Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Επίσκεψη σε οικισμό τσιγγάνων
  • [02] Κωνσταντόπουλος-Επίσκεψη στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός''
  • [03] Συνάντηση Τ.Παπαδόπουλου με Αναν
  • [04] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
  • [05] Υπόθεση ΕΛΑ: Απολογήθηκε ο Αγγελέτος Κανάς
  • [06] Κ.Καραμανλής με αγρότες, αλιείς

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Επίσκεψη σε οικισμό τσιγγάνων

    29/01/2004 21:42:43

    ''Οι τσιγγάνοι όχι μόνο δεν πρέπει να νιώθουν αποκλεισμένοι στη χώρα μας, αλλά είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι'' δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στον οικισμό τσιγγάνων ''Αγία Σοφία'', που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο

    ''Γκόνου'', στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Στον οικισμό ζουν περίπου 2.500 τσιγγάνοι, οι οποίοι παλιότερα ήταν εγκατεστημένοι στις όχθες του Γαλλικού ποταμού σε άθλιες συνθήκες, ενώ στον οικισμό τώρα έχουν εξασφαλίσει τις βασικές υποδομές για μια πιο άνετη διαβίωση. Οι τσιγγάνοι τον υποδέθηκαν με θερμές εκδηλώσεις και έραναν με ροδοπέταλα το δρόμο του. Ο υπουργός τους χαιρέτισε, μίλησε μαζί τους και στη συνέχεια επισκέφτηκε το κέντρο ιατροκοινωνικής περίθαλψης του οικισμού και το σπίτι του προέδρου τους Αθανάσιου Φραγκούλη.

    Ο κ. Φραγκούλης εξέθεσε στον κ. Παπανδρέου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι και τα οποία έχουν να κάνουν με την παρουσία τους στις λαϊκές αγορές, την χρήση ταμειακών μηχανών και την επιβολή ΦΠΑ. Αναφερόμενος στα προβλήματα του οικισμού επισήμανε κυρίως την έλλειψη αποχέτευσης. Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αφού εξήρε τη συνεργασία μεταξύ του προέδρου των τσιγγάνων και της πολιτείας δεσμεύτηκε ότι η ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη που, όπως είπε, δημιουργήθηκε θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι ''είναι δέσμευσή μας να συνεχίσουμε σ αυτή την πορεία ώστε πραγματικά να αισθάνεται και να είναι ισότιμος ο τσιγγάνος στη χώρα μας. Είναι μια ευθύνη που αναλαμβάνουμε, αλλά είναι ευθύνη και όλων μας ως πολίτες να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις, να ξεφύγουμε από ρατσιστικές αντιλήψεις για να δούμε τον άνθρωπο τον οποίο και χρειαζόμαστε''. Νωρίτερα, μιλώντας σε ενθουσιώδη συγκέντρωση στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου, άφησε να εννοηθεί ότι στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει

    για το κόμμα δεν συμπεριλαμβάνεται και αυτή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο, όπως είπε, ''είμαστε περήφανοι''. Ο υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι η τετραετία μετά τις εκλογές θα είναι τετραετία ενίσχυσης στους αγρότες, τους κάλεσε να συνταχθούν μαζί του στο νέο ξεκίνημα και διαβεβαίωσε ότι ως κυβέρνηση μετά τις 7 Μαρτίου θα διασφαλίσει με διαπραγματεύσεις τις τιμές των προϊόντων τους. ''Ο αγρότης θα μπορεί να αισθάνεται ότι έχει ένα εγγυημένο εισόδημα ανεξάρτητα από τις τιμές και τις καιρικές συνθήκες'', είπε ο κ. Παπανδρέου.-

    [02] Κωνσταντόπουλος-Επίσκεψη στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός''

    29/01/2004 21:41:10

    Για χρεοκοπία όλων των κυβερνητικών πολιτικών που οδήγησαν στην υποβάθμιση του τομέα της υγείας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός, συνοδευόμενος από τον Γ. Μπανιά επικεφαλής τη ΑΚΟΑ και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για δημαγωγία, ενώ επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να υπόσχονται ανέξοδες εξαγγελίες για τον τομέα της υγείας όσο εξακολουθούν να τον υποχρηματοδοτούν από τον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Μπανιάς είπε ότι ο τομέας της υγείας είναι σήμερα κατά κοινή ομολογία ο βαριά ασθενής της κοινωνικής ζωής και προέβλεψε ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν μετά τις εκλογές.

