Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουσόπουλος για συμβασιούχους και δαπάνες
  • [02] Αλλαγή ώρας απο 28/03
  • [03] Δίκη ''Ρικομέξ''
  • [04] Κουνιάδος πυροβόλησε τον γαμπρό του και καταζητείται
  • [05] Δηλώσεις Χριστόδουλου μετά τη συνάντηση με τον Κ.Καραμανλή.
  • [06] Π.Μολυβιάτης:Η Τουρκική πλευρά να επιδείξει μετριοπάθεια
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή με Χριστόδουλο.
  • [08] Ξεκινά σήμερα στην Ελβετία η διάσκεψη για το Κυπριακό.

  • [01] Ρουσόπουλος για συμβασιούχους και δαπάνες

    24/03/2004 14:25:38

    ''Νοικοκύρεμα και περιστολή των δαπανών'' ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Οπως ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την εντατικοποίηση της διαδικασίας απογραφής των οικονομικών μεγεθών, ώστε να υπάρξει αμέσως μετά μια πλήρης ενημέρωση της κοινωνίας για την πραγματική οικονομία της χώρας. Ο πρωθυπουργός απέδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη συγκράτησης των δαπανών εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού, ενώ ανέφερε το πρόγραμμα του έτους -το οποίο εξάλλου θα αναπτύξει στη διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης- που χαρακτηρίζεται απο τρία ορόσημα:τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα υποβληθεί το φθινόπωρο, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και τη ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, πως ο πρωθυπουργός ιδιαίτερως σημείωσε την ανάγκη πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ, προώθησης των μεγάλων έργων, του προγράμματος για την κοινωνία της πληροφορίας, την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού, την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε καταληκτικά πως η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις εξάλλου ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε πως στο θέμα των συμβασιούχων η κυβέρνηση προχωρά σ' αυτή τη φάση ''με εντατικούς ρυθμούς'' στην καταγραφή του αριθμού των συμβασιούχων. ''Σημασία έχει να γίνει πράξη η προεκλογική μας δέσμευση και ο τρόπος διευθέτησης του προβλήματος εξετάζεται τώρα και είναι δευτερευούσης σημασίας. Πρωτεύον είναι να διευθετηθεί η πενταετής εκκρεμότητα και αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί οτι μπορεί να εκκρεμότητα να λήξει και πρίν απο το καλοκαίρι.

    [02] Αλλαγή ώρας απο 28/03

    24/03/2004 14:02:14

    Την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαρτίου 2004, αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου του 2001.

    Ετσι, στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00.

    Το μέτρο ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, οπότε επανέρχεται η κανονική ώρα.

    [Φώτο-641086]

    [03] Δίκη ''Ρικομέξ''

    24/03/2004 13:53:23

    Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη για την υπόθεση κατάρρευσης του εργοστασίου της ''Ρικομέξ'' στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, που κόστισε τη ζωή 39 εργαζομένων.

    Στο εδώλιο κάθονται, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο οι Νικόλαος Σχολίδης, Αλέξανδρος Δόβας, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Εμμανουήλ Κοτζαστράτης πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες στους οποίους αποδίδεται αμέλεια επισκευών και σωρεία κακοτεχνιών.

    Κατηγορία είχε απαγγελθεί και σε βάρος των δυο ιδιοκτητών και μελών του ΔΣ του εργοστασίου Νικόλαου και Γεράσιμου Τσάση οι οποίοι πλέον έχουν αποβιώσει.

    Κατά τη διάρκεια εκφώνησης του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα έδρας και την ονομαστική αναφορά στους 39 νεκρούς του εργοστασίου πολλοί συγγενείς τους ξέσπασαν σε λυγμούς.

    Σε δηλώσεις του ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων κ. Ανδρέας Αναγνωστάκης τόνισε ότι από το δικαστήριο απουσιάζουν οι υπεύθυνοι της "Ρικομέξ".

    Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες, καθώς ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων κατηγορητηρίου και υπεράσπισης φθάνει τους 150.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό με απόφασή του το πολιτικό εφετείο δικαίωσε τις οικογένειες έξι νεκρών επιδικάζοντας ποσό αποζημίωσης 2 εκατ. ευρώ.

    Μέχρι στιγμής η διοίκηση της "Ρικομέξ" δεν έχει καταβάλλει την επιδικασθείσα αποζημίωση, επικαλούμενη κίνδυνο πτώχευσης του εργοστασίου και έχει προτείνει την καταβολή μέρους του ποσού.

