Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάτρα: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ
  • [02] Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
  • [03] Βουλή-Ιωαννίδης-Εκλογές.
  • [04] Η πρώτη μεταμόσχευση με βοήθεια μηχανικής καρδιάς.
  • [05] Συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΑΕΚΑ.
  • [06] Εγκρίθηκε απο το υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός
  • [07] Θάνατος μοτοσικλετιστή ομάδας ΖΗΤΑ:Συνεχίζονται οι έρευνες.

  • [01] Πάτρα: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ

    18/11/2003 21:37:58

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.32 σήμερα το βράδυ στο δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

    Οπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 15 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας στην περιοχή του δυτικού Κορινθιακού Κόλπου.

    Η δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας ενώ από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [02] Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    18/11/2003 20:38:50

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο Fin.Times100 4.354,70 +15,80 +0,36%

    Φρανκφούρτη DAX-Index 3.666,28 -8,26 -0,21%

    Φρανκφούρτη EuroStoxx50 2.574,05 -11,00 -0,10*

    Παρίσι CAC-40 3.352,92 -6,38 -0,19%

    Ζυρίχη SMI 5.249,90 -24,80 -0,47%

  • 18.03τοπική ώρα

    [03] Βουλή-Ιωαννίδης-Εκλογές.

    18/11/2003 15:17:20

    Μέχρι την Πέμπτη θα έχει γνωστοποιήσει στους ψηφοφόρους του, εάν θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η πολιτική αυτή τη στιγμή δεν τον εκφράζει και ότι (η πολιτική) έχει καταντήσει «δημόσιες σχέσεις.

    Σημείωσε επίσης ότι δεν θα έκανε καμία δήλωση, εάν δεν υπήρχε η επιστολή του πρωθυπουργού και ότι, τη στάση του θα την εκφράσει σε μία-δύο ημέρες στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι -όπως είπε- τον στηρίζουν επί 14 χρόνια.-

    [Φώτο-618646]

    [04] Η πρώτη μεταμόσχευση με βοήθεια μηχανικής καρδιάς.

    18/11/2003 15:10:22

    Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και η 30ή μεταμόσχευση καρδιάς από την έναρξη του προγράμματος.

    Λήπτης είναι 63χρονος ασθενής από τη Λαμία, ο πρώτος Ελληνας που πήρε μηχάνημα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας (μηχανική καρδιά) τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Ο ασθενής αυτός είχε εισαχθεί στο Ωνάσειο σε πολυοργανική ανεπάρκεια, λόγω καρδιακής κάμψης, γεγονός που τότε απέκλειε τη μεταμόσχευση. Υστερα από εννέα μήνες μηχανικής υποστήριξης, ο ασθενής ανέκαμψε τελείως και προστέθηκε στη λίστα υποψηφίων του Ωνάσειου. Το καρδιακό μόσχευμα προσφέρθηκε από την οικογένεια 53χρονου άνδρα με εγκεφαλική αιμορραγία, που νοσηλευόταν στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών "Υγεία". Το μηχάνημα υποστήριξης αφαιρέθηκε και ο ασθενής ζει με τη νέα του καρδιά. Η μέχρι τώρα πορεία του είναι εξαιρετικά ικανοποιητική.

    Με αυτή την επέμβαση υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αρχή της "γέφυρας προς μεταμόσχευση", δηλαδή της προσωρινής χρήσης μηχανικής υποστήριξης (αντλίας) για περίοδο μηνών, έως ότου η γενική κατάσταση του λήπτη να επιστρέψει τη μεταμόσχευση.

    Υπενθυμίζεται ότι από τους 30 μεταμοσχευμένους του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου οι 25 βρίσκονται στη ζωή, γεγονός που καθιερώνει το πρόγραμμα σαν ένα από τα επιτυχέστερα στον κόσμο.

    [05] Συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΑΕΚΑ.

    18/11/2003 15:10:15

    Επισημοποιήθηκε σήμερα η εκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς (ΑΕΚΑ) με τις δυο πλευρές να φιλοδοξούν να προσελκύσουν περισσότερους οπαδούς και φορείς στο μέλλον έχοντας υπόψη τη συγκρότηση κεντροαριστερής παράταξης στην Ελλάδα.

    Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ΑΕΚΑ συνοδεύτηκε με μια κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών που είχαν ως επικεφαλής τον κ. Χρυσοχοΐδη από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μπίστη από την ΑΕΚΑ.

    Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Η ελληνικη κοινωνία προστίθεται αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Δυνάμεις από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές ευαισθησίες και ταυτότητες συγκλίνουν στο αίτημα του προοδευτικού δημοκρατικού εκσυγχρονισμού με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την επιτάχυνση της προόδου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

    Η κοινή δήλωση επισημαίνει ακόμη ότι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας καθώς θα κριθεί αν θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που επιθυμούν να διασφαλίσουν τις θετικές κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας, να ξεπεράσουν με δημιουργικό τρόπο καθυστερήσεις, λάθη και αδυναμίες και να προωθήσουν με νέα δυναμική το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα ή αν αντιθέτως ανακοπεί αυτή η πορεία από δυνάμεις λαϊκισμού, αναχρονισμου, δημαγωγίας, οπισθοδρόμησης και συντηρητικής παλινόρθωσης.

