [03] Κύπρος: Συλλήψεις Ελλήνων στα Κατεχόμενα
  • [04] O πρωθυπουργός παρουσίασε τη Χάρτα σύγκλισης.
  • [05] Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για ''Χάρτα σύγκλισης''.
  • [06] Δίκη 17Ν:Την απαλλαγή Γ. Σερίφη προτείνει ο εισαγγελέας
  • [07] Στον Εισαγγελέα χονδρέμπορος για αισχροκέρδεια
  • [08] Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση αυθαιρέτων

  • [01] Λαμία: Καταστροφές από ξαφνική κακοκαιρία

    10/09/2003 21:29:32

    Ένα ξαφνικό μπουρίνι, που η διάρκεια του δεν ξεπέρασε τα 15 λεπτά, ήταν αρκετό να καταστρέψει δεκάδες από τα πρόχειρα σταντ, που είχαν στηθεί για να φιλοξενήσουν το παζάρι της Λαμίας.

    Οι πρόχειρες κατασκευές δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν όρθιες στην ορμή του ανέμου και υποχώρησαν παγιδεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους, στις λαμαρίνες τους χωρίς, ευτυχώς, να τραυματισθεί κανείς ενώ εμπορεύματα δεκάδων εκατομμυρίων, που οι μικροπωλητές είχαν τοποθετήσει στους πρόχειρους πάγκους τους, καταστράφηκαν.

    Όλα άρχισαν στις 6 το απόγευμα όταν ένα δέντρο που δεν άντεξε την ορμή του δυνατού αέρα, έπεσε πάνω στις κατασκευές που είχαν στηθεί για το παζάρι. Ηλεκτροφόρα καλώδια για πολλές ώρες βρισκόταν στο έδαφος ενώ οι μικροπωλητές προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εμπορεύματα τους, καθώς τα έβλεπαν να παρασύρονται από τα νερά της βροχής.

    Περισσότεροι από 30 πυροσβέστες με ειδικά κοπτικά μηχανήματα έφτασαν στο σημείο και άρχισαν να απομακρύνουν τις κατεστραμμένες λαμαρίνες. Την ίδια ώρα η πυροσβεστική δέχονταν δεκάδες τηλεφωνήματα από διάφορα σημεία της πόλης και σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απομακρύνουν δέντρα που είχαν πέσει.

    Δώδεκα υπόγεια διαμερίσματα νότια της πόλης πλημμύρισαν ενώ στην συνοικία της Νέας Αμπλιανής, νότια της Λαμίας, η στέγη ενός τριώροφου κτιρίου μετατοπίστηκε περισσότερα από πέντε μέτρα από την θέση της και βρέθηκε να αιωρείται στο κενό χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί κανείς.

    [02] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο

    10/09/2003 20:05:31

    Στη Λευκωσία βρίσκεται από το πρωί για διήμερη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας εποχής που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει ειδοποιός διαφορά στην αντιμετώπιση της Κύπρου. Το Κυπριακό είναι ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι εμπνέονται από ένα κοινό όραμα, ενώ υπάρχει εν εξελίξει και η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του σημείωσε πως εξετάστηκαν με τον κ. Παπανδρέου πολλά θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό, αλλά και με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Απαντώντας σε ερώτηση για την ''έκπληξη'' Ντενκτάς (που υποστηρίζει ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει σύντομα), ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ''δεν είναι η πρώτη φορά που προαναγγέλλεται κάτι τέτοιο, ο κ. Ντενκτάς που ευθύνεται για την αποτυχία ας αναλάβει και μία πρωτοβουλία'', ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω ''εικασίες''.

    [03] Κύπρος: Συλλήψεις Ελλήνων στα Κατεχόμενα

    10/09/2003 19:58:07

    Συνελήφθησαν, σήμερα, στην περιοχή της κατεχόμενης Κυρήνειας, από τις αρχές του ψευδοκράτους, με την κατηγορία της κατασκοπείας, τρεις Ελληνες πολίτες, τα στοιχεία των οποίων αναμένεται να επιβεβαιωθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μόλις ενημερώθηκε για το επεισόδιο, έδωσε εντολή στον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο να κάνει διάβημα στον ΟΗΕ και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    [04] O πρωθυπουργός παρουσίασε τη Χάρτα σύγκλισης.

