Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση Σημίτη κατά της κυβέρνησης από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Εξηγήσεις ΗΠΑ σε Μπερλουσκόνι για το αιματηρό γεγονός στο Ιράκ
  • [03] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Συζήτηση Γ.Παπανδρέου με δημοσιογράφους
  • [04] Με συζητήσεις για το καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις, συνεχίζεται το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στον Έβρο
  • [06] Με ομιλία Παπανδρέου έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
  • [07] Επέστρεψε στην Ιταλία η Τζουλιάνα Σγκρένα
  • [08] Πολιτική αντιπαράθεση για ΛΑΦΚΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση Σημίτη κατά της κυβέρνησης από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

    Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, την οποία παρομοίασε με μια κακή δημοτική αρχή η οποία το μόνο που κάνει είναι ατομικές εξυπηρετήσεις και επιρρίπτει εύκολα όλες τις ευθύνες στο κεντρικό κράτος, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτη από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στο ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον, επιμένοντας στη χρήση του όρου "εκσυγχρονισμός", έβαλε κατά των οργανωμένων συμφερόντων μικρών και μεγάλων, του τοπικισμού και της πελατειακής νοοτροπίας και απηύθυνε παραινέσεις για τη γρήγορη επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Σημίτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει και εφαρμόζει το επικίνδυνο δόγμα της μη δράσης όπως έδειξε με τη στάση της απέναντι στο σχέδιο 'Αναν και την αποδοχή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς αξιοποίηση των συμφωνιών του Ελσίνκι. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εκπέμπει έναν επαρχιωτισμό άλλων εποχών και εξαντλείται σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς ως εάν η κυβερνητική δραστηριότητα να έχει ως μοναδικό στόχο την ανάλυση των μικροπολιτικών ειδήσεων της ημέρας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις στην Ευρώπη προς όφελός της και αποφεύγει ακόμα και να δοκιμάσει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι το συνέδριο πρέπει να είναι μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το πόσο γρήγορα θα αναλάβει και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας εξαρτάται από το ίδιο. Ζήτησε να δοθεί η μάχη για τις αξίες της προόδου και του εκσυγχρονισμού καθώς και ενός πατριωτισμού που προάγει το κύρος της χώρας και τόνισε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να δώσει παντού και σε όλα τα θέματα το καινούριο στίγμα του.

    Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    «Το Συνέδριό μας πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια και καθαρότητα κυρίως στο ερώτημα τι πρέπει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ για να ανταποκριθεί με όρους πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας και προοπτική κυβερνητικής αξιοπιστίας στις συνθήκες και τις ανάγκες που φέρνει η νέα εποχή», ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης στην εισήγησή του για τις Πολιτικές Θέσεις, προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Σκανδαλίδης επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως «η χώρα απειλείται σοβαρά με δραστική μείωση του επιπέδου ευημερίας που κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια» και τάχθηκε υπέρ μιας ειλικρινούς και τίμιας κοινωνικής απογραφής των λαϊκών αναγκών και υπέρ της εγγύησης του ελάχιστου ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, καθώς και της ελάχιστης βάσης εθνικής σύνταξης.

    «Δεν θα ακυρώσουμε τις κατακτήσεις αντίθετα θα τις διασφαλίσουμε προς τα πάνω κλείνοντας αναλογικά, δίκαια και σταδιακά τη ψαλίδα ανάμεσα στην ακριβοπληρωμένη και απλήρωτη εργασία», ανάφερε ο κ. Σκανδαλίδης και τόνισε πως για να υλοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται μια «πραγματική Δημοκρατική Ανατροπή (...) στη συνέχεια των ιστορικών κύκλων της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού για να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα», προσθέτοντας ότι «το πεδίο, όμως, που κρινόμαστε άμεσα και καθοριστικά είναι η καθημερινή πολιτική μάχη, η αντιπολιτευτική μας στάση και πολιτική».

