Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη συνέδρων
  • [02] Νίκη των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία.
  • [03] Οι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν το 10,3% του συνολικού πληθυσμού
  • [04] Στις Βρυξέλλες ο Κ.Καραμανλής για τις συνόδους κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

  • [01] Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη συνέδρων

    Περισσότεροι από 300.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χθες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το Συνέδριο του Κινήματος που θα διεξαχθεί στο διάστημα 3-6 Μαρτίου.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι ψήφισαν περισσότεροι από 303.000 ψηφοφόροι και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι ψήφοι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και εκείνες των Οργανώσεων των Αποδήμων.

    Η συμμετοχή, σύμφωνα με στελέχη του Κινήματος, ξεπέρασε τις προσδοκίες και γι αυτό χρειάσθηκε να παραταθεί η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα, κατά μια ώρα, ενώ οι κάλπες δεν έκλεισαν όπου υπήρχαν ουρές, παρά μόνο αφού ψήφισε και ο τελευταίος ψηφοφόρος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στα αστικά κέντρα, η συμμετοχή του κόσμου βρήκε απροετοίμαστες τις κομματικές οργανώσεις, οι οποίες ήταν συνηθισμένες να δέχονται έναν περιορισμένο αριθμό μελών και φίλων και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας αυξημένης συμμετοχής, με αποτέλεσμα να μη λείψουν η δυσαρέσκεια και τα παράπονα για την αναμονή στις ουρές.

    ΄Τα οριστικά και ακριβή στοιχεία της ψηφοφορίας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα (Δευτέρα). Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης η σχέση μελών και φίλων που μετείχαν στην ψηφοφορία ήταν, κατά μια πρώτη εκτίμηση, 45 προς 55. Σε αρκετά εκλογικά κέντρα, πάντως, τα δελτία συμμετοχής μέλους είχαν εξαντληθεί από νωρίς και είχαν μείνει μόνο τα δελτία φίλων.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάδειξη των αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή περίοδος στη διάρκεια της οποίας, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, υπήρξε «εξαντλητικός διάλογος με τους πολίτες».

    Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρεί, πλέον, με αισιοδοξία, για να είναι μια αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και μια αξιόπιστη κυβέρνηση αύριο.

    [02] Νίκη των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία.

    Η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών με το νέο ηγέτη του Κόμματος, Χοσέ Σόκρατες, κέρδισε πάνω από το 50% των εδρών του πορτογαλικού κοινοβουλίου στις χθεσινές πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα επίσημα μερικά αποτελέσματα.

    Αν και μένει να καταμετρηθούν τα αποτελέσματα ακόμα σε επτά περιφέρειες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλαμβάνει 126 έδρες (σε σύνολο 230 εδρών) με ποσοστό 45,05% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σαντάνα Λόπες υπέστη μεγάλη ήττα αφού συγκέντρωσε μόν το 28,72% των ψήφων και εκλέγει 73 βουλευτές.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα που κατέβηκε στις εκλογές με τους Πράσινους με την επωνυμία Ενωμένη Δημοκρατική Συνεργασία κατέλαβε το 7,56% των ψήφων και καταλαμβάνει 13 έδρες ενώ η Αριστερή Ομάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, αφού συγκέντρωσε το 6,38% των ψήφων και εκλέγει 7 βουλευτές.

    Το Λαικό Κόμμα (δεξιά) του υπουργού Αμυνας Πάουλο Πόρτας , σύμμαχου της απερχόμενης κυβέρνησης, εκλέγει 11 βουλευτές και συγκεντρώνει το 7,27% των ψήφων.

    Ως μία «πραγματικά ιστορική νίκη» χαρακτήρισε τη χθεσινή επικράτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, ο πρόεδρός του Ζοζέ Σόκρατες, τονίζοντας πως δεν επρόκειτο μόνον για μία «ψήφο αποδοκιμασίας» κατά του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού.

    Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Σαντάνα Λόπες ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του στις εκλογές, που έδωσαν χθες την απόλυτη πλειοψηφία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Η ευθύνη ανήκει σε εκείνον που κυβερνά. Θα ήθελα να κερδίσω τις εκλογές κι έχω δηλώσει δημοσίως πως η νίκη θα ήταν να τις κέρδιζα», τόνισε ο Λόπες μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο ίδιος πάντως δεν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του (PSD).

    Τέλος, ο υπουργός Αμύνης της Πορτογαλίας Πάουλο Πόρτας ανακοίνωσε χθες πως πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (CDS/PP) , έπειτα από την ήττα του σχηματισμού του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Το Λαϊκό Κόμμα, που συμμετείχε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέντρου Σαντάνα Λόπες στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, απώλεσε δύο από τις έδρες του στο Κοινοβούλιο, όπου έχοντας συγκεντρώσει το 7,27% διαθέτει πλέον μόνον 12 βουλευτές κι έχει υποσκελισθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους.

