Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μερική άρση του απαγορευτικού του απόπλου
  • [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην Τρίπολη
  • [03] Ομιλία Κ.Καραμανλή στη Ρόδο
  • [04] Αρειος Πάγος:22 κόμματα και συνασπισμοί στις εκλογές.
  • [05] Περιοδεία Κωνσταντόπουλου στην Ημαθία.
  • [06] Παπαρήγα:Ερχονται πακέτα αντιλαϊκών μέτρων.
  • [07] Περιοδεία Καραμανλή σε Λέρο-Κάλυμνο.
  • [08] Κηδεύθηκε η Ελένη Καζαντζάκη.
  • [09] Συλλήψεις για διακίνηση λαθρομεταναστών.
  • [10] Ασφαλτόστρωση στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου αύριο και μεθαύριο
  • [11] Ενοπλες ληστείες σε Ασπρόπυργο και Νέο Ψυχικό.
  • [12] Στην Αγκυρα αύριο ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ
  • [13] Σκληρές οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
  • [14] Εκλογές σε Πρωτοδικεία και Εφετεία
  • [15] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για "ντιμπέιτ"

  • [01] Μερική άρση του απαγορευτικού του απόπλου

    21/02/2004 23:18:16

    Επιτράπηκε από τις 18:00 το απόγευμα, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ο απόπλους των Ε/Γ -Ο/Γ πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μόνο για Χίο Μυτιλήνη και από το λιμάνι της Ραφήνας μόνο για Μαρμάρι και Άνδρο.

    [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην Τρίπολη

    21/02/2004 21:45:25

    Μέλλον χωρίς ανοιχτά εθνικά θέματα, χωρίς άγχος, φόβο και ανασφάλεια για την Ελλάδα και τους Ελληνες, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση οπαδών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην Τρίπολη.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι το 2004 θα είναι κρίσιμος χρόνος για την εξέλιξή τους και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλλει αποφασιστικά για να γκρεμιστεί το τελευταίο τείχος της Ευρώπης, το τείχος της Λευκωσίας.

    Εκτός από το κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως σημαντικά εθνικά θέματα στα οποία αναμένονται εξελίξεις κατά το τρέχον έτος το θέμα της υφαλοκρπίδας και των χωρικών υδάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα ποιός είναι άξιος να χειριστεί τα θέματα αυτά, καθώς και τα δύο άλλα σημαντικά για την Ελλάδα, τη νέα κοινή αγροτική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί μια νέα εθνική ενότητα την οποία εγγυάται η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

    Αναφερόμενος στα αγροτικά ζητήματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει άμεση προτεραιότητα στα αγροτικά προβλήματα και θα ανανεώσει τους ακατάλυτους δεσμούς της με τους αγρότες. Δεσμεύτηκε ότι ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα έχουν εγγυημένο εισόδημα, ενώ αναφερόμενος στις καταστροφές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην αγροτική παραγωγή τόνισε ότι άφενός η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και στην παραγωγή και στο ίδιο κεφάλαιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ η καταβολή του 50% της αποζημίωσης θα δοθεί πριν το Πάσχα και ολόκληρη η αποζημίωση μέχρι το τέλος Μαϊου.

    Εξαπολύοντας την επίθεσή του κατά της ΝΔ και του κ. Καραμανλή τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει χώρο για τη νέα γενιά των πολιτών την οποία ο αρχηγός της δεν μπορεί να εκφράσει. "Δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά", πρόσθεσε "γιατί πολέμησαν σκληρά όλες τις μεγάλες αποφάσεις που έφεραν την Ελλάδα μπροστά", αναφέροντας ως παραδείγματα την ένταξη στην ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εκανε λόγο για μηδενισμό από την πλευρά της ΝΔ που χρονολογείται από το 1984, όταν αρχηγός της ΝΔ ήταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, με τη χρήση των συνθημάτων απαλλαγή από την αλλαγή και χούντα είναι θα περάσει.

