Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ για αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου με Πάουελ
  • [03] Κουλούρης: Απάντηση στον ΣΕΒ
  • [04] Επέκταση πόθεν έσχες
  • [05] Ταξί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
  • [06] Ακαρπη η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ
  • [07] ΚΠΣ 3: Κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων
  • [08] Τράπεζας Πειραιώς-Εξαγορά τράπεζας στις ΗΠΑ.

  • [01] ΥΠΕΞ για αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο

    17/09/2003 20:41:38

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στο πλαίσιο του ICAO, σχετικά με τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο, αναφέρει ότι «οι ρυθμίσεις αυτές δεν σχετίζονται με θέματα στρατιωτικής δραστηριότητος.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου με Πάουελ

    17/09/2003 19:54:34

    Την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, σε ημίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Εθίγη επίσης το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου ο κ. Πάουελ φέρεται να μίλησε θετικά για τη μέχρι τώρα προετοιμασία των ελληνικών Αρχών που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.Συζητήθηκε επίσης, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, όπου ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας ΗΠΑ ΕΕ που έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ εξετάσθηκαν σε βάθος οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως και στο Ιράκ για το οποίο ο Ελληνας Υπ. Εξωτερικών εκτίμησε ότι μπορούν να ξεπερασθούν οι διαφωνίες του παρελθόντος και να υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και γαλλογερμανικού άξονα για την έκδοση ψηφίσματος του ΣΑ το οποίο θα προσδίδει στον ΟΗΕ ουσιαστικό ρόλο και θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας.

    [Φώτο-638722]

    [03] Κουλούρης: Απάντηση στον ΣΕΒ

    17/09/2003 19:46:53

    Η συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι «συμφωνίες κυρίων, οδηγεί σε συγκράτηση του πληθωρισμού και αυτή ακριβώς την πολιτική ακολουθεί το υπουργείο, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, μετά τις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες.

    Ο υφυπουργός ανέφερε, μετά τις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες μαζικής εστίασης, ότι οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για τη δημιουργία ολοκληρωτικής εικόνας για την «διάθεση της αγοράς. Ο ένας μετά τον άλλο οι επιχειρηματίες με διαβεβαιώνουν ότι ισχύουν οι δημόσιες δεσμεύσεις τους για την συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών, ανέφερε ο κ. Κουλούρης.

    Σε ο,τι αφορά τους βιομήχανους και τις σημερινές δηλώσεις του ΣΕΒ ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι ποιος επιχειρηματίας συμφωνεί μαζί του αλλά αν συμφωνούν οι καταναλωτές. Ρωτώ ευθέως τον ΣΕΒ αν διαφωνεί με την προσπάθεια που κάνω ή διαφορετικά εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ακρίβειας.

    [04] Επέκταση πόθεν έσχες

    17/09/2003 19:01:43

    Επέκταση του πόθεν έσχες και σε άλλα φυσικά πρόσωπα (δήμαρχοι, τομεάρχες, δικαστικοί κ.α.), αυστηρές κυρώσεις και στελέχωση των Επιτροπών Ελέγχου των δηλώσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον ''έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης...'' που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης. Το νομοσχέδιο -είπε ο υπουργός Εσωτερικών- ''αποτελεί μια συγκροτημένη πρόταση για την εξυγίανση του δημόσιου βίου, την πάταξη της διαφθοράς και τη διαφάνεια της πολιτικής ζωής του τόπου. Ετσι, πρόσθεσε, θωρακίζεται το θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά την πολιτική, τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και του δημοσίου χρήματος από πρόσωπα, φορείς, κόμματα ή συλλόγους.

    [05] Ταξί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    17/09/2003 18:48:58

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, (ΣΑΤΑ), έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου, στην οδό Μάρνη, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από τις 5 τα ξημερώματα. Στους συγκεντρωθέντες μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου κ. Μπαντουράκης, ο οποίος άσκησε κριτική τόσο στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της τοποθέτησης ταμειακών μηχανών στα ταξί, όσο και στο υπουργείο Μεταφορών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

    Η συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερα υποτονική, καθώς από τα περίπου 15.000 μέλη που αριθμεί το Συνδικάτο, το ''παρών'' έδωσαν περίπου 300 άτομα, τα οποία αργά το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία δια μέσου των κεντρικών δρόμων της Αθήνας, που κατέληξε στη βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΑΤΑ έχει εξαγγείλει και νέα απεργία από την προσεχή Δευτέρα, 22 του μηνός.

    [06] Ακαρπη η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ

    17/09/2003 18:05:23

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Φαρμάκης, με τους εκπροσώπους των διδασκόντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέλυσε στους καθηγητες την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση 7% στις μηνιαίες αποδοχές των διασκόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και στις συντάξεις.

