Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές
  • [02] Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
  • [03] Συνάντηση πρωθυπουργού με Υπουργό Μεταφορών.
  • [04] Σαλαγκούδης:Η ΔΕΗ θα παραμείνει υπο τον έλεγχο του Δημοσίου
  • [05] Νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής
  • [06] Δυο ψηφίσματα προωθούν ΗΠΑ και Βρετανία για το Κυπριακό.
  • [07] Στο Σεράγεβο μεταβαίνει ο Καραμανλής.
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ.Παπανδρέου με Ανάν για το Κυπριακό.
  • [09] Επέστρεψαν οι ναυτικοί του ''Τάσμαν Σπίριτ''
  • [10] Διαμάχη στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο
  • [11] Γ. Παπανδρέου για Κυπριακό

  • [01] Ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές

    20/04/2004 13:52:42

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αγκυρα ο 24ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ του πρέσβεως Αναστασίου Σκοπελίτη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβεως Ουγκούρ Ζιγιάλ.

    [02] Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

    20/04/2004 13:52:09

    Εντός του Μαΐου θα συσταθεί η Επιτροπή που θα μελετήσει τις αλλαγές στο φορολογικό συστήμα.Αυτό προκύπτει απο σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα,ο οποίος προανήγγειλε παράλληλα φοροελαφρύνσεις που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και θα εφαρμοστούν απο την 1/1/2005.

    Ο υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ελαφρύνσεις αυτές να ισχύσουν και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2004. Επίσης, διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών θα ενισχυθούν κάποιες φοροαπαλλαγές και θα περικοπούν κάποιες άλλες,ενώ ο γενικός στόχος των αλλαγών στη φορολογία θα είναι να αλλάξει η αναλογία μεταξύ των άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των άμεσων.

    [Φώτο-725255]

    [03] Συνάντηση πρωθυπουργού με Υπουργό Μεταφορών.

    20/04/2004 13:51:42

    Συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε το πρωί ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης,στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με υπουργούς,που έχουν αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στη διάρκεια της συνάντησης,ο κ. Λιάπης,ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των Ολυμπιακών έργων,αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών,ενόψει και της νέας επίσκεψης του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Λιάπης δήλωσε ικανοποιημένος για την πρόοδο των εργασιών,κυρίως στα δύο Ολυμπιακά έργα,Προαστιακός και Τραμ,στα οποία είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις. Ο υπουργός είπε πως τα έργα προχωρούν κανονικά,ότι βρισκόμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα και θα παραδοθούν έγκαιρα σε εμπορική χρήση.

    Σε ότι αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στον ΟΤΕ,σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού,επισπεύδονται οι διεργασίες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε άψογη τηλεοπτική αναμετάδοση των αγώνων.-

    [04] Σαλαγκούδης:Η ΔΕΗ θα παραμείνει υπο τον έλεγχο του Δημοσίου

    20/04/2004 13:51:27

    Τη διαβεβαίωση οτι η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ θα παραμείνει υπο τον έλεγχο του Δημοσίου επανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

    Ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε οτι η επιχείρηση θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο ικανοποιητικό μέρισμα για τους μετόχους και διασφαλιση επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως επιβάλει η Κοινοτική Οδηγία , θεωρεί οτι η ΔΕΗ θα είναι ο σημαντικότερος ''παίκτης'' σε αυτή την αγορά και οτι θα δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις απο τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς τόνισε οτι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και οτι η νέα διοίκηση παραλαμβάνει σε μια στιγμή που είναι κρίσιμη εξ αιτίας της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιβάλει η απελευθέρωση της αγοράς.

    Ο κ. Παλαιοκρασσας τονισε οτι η ΔΕΗ μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που δημιουργεί η απελευθέρωση και θα οφεληθεί σημαντικά απο αυτήν ενώ στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης επισήμανε το σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον.

    [Φώτο-725246]

    [05] Νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

    20/04/2004 12:45:09

    Συνεδρίασε το πρωί το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και όρισε νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον υποστράτηγο Χρήστο Σμέτη. Σημειώνεται ότι αντικαθιστά τον Παναγιώτη Φούρλα, η θητεία του οποίου έληξε και σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

    [Φώτο-561780]

    [06] Δυο ψηφίσματα προωθούν ΗΠΑ και Βρετανία για το Κυπριακό.

