Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν την αποχή οι πανεπιστημιακοί
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [03] Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ
  • [04] Συνελήφθη ο γιος του βουλευτή της ΝΔ Θ. Κατσίκη
  • [05] Συνάντηση Τ.Παπαδόπουλου με Γουέστον
  • [06] OTE: Μειωμένες χρεώσεις για κλήσεις προς κινητά
  • [07] Microsoft: Κλείνει τα δωρεάν chatrooms
  • [08] Επεκτείνεται η ρύθμιση για τις ανέλεγκτες υποθέσεις 1993-98.
  • [09] Εθνική Τράπεζα-Εξαγορά στη Ρουμανία-Ενδιαφέρον για Ρωσία

  • [01] Συνεχίζουν την αποχή οι πανεπιστημιακοί

    24/09/2003 22:53:44

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για μια ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις των πανεπιστημιακών με την κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση που είχαν οι καθηγητές των πανεπιστημίων και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας τους εφόσον, όπως τόνισαν, ''άκουσαν για τρίτη φορά τα ίδια και τα ίδια από τον υπουργό Οικονομικών''. Την ίδια ώρα η απόφαση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου για περικοπή του μισθού των πανεπιστημιακών που απέχουν από τα καθήκοντά τους προκάλεσε αντιδράσεις στους χώρους των Πανεπιστημίων, ενώ ο πρύτανης της Παντείου Ιωάννης Βαβούρας δήλωσε πως θα παραιτηθεί εφόσον το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει το έργο που παράγουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Ολυμπιακή Εκεχειρία

    24/09/2003 21:40:36

    Πρόταση ψηφίσματος για την «Οικοδόμηση ενός Ειρηνικού και Βέλτιστου Κόσμου, μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, θα υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, την Παρασκευή, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 58ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συγκεκριμένη πρόταση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που προσβλέπει στη δημιουργία ενός «παράθυρου ευκαιρίας για την ειρηνική διευθέτηση των διεθνών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και για τη γενικότερη προώθηση του αθλητισμού ως μέσο επίτευξης παγκόσμιας αλληλεγγύης, αναμένεται να υιοθετηθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2003 και θα τεθεί προς άμεση επικύρωση από το σύνολο των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

    24/09/2003 21:10:17

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τα όσα

    δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά την επίσκεψή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε λόγο για μιά «ευτυχή προσωπικά (λόγω της βαφτίσεως των τέκνων του) αλλά και «ατυχή πολιτικά μέρα για τον Κ. Καραμανλή.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, «φαίνεται, για μια φορά ακόμη, ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει διαβάσει καλά την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προς τούτο τον κάλεσε να ενημερώνεται καλύτερα.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αν ο κ. Καραμανλής «αναζητεί τη χρηστή διαχείριση, να του θυμίσουμε ορισμένους φορείς που έχουν συσταθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά: το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, το Συνήγορο του Πολίτη, το Γενικό Επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης. Όλα αυτά, καθώς και άλλα, έχουν γίνει στην πράξη και προστατεύουν τη Διοίκηση και τον πολίτη από τη διαφθορά.

    Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, υπενθύμισε πως η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2001 κατετέθη, πριν από λίγες ημέρες, στη Βουλή και ως εκ τούτου «καλά θα κάνει ο κ. Πρωτόπαπας να την αναζητήσει και να την διαβάσει και θα διαπιστώσει τότε ότι οι σημερινές του δηλώσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανατρέξει και στις εκθέσεις των ετών 1994 2000 και τότε «θα βγάλει ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα: Οι από χρόνο σε χρόνο ταυτόσημες διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδεικνύουν τον συμβιβασμό των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τα φαινόμενα της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας.