    10/09/2003 16:41:09

    Δράσεις σε δέκα κατευθύνσεις για δέκα ''μέτωπα'' περιλαμβάνει η Χάρτα Σύγκλισης που παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτή την τετραετία είναι η επιτάχυνση των ρυθμών σύγκλισης της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα με τους μέσους όρους της ΕΕ.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σημίτης, είχε υστερήσεις τις οποίες ήδη ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό στις δυο προηγούμενες τετραετίες και πλέον θέτει ως πρωταρχικό στόχο την επιτάχυνση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης στην περίοδο 2004-08. Για να πετύχουμε τη σύγκλιση, ανέφερε ο κ. Σημίτης, χρειαζόμαστε σχέδιο, προσπάθεια και αποτέλεσμα, στοιχεία τα οποία διέπουν όχι μόνο τη Χάρτα Σύγκλισης αλλά και την κυβερνητική πολιτική τις δυο τελευταίες τετραετίες.

    Εχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, έχουμε εμπειρία, το όραμα και το σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος, και βαδίζουμε για να χτίσουμε την ισχυρή Ελλάδα.

    Η Χάρτα Σύγκλισης, όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, είναι πλαίσιο διαλόγου που αφορά στο πώς η χώρα θα οδηγηθεί σε σύγκλιση με τους μέσους όρους της ΕΕ στην οικονομία και στην κοινωνία. Είναι, τόνισε, ένας οδικός χάρτης για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός που ανοίγει νέες δυνατότητες και απαντά σε ερωτήματα όπως πώς θα επιταχυνθεί η πορεία σύγκλισης, πώς θα μειωθούν περαιτέρω οι ανισότητες ή ποιές πολιτικές αναδεικνύουν νέες πηγές ανάπτυξης.

    Η σύγκλιση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, δεν είναι μόνο απλοί αριθμοι αλλά είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων κάθε πολίτη, η βελτίωση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων και η εύρεση εργασίας από τους ανέργους. Ετσι, έως το 2008 σχεδιάζεται οι μέσοι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα να έχουν φθάσει στο 90% του μέσου όρου της ΕΕ.

    Σύγκλιση και για τις περιφέρειες

    Την σημερινή ανακοίνωση θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της Χάρτας σύγκλισης για κάθε περιφέρεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει καμιά ελληνική περιφέρεια να υπολείπεται του 65% του μέσου κοινοτικού όρου και σε καμία περιφέρεια το ποσοστό της ανεργίας να μην υπερβαίνει το 3% του μέσου εθνικού ποσοστού.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πόροι για τη χρηματοδότηση των πολιτικών της σύγκλισης είναι εξασφαλισμένοι και αναφέρθηκε στο μέρισμα ειρήνης, όπως το ονόμασε, για την Παιδεία, στο μέρισμα σταθερότητας για την Υγεία και την Πρόνοια και στο μέρισμα εξυγίανσης για τη φορολογία.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πόροι που θα απαιτηθούν για να φθάσει η Παιδεία να απορροφά το 2008 το 5% του ΑΕΠ, θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των δαπανών για την Αμυνα, η οποία έχει ήδη αρχίσει. Οι τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας θα χρηματοδοτηθούν από την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, καθώς ήδη υπάρχει σημαντική μείωση των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα και οι οποίοι αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω. Παράλληλα, με τη μείωση της φοροδιαφυγής θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων.

    Οι δέκα τομείς δράσης της χάρτας ή τα ''μέτωπα σύγκλισης'', όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, αφορούν:

    - Πρώτον, την Απασχόληση με βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 6% το 2008.

    - Δεύτερον, τις ευκαιρίες και την ασφάλεια για όλους με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής (αναφέρεται σε όσους απειλούνται από την ένδοια και τον κοινωνικό αποκλεισμό). Προβλέπεται αύξηση των κοινωνικών δαπανών στο 30% του ΑΕΠ έως το 2008, ποσοστό το οποίο θα φέρει την Ελλάδα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στον τομέα αυτό.

    Αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις που θα δοθούν στο ΕΚΑΣ, το οποίο θα φθάσει το 2008 στα 200 ευρώ από τα 110 ευρώ που είναι σήμερα. Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ συν το ΕΚΑΣ θα φθάσει στα 700 ευρώ από 502 που είναι σήμερα και η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από 200 ευρώ που θα είναι τον Ιανουάριο του 2004, θα φθάσει στα 300 ευρώ το 2008 (ένα ζευγάρι συνταξιούχων αγροτών θα έχει σύνταξη 600 ευρώ το μήνα).

    - Τρίτον, αύξηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με βασικό στόχο τη μείωση των διοικητικών πράξεων για την ίδρυση νέων εταιριών στο ένα τρίτο του σημερινού κόστους. Επίσης προβλέπεται σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων και η στήριξη 15.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

    - Τέταρτον, η εμπέδωση της εξωστρέφειας της οικονομίας με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες προβλέπεται απόδοση 1-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2008.

