Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο
  • [02] Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος
  • [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για Κυπριακό
  • [04] Δεμένα πλοία λόγω θυελλωδών ανέμων

  • [01] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο

    03/04/2004 12:45:48

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο,η οποία μελέτησε το θέμα της διοργάνωσης και διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μιλώντας μετά τη συνεδρία, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας αναλαμβάνει τη οργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ώστε στις 24 Απριλίου να διεξαχθεί εγκύρως.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η διαδικασία είναι καθορισμένη και θα γίνουν όλες οι τεχνικές διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή του. Τόνισε ακόμα ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του λαού η απόφαση στις 24 Απριλίου.

    Σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα αυτή την στιγμή, ενώ διέψευσε και πάλι, κατηγορηματικά τα περί παραιτήσεως του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν μεταφράζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα εκδοθεί σε βιβλιαράκι ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση για μελέτη του.

    [02] Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

    03/04/2004 07:37:28

    Εκτάκτως, συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, την οποία συγκάλεσε ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προκειμένου να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Μεσογαίας Αγαθόνικου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να εκδοθεί όσο γίνεται γρηγορότερα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να προχωρήσει σε εκλογές για την μητρόπολη Μεσογαίας, μαζί με τις εκλογές για τις κενές μητροπόλεις των Νέων Χωρών, μέσα στο Μάιο. Ο κ. Χριστόδουλος είχε χθες περισσότερο από μία ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο στα γραφεία του κόμματος. Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκαν θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και αμφότεροι τόνισαν οτι σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός οτι ανοίγει μεταξύ τους δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου.

    [Φώτο-735664]

    [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για Κυπριακό

    03/04/2004 07:34:54

    Συνέρχεται σήμερα στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσει τα αποτελέσματα των διευρυμένων συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, καθώς και το πέμπτο σχέδιο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού. Τις εξελίξεις μελετούν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του. Παράλληλα, συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Κατά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν στο Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κύπρου συνέστησε αποφυγή ακραίων τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων στην περίοδο αξιολόγησης του σχεδίου Ανάν και μέχρι το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως ο κυπριακός λαός θα πρέπει να επιλέξει εάν θα υποστηρίξει ένα σχέδιο του Οργανισμού για την επανένωση της Κύπρου.

    Το συμβούλιο δεν πήρε θέση για το έγγραφο έκτασης 9.000 σελίδων που αναφέρεται στην επίλυση του Κυπριακού. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση του Οργάνου από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Αν και ορισμένα από τα μέλη του Συμβουλίου ήλπιζαν πως το 15μελές Σώμα θα καλούσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου στα δύο δημοψηφίσματα που προβλέπονται για τις 24 Απριλίου, το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μία τέτοια δήλωση αφού υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο πλευρών για τα οφέλη του σχεδίου, δήλωσαν διπλωμάτες.

    Το Συμβούλιο εξέδωσε αντίθετα μία δήλωση στην οποία ευχαριστεί το Γενικό Γραμματέα Κόφι Άναν και τον διαπραγματευτή του, Άλβαρο ντε Σότο, ''για τις προσπάθειες και τη δέσμευσή τους''. Τα μέλη του Συμβουλίου ''σημείωσαν ότι επαφίεται τώρα στους Κυπρίους να αποφασίσουν για το μέλλον τους σε αυτή τη σημαντική χρονική στιγμή''.

    [Φώτο-686982]

    [04] Δεμένα πλοία λόγω θυελλωδών ανέμων

    03/04/2004 07:23:59

    Απαγορεύθηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας,λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τα 9 μποφόρ.

    [Φώτο-246816]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 April 2004 - 12:30:12 UTC