    Όπως διευκρίνησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Νίκος Φαρμάκης, δεν υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης αύξησης και πρόσθεσε πως το κόστος των παροχών για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων θα ανέλθει στο ύψος των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω απο 10 δισ. δραχμές, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα 125 εκατομμύρια

    ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω απο 40 δισ. δραχμές, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Έτσι, μετά τις προτάσεις της κυβέρνησης οι αυξήσεις που θα λάβουν οι πανεπιστημιακοί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2004 θα κυμανθούν ανάλογα με τη βαθμίδα απο 43.000 δραχμές έως 100.000 δραχμές και για τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ, από 33.660 δραχμές εως 83.300 δραχμές.

    Οι πανεπιστημιακοί πάντως απο την πλευρά τους δήλωσαν δυσαρεστημένοι απο την έκβαση της συνάντησης, αφού δεν άλλαξε κανένα δεδομένο στις προτάσεις της κυβέρνησης. ''Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την πρόταση και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις'', δήλωσε

    χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Χρήστος Τρικαλινός.

    Τόσο οι διδάσκοντες τα πανεπιστήμια όσο και το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ, εμμένουν σε αυξήσεις 20%, επικαλούμενοι μάλιστα το πόρισμα της τριμερούς Επιτροπης που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία τους που λήγει την Παρασκευή. Προσανατολίζονται μάλιστα στην κήρυξη απεργίας διαρκείας απο τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου,

    ''τινάζοντας στον αέρα'' την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και παρά την έκκληση του υπουργού Παιδείας ''να επικρατήσει σωφροσύνη για να μην τραυματιστεί η παιδεία, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ''.

    Αλυτο όμως παραμένει το πρόβλημα και με τους δασκάλους και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα προχωρήσουν σε απεργίες, οι πρώτοι στις 6 Οκτωβριου και οι δεύτεροι στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    [07] ΚΠΣ 3: Κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων

    17/09/2003 17:48:43

    Κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων από το ΚΠΣ-3 δεν υπάρχει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Πάχτα.

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η απορροφητικότητα στο πλαίσιο του ΚΠΣ-3 θα φθάσει το 30% έναντι του 25% που είναι σήμερα (κατά μέσον όρο). Τα προγράμματα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν τώρα τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρ. Πάχτας, επιβεβαίωσε το στόχο για απορρόφηση πόρων που θα φθάνει το 30% στο τέλος του έτους και είπε ότι εχουν εξανεμιστεί πλέον οι αδυναμίες που παρατηρούντο τους πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων στις περιφέρειες και συμφωνήθηκε ότι όποιες αλλαγές γίνουν (αναθεωρήσεις) στα τομεακά προγράμματα (δηλαδή τα προγράμματα υπουργείων) θα αφορούν το ίδιο το υπουργείο.

    Αυτό σημαίνει ότι εάν η απορροφητικότητα κεφαλαίων ενός υπουργείου συναντά δυσκολίες δεν θα περικοπούν δαπάνες για να μεταφερθούν σε έργα άλλου υπουργείου.

    [08] Τράπεζας Πειραιώς-Εξαγορά τράπεζας στις ΗΠΑ.

    17/09/2003 16:01:31

    Την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του 98,56% της τράπεζας Interbank NY ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της θυγατρικής της στη Νέα Υόρκη, Marathon Banking Corporation.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Interbank είναι μια Τράπεζα που λειτουργεί με δίκτυο πέντε καταστημάτων στην πόλη της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στα προάστια Μπρούκλιν, Αστόρια, Κουίνς, καθώς και στην Park Avenue, στο κέντρο του Μανχάταν.

    Το συνολικό Ενεργητικό της Interbank ανέρχεται σε 282 εκατ.δολάρια οι καταθέσεις πελατών σε 257 εκατ.δολάρια και οι χορηγήσεις σε 140 εκατ. δολάρια. Το 2002, η Interbank παρουσίασε κέρδη 4,7 εκατ.δολαρίων, σημειώνοντας υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων προ φόρων της τάξεως του 21%.

    Σκοπός της παραπάνω στρατηγικής κίνησης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι η συγχώνευση της Interbank με την Marathon Bank, λόγω της συμπληρωματικότητας των δικτύων τους και της εξειδίκευσης των δύο Τραπεζών στους τομείς της εμπορικής στεγαστικής πίστης και της λιανικής τραπεζικής.

    Η εν λόγω συγχώνευση θα δημιουργήσει μια Τράπεζα συνολικού ενεργητικού 600 εκατ. δολαρίων, δίκτυου 11 καταστημάτων και με σημαντικές οικονομίες κλίμακας, αποτελεί δε μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία ενδυνάμωσης της παρουσίας του Ομίλου στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Με την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και την ανάπτυξη των εργασιών του, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς προσδοκά ότι τουλάχιστον το 15% των κερδών κατά το 2004 θα προέρχεται από τις τραπεζικές εργασίες του εξωτερικού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 2003 - 20:30:13 UTC