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Με αναφορές στα ιστορικά στελέχη του Κινήματος αλλά και στη σημερινή έλλειψη σύνδεσης του με τις κοινωνικές οργανώσεις όπως και στην μη αντιπροσώπευση του ενεργού πληθυσμού στην σύνθεση των οργάνων, άνοιξε την ομιλία του ο συντονιστής των εργασιών για την κατάρτιση του νέου Καταστατικού Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι ανοίγει ένα νέο ιστορικό κύκλο για το Κίνημα. Το όραμα του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα επιφέρει δημοκρατικές ανατροπές και αλλαγές σε πολλά πράγματα. Πρώτα, όμως, πρέπει να ανανεώσουμε τους εαυτούς μας, τις ιδέες και τις σκέψεις μας.

    Στο νέο καταστατικό, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, κατοχυρώνονται καινοτομίες όπως ο εξωστρεφής χαρακτήρας, το δικαίωμα συμμετοχής των 16χρονων και των αλλοδαπών χωρίς προϋποθέσεις. Πρόκειται για νέες μορφές στην αντίληψη της συμμετοχής στο κόμμα με ανοιχτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες, αξιοποίηση του διαδικτύου.

    Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Επισκέψεις στις ομάδες διαλόγου που λειτούργησαν στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών του.

    Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τους «μέτοικους και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», με πλούσιο ακροατήριο, κυρίως από μετανάστες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι υπήρξε για πολλά χρόνια μετανάστης («ήμουν λίγο τσιγγανάκι και γύρναγα από δω κι από κει») και παραδέχθηκε ότι «αισθάνεται πολύ ισχυρά και αποφασιστικά, ότι πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας».

    «Κάναμε κάποια πρώτα βήματα, δεν μπορώ να πω, αλλά δεν ήταν αρκετά. Κολλήσαμε στις γραφειοκρατίες - ίσως ήταν φοβίες επίσης. Θα έπρεπε να είναι απλές και ξεκάθαρες οι διαδικασίες για όσους έρχονται να δουλέψουν στη χώρα μας. Δεν μπορεί άνθρωποι που είναι εδώ μέχρι και οκτώ χρόνια, να είναι παράνομοι, ή ακόμα να μην μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε ότι θα συγκροτηθεί εντός του κόμματος τομέας για τα μεταναστευτικά προβλήματα και προέτρεψε το ακροατήριό του να προτείνει λύσεις που θα τύχουν επεξεργασίας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    «Είναι σαφές ότι έχουμε πολλές διαφορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο, δεν μπορούμε να διαφωνούμε, έστω και έντονα ορισμένες φορές. Και βέβαια, όπου το καλό του τόπου επιτάσσει, μπορούμε να συνθέσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις», ανέφερε στον χαιρετισμό του προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, όπου σταθερά διευρύνεται η πόλωση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, οι διάφορες συνταγές διαχείρισης των λαϊκών προβλημάτων αναδείχνονται αναποτελεσματικές, (...).γίνεται πιο έκδηλη η αντίθεση ανάμεσα στις δυνατότητες για κοινωνική ευημερία που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνικής και στην καπιταλιστική αξιοποίησή της», ανέφερε στον χαιρετισμό του, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεόδωρος Τζιαντζής.

    «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε ως συμπληρωματική δύναμη κανενός. Αν κατά καιρούς είχε δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, δεν ζητάμε ευθύνες από κανένα, μόνο από τον εαυτό μας. Είναι πια όμως η στιγμή αυτή η εντύπωση να διαλυθεί. Έτσι θα υπάρξει ένα πιο υγιές πλαίσιο και στις μεταξύ μας σχέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων, Αλέκος Αλαβάνος.

    [02] Εξηγήσεις ΗΠΑ σε Μπερλουσκόνι για το αιματηρό γεγονός στο Ιράκ

    Την υπόσχεση για τη διεξαγωγή μιας "πλήρους έρευνας" ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά το θάνατο ενός Ιταλού πράκτορα ασφαλείας και τον τραυματισμό της Ιταλίδας δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, απο αμερικανικά πυρά στο Ιράκ.

    Η δημοσιογράφος, που είχε αφεθεί ελεύθερη έπειτα από έναν μήνα ομηρίας, παραδόθηκε σε τρείς Ιταλούς πράκτορες, μετά την απελευθέρωσή της και οδηγείτο στο αεροδρόμιο όταν το αυτοκίνητο δέχθηκε πυρά σε σημείο ελέγχου.