    Αυτά τα συνθήματα αναβιώνει σήμερα η ΝΔ τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το κόμμα αυτό χρησιμοποιεί πάντα την κόντρα προς το ΠΑΣΟΚ και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το τι άλλαξε στη ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια ποιά στελέχη ανέδειξε το κόμμα αυτό τι καινούργιο φέρνει στο λαό για να δώσει ο ίδιος την απάντηση:''Τίποτα δεν φέρνει''.

    Αυτοσκοπός για τη ΝΔ τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η εξουσία και καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόθεση επαναφοράς του κομματικού κράτους για να βολέψει τα δικά της παιδιά σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη η οποία ακολουθεί πολιτική ίσων ευκαιριών απέναντι σε όλους τους πολίτες. Αρνούμαστε τον αυταρχισμό της επανίδρυσης του κομματικού κράτους τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Ομιλία Κ.Καραμανλή στη Ρόδο

    21/02/2004 21:45:07

    Με μια μεγάλη συγκέντρωση, που είχε πολύ παλμό και πολλά συνθήματα, ο Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, μιλώντας στους πολίτες της Ρόδου, υποσχόμενος ότι θα δώσει τέλος "στην πολιτική της άγονης γραμμής".

    Ο κ. Καραμανλής τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι οι συνεργάτες του και ο ίδιος θα κάνουν τα πάντα για να φανούν αντάξιοι στις προσδοκίες τους. Οδηγούμε τη χώρα σε μια νέα διακυβέρνηση τόνισε με βάση αξίες και αρχές.

    Μαζί για μια νέα διακυβέρνηση με τη συμμετοχή του πολίτη και την ευθύνη της πολιτικής. Για μια πλατειά κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι διασφαλίζει μια νέα προοπτική για ολόκληρη την Ελλάδα για το Αιγαίο που μας κάνει περίφανους για τη Ρόδο που μπορεί να φτάσει ακόμη πιό ψηλά.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του εξήγησε ότι επέλεξε να είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα για να σηματοδοτήσει μια νέα διακυβέρνηση μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική για όλες και όλους.

    Ξέρουμε τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι η νησιώτικη Ελλάδα είναι ξεχασμένη εγκαταλελειμμένη και αβοήθητη, η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα και δεν είχε κανένα σχέδιο. Στο σημείο αυτό ακούστηκαν αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους και ο κ. Καραμανλής σχολίασε ''αφήστε τις αποδοκιμασίες για τους άλλους Εμείς έχουμε τις αξίες και τις ιδέες μας.''

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής επετέθη στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι στην ομιλία του στη Ρόδο είχε χωρίσει τους έλληνες σε προοδευτικούς και συντηρητικούς. Εμείς είπε δεν ξεχωρίζουμε τους Ελληνες από την ιδεολογία τους. Εμείς πάμε όλοι μαζί μπροστά. Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της ΝΔ για τα προβλήματα που απασχολούν τα Δωδεκάνησα και γενικώς τα νησιά υποσχέθηκε, αναβάθμιση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και όλων των βασικών υποδομών σε αεροδρόμια και λιμάνια. Υποσχέθηκε ακόμη αναβάθμιση του τουρισμού ώστε να υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο.

    [04] Αρειος Πάγος:22 κόμματα και συνασπισμοί στις εκλογές.

    21/02/2004 18:23:08

    Ένας μεμονωμένος ακόμα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Έτσι, καθώς έληξε πλέον η ημερομηνία κατάθεσης δηλώσεων συμμετοχής τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων, καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι ανέρχονται συνολικά στους 22.

    Η προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων λήγει τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης, 24 Φεβρουαρίου 2004.

    Τελευταίος κατέθεσε δήλωση στην Εισαγγελία ΑΠ ο μεμονωμένος Κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος κατέρχεται μόνο στη Φθιώτιδα.

    Μετά την προθεσμία της ερχόμενης Τρίτης, το καθ ύλην αρμόδιο Α΄ Τμήμα του ΑΠ θα προβεί στην ανακήρυξη των κομμάτων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλέον στις βουλευτικές εκλογές.

    Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου (κατά σειρά κατάθεσης) είναι:

    1. Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος)

    2. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου)

    3. Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη ΠΑΑ (Νικ. Κολίτσης). Μόνο στη Β΄ Αθηνών.

    4. Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΜΕΡΑ (Διοικούσα επιτροπή: Δημ. Δεσύλλας, Γ. Δημητρίου, Θεόδ. Κουτσουμπός, Χρ. Μπίστης)

    5. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Μαρξιστικό Λενινιστικό ΚΚΕ ΜΛ (Μέλη κεντρικού οργάνου: Γρ. Κωνσταντόπουλος, Στελ. Αγκούτογλου, Β. Σαμαράς, Ηλ. Καμαρέτσος)

    6. Αντικαπιταλιστική Συμμαχία (Διοικούσα επιτροπή: Στέλλα Αλφιέρη, Γρ. Ζωγόπουλος, Δ. Μαρκόπουλος, Ι. Σηφακάκης, Μαρία Στύλλου)

    7. Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης)

    8. Χριστοπιστία (Ευστ. Πατσαντζής)

    9. Έλληνες Οικολόγοι (Δημοσθ. Βεργής)

    10. Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης)

    11. Ελληνικό Μέτωπο (Μάκ. Βορίδης)

    12. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ΚΚΕ (Αλέκα Παπαρήγα)

    13. Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας ΑΣΚΕ (Εκτελεστική επιτροπή: Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σηφ. Στενός)

    14. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ΛΑΟΣ (Γ. Καρατζαφέρης)

    15. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (Ν. Κωνσταντόπουλος, Εμμ. Γλέζος, Ι. Μπανιάς, Ι. Θεωνάς)

    16. Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Διευθύνουσα επιτροπή: Αντ. Παπαδόπουλος, Πετρ. Κουφοβασίλης)

    17. ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλ. Ζαφειρόπουλος, Ελένη Κωνσταντινοπούλου, Διον. Γουρνάς)

    18. Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής)

    19. Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα ΔΗΚΚΙ (Δημ. Τσοβόλας)

    20. Λευκό (Κ. Ντάλιος)

    21. Νέα Δικτατορία (Αθ. Δασκαλόπουλος)

    22. Κ. Δημητρακόπουλος, μεμονωμένος και μόνο στη Φθιώτιδα.

    [05] Περιοδεία Κωνσταντόπουλου στην Ημαθία.

    21/02/2004 18:22:54

    «Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου ο ελληνικός λαός έχει απέναντί του δύο κόμματα εξουσίας που εκπροσωπούν παραλλαγές της ίδιας ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης του δικομματισμού και κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά τόσο καθαρά, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια περιοδείας στην Ημαθία, όπου συνοδεύεται από τον Μ. Κωστόπουλο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος προέβλεψε, ότι οι πολίτες θα ξαναβγούν στους δρόμους, οποιοδήποτε από τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίσει τις εκλογές περιγράφοντας μάλιστα και τους τομείς εκείνους που η νέα κυβέρνηση με την πολιτική της θα προκάλεσε προβλήματα, δηλαδή:

    -για το ασφαλιστικό,

    -για τις συντάξεις,

    -για την ανεργία,

    -για την ακρίβεια

    -για την εγκατάλειψη των αγροτών

    -για τις περιφερειακές ανισότητες και την καθήλωση της υπαίθρου

    -για την υγεία

    -για την παιδεία

    -για την καταστροφή του περιβάλλοντος

    -για την έλλειψη δίκαιης διανομής του πλούτου

    -για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις

    -για την ειρήνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για συνεργασία με ΣΥΝ μετά τις εκλογές, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε:

    «Είναι φανερό ότι εμάς δεν μας απασχολεί κανένα τέτοιο θέμα. Τη σχέση μας με την πολιτική τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ την έχουμε ξεκαθαρίσει.

    Είμαστε αντίπαλοι αυτών των πολιτικών και ζητούμε δύναμη από τον ελληνικό λαό να τις πολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά στην Βουλή και στην κοινωνία.

    Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία ο κ. Παπανδρέου λεει και κάνει τα πιο αντιφατικά πράγματα. Αυτή η εικόνα προδίδει ή πλήρη πολιτική και ιδεολογική σύγχυση ή πανικό κι έλλειψη προεκλογικής στρατηγικής. Ή - όπερ και το πιθανότερο - συνδυασμό και των δυο αυτών στοιχείων.

    [Φώτο-713663]

    [06] Παπαρήγα:Ερχονται πακέτα αντιλαϊκών μέτρων.

    21/02/2004 18:19:02

    «Αν και τούτη τη φορά τα λαϊκά στρώματα δεν αποφασίσουν να ξεκολλήσουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι σα να χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σήμερα στην Καλλιθέα.

    Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε ότι είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, έρχονται πακέτα αντιλαϊκών μέτρων ''με τα οποία θα ολοκληρώσουν το πάρσιμο των κατακτήσεων (επιλογές από ΕΕ, ανάγκες των βιομηχάνων- εφοπλιστών για ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη). Περνάμε σε μια κρίσιμη δεκαετία''. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να κάνουν την έκπληξη, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ,

    προσθέτοντας ότι η έκπληξη θα είναι να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά του ΚΚΕ. Χρειάζεται, είπε, να ηττηθεί η στρατηγική των δύο κομμάτων, γιατί η μάχη κατά του δικομματισμού είναι και πολιτική και ιδεολογική.

    Η κ. Παπαρήγα, είπε, ακόμη, ότι πρέπει να ξεσηκωθούν και οι πέτρες με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Πάμε για σχολεία φαστφουντάδικα, πάμε για σχολεία της Κοκα Κόλα, σχολεία που θα βαθύνουν τις ταξικές διαφορές. Αυτό πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου, κατέληξε η γραμματέας του ΚΚΕ.

    [07] Περιοδεία Καραμανλή σε Λέρο-Κάλυμνο.

    21/02/2004 16:58:12

    Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιείται στα Δωδεκάνησα, η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή .

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το πρωί τη Λέρο, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, ενώ κοπέλες με παραδοσιακές στολές χόρεψαν νησιώτικα τραγούδια και του πρόσφεραν λουλούδια. Θερμή ήταν και η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και από τους κατοίκους του νησιού, στους οποίους ανέπτυξε την πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής από τη Λέρο μετέβη στην Κάλυμνο, μάλιστα ο ίδιος οδήγησε κάποια στιγμή το ταχύπλοο, ενώ ο καπετάνιος του ευχήθηκε με το καλό να αναλάβει και το τιμόνι της χώρας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ είναι πανέτοιμη για μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική. Απλοποιούμε τις διαδικασίες για τη ένταξη σε ειδικά προγράμματα των νέων αγροτών αυτών που αποτελούν τον πυρήνα της περιφερειακής ανάπτυξης. Προτάσσουμε την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται μέσα σε ένα τρίμηνο και αν καθυστερήσουν να καταβάλλονται έντοκα γιατί το κράτος πρέπει να μάθει να σέβεται τον πολίτη. Δημιουργούμε, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, κέντρα αγροτικής ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξη των νέων αγροτών και ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ομολογεί την αποτυχία της και τις ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση. Αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι ο κόσμος υιοθετεί τις δικές μας θέσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση. Υποστηρίζουν ότι τάχα θέλουν αλλαγή κοροϊδεύοντας τους πολίτες. Να αλλάξουν ποια, διερωτήθη. Αυτά που έφτιαχναν επί 20 χρόνια; Ενα είναι βέβαιο, είπε, κούρασαν τον κόσμο και κουράστηκαν και οι ίδιοι.

    Από την Κάλυμνο, ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία, λέγοντας ότι προσβλέπει σε μια καλή συνεργασία μετά τις εκλογές. Σχολιάζοντας το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά ότι περιλαμβάνει ανθρώπους που ήρθαν να δώσουν και όχι να πάρουν.

    Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με κεντρική ομιλία στη Ρόδο.

    [08] Κηδεύθηκε η Ελένη Καζαντζάκη.

    21/02/2004 16:57:57

    Στην Κρητική γη αναπαύεται από το μεσημέρι, δίπλα στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, η Ελένη Καζαντζάκη που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 101 χρόνων.

