Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό Συμβούλιο-Δηλώσεις Κ. Καραμανλή
  • [02] Στο 2,5% ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο.
  • [03] Ο Κ.Καραμανλής παρέλαβε την πρωθυπουργία από τον Κ.Σημίτη.
  • [04] Ορκίσθηκαν ο πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση.
  • [05] Επανέναρξη της δίκης του ΕΛΑ
  • [06] Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες για το κυπριακό.
  • [07] Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση.
  • [08] Επιστολές Θεοδωράκη προς πρωθυπουργό-αρχηγούς ΣΥΝ, ΚΚΕ

  • [01] Υπουργικό Συμβούλιο-Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    10/03/2004 13:37:18

    Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ.Καραμανλής έδωσε οδηγίες προς τους υπουργούς και τους υφυπουργούς,υπογραμμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι θα πρέπει να κινηθούν με ταπεινότητα,σεμνότητα και να προσέχουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες.Πρέπει να ξεχάσουμε ποιοί και τί ψήφισαν,αφού οι εκλογές τελείωσαν την Κυριακή και μας περιμένει πολύ δουλειά,είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο νέος πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η νέα διακυβέρνηση αποτελεί αίτημα της κοινωνίας και η κυβέρνησή του θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, και να υπηρετήσει την ουσία της πολιτικής.Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες,είπε ο κ. Καραμανλής, μας έκαναν μεγάλη τιμή και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους αλλά και στο χρέος μας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ''προχωρούμε απο αύριο όλοι μαζί και υπογράμμισε ότι η νέα διακυβέρνηση θα κινηθεί με σεμνότητα, ταπεινότητα,τόλμη,αποφασιστικότητα, όραμα, σχέδιο, αισιοδοξία και κέφι".

    Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά τις δηλώσεις του αποχώρησε απο το γραφείο του στη Βουλή και μετέβη στο υπουργείο Πολιτισμού για να παραλάβει απο τον απερχόμενο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού έχει κρατήσει και την θέση του υπουργού Πολιτισμού, προκειμένου να δώσει έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού αλλά και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.-

    [Φώτο-724909]

    [02] Στο 2,5% ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο.

    10/03/2004 13:28:13

    Αύξηση 2,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Φεβρουαρίου 2004 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου του 2003.

    Ο ΓΔΤΚ κατά το μήνα Φεβρουάριο 2004 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο 2004) παρουσίασε μείωση 0,3%.

    [03] Ο Κ.Καραμανλής παρέλαβε την πρωθυπουργία από τον Κ.Σημίτη.

    10/03/2004 12:46:13

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του στο Προεδρικό Μέγαρο,μετέβη πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    ''Καλημέρα σας κύριε πρόεδρε'',είπε ο πρωθυπουργός στον απερχόμενο πρωθυπουργό και ο κ.Σημίτης,αφού τον καλημέρησε,του ευχήθηκε ''καλή επιτυχία''.

    Ο κ.Σημίτης παρέδωσε στον νέο πρωθυπουργό όλους τους φακέλους και τον ενημέρωσε για κρίσιμα τρέχοντα θέματα.Οι κύριοι Καραμανλής και Σημίτης συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά της ώρας και στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός ξεπροβόδισε τον απερχόμενο στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

    Μετά απο 10 λεπτά ο κ.Καραμανλής αναχώρησε απο το Μέγαρο Μαξίμου για τη Βουλή,όπου ήδη βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που τον ανέμεναν για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Σε όλους τα στελέχη της κυβέρνησης είχε διανεμηθεί φάκελος με οδηγίες για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουν -κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα - μόλις παραλάβουν απο τους απερχόμενους υπουργούς.-

    [04] Ορκίσθηκαν ο πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση.

    10/03/2004 12:06:43

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η τελετή ορκωμοσίας του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και των μελών της νέας κυβέρνησης από τον Αρχιεπίσκοπο κ.Χριστόδουλο,ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ορκίστηκε πρώτος και κατόπιν υπέγραψε την πρώτη πρωθυπουργική απόφαση,σύμφωνα με την οποία μετονομάζονται τα υπουργεία Εργασίας,Υγείας και Γεωργίας και αλλάζει η σειρά στην τάξη των υπουργείων.

    Πρώτο τη τάξει υπουργείο γίνεται και πάλι το Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ακολουθούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών.Μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών,τα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν και το πρωτόκολλο ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων τους.

    Σημειώνεται ότι απο τη σημερινή ορκωμοσία απουσίαζαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος,η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά,ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, επειδή δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί τα προεδρικά διατάγματα, με τα οποία θεσπίζονται οι θέσεις τους.

