Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολυμπιακή Εκεχειρία: Γ. Παπανδρέου Ζ. Ρογκ
  • [02] Παπαντωνίου: Απελευθέρωση κονδυλίων για κοινωνική πολιτική
  • [03] Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών
  • [04] Κυκλοφορία στην Αττική: Σύστημα διαχείρισης ελέγχου
  • [05] ΓΣΕΕ: Θα ζητήσει αυξήσεις πάνω από 6%
  • [06] Πρόγραμμα Equal - Αγορά Εργασίας - Καταπολέμηση διακρίσεων -
  • [07] Ο προϋπολογισμός στο υπουργικό συμβούλιο

  • [01] Ολυμπιακή Εκεχειρία: Γ. Παπανδρέου Ζ. Ρογκ

    02/10/2003 22:09:35

    Την ικανοποίησή του για την κατάθεση σχεδίου ψηφίσματος με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη βεβαιότητα για την ψήφισή του εξέφρασε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στην Λωζάννη.

    Ο κ. Ρογκ χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη επικύρωση της Συνθήκης της Οττάβας (για την κατάργηση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού) από την Ελλάδα και την Τουρκία και έκανε λόγο για «εξαιρετική προσπάθεια από την πλευρά του έλληνα υπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Είναι πολύ εύκολο να μιλάει κανείς για εκεχειρία, είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε απτά αποτελέσματα. Τώρα όμως, με το ψήφισμα που θα περάσει από τον ΟΗΕ, έχουμε και τα αποτελέσματα στην πράξη, επισήμανε ο κ. Ρογκ, ο οποίος θα παραστεί σε προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να προωθήσει το ψήφισμα για την Εκεχειρία, «μια ελληνική ιδέα που έχει εξελιχθεί σε ιδέα ολόκληρου του πλανήτη. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε την ιδέα της άμεσης σύνδεσης της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας με την διάδοση της Ιδέας της Εκεχειρίας. «Η φλόγα θα μεταφέρει και την ιδέα της εκεχειρίας στις εμπόλεμες περιοχές από όπου θα περάσει, τόνισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, επεσήμανε ότι «από μια γενική ιδέα έχουμε πλέον δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο με ευρεία αποδοχή από προσωπικότητες του πνεύματος, της πολιτικής και των τεχνών, με σοβαρές πιθανότητες να αναδειχθεί σε εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο στα χέρια όσων επιθυμούν να προωθήσουν την ειρήνη στον κόσμο.

    [02] Παπαντωνίου: Απελευθέρωση κονδυλίων για κοινωνική πολιτική

    02/10/2003 21:54:08

    Για τις μεγάλες αλλαγές που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τις οποίες απελευθερώνονται κονδύλια ύψους 2,7 δισ. ευρώ με ετήσια βάση από το 2004 για την ενίσχυση της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για την περίοδο 2000-2004, το επόμενο έτος επέρχεται μείωση των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά 1,7% που ισοδυναμεί με 2,7 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2000 οπότε οι αμυντικές δαπάνες είχαν ανέλθει στο 4,91% επί του ΑΕΠ.

    [03] Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών

    02/10/2003 21:49:59

    Υπό έλεγχο, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα σε εργοστάσιο πλαστικών το οποίο βρίσκεται στην Συμμαχική οδό του Ωραιοκάστρου.

    [04] Κυκλοφορία στην Αττική: Σύστημα διαχείρισης ελέγχου

    02/10/2003 21:39:03

    Στα μέσα Ιουνίου 2004 πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας στο Νομό Αττικής που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

    Το νέο σύστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

    Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, η λειτουργία του θα συνεχιστεί προσαρμοσμένη κατάλληλα, ώστε να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες της κυκλοφορίας της Αττικής.

    Το έργο καλύπτει την Αττική από την Κηφισιά και την Παιανία, μέχρι την Παραλιακή και από το Δαφνί και τον Πειραιά μέχρι τις λεωφόρους Αλίμου Καρέα Κατεχάκη και την Βουλιαγμένη.

    Μέσω του συστήματος θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική παρακολούθηση, εκτίμηση και αναγγελία σε πραγματικό χρόνο και σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, των κυκλοφοριακών συνθηκών και προβλημάτων στις κεντρικές αρτηρίες που βρίσκονται μέσα στο αντικείμενο του έργου. Αυτό θα γίνεται μέσω μετρήσεων του αριθμού των οχημάτων που θα συλλέγονται από κατάλληλους ανιχνευτές και τις οποίες θα επεξεργάζεται ο Κεντρικός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Διαχείρισης Κυκλοφορίας.

    Οι χειριστές θα είναι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Τροχαίας, κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Όλες οι πληροφορίες θα επιβεβαιώνονται μέσω των εικόνων που θα προβάλλονται τόσο στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας όσο και στο Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας. Οι εικόνες θα συγκεντρώνονται από 210 κάμερες, που θα εγκατασταθούν σε επίκαιρα σημεία των παραπάνω αρτηριών.

    Έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή προς την οποία κινούνται, ώστε να αποφύγουν, εάν είναι δυνατό, σημεία που παρουσιάζουν κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω το πρόβλημα. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται μέσω μηνυμάτων που θα προβάλλονται σε 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων που θα εγκατασταθούν στις παραπάνω αρτηρίες πριν από κρίσιμους για την επιλογή διαδρομής κόμβους.

    210 κάμερες κυκλοφορίας θα εγκατασταθούν για την λήψη εικόνων σχετικών με την κυκλοφορία, επί Ιστών Οπλισμένου Σκυροδέματος ύψους 10 ή 15μ. Η εικόνα των καμερών αυτών θα παρουσιάζεται σε δύο Video Wall, στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας και στο Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ολοκλήρωση προβλέπεται για τις πρώτες 80 τον Δεκέμβριο του 2003 και για τις υπόλοιπες τον Απρίλιο 2004.

    [05] ΓΣΕΕ: Θα ζητήσει αυξήσεις πάνω από 6%

    02/10/2003 20:01:09

    Αυξήσεις πάνω από 6% θα ζητήσει η ΓΣΕΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας, Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος, στην εισήγησή του, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ την Πέμπτη, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παράγουν και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και γι αυτό στις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση, η ΓΣΕΕ θα θέσει τον πήχυ εκεί που απαιτείται ώστε να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

    Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό, επισήμανε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, όπως και οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το κοινωνικό πακέτο.

    «Η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και των πόρων για την Παιδεία, την υγεία και την ενίσχυση των συντάξεων του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ, είναι ένα θετικό βήμα που όμως δεν είναι επαρκές για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, τόνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος και επανέλαβε την πρόταση της συνομοσπονδίας για χάραξη πενταετούς σχεδίου για την πραγματική σύγκλιση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πήρε πάντως αποστάσεις από τα συνδικάτα του δημοσίου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

    «Σε εθνικό επίπεδο έχουμε εικόνα προεκλογική. Εντείνονται ο αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις και τα συνδικάτα δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν την κομματική αντιπαράθεση, σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κινείται στην δική του αυτόνομη στρατηγική.

    [06] Πρόγραμμα Equal - Αγορά Εργασίας - Καταπολέμηση διακρίσεων - Διημερίδα.

    02/10/2003 15:59:56

    Διημερίδα Τεχνικής Σύσκεψης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL με τις 40 Αναπτυξιακές Συμπράξεις που εκτελούν τα Εργα της Πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δελφών.

    Η Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL στοιχεύει στην πειραματική εφαρμογή και διάδοση νέων τρόπων καταπολέμησης των διακρίσεων και ένταξης ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% απο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και σε ποσοστό 25% απο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Στόχος της διημερίδας ήταν ο προγραμματισμός της πορείας εκτέλεσης των Εργων αλλά κυρίως η ενημέρωση των Αναπτυξιακών Συμπράξεων και η διεύρυνση τρόπου βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα τέσσερα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα στα οποία συμμετέχουν οι 40 Αναπτυξιακές Συμπράξεις της ΚΠ EQUAL της χώρας μας, και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

    - Δικτύωση και Συντονισμός υπαρχουσών και νέων δομών και μετεξέλιξή τους σε υπηρεσίες μιας στάσης (one-stop shops)

    - Δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας

    - Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων

    - Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

    Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη για το ανωτέρω θέμα και θα ακολουθήσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα και άλλες παρόμοιες συναντήσεις. Στόχος ειναι να λειτουργήσουν τα εν λόγω Θεματικά Δίκτυα-Εργαστήρια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εντοπιστούν οι καινοτόμες προσεγγίσεις και καλές πρακτικές μέσα απο τα Εργα EQUAL, με σκοπό να επηρεάσουν τις εθνικές και Κοινοτικές πολιτικές για την απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και την καταπολέμηση των διακρίσεων πρόσβασης στην αγορά εργασίας όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    [07] Ο προϋπολογισμός στο υπουργικό συμβούλιο

    02/10/2003 15:36:59

    Ο προϋπολογισμός του 2004 τέθηκε επί τάπητος σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Για ''προϋπολογισμό με ειδικά χαρακτηριστικά'' έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό, απασχόλησης, κοινωνικό, δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος, αλλά και για έναν προϋπολογισμό Ολυμπιακών αγώνων. Ο κ.Σημίτης σημείωσε ότι το 2004 είναι ο χρόνος που προωθείται η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, ενώ παράλληλα υλοποιείται η δέσμη των κοινωνικών μέτρων. Είναι εξάλλου, όπως είπε, και η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων.

    Οπως τονίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του 2004 δεν κινείται στη λογική διεύρυνσης των ελλειμμάτων αλλά αντίθετα μένει σταθερός στην περιφρούρηση τους, διότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν συστάσεις στην Ελλάδα την άνοιξη από την ΕΕ.

    Ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να συντελεί στην οικονομική εμπιστοσύνη που δεν αφορά μόνο τις αυξήσεις εισοδήματος αλλά και την αίσθηση της ύπαρξης σταθερότητας, σχεδίου και στόχου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 October 2003 - 20:30:12 UTC