    Η κηδεία της συζύγου του Ν. Καζαντζάκη έγινε στη 1 το μεσημέρι, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ νωρίτερα η σορός της είχε μεταφερθεί από την Αθήνα.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία προέστη ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και Βιάννου, Ανδρέας, ενώ παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές, βουλευτές και Ηρακλειώτες που έσπευσαν να πουν το στερνό αντίο στην Ελένη Καζαντζάκη.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ.Ευάγγελος Βενιζέλος σε επικήδειο που διάβασε εκ μέρους του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μ. Καραναστάσης αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της επεσήμανε μεταξύ άλλων:

    Η ελληνική Πολιτεία, τιμώντας τη μνήμη της Ελένης αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη φρόντισε, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, να εκπληρωθεί η ύστατη επιθυμία και των δύο. Η Ελένη Καζαντζάκη ξανανταμώνει σήμερα, οριστικά πλέον, τον σύντροφο της, εδώ στην Κρήτη, τη γη που τόσο αγάπησαν και οι δυο. Η Ελένη Καζαντζάκη επέλεξε να φύγει ανήμερα της ημέρας των γενεθλίων του μεγάλου συντρόφου της. Και αυτή η σύμπτωση αναδεικνύει το δικό της συμβολισμό. Ο θάνατος της Ελένης Καζαντζάκη αναζωπυρώνει τη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη που εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα το γνωστότερο, διεθνώς, πρόσωπο της ελληνικής λογοτεχνίας, αντικείμενο ενός συνεχούς αναγνωστικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, όπως αρμόζει στο θαρραλέο και γοητευτικό στοχασμό και λόγο του Νίκου Καζαντζάκη, που αντέχει και θα αντέχει στο χρόνο, ως λόγος αυθεντικά οικουμενικός που πατάει γερά στο χώμα της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα.

    [09] Συλλήψεις για διακίνηση λαθρομεταναστών.

    21/02/2004 16:57:11

    Ενας Αιγύπτιος, που κατηγορείται για διακίνηση λαθρομεταναστών, συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την ώρα που προσπαθούσε να διευκολύνει Ιρακινή με το ανήλικο παιδί της να φύγει από την Αθήνα για Άμστερνταμ με πτήση της KLM, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο.

    Το διαβατήριο είχε πλαστογραφήσει ένας Ιρακινός, ενώ ο Αιγύπτιος για την εξυπηρέτηση θα έπαιρνε 500 ευρώ.

    Λίγο αργότερα συνελήφθη και ο Ιρακινός και οι δύο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [10] Ασφαλτόστρωση στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου αύριο και μεθαύριο

    21/02/2004 16:56:58

    Προετοιμασμένοι να υποστούν ταλαιπωρία θα πρέπει να είναι οι Αθηναίοι που έχουν φύγει για το τριήμερο της Αποκριάς και θα επιστρέφουν στην πρωτεύουσα την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία αύριο και μεθαύριο θα περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων του ρεύματος προς Αθήνα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου σε δύο λωρίδες από το 57ο έως το 53ο χλμ (πριν από την Κακιά Σκάλα) λόγω ασφαλτόστρωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν ασφαλτόστρωση στο ρεύμα εξόδου χθες Παρασκευή που οι Αθηναίοι εγκατέλειπαν την Αθήνα και θα επαναλάβουν το έργο στο ρεύμα εισόδου όταν θα επιστρέφουν.

    Λόγω των αναμενόμενων κυκλοφοριακών προβλημάτων θα υπάρχουν τροχονόμοι από την τροχαία Μεγάρων που θα λαμβάνουν μέτρα, ενώ παρακαλούνται οι οδηγοί να δείξουν υπομονή και να προτιμούν να ακολουθούν την Παλαιά εθνική οδό από το ύψος του κόμβου Αγίων Θεοδώρων και Κινέττας και να επανέρχονται στη νέα από το ύψος των Μεγάρων.

