Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή:Κουλούρης για πετρέλαιο θέρμανσης
  • [02] ΚΥΣΕΑ:Παραμένει ο Γ.Αντωνακόπουλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [03] Κανονικά τα δρομολόγια στο Ρίο
  • [04] Στον εισαγγελέα καθηγητής, για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας
  • [05] Στην Κρήτη αύριο ο Κ.Καραμανλής
  • [06] Eκθεση προόδου ΕΕ για Κύπρο

  • [01] Βουλή:Κουλούρης για πετρέλαιο θέρμανσης

    06/11/2003 14:24:36

    Αν χρειαστεί να βάλουμε πλαφόν τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης θα το κάνουμε.

    Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β Αθηνών Φ, Κουβέλη σχετικώς με τις διαφορές στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Με αφορμή όσα συνέβησαν προ είκοσι ημερών σε διάφορα νησιά, πήραμε πρωτοβουλία και βάλαμε πλαφόν τιμής. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνουμε και στο μέλλον. Αν χρειαστεί όμως, θα το κάνουμε για να προστατέψουμε τον Έλληνα καταναλωτή δήλωσε ο κ. Κουλούρης.

    Ο κ. Κουλούρης υποστήριξε ότι οι τιμές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κινούνται στα περσινά επίπεδα και οι όποιες αποκλίσεις μεταξύ Αθηνών και άλλων περιοχών σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς καθώς και ότι η απόκλιση των 3 λεπτών «είναι μέσα στα όρια.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει παρούσα και «δεν θα αφήσει ήσυχους τους κερδοσκόπους.

    Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης αμφισβήτησε ότι τα πλαφόν που θέτει η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια. Έφερε, δε, ως παράδειγμα μεγάλων αποκλίσεων την Αγ. Παρασκευή με τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης τα 35 λεπτά ενώ στα Μεσόγεια πωλείται 42 λεπτά. Η απόκλιση αυτή είναι μεγάλη και συνιστά φαινόμενο αισχροκέρδειας, όταν μάλιστα οι τιμές αυτές πλήττουν το πενιχρό εισόδημα των συμπολιτών μας είπε ο κ. Κουβέλης.

    [02] ΚΥΣΕΑ:Παραμένει ο Γ.Αντωνακόπουλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    06/11/2003 14:22:13

    Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα σήμερα την εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μελλοντική δομή δυνάμεων του στρατεύματος και παράλληλα αποφάσισε την παραμονή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Γεωργίου Αντωνακόπουλου στην ηγεσία του στρατεύματος για άλλο ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, επισήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε σχετικά ότι η στρατιωτική ισχύς είναι απαραίτητη για την άσκηση της διπλωματίας μας.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας η μελλοντική δομή δυνάμεων έχει ως εξής:

    α) αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων προς Εβρο και Αιγαίο, καθώς παραμένει η κύρια απειλή εξ ανατολών,

    β) συγκρότηση ευέλικτων δυνάμεων και προσαρμογή της οροφής προσωπικού σε σημερινές ανάγκες.

    Κατόπιν τούτου:

    - Καταργείται η πρώτη στρατιά, το Γ' Σώμα μετατρέπεται σε συμμαχικό στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας και το Α' Σώμα σε στρατευόμενο σώμα.

    Επίσης καταργούνται 8 μεραρχίες, 9 ταξιαρχίες και 4 Συντάγματα των Ειδικών Δυνάμεων.

    Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε κατάργηση τριών θέσεων αντιστρατήγων, 8 υποστρατήγων και 25 ταξιαρχών.

    Το Β' Σώμα Στρατού παραμένει η αιχμή του δόρατος σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Οσο αφορά στο προσωπικό, προβλέπεται η μείωσή του κατά 26,5 χιλιάδες άνδρες. Επιπλέον αποσύρονται σταδιακά παλαιά οπλικά συστήματα. Με τις αλλαγές αυτές, τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, οι Ενοπλες Δυνάμεις γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικότερες, με χαμηλότερο κόστος.

    Στόχος του υπουργείου είναι απο το 2008 οι αμυντικές δαπάνες να μειωθούν στο 3% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της δραστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών και συγκράτηση των εξοπλιστικών δαπανών με την αγορά "έξυπνων" όπλων.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε επίσης στους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

    α) Παρά τη βελτίωση του κλίματος παραμένει ενεργώς ο εξ ανατολών κίνδυνος. Λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Αγκυρας που εκδηλώνονται τόσο στο Κυπριακό όσο και με τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

    β) Εξέλειπε ο απο βορρά κίνδυνος.