    - Πέμπτον, έμφαση στην εκπαίδευση με στόχο να διαμορφωθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα για όλους. Μεταξύ των ειδικών προβλέψεων, που ανέφερε ο κ. Σημίτης, είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    - Εκτον, η οικοδόμηση της Ελλάδας με σύγχρονες υποδομές στις μεταφορές και την ενέργεια. Περιλαμβάνει ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων εθνικής εμβέλειας.

    - Εβδομον, προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται παραγωγή του 10% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2008.

    - Ογδοον, πολιτικές για ισχυρές τοπικές κοινωνίες.

    - Ενατον, σύγχρονη διακυβέρνηση για τη διοικητική σύγκλιση και τη δημιουργία νέων σχέσεων κράτους-πολίτη.

    - Δέκατον, διασφάλιση ευκαιριών για όλους. ''Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω'', ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της ΝΔ, η οποία χαρακτήρισε χάρτα απόκλισης τη Χάρτα σύγκλισης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν αποδέχεται τον όρο απόκλιση και ζήτησε από τη ΝΔ να μην παραποιεί, να μη διαστρεβλώνει και να μην ερμηνεύει κακόπιστα τα στατιστικά στοιχεία. Και αναφέρθηκε σε δυο περιπτώσεις, στην ανεργία και την εγκληματικότητα, στις οποίες, όπως είπε, η ΝΔ διαστρεβλώνει τα στοιχεία.

    Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι η Χάρτα σύγκλισης σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειαστεί να αποκλίνουμε από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

    [05] Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για ''Χάρτα σύγκλισης''.

    10/09/2003 16:38:40

    Συνεχίζοντας την ίδια τακτική των αμεσων απαντήσεων ο Κώστας Καραμανλής λίγο μετά τις δηλώσεις του κ.Σημίτη και αφού προηγηθεί συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος σχολίασε με σκληρή γλώσσα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργο οτι ξαναδιαβασε τις προγραμματικές δηλώσεις του 2000 και πως υπόσχεται οτι μεχρι το 2008 θα υλοποιήσει όλα εκείνα που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του θα έπρεπε να ήταν ήδη πραγματικότητα.

    Είναι η πρώτη φορά, ειπε ο κ. Καραμανλής, που κυβέρνηση και πρωθυπουργός διαφημίζουν την αποτυχία τους και είναι η πρώτη φορά προσθεσε, που ένας πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος που δεν τήρησε καμία δέσμευσή του.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε οτι η Χάρτα Σύγκλισης του κ.Σημίτη δεν είναι τίποτε άλλο απο χάρτα προσωπικής του απόκλισης απο τους στόχους που ο ίδιος είχε θέσει και αποτελεί τεκμήριο αναξιοπιστίας.

    Ο κ. Σημίτης, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, ομολόγησε σήμερα την αποτυχία και ξαναμοιράζει τις ιδιες χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και πρόσθεσε '' τάζει τα πάντα στους πάντες κινδυνολογεί και καλλιεργεί εκβιαστικά διλήμματα ζητώντας μια ακόμα ευκαιρία, αλλά με ψεύδη και ανακρίβειες δεν αλλάζει η πραγματικότητα. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά σε ποιά Ελλάδα ζούν , τί τους έχει υποσχεθεί και δεν τον εμπιστεύονται''.

    Ο κ. Καραμανλής απαντωντας σημείο προς σημείο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού είπε οτι ο κ. Σημίτης δεσμευόταν το 2000 οτι η χώρα θα εχει προσγγίσει μεχρι το 2004 το 80% του ΑΕΠ της ΕΕ και σημερα υπόσχεται το ίδιο αλλά για το 2008. Αυτό που αφήνει πίσω του ο κ. Σημίτης ανεφερε ο πρόεδρος της ΝΔ ειναι μια Ελλάδα μόλις στο 67,8% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και είμαστε οι τελευταίοι μεταξύ των χωρών της ΕΕ αφού η απόκλιση ξεπερνά τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σε ο,τι αφορά τον πληθωρισμό ο κ. Καραμανλής είπε οτι ο κ. Σημίτης αφήνει πίσω του έναν πληθωρισμό δυο φορές πάνω απο τον στόχο του και πάνω απο το μέσο ευρωπαϊκό ενώ οπως σημείωσε παρά το ενιαίο νόμισμα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη κατόρθωσε το ακατόρθωτο με έναν ρυθμό πληθωρισμού που ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων υπονομεύοντας την ανταγωνιστικοτητα της οικονομίας.

