Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σε κατάσταση συναγερμού ο νομός 'Εβρου
  • [03] Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την καταβολή του ΛΑΦΚΑ
  • [04] Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στα Βαλκάνια.

  • [01] Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα", είναι το σύνθημα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σήμερα το απόγευμα, και, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, θέλουμε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να είναι σταθμός και αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, θέλουμε να διαμορφώσει και να επικυρώσει τις πολιτικές μας θέσεις, την νέα δομή του ανοιχτού συμμετοχικού κόμματος, έτσι ώστε, τόσο, σήμερα, να λειτουργήσουμε ως αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και, αύριο, να είμαστε έτοιμοι για μια νέα κυβέρνηση.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι "φθάνουμε στο Συνέδριο ύστερα από μακρά διαδικασία προσυνεδριακού διαλόγου η οποία είχε νέα και ποιοτικά χαρακτηριστικά" και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας συγκροτήθηκαν πάνω από 1600 ομάδες διαλόγου πανελλαδικά, ένα γεγονός που όπως είπε "δεν έλαβε πάντα ευρεία πανελλαδική δημοσιότητα, ωστόσο ήταν γεγονός για τις τοπικές κοινωνίες".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι προτάσεις που διατυπώνονταν στις ομάδες διαλόγου καταγράφονταν, ενώ 1250 ομάδες απέστειλαν τα συμπεράσματά τους και το όλο υλικό συστηματοποιήθηκε." Το σύνθημα "Εχεις τον λόγο" το εννοούσαμε και θέλουμε την συμμετοχή του πολίτη, τόσο για τα καθήκοντα της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, όσο και για εκείνα της αξιόπιστης κυβέρνησης, αύριο", είπε ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί τόσο στις Ημέρες Εθνικού Διαλόγου που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ, και τις οποίες χαρακτήρισε ως "νέο θεσμό και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την κοινωνία", όσο και στα 14 Στρογγυλά Τραπέζια που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Κάθε Μέρα Πολίτης".

    Οπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, στην διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρξει ειδική μνεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με την απονομή βραβείου, τόσο στην Οργανωτική Επιτροπή, το οποίο θα παραλάβει η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ θα βραβευθούν και "ανώνυμοι" εθελοντές των Αγώνων που έχουν προταθεί από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ, την ΕΛΑΣ, καθώς και ένας αθλητής των Ολυμπιακών και ένας των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Αθανασάκης παρουσίασε το πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου, που αρχίζουν σήμερα, με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στις 19.00, και συνεχίζονται με τον χαιρετισμό του γραμματέα της απερχόμενης ΚΕ του κόμματος, την εκλογή προεδρείου και τους χαιρετισμούς των ξένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν και ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Την Παρασκευή στο Συνέδριο θα χαιρετίσουν οι Έλληνες προσκεκλημένοι, εν συνεχεία θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, και οι εργασίες της δεύτερης μέρας θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, την διακήρυξη και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, παράλληλα, έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 1) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Πλαίσιο Αρχών για την Ευρώπη που θέλουμε, 2) Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, 3) Κοινωνία Πολιτών και Συμμετοχική Δημοκρατία, 4) Η απασχόληση των νέων σε μια κοινωνία που αλλάζει, 5) Μετανάστευση και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, 6) Τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα στον 21ο αιώνα, προκλήσεις και προοπτικές.

    Το Σάββατο οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις των συνέδρων στα θέματα του καταστατικού, των πολιτικών θέσεων και της διακήρυξης, και θα ολοκληρωθούν με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν άλλα έξι Τραπέζια Διαλόγου με τα εξής θέματα: 7) Πολιτική επιμόρφωση και Ενεργός Πολίτης, 8) Κράτος-Εκκλησία: Σχέσεις με διακριτούς ρόλους, 9) Πολυπολιτισμικότητα και Εθνικές Ταυτότητες, 10) Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Ευκαιρίες και κίνδυνοι, 11) Παγκοσμιοποίηση, μεταποίηση και εμπόριο: Επιπτώσεις και προοπτικές για τη χώρα μας και 12) Φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστική βοήθεια: Για μια κοινωνία παγκόσμιας Αλληλεγγύης.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποσόστωση σταυροδότησης για τα όργανα του κόμματος, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι υπάρχει αλλαγή στην ποσόστωση αυτή, θα δούμε πως θα λειτουργήσει, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι "εν πάση περιπτώσει οι διαδικασίες είναι πρωτόγνωρες, (...) πιστεύουμε ότι η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει και τ' άλλα κόμματα, ως προς τις κομματικές τους λειτουργίες".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε, τέλος, τα στατιστικά στοιχεία του Συνεδρίου τα οποία έχουν ως εξής: Σύνολο αντιπροσώπων 5898 (άνδρες 69%, γυναίκες 31%), Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης 1413 (άνδρες 86%, γυναίκες 14%), εκλεγμένοι σύνεδροι 4484 (άνδρες 64%, γυναίκες 36%), εκ των οποίων το 35% είχαν εκλεγεί σύνεδροι και στα Συνέδρια του 1999 και του 2001, ενώ οι απαρτίζοντες το υπόλοιπο 65% εκλέγονται για πρώτη φορά.

