Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομία
  • [02] Αιματηρή ληστεία σε χρηματοποστολή
  • [03] Σύσκεψη για την πορεία της Οικονομίας στο Μαξίμου.
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή με Μπακογιάννη.
  • [05] Σήμερα το διάγγελμα του Τ.Παπαδόπουλου για σχεδιο ΑΝΑΝ.
  • [06] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα ελληνοαλβανικά σύνορα
  • [07] Ενημέρωση Βουλγαράκη σε πρωθυπουργό για ασφάλεια 2004
  • [08] Παρέμβαση ευρωβουλής για πλοίαρχο ''Πρεστίζ''
  • [09] Το ΑΚΕΛ υπέρ του σχεδίου Αναν

  • [01] Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομία

    07/04/2004 14:01:32

    ?Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η επίτευξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης έχει μετατεθεί?.

    Με αυτόν τον τίτλο αρχίζουν τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που συνοδεύουν τις φθινοπωρινές προβλέψεις για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2003 και αναμένεται να φτάσει το 3,2% το 2004 και το 2,8% το 2005.

    Όπως σημειώνει η Επιτροπή, μεταξύ των 15 κρατών μελών μόνο πέντε κράτη μέλη (Βέλγιο, Ισπανία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία) αναμένεται να εμφανίσουν το 2004 ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ενώ έξι κράτη μέλη της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και Πορτογαλία) αναμένεται να εμφανίσουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3%. Σύμφωνα ακόμη με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής,η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2004 ενώ αναμένεται μια μείωση των ρυθμών αυτών για το 2005. Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος,θα συνεχίσει να μειώνεται τα δύο επόμενα χρόνια έστω και με αργό ρυθμό: Το 2003 το ελληνικό δημόσιο χρέος έκλεισε στο 103% ως ποσοστό του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 102,8% το 2004 και στο 101,7% το 2005. Στους ?15? θα είναι 64,2% το 2004 και το 2005 και στην ευρωζώνη 70.9%. Σε ότι αφορά την ανεργία, προβλέπεται ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να μειώνεται παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα: To 2003 η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 9,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και προβλέπεται να μειωθεί στο 8,4% το 2004 και στο 8% το 2005. Στους ?15? θα είναι 8,1% το 2004 και 7,9% το 2005 και στην ευρωζώνη 8,8% και 8,6%.

    Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλός στη χώρα μας και θα ανέλθει στο 3,4% το 2004 για να αυξηθεί ελαφρά στο 3,5% το 2005. Στους ?15? θα είναι 1,8% το 2004 και 1,7% το 2005 και στην ευρωζώνη 1,8% και 1,6%. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η επιρροή του ?εισαγόμενου πληθωρισμού στον τιμάριθμο θα είναι περιορισμένη ενώ οι εξελίξεις στους μισθούς παραμένουν αβέβαιες καθώς μόλις άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας? και επισημαίνει ότι ?οι γενναίες αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων?.

    [02] Αιματηρή ληστεία σε χρηματοποστολή

    07/04/2004 13:09:37

    Ενοπλη ληστεία έγινε το πρωί σε βάρος χρηματαποστολής της Εθνικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο. Τρεις ένοπλοι απέσπασαν από υπαλλήλους χρηματαποστολής σάκο με τα χρήματα τα οποία είχαν πάρει νωρίτερα από το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη. Οι υπάλληλοι της χρηματαποστολής προσπάθησαν να αντισταθούν και τότε ένας εκ των ενόπλων πυροβόλησε το Δημήτρη Καραγκούνη και τον τραυμάτισε ελαφρά στα πόδια. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο και όπως είπαν οι γιατροί δεν διατρέχει κίνδυνο ενώ οι δράστες διέφυγαν πεζή και αναζητούνται από την αστυνομία.

    [Φώτο-497125]

    [03] Σύσκεψη για την πορεία της Οικονομίας στο Μαξίμου.

    07/04/2004 13:00:28

    Η πορεία της οικονομίας εξετάστηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα. Μετά τη σύσκεψη ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε πολύ δυσάρεστη την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά που παρέλαβε η κυβέρνηση και όπως είπε το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την απασχόληση, την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική συνοχή λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς που υπάρχουν.

    [04] Συνάντηση Καραμανλή με Μπακογιάννη.