    Ο νέος πρωθυπουργός περπάτησε,επευφημούμενος απο πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω απο το Προεδρικό Μέγαρο,ως το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα παραλάβει τα νέα του καθήκοντα απο τον απερχόμενο πρωθυπουργό

    Κώστα Σημίτη. Τα μέλη της νέας κυβέρνησης μετέβησαν πεζή στη Βουλή -επευφημούμενα από συγκεντρωμένους πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδρομής - όπου θα συνέλθει σε πανηγυρική συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση.-

    [05] Επανέναρξη της δίκης του ΕΛΑ

    10/03/2004 12:01:24

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Ζήση, ο οποίος προσήλθε μόνος του στο δικαστήριο, συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ο μάρτυρας για τον οποίο είχε διαταχθεί βίαιη προσαγωγή πριν 9 μέρες, οπότε διεκόπη η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις εκλογές, διευκρίνισε ότι δεν είχε προσέλθει διότι πίστευε πως θα εξεταστεί άλλος μάρτυρας και απέδωσε την απουσία του απο την δικαστική αίθουσα σε παρεξήγηση.

    Ο κ. Ζήσης υποστήριξε ότι ο ΕΛΑ την δεκαετία του '80 τελούσε υπό την απόλυτη κυριαρχία και καθοδήγηση της ομάδας του Κάρλος. Οπως είπε η οργάνωση προχωρούσε σε χτυπήματα για λογαριασμό του Κάρλος, με αντάλλαγμα χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζήση κάποια απο τα χτυπήματα του ΕΛΑ γίνονταν για να ''ξεκαθαρίζει λογαριασμούς του'' ο Κάρλος. Ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη ότι την δεκαετία του '80 η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολιτικής κατάστασης, ήταν κέντρο διερχομένων τρομοκρατών.

    Με την έναρξη της διαδικασίας ο κατηγορούμενος Χρήστος Τσιγαρίδας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για αναβολή της δίκης, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για αποφυλάκιση των συγκατηγορουμένων του.

    ''Δεν έχετε να φοβάστε τίποτε απο τον ΕΛΑ -τόνισε ο Χρήστος Τσιγαρίδας- δεν υπάρχει απο τον Γενάρη του 1995 και ούτε πρόκειται να ξαναυπάρξει. Μετά τους Ολυμπιακούς θα κρίνετε κατά συνείδηση με τα υπάρχοντα στοιχεία, χωρίς να έχετε ένα μαχαίρι στο λαιμό σας, δηλαδή τους Ολυμπιακούς Αγώνες''.

    Η διαδικασία συνεχίζεται.

    [06] Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες για το κυπριακό.

    10/03/2004 10:49:51

    Τη 13η συνάντηση τους, στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών,

    έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ραούφ Ντενκτάς. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα των εποίκων, ενώ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα απαντήσει στις θέσεις του κ. Ντενκτάς για ενίσχυση της διζωνικότητας του κράτους. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η καθιερωμένη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο από την έναρξη των συνομιλιών, δε θα γίνει, γιατί ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    [07] Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση.

    10/03/2004 08:38:06

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ορκίζεται στις 11 το πρωί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Μετά την ορκωμοσία ο νέος πρωθυπουργός κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων. Ακολούθως, και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και αναμένονται ανακοινώσεις από τον κ. Καραμανλή. Θα ακολουθήσει παράδοση και παραλαβή των υπουργείων.

    [08] Επιστολές Θεοδωράκη προς πρωθυπουργό-αρχηγούς ΣΥΝ, ΚΚΕ

    09/03/2004 23:45:02

    Ξεχωριστές επιστολές προς το νέο πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλο και την γγ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα απέστειλε ο μουσικοσυνθέτης Μ.Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης συγχαίροντας τον κ. Καραμανλή για την απόφασή του να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει: ''ίσως να φαίνεται παράδοξο να συγχαίρω γι' αυτό, τη στιγμή που έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Θεωρώ όμως ότι η απόφασή του αυτή, ακόμα και αν συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έχει μεγάλη σημασία''.

    Στην επιστολή του προς την κα Παπαρήγα ο Κ.Θεοδωράκης συγχαίρει την γγ του ΚΚΕ "για τον αγώνα τον καλό και τον δύσκολο που έδωσες μαζί με όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΚΚΕ, ώστε να υπάρξει μια ισχυρή φωνή αντίστασης", ενώ εκφράζει την ευχή η "σημερινή παρουσία του ΚΚΕ στη Βουλή και στην Κοινωνία να γίνει εφαλτήριο για τη μεγάλη συσπείρωση των Λαϊκών Δυνάμεων".

    Τέλος, τα συγχαρητήρια του κ.Θεοδωράκη προς τον κ.Κωνσταντόπουλο συνοδεύονται από την προτροπή "να λάβει σάρκα και οστά το όραμα της Μεγάλης Αριστεράς, μιας Αριστεράς αντάξιας των απαιτήσεων και των προκλήσεων του καιρού μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 March 2004 - 12:30:26 UTC