    Ο πράκτορας που σκοτώθηκε, ο Νικόλα Καλιπάρι, κτυπήθηκε από σφαίρα και πέθανε αφού κάλυψε την Σγκρένα με το σώμα του, ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπούς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ.Μπερλουσκόνι προκειμένου να εκφράσει λύπη για το αιματηρό γεγονός.

    Το συμβάν εγγράφεται στις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Ρώμης ως η πλέον σοβαρή διπλωματική κρίση μετά το θάνατο 20 ανθρώπων το 1999, όταν ένα αεροσκάφος των πεζοναυτών έκοψε κατά λάθος το καλώδιο ενός αναβατορίου για σκιέρ ενώ πραγματοποιούσε πτήση σε χαμηλό ύψος στη βόρεια Ιταλία.

    [03] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Συζήτηση Γ.Παπανδρέου με δημοσιογράφους

    Το ενδεχόμενο να προτείνει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εξετάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, όταν επισκέφθηκε το κέντρο Τύπου.

    Στη σχετική συζήτηση ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να προτείνει λίστα υποψηφίων για το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει μέλη για το Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς θα έχει ήδη εκφραστεί η βούληση των μελών και των φίλων του Κινήματος, σχετικά με τα πρόσωπα της νέας ηγεσίας.Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για την έκταση της ανανέωσης στα κομματικά όργανα, απάντησε ότι η ανανέωση είναι εύκολη στα λόγια, αλλά όχι και στην πράξη και γι αυτό χρειάζεται συνεχής διαβούλευση.

    Για την επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη είπε ότι σηματοδοτεί την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ενώ παραδέχθηκε ότι μίλησε μαζί του πριν ανακοινώσει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες του Συνεδρίου ως Προέδρου.

    Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένος ρόλος για τον κ. Λαλιώτη περιορίσθηκε να πει ότι ήδη έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο Συνέδριο και τα υπόλοιπα θα αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μιλήσει καθόλου για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία, τηρώντας και σε αυτή την περίπτωση την πάγια τακτική του.

    Σχετικά με το μοντέλο του κόμματος που προτιμά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε την προτίμησή του στο σκανδιναβικό μοντέλο και όχι στο βρετανικό και τους νέους εργατικούς, όπως του επισημάνθηκε.

    Το σκανδιναβικό πρότυπο και ειδικότερα το σουηδικό, έχει υπόψη του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σχετικά με το ασφαλιστικό, για το οποίο, πάντως, δεν θέλησε να πει αν πρέπει να ανοίξει τώρα και υπενθύμισε την αναφορά στη χθεσινή ομιλία του, όπου είχε τονίσει ότι αφενός το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τη συζήτηση για το θέμα, αλλά και ότι όταν το συζητά έχει υπόψη του τη διασφάλιση των εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος.

    Στο μεταξύ στον αριθμό των 430 έφθασε η υποβολή των υποψηφιοτήτων εκ μέρους των αντιπροσώπων του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για την εκλογή τους ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε γραπτώς, απόψε, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, εκ των 430 συνέδρων οι 296 είναι άνδρες, ποσοστό 68,83% και 134 γυναίκες, ποσοστό 31,16%, επί των υποψηφιοτήτων. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει την εκλογή γυναικών στα όργανα του κόμματος σε ποσοστό 40%.

    Σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την εκλογή των οργάνων του ΠΑΣΟΚ είναι η παρατήρηση ότι ο αριθμός των υποψηφίων, υπολείπεται, των 1000 υποψηφιοτήτων που αναμενόταν, και αυτή η εξέλιξη εξηγείται από το γεγονός ότι τα χαμηλά ποσοστά (10%) σταυροδοσίας, απέτρεψαν τις πολλές υποψηφιότητες και κατ΄επέκταση, την συγκρότηση «μηχανισμών».

    Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι στην διαδικασία της ψηφοφορίας, δεν παίρνουν μέρος τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με το νέο Καταστατικό του κόμματος, είναι, αυτοδίκαια, μέλη του οργάνου, λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας. Η ώρα της κρίσης για τους «πρωτοκλασάτους» θα έλθει όταν θα αναδειχθούν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τις 09.00 ως τις 17.00.