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΑΕΚΑ, σύμφωνα με την κοινή δήλωση ''καλούν σε συστράτευση δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα του χώρου της προόδου και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της ευρύτερης αριστεράς και κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, τις κριτικές παρατηρήσεις και τις επιμέρους διαφωνίες σε μια ευρύτατη εκλογική συσπείρωση με όποια μορφή επιλέξουν και στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος.

    Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι στην κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα θα συμμετάσχουν εκ μέρους της ΑΕΚΑ οι Σπύρος Καβουνίδης, Φωτεινή Σιάνου και Θόδωρος Τσίκας, στην επιτροπή προγράμματος οι Κώστας Μπιζάνης, Βασίλης Σπυρόπουλος και Κώστας Χλωμούδης, ενώ στελέχη της κίνησης θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη σημερινή εξέλιξη και ταυτόχρονα απηύθυνε ''προσκλητήριο προς κάθε πολίτη, προς κάθε φορέα να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και καιρό η ΑΕΚΑ''.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπίστης είπε ότι η ΑΕΚΑ με καθαρούς όρους συμμετέχει στην εκλογική μάχη, διατηρεί την αυτονομία της, θα υπάρχει και μετά τις εκλογές και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την προεκλογική περίοδο είπε ότι ο υπουργός Πολιτισμού είναι μέλος της εκλογικής επιτροπής, ενώ ο Θόδωρος Πάγκαλος έχει μια συγκεκριμένη ευθύνη. Αυτό δεν σημαίνει πρόσθεσε, ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν θα αξιοποιηθεί ως ένα πολύ χρήσιμο στέλεχος στην εκλογική μάχη.

    Επίσης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να μη θέσουν και πάλι υποψηφιότητα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο καθένας από τους συναδέλφους που αποχωρεί έχει τους δικούς του ατομικούς και προσωπικούς λόγους. Τιμούμε είπε, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την προσφορά τους στο Κίνημα και τη χώρα, όπως τα τιμούμε για τη διαδρομή τους μέχρι σήμερα. Από κει και πέρα κατέληξε, όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε.

    [06] Εγκρίθηκε απο το υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός

    18/11/2003 15:08:06

    Η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας σε σχέση με την οικονομία και τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, που ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2004, θεωρώντας παράλληλα αυτονόητο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στη Βουλή.

    Ο Κώστας Σημίτης σημείωσε ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να ακυρώσει τον προϋπολογισμό προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα της ότι η οικονομία δεν πάει καλά. ''Αλλά μια οικονομία που δεν πάει καλά, έχει ύφεση και η δική μας έχει πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ως απάντηση στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν αληθεύουν, όπως ανέφερε ο κ.Σημίτης, θα δοθεί έμφαση στην πραγματική εικόνα, αναδεικνύοντας το θετικό κλίμα και την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

    Οσον αφορά τον προς ψήφιση προϋπολογισμό του 2004, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε πως πρόκειται για ένα βήμα μιας πολυετούς προσπάθειας που ανατρέπει τη ''μόδα'', που έχει πάρει διαστάσεις τώρα τελευταία, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έχει ημερομηνία λήξης στους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι οι επενδύσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα κατευθυνθούν ενδεχομένως και σε πιο παραγωγικούς τομείς ανατρέποντας έτσι τον ισχυρισμό ότι η ανάπτυξη έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

    [Φώτο-666191]

    [07] Θάνατος μοτοσικλετιστή ομάδας ΖΗΤΑ:Συνεχίζονται οι έρευνες.

    18/11/2003 15:07:58

    Συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα που έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν ο αστυφύλακας Παναγιώτης Δήμος, 33 ετών, ενώ πλεύρισε με τη μηχανή του καταδιωκόμενο ύποπτο, εκείνος τον κλώτσησε και ο αστυνομικός έχασε την ισορροπία του, έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα.

    Ο αστυφύλακας κηδεύεται σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Αιτωλοακαρνανία.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί ο εντοπισμός του δράστη. Η αστυνομία αναζητά έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 28 έως 30 ετών, μετρίου αναστήματος με μαύρα μαλλια που επέβαινε σε μοτοσικλέτα 600 κυβικών μάρκας ''Γιαμάχα'' τύπου ΧΤ πράσινου χρώματος. Η μηχανή είναι μοντέλο '91 ή '92, είχε λάστιχα μικρών διαστάσεων αγωνιστικά και η εξάτμισή της έκανε χαρακτηριστικό θόρυβο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Αμεσης Δράσης κ. Δημήτρη Δανίκα, έχουν γίνει δεκάδες τηλεφωνήματα στο Κέντρο της Αμεσης Δράσης και πολίτες αναφέρουν χαρακτηριστικά μοτοσικλετιστών που εθεάθησαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και μοιάζουν με τον καταζητούμενο, ενώ ομοιότητες εντοπίστηκαν και μεταξύ των μηχανών στις οποίες επέβαιναν και αυτής του δράστη.

    Απο τις μέχρι τώρα έρευνες, αν και έχουν γίνει πολλές προσαγωγές δεν έχει επιτευχθεί ο εντοπισμός του δράστη, και απο την Αστυνομία γίνεται έκκληση στους πολίτες που γνωρίζουν κάτι σχετικά με το τροχαίο να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 6411111 , 6443374 και 6476232.

    Ο 33χρονος αστυφύλακας ήταν πατέρας τριών παιδιών και τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρετούσε στην Αμεση Δράση, ενώ πριν υπηρετούσε στα ΜΑΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 November 2003 - 21:30:19 UTC