    γ) Η διασφάλιση της αξιοπιστίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    δ) Οι ασύμετρες απειλές που απορρέουν απο την αστάθεια στα βόρεια σύνορά μας, τη διεθνή τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

    ε) Η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος, διότι διαθέτει σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, άρτια εκπαιδευμένες, με σύγχρονους εξοπλισμούς, έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή απο οπουδήποτε και αν προέρχεται στα όρια της εθνικής επικράτειας.

    [Φώτο-517459]

    [03] Κανονικά τα δρομολόγια στο Ρίο

    06/11/2003 13:28:23

    Εληξε η απεργία των ναυτεργατών και από τις 2.30 το μεσημέρι αρχίζει ξανά κανονικά η επαναλειτουργία της γραμμής των φέριμποτ Ρίου - Αντιρίου.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με τη δέσμευση του υπουργείυ Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ρύθμιση των θεμάτων που απασχολούν τους ναυτεργάτες,

    δηλαδή αύξηση στους μισθούς και στο εφάπαξ

    [04] Στον εισαγγελέα καθηγητής, για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

    06/11/2003 11:48:31

    Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών αναμένεται να οδηγηθεί ο 27χρονος καθηγητής γερμανικής γλώσσας, ο οποίος συνελήφθη στα Γιαννιτσά Πέλλας κατηγορούμενος ότι μέσω Ιντερνετ διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας.

    Από έρευνες της αστυνομίας, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος κερδοσκοπούσε σε βάρος χρηστών του Ιντερνετ γερμανικής ιστοσελίδας αποσπώντας από αυτούς χρηματικά ποσά και διακινώντας σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας το οποίο περιελάμβανε και κορίτσια από την Ελλάδα

    [05] Στην Κρήτη αύριο ο Κ.Καραμανλής

    06/11/2003 11:48:25

    Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί από αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τους νομάρχες και τους δημάρχους Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ θα μετάσχει σε συσκέψεις με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων. Επίσης θα μετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της ιεράς μονής Αρκαδίου, ενώ το Σάββατο θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σούδα.

    [06] Eκθεση προόδου ΕΕ για Κύπρο

    06/11/2003 11:11:07

    Ικανοποίηση για την έκθεση προόδου της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε η Κυπριακή Κυβέρνηση.

    "Η Επιτροπή κρίνει θετικά το επίπεδο της ετοιμότητας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και τη συμμόρφωσή της με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι του κοινοτικού κεκτημένου, αναφέρει ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών. Χαρακτηρίζει επίσης ότι θετική είναι και η αναφορά της έκθεσης ότι η Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από τη πρώτη Μαΐου 2004 ώστε να ενταχθεί μία ενωμένη Κύπρος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είπε οτι η Αγκυρα θα επιχειρήσει δυναμική ώθηση του Κυπριακού, ενώ ο Ντενκτάς σχολίασε αρνητικά την έκθεση και υποστήριξε οτι αν το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της χώρας, «τότε και η ένταξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτω από το όνομα της Κύπρου, πρέπει να αποτραπεί.

    Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά, με την υπογραφή της, «να καταστρέψει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο και να ενταχθεί στην Ευρώπη μέσω του σχεδίου Ανάν, το οποίο αποτελεί έμμεση ένωση με την Ελλάδα.

    Κατά τον Ντενκτάς, η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη και ότι «αν στην Κύπρο υπάρχει παραβίαση του δικαίου αυτή προέρχεται από το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας. Είπε ακόμη ότι η ΕΕ υποστηρίζει τους Ελληνοκυπρίους και τους Ελληνες, «οι οποίοι παραβιάζουν το δίκαιο.

    Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντερ Μιρ, σε μια διαφοροποιημένη ερμηνεία για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την Τουρκία δήλωσε ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί επίσημα μέρος των πολιτικών κριτηρίων που έχουν τεθεί στην Τουρκία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι ξεκάθαρο πως «η Επιτροπή θα ήθελε την επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου 2004, και αυτό ήταν που η Επιτροπή ανέφερε για μια ακόμα φορά.

    [Φώτο-651269]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 November 2003 - 12:30:15 UTC