    Το 2000 ειπε ο κ. Καραμανλής δεσμευόταν για δίκτυο ενάντια στη φτωχεια και τον αποκλεισμό ενώ τώρα επαναλάμβανει τις ίδιες υποσχέσεις ζητώντας άλλα τέσσερα χρόνια αλλά αφήνει πίσω του μια Ελλάδα που 6 στις 11 περιφέρειές της είναι στις πιό φτωχές της Ευρωπης με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας απο όλες τις χώρες της Ενωσης.

    Τονισε ακόμη οτι ο πρωθυπουργός δεσμευόταν πως μέχρι το 2002 θα είχαν ολοκληρωθεί οι υποδομές ωστε για κάθε νέα μητέρα να υπάρχει μια θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και τώρα το υπόσχεται πάλι αλλα για το 2008.

    Ανέφερε ακόμη οτι η κυβέρνηση δεσμευόταν το 2000 πως μέχρι το 2004 θα δημιουργήσει 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και αντί αυτό αφήνει πίσω της μια Ελλάδα με τη δεύτερη ψηλότερη ανεργία στην ΕΕ οπου ένα στους τρεις νέους και έξι στις δέκα γυναίκες είναι άνεργοι.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ειπε οτι ο κ. Σημίτης τέσσερα χρονια μετά ξαναδιαβάζει ακριβώς τα ιδια για την ολοκλήρωση της Εγνατίας, της ΠΑΘΕ , της Ιωνίας οδού και του Μετρό Θεσσαλονίκης ενώ υπογράμμισε οτι σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος η πραγματική οικονομική σύγκλιση με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα επιτευχθεί ούτε σε μισό αιώνα και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει συμφωνωντας με τη ΝΔ οτι κοινωνική πολιτική χωρίς πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη δεν γίνεται.

    Αλλά και ο εκπρόσωπος τυπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος απάντησε στον κ. Σημίτη για τον δείκτη εγκληματικότητας που έχει η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η ΝΔ και τα οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σήμερα ως ψευδή. Ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα της Ιντερπόλ για το 2000 όπου η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες ως προς τον δείκτη εγκληματικότητας και σύμφωνα με τον οποίο γίνονται 3.596 αδικήματα ανα 100.000 κατοίκους.

    Η Ελλάδα είπε ο κ. Ρουσόπουλος συμμετέχει στην Ιντερπόλ και δεν έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία αυτά και κάλεσε την κυβέρνηση να στρέψει αλλού τις διαμαρτυρίες της. Οι Ελληνες πρόσθεσε γνωρίζουν αν αυξήθηκε ή όχι η εγκληματικότητα.

    Στη συνεδρίαση των συντονιστών συζητήθηκαν οι βασικές πτυχές των εξαγγελιών που θα κανει ο κ. Καραμανλής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο οπου θα παρουσιάσει το βασικό περίγραμμα των θέσεών του για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική ενώ πληροφορίες αναφέρουν οτι αποφασίστηκε να μήν μπεί η ΝΔ σε μια λογική πλειοδοσίας σε παροχές ούτε να μπεί στην ατζέντα που επιδιώκει να θέσει ο κ. Σημίτης. οπως έλεγαν στελέχη του κόμματος η ΝΔ θα εξειδικεύσει τις εξαγγελίες της κατά την τμηματική παρουσίαση του κυβερνητικού της προγράμματος.

    [Φώτο-632381]

    [06] Δίκη 17Ν:Την απαλλαγή Γ. Σερίφη προτείνει ο εισαγγελέας

    10/09/2003 15:11:28

    Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Γιάννη Σερίφη, ζήτησε ο Εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος είναι ιστορικό μέλος της οργάνωσης και ένας απο τους ιδρυτές της.

    Ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι απο τα στοιχεία της υπόθεσης δεν αποδείχθηκε στο ακροατήριο πως ο Γιάννης Σερίφης παρέμεινε μετά το 1983 στην ''17 Νοέμβρη'' γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες, οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευτούν όπως ορίζει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας υπέρ του κατηγορουμένου.

    Υπενθύμισε επίσης στο δικαστήριο ότι για την περίπτωση του Γιάννη Σερίφη τίθεται θέμα παραγραφής του αδικήματος της συμμετοχής, η οποία βάση του νέου νόμου είναι κακούργημα, γιατί έχει παρέλθει 20ετία και επομένως, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου πρέπει να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του.

    Ο κ. Λάμπρου νωρίτερα ζήτησε απο το δικαστήριο να κρίνει αβάσιμο το αίτημα που πιθανότατα θα υποβληθεί απο την υπεράσπιση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών ελλατηρίων στην δράση της ''17 Νοέμβρη''.