    Για τη διευκόλυνση της επιστροφής την Καθαρή Δευτέρα θα απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στους εθνικούς δρόμους από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Επίσης θα ληφθούν μέτρα από την τροχαία με παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας στην Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας ενώ θα γίνονται παρεμβάσεις από τροχονόμους σε όλους τους κόμβους και των δύο εθνικών δικτύων το απόγευμα της Κυριακής και της Καθαρής Δευτέρας.

    [11] Ενοπλες ληστείες σε Ασπρόπυργο και Νέο Ψυχικό.

    21/02/2004 16:56:44

    Δύο ένοπλες ληστείες έγιναν σήμερα στον Ασπρόπυργο και στο Νέο Ψυχικό.

    Η πρώτη ληστεία έγινε στις 8 το πρωί στο εργοστάσιο τούβλων Κοκκινογένη στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο λογιστήριο άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

    Η δεύτερη ληστεία έγινε στη 1.30 το μεσημέρι σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στη λεωφόρο Κηφισίας 340. Ένας νεαρός με την απειλή πιστολιού άρπαξε περίπου 15.000 ευρώ και διέφυγε πεζός.

    [12] Στην Αγκυρα αύριο ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ

    21/02/2004 15:25:00

    Πανηγυρικό χαρακτήρα αναμένεται ότι θα προσλάβει η επίσημη επίσκεψη του γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τουρκία, που αναχωρεί αύριο για την Αγκυρα, κομίζοντας την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στο αίτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δίδοντας παράλληλα μία ποιοτικά αποφασιστική ώθηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, όχι μόνο στο πολιτικό πεδίο αλλά και στον ούτως ή άλλως εξαιρετικά αναπτυγμένο τομέα των οικονομικών σχέσεων.

    Το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης που μεταφέρει ο Σρέντερ, είναι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ενημερώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων η ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να «πάρει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Δεκέμβριο, την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με «δεδομένη τη γερμανική υποστήριξη στη βάση της αναμενόμενης θετικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Οκτώβριο. Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει στις συνομιλίες του Σρέντερ το Κυπριακό που βρίσκεται στην «κορυφή της ατζέντας. Συμφωνα με τις προκαταρκτικές ενημερώσεις που έγιναν στο Βερολίνο, οι συνεργάτες του Σρέντερ τόνισαν ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει «σθεναρά την επίλυση του προβλήματος στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και ότι ο γερμανός καγκελάριος στις συνομιλίες του με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ, θα ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά «να συνεχίσει να επιδεικνύει μία εποικοδομητική στάση.

    [Φώτο-540559]

    [13] Σκληρές οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

    21/02/2004 15:24:51

    Σε μια εξαιρετικά δύσκολη διπλωματική μάχη, εξελίσσονται τελικά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή Τρίτη.

    Ο μεν Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει μέσα από τις συνομιλίες να αποδυναμώσει το ενδεχόμενο επιστροφής των ελληνοκυπρίων προσφύγων

    στις εστίες τους, στα κατεχόμενα, κάτι που βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση της Λευκωσίας. Οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς αγγίζουν τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου. Ένα από τα καυτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και αυτό της Ιθαγένειας για το οποίο οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητηθούν τη Δευτέρα στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών.

    [Φώτο-440214]

    [14] Εκλογές σε Πρωτοδικεία και Εφετεία

    21/02/2004 14:34:45

    Εκλογές διεξάγονται σήμερα σε όλα τα μεγάλα Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας και οι δικαστικοί καλούνται να αναδείξουν τα νέα μέλη των τριμελών συμβουλίων διοίκησης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου οι 400 δικαστές που υπηρετούν σε αυτό καλούνται να επιλέξουν το νέο προϊστάμενο ανάμεσα σε πέντε προέδρους Πρωτοδικών, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

    [15] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για "ντιμπέιτ"

    21/02/2004 14:32:14

    Και νέα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κύριοι Αθανασάκης και Ρουσόπουλος αντίστοιχα με αντικείμενο το θέμα της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Καραμανλή.

    Χθες στη διακομματική επιτροπή δεν υπήρξε συμφωνία αναφορικά με τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 February 2004 - 21:30:27 UTC