    [Φώτο-237096]

    [04] Κουνιάδος πυροβόλησε τον γαμπρό του και καταζητείται

    24/03/2004 13:23:49

    Λεκτικό επεισόδιο μεταξύ κουνιάδου και γαμπρού σε μονοκατοικία στην Παλλήνη κατέληξε στο να πυροβολήσει ο κουνιάδος τον γαμπρό του με καραμπίνα και στη συνέχεια να τραπεί σε φυγή.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στις 7.45 το πρωί με δράστη τον Κώστα Χατζηάνογλου, 44 ετών και θύμα το γαμπρό του Λευτέρη Κωστόπουλο, 60 ετών.

    Ο δράστης μετά απο έντονη λογομαχία πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε τον γαμπρό του στο χέρι. Εκείνος αιμόφυρτος έτρεξε έξω απο το σπίτι του και καλούσε βοήθεια και γείτονες ειδοποίησαν τις πρώτες βοήθειες και ο τραυματίας με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

    Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και όπως είπαν οι γιατροί το τραύμα ήταν επιπόλαιο και έτσι έφυγε για το σπίτι του.

    Ο δράστης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του, αλλά όταν πήγαν εκεί οι αστυνομικοί δεν τον βρήκαν και έκτοτε κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

    [05] Δηλώσεις Χριστόδουλου μετά τη συνάντηση με τον Κ.Καραμανλή.

    24/03/2004 11:27:55

    Τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.Κατά την έξοδό του ο Αρχιεπίσκοπος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε οτι ανοίγει μια νέα σελίδα στην οποία θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός των δύο κορυφαίων θεσμών.

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε οτι ευχήθηκε στον κ. Καραμανλή καλή επιτυχία στο έργο του και τόνισε την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε ο κ. Καραμανλής γνωρίζει τα εκκλησιαστικά πράγματα σε βάθος, όπως τα γνωρίζει, πρόσθεσε, και η νέα υπουργός Παιδείας.Συζητήθηκε το κοινωνικό έργο της εκκλησίας και η στήριξή της από την Πολιτεία, ο ρόλος της ορθόδοξης εκκλησίας στην ενωμένη Ευρώπη και τα Βαλκάνια, το κοινωνικό και προνοιακό έργο της εκκλησίας (δηλαδή ναρκωτικά, στήριξη άγαμης και κακοποιημένης γυναίκας, άστεγοι κλπ) ενώ εθίγη το θέμα της αναφοράς του χριστιανισμού ως θεμέλιο του πολιτισμού στο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Ο κ. Χριστόδουλος ζήτησε την αρωγή της πολιτείας για να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Καμία αναφορά για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο.

    Ερωτηθής αν ετέθη θέμα ταυτοτήτων, ο κ. Χριστόδουλος ήταν κατηγορηματικός: "Δεν το συζητήσαμε. Αυτό θα γίνει στον πρέποντα χρόνο".

    [06] Π.Μολυβιάτης:Η Τουρκική πλευρά να επιδείξει μετριοπάθεια

    24/03/2004 11:23:54

    Την ελπίδα ότι και η Τουρκική πλευρά θα επιδείξει μετριοπάθεια και καλή διάθεση για να ενταχθεί την 1η Μαΐου μία επανενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης λίγο πριν την αναχώρησή του, για την Ελβετία, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ.Π.Μολυβιάτης ανέφερε οτι δυστυχώς στην πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής δηλαδή στις συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έγιναν στη Λευκωσία δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος κυρίως λόγω των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και θέσεων της άλλης πλευράς.

    Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, που θα παραστεί στη δεύτερη αυτή φάση μαζί με την τουρκική κυβέρνηση πρόσθεσε, έχει ως σταθερό στόχο της την επίτευξη μιας λύσεως του Κυπριακού, η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, πράγμα που σημαίνει ότι για εμάς την ελληνική πλευρά, είναι απαράδεκτες οποιεσδήποτε μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ή από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και εξακολουθεί να οικοδομείται η ΕΕ.

    [07] Συνάντηση Καραμανλή με Χριστόδουλο.

    24/03/2004 08:35:45

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο θα έχει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ακολούθως θα προεδρεύσει συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για την οικονομία.

    [08] Ξεκινά σήμερα στην Ελβετία η διάσκεψη για το Κυπριακό.

    24/03/2004 08:31:16

    Αρχίζει σήμερα στη Λουκέρνη της Ελβετίας η τετραμερής διάσκεψη για επίλυση του Κυπριακού. Η διάσκεψη ξεκινά κατ'αρχήν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και στις 28 Μαρτίου θα συνεχισθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις συνομιλίες δεν θα συμμετάσχει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος εξουσιοδότησε στη θέση του τον γιό του Σερντάρ και τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ. Στην Ελβετία βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε οτι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να θυσιάσει δικαιώματα, την ασφάλεια και την τύχη της Κύπρου στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων, είτε πιέσεων. Την ικανοποίησή του για την κίνηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, να θέσει το Κυπριακό στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξέφρασε ο Κύπριος ομόλογός του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 March 2004 - 12:30:22 UTC