    20/04/2004 09:03:38

    Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε με θέμα συζήτησης το Κυπριακό, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η βρετανική αντιπροσωπεία, με την υποστήριξη των Αμερικανών, κατέθεσε πρόταση για έγκριση δύο χωριστών ψηφισμάτων που αφορούν το Κυπριακό, το ένα πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου και το άλλο μετά. Στο προσχέδιο του πρώτου ψηφίσματος των Αμερικανοβρετανών περιλαμβάνονται η εγγύηση για το ζήτημα της ασφάλειας, η λήψη μέτρων για τη δημιουργία και τη λειτουργία της νέας Ειρηνευτικής Δύναμης, που μετατρέπεται σε Ειρηνευτική Αποστολή και η επιβολή εμπάργκο όπλων που θα ισχύει σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου Ανάν. Μόνο η παράγραφος για το εμπάργκο όπλων τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του διεθνούς Οργανισμού. Με το δεύτερο ψήφισμα, του οποίου η έγκριση θα επιδιωχθεί στις 28 Απριλίου, θα υιοθετείται το σχέδιο του Κόφι Ανάν και ειδικά η Ιδρυτική Συμφωνία, εφόσον φυσικά προηγουμένως, στις 24 Απριλίου, οι δυο πλευρές θα εγκρίνουν την προτεινόμενη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση των Αμερικανοβρετανών και ζήτησαν χρόνο για να επικοινωνήσουν με τις κυβερνήσεις τους. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η χώρα του ικανοποιείται για το γεγονός ότι δεν απαιτείται πλέον η υιοθέτηση του σχεδίου πριν από τα δημοψηφίσματα.

    Ο προεδρεύων του ΣΑ, αντιπρόσωπος της Γερμανίας, δήλωσε ότι τα μέλη του Σώματος θα ξανασυζητήσουν το Κυπριακό, απόψε στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ευελπιστούν ότι μέχρι αύριο θα εγκριθεί το προτεινόμενο ψήφισμα για την ασφάλεια.

    [07] Στο Σεράγεβο μεταβαίνει ο Καραμανλής.

    20/04/2004 08:49:52

    Στο Σεράγεβο θα μεταβεί νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπου θα συμμετάσχει στην έβδομη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη σύνοδο θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο δεν αποκλείεται να συναντηθεί, κατά πάσα πιθανότητα αύριο Τετάρτη. Νωρίτερα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στις 11 του υπουργικού συμβουλίου και θα ασχοληθεί με την οικονομία, το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και το Κυπριακό.

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ.Παπανδρέου με Ανάν για το Κυπριακό.

    20/04/2004 08:08:45

    Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά χθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον γ.γ. του Διεθνούς Οργανισμού στο πλαίσιο των επαφών που έχει αυτό το διάστημα με παράγοντες του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Στη συνομιλία του με τον κ. Αναν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα των σαφών και δεσμευτικών εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή του σχεδίου. Ο κ. Αναν ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις προσπάθειες που καταβάλει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα απαντά θετικά στα αιτήματα που έχουν τεθεί, αναφορικά με τις εγγυήσεις εφαρμογής του σχεδίου. Ο γ.γ. του Διεθνούς Οργανισμού, αναφερόμενος στις συνεχείς διαβουλεύσεις που έχει με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τη θετική κατάληξή τους, όπως και για την αποδοχή του σχεδίου ψηφίσματος. Επίσης επαναβεβαίωσε στον κ. Παπανδρέου την προσωπική του βούληση να προωθήσει τις αιτούμενες εγγυήσεις εφαρμογής του σχεδίου επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    [09] Επέστρεψαν οι ναυτικοί του ''Τάσμαν Σπίριτ''

    20/04/2004 00:10:44

    Με το πρωθυπουργικό ''Φάλκον'' και συνοδεία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη έφτασαν απόψε στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του Δ/Ξ ''Τάσμαν Σπίριτ'' που τον Ιούλιο του 2003 μετά από προσάραξη είχε προκαλέσει ρύπανση στις ακτές του Πακιστάν και από τότε μέχρι σήμερα τα μέλη του πληρώματος κρατούνταν στην ασιατική χώρα. Κατά τη διάρκεια της 8μηνης κράτησης τους τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν κάνει αλλεπάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία τελικά την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πέντε Ελληνες.