    [02] Σε κατάσταση συναγερμού ο νομός 'Εβρου

    Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο νομός Έβρου για την αντιμετώπιση νέων πλημμυρών από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Έβρου. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο πέταλο Φερών έχει φτάσει τα 6,22 μέτρα, ενώ το όριο συναγερμού είναι τα 6 μέτρα.

    Ωστόσο, αργά χθες παρατηρήθηκε μερική μείωση της ταχύτητας ροής των υδάτων του ποταμού, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες για αποφυγή νέων καταστροφών. Μέχρι πάντως να σταθεροποιηθεί πλήρως η κατάσταση, όλος ο κρατικός μηχανισμός του νομού, αλλά και οι ενισχύσεις που έχουν σταλεί θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε επιφυλακή. Η συγκοινωνία στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει διακοπεί στο ύψος των χωριών Πυθίου, Λαβάρων και Μάνδρας και διεξάγεται με λεωφορεία από Ορεστιάδα έως Σουφλί.

    Χθες πάντως, αρκετά σπίτια εκκενώθηκαν στην περιοχή Λαβάρων Εβρου, ενώ 25 από αυτά έχουν ήδη πλημμυρίσει. Ο στρατός, η πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντές προσπάθησαν να βοηθήσουν όσο περισσότερους κατοίκους μπορούν, καθώς αρκετοί αρνούνταν να τα εγκαταλείψουν.

    Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες με τη βοήθεια του στρατού να προχωρήσουν σε νέα τεχνητή ρήξη αναχώματος στην περιοχή της Μάνδρας, για να επαναδιοχετεύσουν στον ποταμό Έβρο, μέσω παρακείμενου χειμάρρου, τα νερά από τις εκτάσεις που πλημμύρισαν στα Λάβαρα. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση του κινδύνου να πλημμυρήσουν περισσότερα σπίτια.

    [03] Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την καταβολή του ΛΑΦΚΑ

    Η κυβέρνηση επανέλαβε χθες κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα καταβάλει τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, στο σύνολο των δικαιούχων, εφόσον με αμετάκλητη δικαστική απόφαση δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος. Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε με ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    "Η κυβέρνηση δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, ούτε πίσω από τον Γούλα", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την υπόθεση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.

    Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι "η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή της και όταν τελεσιδικήσει μία προσφυγή θα δοθούν τα αναδρομικά" και σημείωναν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρε την αδικία, καθώς η παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ, σύμφωνα με το νόμο ίσχυε μέχρι το 1998 και διερωτώντο "ποιοι είναι εκείνοι που παρακρατούσαν παράτυπα τις εισφορές, ποιοι είναι εκείνοι που με νέο νόμο τον Ιανουάριο του 2004 παρέτειναν την παρακράτηση μέχρι το 2008 και ποιοι είναι εκείνοι που ήραν την αδικία".

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Ευάγγελος Αντώναρος, σε ερώτηση για το αν τίθεται «θέμα αποπομπής του κ.Π.Δούκα από την κυβέρνηση», σημείωσε ότι ο κ.Βασ.Γούλας (ο συνταξιούχος που απέσυρε την προσφυγή του για το ΛΑΦΚΑ) «υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό κ.Δούκα, η οποία έγινε δεκτή. Ο κ.Γούλας, κατά δήλωσή του έδρασε με προσωπική κρίση και συνεπώς αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης των πράξεών του». Ως προς τον κ.Δούκα ειδικότερα, ο κ.Αντώναρος διευκρίνισε ότι «δεν απασχόλησε την κυβέρνηση» θέμα παραίτησης ή αποπομπής του υφυπουργού Εθν.Οικονομίας.