    [03] Οι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν το 10,3% του συνολικού πληθυσμού

    Σε διάστημα 13 χρόνων ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί καθώς από 270.000 που είχαν υπολογιστεί το 1991, μέχρι το τέλος του 2004 υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 1,15 εκατ. αλλοδαποί, αποτελώντας το 10,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

    Το παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Μελέτη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα» που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που έκανε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) η μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταναστών σημειώνεται στο δήμο Αθηναίων, περίπου 132.000 αντιστοιχώντας στο 17% του πληθυσμού. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση με 27.000 μετανάστες, οι οποίοι ανέρχονται στο 7% του συνολικού πληθυσμού.

    Από τον Ιούλιο του 2003 μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 εκδόθηκαν 700.000 άδειες παραμονής, ενώ τον Ιανουάριο του 2004 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών εν ισχύ που ανερχόταν στις 509.000, ενώ τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των αδειών εν ισχύ μειώθηκε στις 250.000.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό -63,2%- αλλοδαπών με άδεια παραμονής είναι οι Αλβανοί και ακολουθούν οι Βούλγαροι με 9,8%, οι Ρουμάνοι με 4,3%, οι Ουκρανοί με 3,4%, οι Πακιστανοί με 2,4% και οι Γεωργιανοί με 2,2%, ενώ μικρότερα ποσοστά αφορούν αλλοδαπούς διαφόρων εθνοτήτων οι οποίες υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις 150.

    Το 68% των αδειών χορηγήθηκαν με σκοπό την εξαρτημένη εργασία, ενώ το 12% των αδειών χορηγήθηκε με σκοπό την οικογενειακή συνένωση και το 12% την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα. Το 92% των αδειών έχει διάρκεια ενός με δύο χρόνια, το 3% έχει χορηγηθεί σε μέλη οικογένειας υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόνο το 0,1% έχουν στην κατοχή του άδεια παραμονής αορίστου χρόνου.

    Η έκθεση του ΙΜΕΠΟ καταλήγει, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, την παρούσα στιγμή, δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία στην έκταση και την ποιότητα που ορίζονται από το προσχέδιο του Κανονισμού της Ε.Ε και καταθέτει τις παρακάτω εννέα προτάσεις:

    το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να χειρίζεται όλα τα στοιχεία για τη μετανάστευση, ενώ η αρμοδιότητα για τις άδειες των ομογενών θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

    το Υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο κατά την παρούσα περίοδο αδυνατεί να παρέχει οποιαδήποτε στοιχεία, θα πρέπει να καταρτίσει βάση δεδομένων ?ε αξιόπιστους μηχανισμούς για την εισαγωγή στοιχείων από τις περιφέρειες. Αυτό αποτελεί στόχο πολυδάπανο και μακροπρόθεσμο: στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης της βάσης δεδομένων αδειών παραμονής του υπουργείου Εσωτερικών.

    το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή στοιχείων και να διορθώσει τη σημαντική χρονική καθυστέρηση, η οποία κατά την παρούσα περίοδο επηρεάζει όλα τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τις ισχύουσες άδειες. Χωρίς αυτές τις διορθώσεις τα στατιστικά στοιχεία για τους νόμιμους μετανάστες δεν απεικονίζουν επαρκώς την πραγματικότητα και επομένως είναι ως προς την ποιότητά τους ?η αποδεκτά.

    το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προσθέσει μεταβλητές για τα στοιχεία που καταγράφονται στη βάση δεδομένων, ώστε να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ αιτήσεων για άδειες παραμονής, άδειες παραμονής που εκδίδονται για πρώτη φορά, αλλαγή των αδειών, ανανέωση και λήξη αδειών. Άλλες μεταβλητές που απαιτούνται από την Οδηγία της Ε.Ε. περιλαμβάνουν το «χρόνο άφιξης στην Ελλάδα», τη «χώρα γέννησης», τη «χώρα προηγουμένης διαμονής» και τη «χώρα επόμενης διαμονής» (για όσους αποδημούν).

    το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να αναβαθμίσει το λογισμικό των υπολογιστών του, προκειμένου να αξιοποιήσει στοιχεία που είναι ήδη καταγεγραμμένα, αλλά ?η προσβάσιμα - δηλαδή στοιχεία για εξαρτημένα τέκνα, την ηλικία του κατόχου της άδειας, την περιφέρεια της συνήθους διαμονής και τη διάρκεια της άδειας.

