Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Συσκέψεις
  • [02] Παγκόσμια Δημοσκόπηση - Απαισιόδοξοι οι Ελληνες.
  • [03] Ετεροδημότες-Λήξη προθεσμίας υποβολής αίτησης
  • [04] Εκλογές-Προθεσμίες για διάλυση Βουλής.

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Συσκέψεις

    07/01/2004 19:23:15

    Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι σημερινές αλλεπάλληλες συσκέψεις

    του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, με στενούς συνεργάτες του ενόψει της αυριανής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος αναμένεται να είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος νωρίτερα σήμερα, εξερχόμενος της κατοικίας του στο Καστρί έκανε λόγο για «σημαντικές ημέρες, μεγάλων προκλήσεων και μεγάλων προσδοκιών και πρόσθεσε ότι

    «θέλουμε να ανταποκριθούμε, μπορούμε να ανταποκριθούμε. «Ο κόσμος διψάει για τις νέες πρωτοβουλίες που παίρνουμε, επιθυμεί να δείξουμε ένα νέο ήθος στην πολιτική, συμπλήρωσε.

    [02] Παγκόσμια Δημοσκόπηση - Απαισιόδοξοι οι Ελληνες.

    07/01/2004 18:38:52

    Ενας στους δύο Ελληνες πιστεύει ότι το 2004 θα είναι χειρότερο από το 2003. Η απαισιοδοξία αυτή κατατάσσει την Ελλάδα ως την δεύτερη πιο απαισιόδοξη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας δημοσκόπησης από την TNS ICAP και την Gallup International.

    Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της σχετικής δημοσκόπησης, για τη χώρα μας, τα αποτελέσματα εμφανίζουν τον έναν στους δύο Έλληνες να πιστεύει ότι το νέο έτος θα είναι χειρότερο και όχι καλύτερο από αυτό που μας πέρασε, παρά το γεγονός ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα θα έπρεπε να δημιουργεί περισσότερη αισιοδοξία. Η απαισιοδοξία αυτή κατατάσσει την Ελλάδα ως τη δεύτερη πιο απαισιόδοξη χώρα του κόσμου. Η στάση αυτή των Ελλήνων συνδέεται με το γεγονός ότι το νέο έτος αναμένεται να είναι μία χρονιά με οικονομικές δυσκολίες και με σημαντική αύξηση της ανεργίας.

    Πιο αναλυτικά στο ερώτημα «σχετικά με ότι σας αφορά, πιστεύετε ότι το 2004 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη χρονιά από το 2003;, οι πέντε πλέον απαισιόδοξες χώρες του πλανήτη είναι η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Πολωνία, το Εκουαδόρ και η Πορτογαλία όπου το 50%, το 46%, το 43%, το 43% και το 41% των πολιτών αντίστοιχα, πιστεύει ότι το 2004 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2003. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 4 από τις 5 αυτές χώρες ανήκουν στην Ευρώπη, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική. Για την Ελλάδα, η απαισιοδοξία κυριαρχεί καθώς το 46% των Ελλήνων δηλώνει ότι αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη από την περυσινή.

    Οικονομικές δυσκολίες περιμένουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των πολιτών της Αιγύπτου (68%), της Ελλάδας (59%), της Σλοβακίας (55%), της Πορτογαλίας (53%) και της Πολωνίας (50%). Με εξαίρεση την Αίγυπτο, οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 5 πλέον απαισιόδοξες χώρες για το έτος 2004

    Οι Έλληνες, συγκριτικά όχι μόνο με τους κατοίκους των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και με το σύνολο των χωρών, πιστεύουν σε υψηλότερο βαθμό ότι το 2004 θα είναι μία χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (59%) και σε χαμηλότερο βαθμό ότι το 2004 θα είναι ίδιο οικονομικά με το 2003 (26%). Οικονομική ευμάρεια αναμένει μόνο το 12% των Ελλήνων. Για τους Έλληνες, δεν έχει αλλάξει τίποτα συγκριτικά με πέρυσι, καθώς για την επόμενη χρονιά αναμένουν στον ίδιο βαθμό μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (59% για το 2004 και 58% για το 2003)

    Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ξεχωρίζει λόγω του συγκριτικά υψηλότερου ποσοστού ερωτώμενων που πιστεύουν ότι η ανεργία το 2004 θα αυξηθεί πολύ στη χώρα τους (36%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 15%. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το ποσοστό των ερωτώμενων που πιστεύουν ότι η ανεργία το 2004 συνολικά θα αυξηθεί (είτε λίγο είτε πολύ) παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, για φέτος το 55% των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένει συνολικά αύξηση της ανεργίας στην χώρα τους (το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2003 ήταν 58% και το 2002 ήταν 55%). Στην Ελλάδα το 64% των πολιτών αναμένει το 2004 είτε μικρή είτε μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2003 στην χώρα μας ήταν 57%

    Μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες, όπως και πέρυσι, εμφανίζονται ως οι πιο ανασφαλείς ως προς την παραμονή τους στην παρούσα εργασία τους καθώς οι 4 στους 10 (43%) αποδέχονται την πιθανότητα να μείνουν άνεργοι. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος στο ίδιο θέμα είναι 24%

    Η Ελλάδα δεν εμφανίζει την ίδια σιγουριά με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων Ελλήνων δηλώνει ότι θα δυσκολευόταν στην ανεύρεση εργασίας (73%) ενώ μόνο το 22% πιστεύει ότι θα έβρισκε δουλειά αρκετά γρήγορα. Η στάση των Ελλήνων στο συγκεκριμένο θέμα έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Ενώ πέρυσι το 62% των Ελλήνων δήλωνε ότι θα δυσκολευόταν να βρει εργασία σε περίπτωση που έμεναν άνεργοι, το αντίστοιχο ποσοστό φέτος έχει αυξηθεί στο 73%

    Η Gallup International Association πραγματοποίησε έρευνα σε 61 χώρες, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών σχετικά με τη νέα χρονιά 2004. Συνολικά, για την έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκαν 65.312 συνεντεύξεις σε 61 χώρες. Στην Ελλάδα η έρευνα διεξήχθη το Νοέμβριο του 2003 από την εταιρία TNS ICAP (μέλος της Gallup International Association).

    [03] Ετεροδημότες-Λήξη προθεσμίας υποβολής αίτησης

    07/01/2004 14:52:26

    Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πολιτών που επιθυμούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, αντί στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα θα πρέπει να συμπληρώνουν αίτηση στους δήμους, όπου διαμένουν ή στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών).

    [04] Εκλογές-Προθεσμίες για διάλυση Βουλής.

    07/01/2004 14:33:46

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή. Με δεδομένη την 7η Μαρτίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών,το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να εκδοθεί μετά την 6η Φεβρουαρίου 2003.

    Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος,«το διάταγμα διάλυσης της Βουλής πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 41 «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.

    Το θέμα αυτό,όπως είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του,είναι το Κυπριακό, ενόψει και της τυπικής ένταξης της Μεγαλονήσου στην ΕΕ την 1η Μαΐου και για το οποίο χρειάζεται η «νωπή εκλογή της κυβέρνησης από το λαό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2004 - 21:30:10 UTC