    [04] Με συζητήσεις για το καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις, συνεχίζεται το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Με τοποθετήσεις των συνέδρων για το χαρακτήρα και την πορεία του Κινήματος, αλλά και με αναφορές για τα αίτια της ήττας στις τελευταίες εκλογές, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του «Ταε Κβον Ντο», στο Φάληρο.

    Στον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του Κινήματος και στην ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεών του και μάλιστα ταχύτατα, με το λαό και την κοινωνία, επέμεινε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στο Συνέδριο.

    «Είμαστε σοσιαλιστές, έχουμε τη δική μας ταυτότητα, τις αξίες και τις αρχές μας. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ανάγκη να αλλάξουμε τη λέξη ή να τη μασκαρέψουμε, να πάμε αλλού να αναζητήσουμε ένα νέο όνομα. Ούτε χρειάζεται να την αθροίσουμε με τον πολιτικό φιλελευθερισμό», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και συνέχισε: «Είμαστε το μεγάλο σοσιαλιστικό κόμμα. Ένα κόμμα μεταρρύθμισης, αλλαγής, ανατροπής. Κόμμα ολόκληρης της κοινωνίας με συνολικό σχέδιο, δημοκρατικές δομές, ενάντια στον κάθε λογής κρατισμό. Με τις συγκρούσεις και τις πολιτικές του σφράγισε τη μετεξέλιξη της Ελλάδας και της κοινωνίας, για το οποίο είμαστε περήφανοι και υπερασπιζόμαστε όλοι έμπρακτα το έργο του».

    Αναφερόμενος στο συνέδριο υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι διαφορετικό με τρόπο που θα «ανταποκρίνεται στις συνέπειες της ήττας, ώστε να βρούμε το δρόμο υπέρβασής της» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει ολοταχώς στον λαό και την κοινωνία, στον άνθρωπο και τον πολίτη, με σαφήνεια στην ταυτότητα και τις προτάσεις του, στην ιδεολογία και τις πολιτικές που πρεσβεύει.

    Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ τάχθηκε κατά της πολιτικής του ώριμου φρούτου και ζήτησε τη διαμόρφωση συγκεκριμένης κυβερνητικής πρότασης.

    Το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές γιατί έχασε τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας στη σχέση πολίτη-κράτους και στο επίπεδο αξιών, ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι «θα είναι τεράστιο λάθος, αν κάτω από την πίεση της εκλογικής ήττας διαγράψουμε τα όσα πετύχαμε (που ήταν) και πολλά και σπουδαία».

    Σωστή χαρακτήρισε την πολιτική του εκσυγχρονισμού η Βάσω Παπανδρέου, παραδεχόμενη ωστόσο ότι δεν προσαρμόσθηκε στις ανάγκες της κοινωνίας. Εθεσε επίσης θέμα εκδημοκρατισμού αλλά και φτώχειας, και τα δύο ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Σήμερα είμαστε αντιπολίτευση. Καλώς. Κάναμε πολλά αλλά δεν τα ολοκληρώσαμε Η τελευταία μας θητεία στην κυβέρνηση κρίθηκε και απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό. Η πολιτική για τον εκσυγχρονισμό της χώρας δεν ήταν λάθος αλλά είχε λάθος βηματισμό. Δεν ήταν προσαρμοσμένος στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Προχωρούσαμε χωρίς να έχουμε το λαό στο πλάι μας και το πληρώσαμε» υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου και συνέχισε: Η σημερινή κυβέρνηση δεν αξίζει στην χώρα μας και το λαό μας. Τα αιτήματα της κοινωνίας είναι ίδια με όσα υπήρχαν πολλά χρόνια πριν. Το αίτημα για εκδημοκρατισμό σύντομα θα αγγίζει πολλά σημεία της καθημερινής ζωής μας. Το αίτημα για ψωμί και για Παιδεία δεν θα αφορά μόνο λίγες κοινωνικές ομάδες αλλά την πλειοψηφία του πληθυσμού.

