Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού
  • [02] Σε επιφυλακή ο νομός Έβρου μετά την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών
  • [03] Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το ν/σ για την Υγεία

  • [01] Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού

    Την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας από την δέκατη θέση στη παγκόσμια κατάταξη τουριστικής κίνησης θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σήμερα σε γεύμα που του παρέθεσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος.

    Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού που προωθείται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε εκθέσεις που πραγματοποιούνται στη διεθνή αγορά, ήδη είναι αναβαθμισμένη, ενώ για πρώτη φορά η διαφημιστική εκστρατεία για το 2005 ξεκίνησε έγκαιρα πέρυσι τον Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

    Όσον αφορά στην ελληνική περιφέρεια, φέτος τα κονδύλια προβολής θα είναι αυξημένα κατά 20% και θα διατεθούν στους αρμόδιους φορείς στις αρχές Απριλίου. Όπως τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, η κατακερματισμένη προβολή της Ελλάδας ανήκει στο παρελθόν και πλέον όλοι, από τον τελευταίο Δήμο μέχρι την ίδια την Πολιτεία, υποχρεούνται να έχουν εναρμονίσει τη διαφημιστική τους εκστρατεία με την εθνική εταιρική τουριστική ταυτότητα.

    Παράλληλα επιδιώκεται άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά. Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σε δύο μήνες θα ανοίξουν εκεί οι πρώτες ελληνικές τουριστικές αντιπροσωπείες. Από 2 έως 6 Μαρτίου ο κ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει ταξίδι στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες όπου θα παρουσιαστούν σε μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες οι δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για παραγωγή ταινιών.

    Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προωθεί μια σειρά από προγράμματα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση σε εναλλακτικούς προορισμούς, ενώ προωθείται και ο συνεδριακός τουρισμός. Το υπουργείο βρίσκεται στην τελευταία φάση επεξεργασίας του εθνικού γραφείου προώθησης συνεδριακού τουρισμού, που θα είναι ο εθνικός φορέας μάρκετινγκ του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού σε συνεργασία με τη Helexpo.

    Δημιουργείται επίσης ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης για την παραγωγή νέων στελεχών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα τουρισμού που θα πλαισιώσουν το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Επίσης αναμορφώνεται το ειδικό πρόγραμμα ΕΠΑΝ Τουρισμός με την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.

    Εντός των προσεχών ημερών εξάλλου ολοκληρώνεται και κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, καθώς η χώρα μας διαθέτει 350 ιαματικούς προορισμούς με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται ο νέος οργανισμός για τον αγροτουρισμό.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Στόχος είναι η δημιουργία ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα αυτοχρηματοδοτείται δια μέσου εγγυητικών επιστολών που θα καταθέτουν τα ίδια τα γραφεία για την έκδοση και ανανέωση της άδειας λειτουργίας.

    Εκπονείται επίσης νέο πρόγραμμα που αφορά στην κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ακόμα στον ΕΟΤ, όπως είπε ο υπουργός, δημιουργείται γενική διεύθυνση μάρκετινγκ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς και θα συνεργάζεται με στρατηγικό επικοινωνιακό σύμβουλο που θα επιλεγεί με διαγωνισμό για να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

    Μετά από πρόταση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία βιβλιοθήκης και κέντρου ξενόγλωσσου τουριστικού πολιτιστικού ρεπορτάζ που θα στεγαστεί στο ιστορικό κτίριο της Ενώσεως. Η χορηγία ανέρχεται σε 43.000 ευρώ.

    Σχολιάζοντας την επικείμενη συστέγαση στο ίδιο κτίριο των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι με τη "συγκατοίκηση" των δύο υπουργείων οι σχέσεις τους θα γίνουν πιο αποτελεσματικές και θα διευκολυνθεί η συνεργασία.

    Όσον αφορά την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, σκοπός του υπουργείου, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού τουρισμού, καθώς η ΕΤΑ επανέρχεται στη σωστή της τροχιά και αναμένεται να αποδειχθεί δυναμικός και αξιόπιστος εταίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    [02] Σε επιφυλακή ο νομός Έβρου μετά την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών

    Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας έχουν τεθεί όλοι οι τομείς της κρατικής μηχανής, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λόγω της υπερύψωσης της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου, που ξεπέρασε το όριο ασφαλείας.