    Καταλήγοντας, εκπρόσωπος της ΝΔ είπε:

    «Μετά την προσεκτική ανάγνωση των εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ίσως, τελικά, ο κ.Πρωτόπαπας ανακαλύψει ότι θα ήταν φρονιμότερο, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την Κυβέρνηση που εκπροσωπεί, να είναι περισσότερο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.-

    [04] Συνελήφθη ο γιος του βουλευτή της ΝΔ Θ. Κατσίκη

    24/09/2003 20:55:06

    Ο γιος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρου Κατσίκη, Σόλων Κατσίκης, 22 ετών, συνελήφθη στις 2.30 το μεσημέρι στα Πατήσια μαζί με δύο Αλβανούς - που κατηγορούνται για ναρκωτικά - μέσα στο βουλευτικό αυτοκίνητο του πατέρα του το οποίο οδηγούσε ένας από τους δύο Αλβανούς και μάλιστα χωρίς δίπλωμα.

    Τα τρία άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας πρόληψης και καταπολέμησης της εγκληματικότητας στη διασταύρωση των οδών Πίνδου και Ιππολύτου.

    Ο Σόλων Κατσίκης καθόταν στο κάθισμα του συνοδηγού, ενώ στο πίσω κάθισμα ήταν ο δεύτερος Αλβανός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάναβης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός που οδηγούσε είναι ελεύθερος με αναστολή γιατί είχε συλληφθεί για ναρκωτικά. Και οι τρεις κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα ο μεν ένας Αλβανός γιατί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, ο δεύτερος για κατοχή ναρκωτικών και ο Σόλων Κατσίκης για παραχώρηση του οχήματος της Βουλής σε άτομο που δεν είχε το δικαίωμα να οδηγεί. Από τον ανακριτή θα αποφασισθεί αν θα κατηγορηθεί για συνέργια στην κατοχή ναρκωτικών.

    Το αυτοκίνητο μάρκας Σιτροέν το είχε μισθώσει η Βουλή από εταιρεία και το είχε παραχωρήσει στον βουλευτή. Δικαίωμα να το οδηγούν έχουν ο ίδιος, ο συνοδός του και ο 22χρονος γιος του τον οποίο είχε δηλώσει ως τρίτο οδηγό.

    [05] Συνάντηση Τ.Παπαδόπουλου με Γουέστον

    24/09/2003 19:47:27

    O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, συζήτησε τη σημερινή φάση του Κυπριακού και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της Κύπρου, Τόμας Γουέστον.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στον Αμερικανό αξιωματούχο τα σημεία των αλλαγών που προτείνει η κυπριακή πλευρά, ώστε μια λύση του προβλήματος να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ για συνομιλίες, οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γουέστον αναφέρθηκε και πάλι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ιδέα για αποστολή παρατηρητών στις λεγόμενες εκλογές των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου.

    [06] OTE: Μειωμένες χρεώσεις για κλήσεις προς κινητά

    24/09/2003 19:14:55

    Νέες μειωμένες τιμές για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ προς κινητό Cosmote, Τelestet και Vodafone ανακοίνωσε ο ΟΤΕ και θα ισχύσουν από τις 5 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νέες τιμές έχουν ως εξής: Για κλήσεις προς Cosmote η ονομαστική τιμή είναι 0,22 ευρώ ανά λεπτό. Για κλήσεις προς κινητά Telestet η ονομαστική τιμή είναι 0,25 ευρώ ανά λεπτό, ενώ για κλήσεις προς κινητά Vodafone η ονομαστική τιμή είναι 0,225 ευρώ ανά λεπτό. Σε όλες τις χρεώσεις τα 0,05 ευρώ παρακρατούνται από τον ΟΤΕ.

    [07] Microsoft: Κλείνει τα δωρεάν chatrooms

    24/09/2003 18:07:53

    Η εταιρία Microsoft αποφάσισε να κλείσει στις 14 Οκτωβρίου τα δωρεάν chatrooms (υπηρεσίες ον-λάιν συζητήσεων) που διαθέτει στο Ίντερνετ σε 28 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική για να προστατεύσει τους χρήστες από αυτούς που στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα και διαφημίσεις και από τους παιδεραστές, ανακοινώθηκε από την εταιρία.