    Σε ότι αφορά την τακτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ υποστήριξε ότι είναι λάθος η λογική του "ώριμου φρούτου" ή της παρένθεσης. Πρέπει να λειτουργήσουμε εκτίμησε ως εν δυνάμει κυβέρνηση για το συμφέρον όλων, στη βάση των αρχών και αξιών μας. Με ηγέτη τον Γ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει πιο σύντομα από όσο πολλοί πιστεύουν, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και συσπειρωμένοι και θα υπερβούμε την κρίση όπως γνωρίζουμε πολύ καλά να κάνουμε αυτές της υπερβάσεις.

    Στη διακυβέρνηση Σημίτη και στη «δεξιά ιδεολογική στροφή», επέρριψε τις ευθύνες για την ήττα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επίσης επέκρινε και τη σημερινή ηγεσία για τη διεύρυνση που επιχείρησε πριν ένα χρόνο.

    «Τα πραγματικά αίτια της ήττας εντοπίζονται κυρίως στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην συνολική περίοδο διακυβέρνησης του εκσυγχρονισμού και στη σαφή ιδεολογική μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ που έλαβε χώρα με όχημα τον περιβόητο εκσυγχρονισμό και την συναφή ιδεολογική στροφή στη Δεξιά», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ άσκησε κριτική και για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, λέγοντας ότι «οι επικοινωνιακές τακτικές διεύρυνσης προς την υποτιθέμενη αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά που ακολούθησε η νέα ηγεσία μούδιασε το εκλογικό σώμα και δεν πρόσθεσε τίποτα στην ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

    Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται το βράδυ, με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και την ψηφορία για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις και τη διακήρυξη. Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου αναμένεται να βραβεύσει την πρόεδρο της επιτροπής "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη συμβολή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    [05] Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στον Έβρο

    Στη Βουλγαρία έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατ.Μακεδονίας-Θράκης και της νομαρχίας Έβρου, για το ενδεχόμενο ανόδου της θερμοκρασίας που θα επιφέρει απότομη τήξη των χιονιών, με συνέπεια την διοχέτευση νέων μεγάλων ποσοτήτων νερού στον ποταμό Έβρο, μέσα το προσεχές 48ωρο.

    Η στάθμη του ποταμού πέφτει σταδιακά ενώ ύφεση παρουσιάζεται και στην περιοχή Λαβάρων, όπου τα νερά υποχωρούν. Τα συνεργεία ασχολούνται με την άντληση των υδάτων από τα σπίτια και τις αποθήκες που πλημμύρησαν.

    Αύριο θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αλεξάνδρο Κοντό, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και να εξαγγελθούν μέτρα για καταβολή αποζημιώσεων.

    Σήμερα στις 11πμ η στάθμη των νερών στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου ήταν 5,20μ με όριο συναγερμού 5,70μ,στον ΄Αρδα 4,30μ με όριο συναγερμού 5,20μ στους Κήπους 4μ με όριο συναγερμού 4μ και στο Πέταλο 6,05μ με όριο συναγερμού 6μ.

    Το μεσημέρι ο γγ της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης επισκέφθηκε την περιοχή Πόρου Φερών και επιθεώρησε την κατάσταση των αναχωμάτων και του φράγματος που υπάρχει στο Δέλτα του ποταμού Έβρου.

    Παρά την ύφεση, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τις Νομαρχίας Έβρου, ο στρατός, η πυροσβεστική και οι τα συνεργεία των παραποτάμιων δήμων, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς ο νομός συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα μετασταθμεύσουν από σήμερα ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο Sea Hawk SH-70B για την παροχή πρόσθετης βοήθειας στους κατοίκους , εάν αυτό απαιτηθεί. Επίσης τίθενται σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο CHINOOK CH-47D και ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά υλικών και εφοδίων στις πληγείσες περιοχές.

    Αυτά αποφασίσθηκαν στη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για το θέμα της υπερχείλισης των υδάτων του ποταμού Έβρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας.

    Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγάλη είναι και η καταστροφή που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου και στην Τουρκία, όπου έχουν πλημμυρήσει περισσότερα από 200.000 στρέμματα.