    [10] Διαμάχη στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο

    20/04/2004 00:03:41

    Ρωσία, Γαλλία και Κίνα φαίνεται ότι ανατρέπουν τα σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την έγκριση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πριν την πραγματοποίηση των δημοψισμάτων στην Κύπρο, στις 24 Απριλίου. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με την έκθεσή του ζητά την παρέμβαση του ΣΑ, τονίζοντας ότι ο διεθνής Οργανισμός, με τη δημιουργία μιας νέας Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, θα μπορεί να ελέγξει την προτεινόμενη λύση. Πάντως, ο κ. Ανάν δεν έκανε τελικά αναφορά στο κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη, υπονοώντας ότι αυτό επαφίεται στα μέλη του Σώματος, εάν θα εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα. Ο γγ ζητά από το ΣΑ να συζητήσει την έκθεσή του πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που έχει διατυπώσει πριν λίγο καιρό ότι δηλαδή το 5ο σχέδιό του είναι «η μόνη διαθέσιμη και προβλεπόμενη οδός για την επανένωση της Κύπρου και πρέπει να κριθεί ως σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και ζυγίζοντας τις επιπτώσεις της απόφαση υπέρ ή κατά. Ο γγ επισημαίνει επίσης ότι «το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι πολύ αβέβαιο, ενώ χαρακτηρίζει το σχέδιο «περίπλοκο και διακριτικά ισορροπημένο και αναπόφευκτα, όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελεί συμβιβασμό. Υπενθυμίζουμε ότι, ο γγ του ΟΗΕ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει τη Θεμελιώδη Συμφωνία που περιέχονται οι βασικές πρόνοιες της λύσης, να απαγορεύσει την προμήθεια όπλων στην Κύπρο και να εγκρίνει τη λειτουργία μιας νέας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που θα μεταμορφωθεί σε Ειρηνευτική Αποστολή. Στο μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης καταγράφονται οι θέσεις του ΓΓ για την αποστολή και τη λειτουργία της νέας Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, η οποία θα μετατραπεί σε Ειρηνευτική Αποστολή (UNMICYP), θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες, 330 μέλη δύναμης πολιτικής αστυνομίας και δύο συγκροτημένες αστυνομικές μονάδες των 120 ανδρών εκάστη. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση Αναν, η UNMICYP θα έχει ως γενική αποστολή την επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας και θα επιβλέπει τη διάλυση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

    [11] Γ. Παπανδρέου για Κυπριακό

    19/04/2004 23:39:25

    Το κλίμα στην Κύπρο είναι αρνητικό για το σχέδιο Ανάν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ανάλογο του κλίματος. Η διαπίστωση και η εκτίμηση ανήκουν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και έγινε στη διάρκεια σύντομης, άτυπης, συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους. Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει το θέμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς και ότι επίσης δύσκολα μπορεί να υπάρξει, στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον, μια νέα ευνοϊκή συγκυρία, όπως η σημερινή, που θα μπορούσε να δώσει τα ίδια αποτελέσματα που δίνει το σχέδιο Ανάν ή, πολύ περισσότερο, θετικότερα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να δοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση οι εγγυήσεις που ζήτησε το ΑΚΕΛ. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή κάποιους τρόπους για την προώθηση παρόμοιων θεμάτων στην Ε.Ε.

    Αναφορικά με τη στάση του προέδρου της Κύπρου, ανέφερε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν φαίνεται να πολυσυζητάει ούτε το θέμα των εγγυήσεων ούτε το ενδεχόμενο ενός δευτέρου δημοψηφίσματος.

    Εκτίμησε επίσης ότι στη Λουκέρνη θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει θετικότερα αποτελέσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 April 2004 - 11:30:27 UTC