    [03] Συνάντηση Τ.Παπαδόπουλου με Αναν

    29/01/2004 21:16:17

    Ετοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού επί τη βάση του σχεδίου Αναν, δήλωσε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.''Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και δήλωσαν στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι εφόσον αποφασίσει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε'', δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι έχει χαθεί πλέον πολύς χρόνος, ότι θα πρέπει να παραμεριστούν οι δημόσιες σχέσεις και ότι θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ούτως ώστε να υπάρξει σύντομα επίλυση του Κυπριακού και εί δυνατόν πριν από την 1η Μαΐου.Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμη ότι εφόσον ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί από πριν ότι θα είναι συνολικές και θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ούτως ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο των διαβουλεύσεων στη Χάγη της Ολλανδίας.Ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε, επίσης, ότι παρουσίασε ορισμένες ιδέες στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στόχος των οποίων είναι να ξεπεραστούν ορισμένες επιφυλάξεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Δεν θέλησε, όμως, να δηλώσει στους δημοσιογράφους πως αντιμετώπισε αυτές τις ιδέες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά ο Κόφι Αναν θα καλέσει τις δυο πλευρές για διαβουλεύσεις.Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση της τουρκικής πλευράς περί αντικατάστασης του μέχρι πρότινος εκπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο από μία διεθνή προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα μπορούσε να το εξετάσει και ότι αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος.

    [04] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

    29/01/2004 18:57:42

    Κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) ψηφίστηκε το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ''Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις'', το γνωστό ως μίνι-ασφαλιστικό. Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά από τις περίπου 100 τροπολογίες που είχαν καταθέσει βουλευτές. Ο ίδιος ανακοίνωσε και μια σειρά από προσθήκες και τροποποιήσεις, από τις οποίες η πιο σημαντική είναι αυτή που ορίζει ότι οι γιατροί και οδοντίατροι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που καταλαμβάνουν θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για μια 5ετία μετά την πάροδο της 5ετίας επαναξιολογούνται και αν επιλεγούν ξανά καθίστανται πλέον μόνιμοι. Η προηγούμενη ρύθμιση πρόβλεπε άλλη μια 5ετία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προτού μονιμοποιηθούν.

    [05] Υπόθεση ΕΛΑ: Απολογήθηκε ο Αγγελέτος Κανάς

    29/01/2004 17:50:59

    Αρνήθηκε ο Αγγελέτος Κανάς ενώπιον του εφέτη-ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου κάθε συμμετοχή του στις υποθέσεις των οκτώ εκρήξεων σε δημόσιες υπηρεσίες την περίοδο 1986-87 για τις οποίες την ευθύνη είχε αναλάβει ο ΕΛΑ.Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου διαμαρτυρήθηκε διότι όπως υποστηρίζει κρατείται χωρίς επιβαρυντικά στοιχεία.Η συγκατηγορούμενη του Κανά στην υπόθεση του ΕΛΑ Ειρήνη Αθανασάκη που επίσης είναι κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί αύριο.Τέλος, ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης ο οποίος έχει λάβει κλήση από τον κ. Ζερβομπεάκο να εμφανιστεί ενώπιόν του σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το 1989, δεν εμφανίστηκε στο ανακριτικό γραφείο.Με δήλωσή του ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει ρόλο στα ''τρομοσενάρια'' των αρχών και γνωστοποιεί στον ανακριτή ότι δεν πρόκειται να είναι παρών στο ραντεβού τους.

    [06] Κ.Καραμανλής με αγρότες, αλιείς

    29/01/2004 15:58:18

    Διάλογο με αγρότες και αλιείς στις Ράχες Φθιώτιδας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής το μεσημέρι όπου απάντησε σε ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Γεωργίας θα μετονομαστεί σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπογράμμισε πως οι γεωπόνοι και οι γεωτεχνικοί θα βρίσκονται κοντά στους αγρότες και στα χωράφια και όχι στα γραφεία και τους διαδρόμους του υπουργείου. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έδωσε μάχες στις Βρυξέλλες για να διασφαλίσει τα ελληνικά προϊόντα και την ενίσχυσή τους και δεσμεύτηκε ''εμείς πάμε για να παλέψουμε μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ στο οποίο πρέπει να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα και τα αιτήματά σου και όχι να λές συνέχεια ναι σε όλους τους άλλους''. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας και των αγροτών αποτελεί εθνικό θέμα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως χώρα με ερημωμένη περιφέρεια και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι ο αγροτικός τομέας δεν έχει μέλλον, αν και είπε, ότι δεν μπορούν να λυθούν εύκολα τα προβλήματα ούτε έχει κάποιο μαγικό ραβδί. Ολοι μαζί πάντως, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε νομό και με βάση τις συνθήκες που επικρατούν και τα έργα υποδομής να στραφούν οι αγρότες σε καλλιέργειες που ζητούν οι ξένες αγορές και ποιοτικά προϊόντα. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για ταχύτερη καταβολή των επιδοτήσεων και για προσπάθεια να αναθεωρηθεί το πλαφόν για την παραγωγή προϊόντων όπως το λάδι, το βαμβάκι και ο καπνός, ώστε να μην περικόπτονται οι επιδοτήσεις. Επίσης ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεσμεύεται ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβάλλονται στους αγρότες εντός τριμήνου και αν υπάρχουν καθυστερήσεις θα καταβάλλονται έντοκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2004 - 21:30:12 UTC