    Μεγάλος όγκος υδάτων διοχετεύεται από τη Βουλγαρία στον ποταμό Έβρο, περίπου πενταπλάσιος από το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας για τη ροή των υδάτων. Αυτό συνέβη, επειδή έφθασαν σε μέγιστο σημείο χωρητικότητας οι τεχνητές λίμνες στα φράγματα «Ιβάιλοβγκραντ» και «Στουντέν Κλάντενετς», λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και επειδή έλιωσε απότομα το χιόνι στην περιοχή.

    Τη συνεργασία των ΜΜΕ, και κυρίως της ΕΡΤ, για την ενημέρωση των πολιτών στο νομό Έβρου, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ώστε να είναι έτοιμοι να μετακινηθούν οι ίδιοι, κι αν χρειαστεί να μετακινήσουν και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

    Αύξηση της στάθμης των υδάτων πάνω από τα όρια επικινδυνότητας και συναγερμού παρατηρήθηκε και στους ποταμούς Αρδα, Ερυθροπόταμο και σε άλλους χείμαρρους.

    Το πρωί οι αρχές προχώρησαν σε τεχνητή θραύση του αναχώματος Πυθείου (Δήμου Διδυμοτείχου), όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού, έχει ανέλθει στα 5,92 μέτρα - πλησιάζοντας το όριο ασφαλείας των 6,03 μέτρων, ενώ μεγάλες ποσότητες ύδατος, αναμένονται από τη Βουλγαρική πλευρά, κατά το επόμενο 20ωρο. Από την θραύση του αναχώματος Πυθείου, προκλήθηκε «ελεγχόμενη πλημμύρα», σε έκταση 8 χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων, προκειμένου να εκτονωθεί προσωρινά η κατάσταση. Εξ άλλου, στο φράγμα του Κυπρίνου, η στάθμη του νερού μετρήθηκε στα 5 μέτρα και 50 εκατοστά, 80 εκατοστά ψηλότερα από το όριο επιφυλακής.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν την διαμορφωμένη κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη και μη αναστρέψιμη για τα επόμενα τρία 24ωρα.

    Λόγω υποχώρησης των αναχωμάτων, έχουν σημειωθεί πλημμύρες στις περιοχές Ψαθάδων, Βρυσικών, Κουφοβούνου, Ελληνοχωρίου, Κορνοφωλιάς, Χειμωνίου, Θουρίου και στον κάμπο Ορεστιάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ξεπερνούν τις 20.000 στρέμματα.

    [03] Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το ν/σ για την Υγεία

    Στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και του συστήματος Κοινωνικής Προστασίας θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, το οποίο παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνεργασία που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για μια σειρά νομοσχεδίων όπως εκείνο που αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, το οποίο θα είναι έτοιμο το Μάρτιο.

    Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα το αμερικανικό σύστημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα".

    Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι πριν από λίγες μέρες του παραδόθηκε το προσχέδιο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, θέμα για το οποίο όμως, όπως τόνισε, χρειάζεται μεγάλος δημόσιος διάλογος.

    Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν από το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2005, ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί "με τον φίλο του" υπουργό Εργασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο, καθώς ο κλάδος Υγείας του ΙΚΑ θα ενταχθεί στο ΕΣΥ.

    Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για μια σειρά νομοσχεδίων όπως για την ποιότητα της Υγείας, για τα μέτρα προστασίας των φτωχών οικογενειών, για την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου, για τη φαρμακευτική πολιτική -το τελευταίο σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα- που θα προωθηθούν σύντομα.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι μέχρι τα τέλη του 2005 θα έχει προωθηθεί σε επίπεδο νομοθετικού έργου το 80% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

    Ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δεν επρόκειτο να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων σημειώνοντας μάλιστα ότι θα είναι αυξημένη η συμμετοχή τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στην Εκκλησία ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν την ίδια άποψη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 February 2005 - 22:45:18 UTC