Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό ψήφισμα για Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [02] Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Πρόταση τεσσάρων σημείων
  • [03] Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών
  • [04] Δικαστική έρευνα για δημοσίευμα Καθημερινής
  • [05] Κινδύνευσαν ναυταθλητές απο μπουρίνι

  • [01] ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό ψήφισμα για Ολυμπιακή Εκεχειρία

    03/11/2003 19:29:34

    Με άνευ προηγουμένου πλειοψηφία και σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα που υπέβαλε η Ελλάδα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Με ψήφους 190 σε σύνολο 191 μελών (το Ιράκ, αν και είναι μέλος του ΟΗΕ δεν εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση) τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν το ψήφισμα Α/58/L9, το οποίο προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 13 ως τις 29 Αυγούστου του 2004, σε αναβίωση της αρχαίας ελληνικής ιδέας της Εκεχειρίας.

    Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου και εισηγητής του ψηφίσματος αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Εκεχειρία μιλώντας για τη «μακροβιότερη συνθήκη ειρήνης στην ιστορία και κάλεσε τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας των λαών. «Η αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προσφέρει μια εποικοδομητική προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων. Πρόκειται για μια συμβολική έκκληση να σπάσουμε τον κύκλο της βίας για 16 ημέρες, κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ας ελπίσουμε και μετά. Σήμερα, αυτό το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο, δεδομένου του παγκόσμιου κλίματος αβεβαιότητας. Το μονοπάτι της ειρήνης πρέπει να περνά από την αμοιβαία κατανόηση, το σεβασμό και τη συνεργασία ανάμεσα σε πολιτισμούς και θρησκείες. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για τη διπλωματία, προσφέροντας μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση των κρίσεων, μέσω του διαλόγου και της παιδείας, είπε ο κ. Παπανδρέου και ολοκλήρωσε επαναλαμβάνοντας το κεντρικό μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας: «Αν μπορούμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, τότε ίσως να μπορούμε να έχουμε ειρήνη και για πάντα.Στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, την εφαρμογή της στις μέρες μας και τη σημασία της ελληνικής πρωτοβουλίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Κύπρου, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Κούβας, της Ελβετίας και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

    [Φώτο-659904]

    [02] Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Πρόταση τεσσάρων σημείων

    03/11/2003 19:22:07

    Συνεδρίασε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, και κατά τη διάρκειά της, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ενημερώθηκε τόσο από τον κ. Χριστόδουλο όσο και από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο για τις συνθήκες με τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο άτυπη μεσολαβητική προσπάθεια προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε να επιλυθεί με ειρηνική κοινή αποδοχή το ζήτημα το οποίο ανέκυψε ως προς την αποστολή του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και περί των αποτελεσμάτων της ενέργειας αυτής ως και εκείνης η οποία ανελήφθη από τους κ.κ. Σταύρο Ψυχάρη και Αριστο Κασμίρογλου.Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά από διεξοδική μελέτη του όλου ζητήματος, διαμόρφωσε την πρότασή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνέρχεται εκτάκτως αύριο Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2003. Η πρόταση αυτή θα παρουσιασθεί αρμοδίως στην Ιεραρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που συζητήθηκε περιέχει τα εξής τέσσερα σημεία:

    1. Συνέχιση διαλόγου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    2. Δέσμευση μνημόνευσης του Πατριάρχη, στις νέες χώρες ως ποιμενάρχη.

    3. Αναγνώριση της πνευματικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου στις Νέες Χώρες.

    4. Αποστολή Καταλόγου υποψηφίων μητροπολιτών στο Φανάρι για να προσθέτει ή να αφαιρεί ονόματα σύμφωνα με το νόμο.

    [03] Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών

    03/11/2003 16:50:28

    Άμεσες, δραστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των λειτουργών της, ζήτησαν σήμερα με συλλαλητήριο καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από διάφορες περιφέρειες της Αττικής και της Πελοποννήσου. Οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεκδικούν 5% του ΑΕΠ για την παιδεία για το 2004, 25% αυξήσεις στις αποδοχές τους και ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ετήσια επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, καθιέρωση ανωτάτου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα σε γυμνάσια και λύκεια, 20 μαθητών στα τμήματα των ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια των ΤΕΕ, των γυμνασίων και λυκείων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο Γρηγόρης Καλομοίρης, γγ της ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί "ζητούν σεβασμό για τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας" και "είναι αντίθετοι στους αξιολογητές που τελικά θα χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς και θα κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία''. Ακολούθησε πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε ψηφίσματα με τα αιτήματα του κλάδου. Μεταξύ άλλων στα ψηφίσματα οι εκπαιδευτικοί διατυπώνουν τις διαπιστώσεις τους για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας και ζητούν την άμεση έναρξη διπραγματεύσεων και διαλόγου για να δοθούν ουσιαστικές -όπως ανέφεραν- απαντήσεις και λύσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Αρχαίας Αγοράς πραγματοποίησαν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές του νομού Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία και μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    [04] Δικαστική έρευνα για δημοσίευμα Καθημερινής

    03/11/2003 14:57:22

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή της Κυριακής'' σχετικά με την υπόθεση της ''17Ν'' διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Πλωμαρίτης.

    Αντικείμενο της έρευνας είναι δημοσίευμα της ''Καθημερινής'' σύμφωνα με το οποίο στα μέσα της δεκαετίας του '80 και σύμφωνα με έγγραφα της Στάζι, πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας είχε καταφέρει να διεισδύσει στην τρομοκρατική οργάνωση ''17Ν'', την οποία κατά το δημοσίευμα χρηματοδοτούσε Ελληνας επιχειρηματίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διείσδυση στην τρομοκρατική οργάνωση είχε γίνει στο πλαίσιο επιχείρησης της Στάζι που έφερε την κωδική ονομασία ''Ηλιος''.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ανέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Μύτη να διερευνήσει τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων και να εντοπίσει αν από την υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

    Η παραγγελία του κ. Πλωμαρίτη έγινε στο πλαίσιο της απόφασης της Ολομέλειας Εφετών σύμφωνα με την οποία για θέματα τρομοκρατίας θα επιλαμβάνεται εισαγγελέας εφετών.

    [Φώτο-632889]

    [05] Κινδύνευσαν ναυταθλητές απο μπουρίνι

    03/11/2003 14:29:40

    "Το χάρο με τα μάτια τους" είδαν το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης, 22 αθλητές του ναυταθλητικού ομίλου που επροπονούνται στο ατομικό κανώ, όταν ξέσπασε μπουρίνι στην περιοχή.Σκάφη του ΛΣ και αλιευτικά έσπευσαν στην περιοχή και περισυνέλεξαν 4 αθλητές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιποι 18, ανάμεσά τους ο υπεύθυνος και ένας γιατρός κατάφεραν και βγήκαν σώοι στην στεριά.

    Λόγω της σύγχυσης που επικρατεί ανάμεσα στους αθλητές και τους υπεύθυνους, που σύμφωνα με το ΥΕΝ δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό του αθλητών, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2003 - 21:30:11 UTC