    «Αυτή η απόφαση θα προστατεύσει τους χρήστες από αυτούς που στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα και διαφημίσεις κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου, τόνισε η αντιπρόεδρος της εταιρίας Τζούντι Γκίμπονς.

    Η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει στους χρήστες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία chatrooms με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης είναι μέλος σε κάποιο από αυτά και πληρώνει συνδρομή.

    Τα chatrooms που είναι δωρεάν και δεν έχουν κεντρικό συντονιστή επιτρέπουν σε παιδεραστές να έρχονται σε επαφή με νέους και να κανονίζουν συναντήσεις μαζί τους.

    Η κίνηση αυτή της Microsoft χαιρετίστηκε από πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών. Η Βρετανική Εθνική Εταιρία Προστασίας των Παιδιών την χαρακτήρισε «πολυ θετικό βήμα.

    Ομως πολλές άλλες εταιρίες παροχής υπηρεσιών μέσω Ιντερνετ εξέφρασαν την άποψη πως η απόφαση αυτή ελήφθη με εμπορικά κριτήρια και όχι λόγω ανησυχίας της εταιρίας για το θέμα των παιδεραστών.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρίας Freeserve εξέφρασε «έκπληξη και απογοήτευση και άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας του υψηλού κόστους ελέγχου των chatrooms. «Τα παιδιά απλώς θα κοιτάνε αλλού και αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση, αφού είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε άλλα, χειρότερα chatrooms, επισήμανε.

    [08] Επεκτείνεται η ρύθμιση για τις ανέλεγκτες υποθέσεις 1993-98.

    24/09/2003 17:47:15

    Επεκτείνεται και για τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 250 εκατ. δρχ. η ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε από τους φορείς των επιχειρήσεων.

    Η δυνατότητα να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση τη νέα ρύθμιση αφορά στις επιχειρήσεις με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του κώδικα βιβλίων και στοιχείων εφόσον έχουν ακαθάριστα έσοδα μέχρι το όριο αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των υποθέσεων της εξαετίας 1993-98 αφορούσε τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 75 εκατ. δρχ.

    Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ρύθμισης θα περιλαμβάνονται στην απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών. Στην ίδια απόφαση θα προβλέπεται και ο χρόνος έναρξης της ρύθμισης.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ και ότι θα υπαχθούν στη ρύθμιση πάνω από 20.000 επιχειρήσεις.

    [09] Εθνική Τράπεζα-Εξαγορά στη Ρουμανία-Ενδιαφέρον για Ρωσία

    24/09/2003 16:38:38

    Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της ρουμανικής τράπεζας Banca Romaneasca βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Εθνικής Απόστολου Ταμβακάκη, μετά την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας στο Ντουμπάι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.

    Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας Αγις Λεώπουλος. Οπως δήλωσε ο κ.Ταμβακάκης, η οριστική συμφωνία εξαγοράς δεν αποκλείεται να κλείσει εντός του επομένου 15μέρου.

    Η Banca Romaneasca διαθέτει σήμερα 25 υποκαταστήματα στην τοπική αγορά με καλή γεωγραφική κατανομή και, εφόσον κλείσει η συμφωνία, η Εθνική προτίθεται να ιδρύσει άλλα 15 υποκαταστήματα.

    Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης και στην αγορά της Ρωσίας. Για το σκοπό αυτό ο διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς και ο υποδιοικητής Αποστολος Ταμβακάκης μεταβαίνουν στην Μόσχα στις αρχές Οκτωβρίου. Σε δηλώσεις του ο κ.Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι η Εθνική δεν ενδιαφέρεται για την λιανική τραπεζική στη Ρωσία αλλά μόνον για τις εταιρικές χρηματοδότησεις και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς.

    Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα την ισχυρότερη παρουσία εκτός εθνικών συνόρων σε σύγκριση με άλλες ελληνικές τράπεζες και δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του κόσμου. Σε μερικές από τις χώρες που δραστηριοποιείται, όπως στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ μέσω των θυγατρικών της, κατέχει ηγετική θέση στην τοπική αγορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 2003 - 20:30:13 UTC