    το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ενσωματώσει καταλλήλως σε μια κεντρική βάση δεδομένων τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τη χορήγηση υπηκοότητας.

    η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα πρέπει να επανεξετάσει τα στοιχεία της Απογράφης του 2001 και να επιχειρήσει «στατιστική προσαρμογή» (?statistical fix?) για το πρόβλημα των ομογενών που δεν αναφέρονται στα αρχεία των αλλοδαπών .

    το ΙΚΑ θα πρέπει να εξετάσει την παροχή στατιστικών στοιχείων και να εκδώσει μεταγενέστερα στοιχεία προκειμένου να καλύψει τις καθυστερημένες «εθελούσιες πληρωμές» που γίνονται από τους μετανάστες.

    θα πρέπει να ιδρυθεί μια διυπουργική Επιτροπή για τα στάνταρ των στοιχείων μετανάστευσης, προκειμένου να εναρμονιστούν σε όλο τον ελληνικό κρατικό τομέα η συλλογή, η διάταξη και οι τύποι των στοιχείων που ζητούνται από τους μετανάστες.

    [04] Στις Βρυξέλλες ο Κ.Καραμανλής για τις συνόδους κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής προκειμένου να πάρει μέρος στις συναντήσεις που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Μπους αναμένεται να καλέσει τους Ευρωπαίους σε συμφιλίωση, ύστερα από δύο χρόνια διατλαντικών εντάσεων εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    Στην ομιλία του, που θα δώσει τον τόνο της ευρωπαϊκής περιοδείας του αυτήν την εβδομάδα, θα διατυπώσει ένα συμφιλιωτικό μήνυμα, τονίζοντας πως «η Αμερική υποστηρίζει μία ισχυρή Ευρώπη, διότι έχουμε ανάγκη έναν ισχυρό εταίρο στη σκληρή εργασία που μας περιμένει για την ανάπτυξη της ειρήνης στον κόσμο», όπως αναφέρεται σε εδάφια του λόγου του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

    Σε μία στιγμή σύγκλισης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, ο Μπους θα υπογραμμίσει πως «ο άμεσος στόχος μας είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή», υποστηρίζοντας πως η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους «μπορεί να συμβάλει στην ώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

    Αναλυτικότερα, το σημερινό πρόγραμμα Μπους περιλαμβάνει συνάντηση, το πρωϊ, με το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, Αλβέρτο ΙΙ και Πάολα και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Βερχόφσταντ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ζαπ ντε Χουπ Σχέφερ.Μετά τις συναντήσεις θα εκφωνήσει ομιλία σε ένα από τα ιστορικά κτίρια των Βρυξελλών, στο «κονσέρ νομπλ». Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα υποδεχθεί σε δείπνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιρακ, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη.

    Το πρόγραμμα της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου, ξεκινάει με το πρόγευμα του προέδρου Μπους με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο ΝΑΤΟ, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Γιουτσένσκο, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στη συνέχεια θα συνεδριάσει και θα γευματίσει με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Στο τέλος της επίσκεψής του στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Μπους θα δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    Το απόγευμα της Τρίτης ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τους 25 αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ Μπαρόζο, ενώ παράλληλες συναντήσεις θα έχει η Κοντολίζα Ράις με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και την επίτροπο Φερέρο Βάλντνερ.

    Στο μεταξύ κλίμα αστυνομοκρατίας επικρατεί στις Βρυξέλλες. Μέτρα υψίστης ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, τόπο διαμονης του ζεύγους Μπους, ενώ δρακόντεια είναι και τα μέτρα ασφαλείας στις συνοικίες της πόλης τις οποίες θα επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Συγκεκριμένα η περιοχή Σουμάν, έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζώνη υψίστης ασφαλείας, θα είναι προσβάσιμη μόνο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, κατόπιν επιδείξεως του απαραίτητου αστυνομικού εγγράφου. Στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή Σουμάν, ο σταθμός του μετρό θα παραμείνει κλειστός, ενώ χιλιάδες ευρωυπάλληλοι θα υποχρεωθούν σε «τεχνική άδεια».

    Τέλος, με αφορμή την άφιξη του προέδρου Μπους, χιλιάδες αναμένεται ότι θα είναι τα άτομα που θα διαδηλώσουν κατά της αμερικανικής πολιτικής στους δρόμους των Βρυξελλών. Η μεγαλύτερη διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου, έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές θα φτάσουν τις τρεις χιλιάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 February 2005 - 10:59:09 UTC