    07/04/2004 12:55:34

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη,με θέμα την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας. Σε δηλώσεις μετά την έξοδό της, είπε πως ''η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα θέματα είναι πολλά. Η λειτουργία της πόλης είναι σημαντική και χρειάζεται η στενότερη δυνατή συνεργασία".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση του ΑΚΕΛ υπέρ του σχεδίου Ανάν, η κ.Μπακογιάννη είπε ''πιστεύω ότι στο σύνολό της η κυπριακή ηγεσία τις επόμενες ημέρες θα έχει τοποθετηθεί. Μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει την άποψη του συνόλου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας''.

    [05] Σήμερα το διάγγελμα του Τ.Παπαδόπουλου για σχεδιο ΑΝΑΝ.

    07/04/2004 09:06:19

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με το διάγγελμά του στον κυπριακό λαό, σήμερα το βράδυ, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα εξηγήσει τη θέση του ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε επαφές χθες με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ προκειμένου να διαμορφωθεί μια πρώτη αλλά καθοριστικής σημασίας τοποθέτηση στο σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ, το θέμα απασχόλησε συζήτηση του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ και πληροφορίες αναφέρουν οτι η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε υπέρ του ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν και αυτή θα είναι η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνέλθει την Μεγάλη Παρασκευή. Εάν η απόφαση περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και την παγκύπρια συνδιάσκεψη στις 14 Απριλίου, το ΑΚΕΛ θα δώσει θετική απάντηση στο σχέδιο Ανάν. Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν επισημαίνοντας οτι οι αλλαγές που έχουν επιτευχθεί είναι υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με την αρχική συμφωνία.

    [06] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα ελληνοαλβανικά σύνορα

    07/04/2004 06:44:00

    Απο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε οτι στις 04.32 το πρωί οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν απο απόσταση 70 χιλιομέτρων δυτικά της Φλώρινας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    [07] Ενημέρωση Βουλγαράκη σε πρωθυπουργό για ασφάλεια 2004

    06/04/2004 23:57:44

    Τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ.Βουλγαράκης για τα θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ιδιαίτερα τα θέματα που σχετίζονται με την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ.Βουλγαράκης είχε στη συνέχεια συνάντηση και συνεργασία με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της Πορτογαλίας κ.Arnaut για θέματα που επίσης σχετίζονται με την ασφάλεια του 2004 και τους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το οποίο θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία τον Ιούνιο με την συμμετοχή και της εθνικής Ελλάδος. Στην συνάντηση αυτή μετείχε η ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας.

    [08] Παρέμβαση ευρωβουλής για πλοίαρχο ''Πρεστίζ''

    06/04/2004 23:37:37

    Την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις ισπανικές δικαστικές αρχές στον πλοίαρχο του ''Πρεστίζ'' Απόστολο Μαγκούρα, ζητά η προσωρινή Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ασφάλεια στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι η εντολή που είχε λάβει η προσωρινή Επιτροπή ήταν να ερευνήσει λεπτομερώς τις συνθήκες του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου ''Πρεστίζ'' και να προτείνει επιπρόσθετα μέτρα για την πρόληψη νέων καταστροφών. Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιρρίπτει ευθύνες για το ναυάγιο στις ισπανικές αρχές ενώ ιδιαίτερη κριτική γίνεται στο γεγονός ότι δεν επετράπη στο πλοίο να ελλιμενιστεί, με αποτέλεσμα να μείνει ανοιχτά των ακτών της Γαλικίας.

    [09] Το ΑΚΕΛ υπέρ του σχεδίου Αναν

    06/04/2004 23:36:18

    Παρά τη διάψευση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ για το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείου, αποψινές πληροφορίες επιμένουν ότι η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε υπέρ του ναι στο σχέδιο Ανάν και αυτή θα είναι η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη υπέρ του Ναι, με 10 υπέρ και 4 εναντίον. Εάν η απόφαση περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, στις 14 Απριλίου, το ΑΚΕΛ θα δώσει θετική απάντηση στο σχέδιο Ανάν. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης, τέως Γενικός Εισαγγελέας και βασικό στέλεχος της προηγούμενης διαπραγματευτικής ομάδας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε ότι με το σχέδιο Ανάν, η ελληνοκυπριακή πλευρά εμποδίζεται να καταστεί μονομερώς μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναλύοντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά κατάφερε, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας να επιφέρει θετικές αλλαγές στο Σχέδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 April 2004 - 11:30:23 UTC