    Οπως είπε ο εισαγγελέας οι κατηγορούμενοι επικαλούνται πολιτικά κίνητρα, στοχεύοντας στην αναγνώριση αυτού του ελαφρυντικού. ''Με τη θολή και στρεβλή σκέψη τους προσπαθούν να ταυτίσουν τα εγκληματικά τους ένστικτα και την παρωχημένη σταλινική τους θεωρία με τα πολιτικά εγκλήματα. Τα όποια πολιτικά κίνητρά τους μπορεί να είναι όχι ταπεινά αλλά ποταπά. Και ο Χιλτερ είχε πολιτικοϊδεολογικά κίνητρα όταν διέπραττε γεννοκτονία και αιματοκυλούσε τον πλανήτη. Μπορούσε κανείς να του δώσει ελαφρυντικά;

    Οπως τόνισε ο Εισαγγελέας οι κατηγορούμενοι ''όντας φονιάδες τόλμησαν αντί να χαμηλώσουν τα μάτια μπροστά στα θύματά τους, ύψωσαν τη φωνή, άσκησαν κριτική και λασπολόγησαν. Εδειξαν θράσος και αναίδεια''.

    Ο κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι είναι δυστύχημα το γεγονός πως η ''17 Νοέμβρη'' υπάρχει ως αναδιοργανωμένη ομάδα μέσα στο Κορυδαλλό, ενώ, όπως είπε, έξω υπάρχουν ''ανόητοι, επίδοξοι, μιμητές'' που περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για να συμπεράνουν αν θα ενεργοποιηθούν στο έγκλημα.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό στον Θωμά Σερίφη δεν πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, παρόλο που ομολόγησε τη συμμετοχή του, γιατί δεν δέχθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία ώστε να διαφωτιστεί η υπόθεση.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής, ο οποίος, όπως προανήγγειλε ο κ. Λάμπρου θα αναφερθεί ειδικότερα για κατηγορουμένους και πράξεις.

    [07] Στον Εισαγγελέα χονδρέμπορος για αισχροκέρδεια

    10/09/2003 14:55:53

    Στον Εισαγγελέα παραπέμφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ακόμα ένας χονδρέμπορος για την είσπραξη υπερβολικού κέρδους, ενώ έχει ζητηθεί από τη νομαρχία η επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι και 30.000 ευρώ.

    Από τους ελέγχους της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι χονδρέμπορος από την κεντρική αγορά στου Ρέντη πούλησε 15 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια σε 200 πάγκους λαϊκής και εισέπραξε κέρδος μέχρι και 300%.

    Συγκεκριμένα, αγόρασε τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα (που λόγω τέλους εποχής οι τιμές τους μπορούν να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα) προς 0,50 και 0,54 ευρώ το κιλό και τα πούλησε στους εμπόρους προς 1,70 και 2 ευρώ το κιλό.

    Η πάταξη της αισχροκέρδειας αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να παραπεμφθούν και άλλοι επαγγελματίες στον Εισαγγελέα.

    [Φώτο-613480]

    [08] Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση αυθαιρέτων

    10/09/2003 14:31:22

    Με υπουργικές αποφάσεις θα υδροδοτηθούν και θα ηλεκτροδοτηθούν χιλιάδες αυθαίρετα που ειναι κτισμένα σε περιοχές όπου έχουν ενταχθεί σε γενικά πολοεδομικά σχέδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις αυτές θα εκδοθούν εντός του Σεπτεμβρίου ενω παράλληλα όπως θα ανακοινώσει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατάρτισης γενικών πολεοδομικών σχεδίων και μελετών με πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλους του μηνός.

    Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο αυτό θα επιλύεται το μεγάλο πρόβλημα των αυθαιρέτων κτισμάτων που ταλαιπωρεί για παρα πολλά χρόνια χιλιάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων είναι και παρα πολλοί παλιννοστούντες απο την Σοβιετική Ένωση.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε δηλώσεις της ανέφερε οτι υπάρχουν πάρα πολλά αυθαίρετα που αποτελούν πρώτη κατοικία πολλών ομάδων πληθυσμού όπως είναι οι παλιννοστούντες για τους οποίους η Πολιτεία δεν φρόντισε να τους υποδείξει που θα εγκατασταθούν.

    Το ΠΕΧΩΔΕ τονίζει πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε ρέματα,αρχαιολογικούς χώρους,αιγιαλούς,δασικές περιοχές και περιοχές προστατευόμενες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

    Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν πολεοδομικά θέματα.

    [Φώτο-616421]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 2003 - 20:30:16 UTC