    Απο πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ν.Αθανασάκης αναφερόμενος στο θέμα του ΛΑΦΚΑ τόνισε ότι "Η κυβέρνηση κατά την συνήθη της πρακτική, προσπαθεί να μεταθέσει το θέμα στο χρόνο, δεν είναι τακτική υπεύθυνης κυβέρνησης, είναι τακτική κλεφτοκοτάδων" και πρόσθεσε ότι "ήταν μία πρωτοφανής συμπαιγνία και δείγμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης που αθετεί τις υποσχέσεις της και εξαπατά τους συνταξιούχους".

    Σχολιάζοντας την δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη περί κλεφτοκοτάδων, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι "αν το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κλεφτοκοτάδες τότε εμείς μπορούμε να μιλάμε για κλέφτες που παρακράτησαν 800 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους".

    [04] Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στα Βαλκάνια.

    Η απόφαση για το μέλλον του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με τη στενή συνεργασία της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας και την πλήρη συμμετοχή του Βελιγραδίου στην διαδικασία των συζητήσεων και του προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η διεθνής κοινότητα στο Κόσοβο δεν είναι ικανοποιητική. Συμπλήρωσε πως χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο, πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας για την επιστροφή των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εκτοπισμένων και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων, καθώς τα γεγονότα του περυσινού Μαρτίου αποτελούν μελανό σημείο".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, να προέλθει με ειρηνικές διαδικασίες και να είναι συμβατό με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,την τελική πράξη του Ελσίνκι και την Χάρτα των Παρισίων το 1990.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ασφαλές θα είναι το Κόσοβο μόνο όταν όλοι οι Κοσοβάροι, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης ή θρησκείας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι, ειρηνικά και χωρίς φόβο. Μία κοινωνία που στηρίζεται στο φόβο αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανησυχίας και ανασφάλειας".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, τόνισε ότι πρέπει δικαιωματικά να βρει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα παραμένει ατελής, ενόσω δεν περιλαμβάνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα συμπαράστασης,ελπίδας και προοπτικής στους λαούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι το μέλλον τους είναι στην ενωμένη Ευρώπη και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό τους.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου κ. Μάροβιτς εξήρε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει καλύτερο φίλο στην περιοχή απο την Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Υπογράμμισε ότι τα εμπόδια για την συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν ξεπεραστεί και τόνισε σχετικά με το μέλλον του κοινού κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου ότι είναι στα χέρια των λαών των δύο χωρών, με βάση τη συμφωνία του Βελιγραδίου.

    Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο τόνισε ότι το μελλοντικό καθεστώς του δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς την παρουσία του Βελιγραδίου και χωρίς την παρουσία Σέρβων και Αλβανών.

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής στη συνάντησή του με τον κ. Κοστούνιτσα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε την υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για να διασφαλιστεί πλήρης σεβασμός των κριτηρίων που έχουν τεθεί απο τη Διεθνή Κοινότητα.

    Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι η λύση για το Κόσοβο πρέπει να μην έχει νικητές και ηττημένους, τάχθηκε υπέρ της παροχής υψηλού καθεστώτος αυτονομίας και υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Σερβίας συμφωνούν "όχι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου".

    Πάντως, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να επιστρέψει στο καθεστώς πριν το 1999.

    Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, χθες το βράδυ στη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή ήταν σαφής όταν είπε πως "επιθυμούμε μία λύση η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα όλης της Ευρώπης και δεν θα αποτελέσει προηγούμενο όσο αφορά την σταθερότητα άλλων χωρών. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου, μία έδρα στον ΟΗΕ, ή ο σχηματισμός δικού του στρατού δεν θα βοηθήσει καθόλου τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Ο κ. Καραμανλής αναχώρησε το μεσημέρι απο το Βελιγράδι με προορισμό την Πρίστινα όπου θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης και το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία όλων των εθνοτήτων και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Χ. Πέτερσεν.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2005 - 14:03:03 UTC