    [06] Με ομιλία Παπανδρέου έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

    Απόλυτος κυρίαρχος στο ΠΑΣΟΚ εξέρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Συνέδριο του Κινήματος, το οποίο ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις για τη Διακήρυξη, τις Πολιτικές Θέσεις και το Καταστατικό, μέσω των οποίων διαμορφώνεται ένα κόμμα στα πρότυπα που έχει ο ίδιος χαράξει.

    Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου (την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου), ο κ. Παπανδρέου, σε μια ομιλία που σκόρπισε τον ενθουσιασμό στην αίθουσα, ήταν απόλυτα σαφής για το τι κόμμα θέλει και θα διαμορφώσει, αλλά και επιτέθηκε με πρωτοφανή δριμύτητα κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, εξαπολύοντας την πιο σκληρή επίθεση κατά του κ. Καραμανλή, μετά τις εκλογές του 2004. Και για πρώτη φορά κατηγόρησε, έστω κι αν δεν την ανέφερε, την ηγεσία της Εκκλησίας για συμπαιγνία με τη ΝΔ.

    Αποκάλεσε την κυβέρνηση ετοιμόρροπη και την κατηγόρησε ότι οδηγεί την Ελλάδα στον κατήφορο και πρόσθεσε ότι η ελληνική δεξιά μόνο δεινά φέρνει στον ελληνικό λαό.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ΛΑΦΚΑ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός ή δεν ήξερε ή υποκρίνεται ότι δεν ήξερε και ένα από τα δύο είναι η αλήθεια. Ας διαλέξει ποιό θέλει, πρόσθεσε. Οξύνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Καραμανλή, τόνισε ότι είναι μέρος του προβλήματος και όχι «από μηχανής Θεός».

    Με δριμύτητα επέκρινε και τη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας, την οποία συνέδεσε ευθέως με τη ΝΔ, ενώ σχολιάζοντας και τα πρόσφατα γεγονότα ανέφερε ότι το έργο της Εκκλησίας δεν είναι να αγοράζει δικαστές, να κάνει μπίζνες και να εκλέγει βουλευτές.

    Για το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι με το Συνέδριο έκανε το μεγάλο βήμα και ότι ο ίδιος πρεσβεύει ένα νέο πρότυπο εξουσίας. Αναφέρθηκε και πάλι στην πρότασή του για δημοκρατική ανατροπή, η οποία στηρίζεται σε έξι άξονες.

    Το σύνθημα που έριξε ο κ. Παπανδρέου στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο απέδωσε την ίδια σημασία και βαρύτητα με την ιδρυτική πράξη της 3ης Σεπτέμβρη, ήταν «Αλλαγή τώρα, αλλαγή παντού, αλλαγή πάντα». Τόνισε επίσης ότι πέρασε η εποχή των συντροφικών πισώπλατων μαχαιρωμάτων, γιατί, όπως ανέφερε, όλα τώρα γίνονται με διαφάνεια.

    Προέβλεψε επίσης ότι πολύ γρήγορα το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί και θα είναι έτοιμο να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

    [07] Επέστρεψε στην Ιταλία η Τζουλιάνα Σγκρένα

    Η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, κατά την άφιξη της στη Ρώμη δήλωσε ότι οι απαγωγείς της δεν την κακομεταχειρίστηκαν κατά την ομηρία της που διήρκεσε ένα μήνα στο Ιράκ.

    "Ποτέ δεν με κακομεταχειρίστηκαν", δήλωσε στους συναδέλφους της τής εφημερίδας "Manifesto" που ανέβηκαν στο αεροπλάνο που την μετέφερε στην Ιταλία, κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο.

    Η Σγκρένα εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκολα Καλιπάρι υπεύθυνου των ιταλικών ειδικών υπηρεσιών ο οποίος σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να την προστατέψει με το σώμα του, όταν αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, την Παρασκευή το βράδυ, κατά του αυτοκινήτου που μετέφερε την δημοσιογράφο και τους συνοδούς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    "Τελικά την είδαμε. Έχει περάσει δοκιμασία, είναι όμως ζωντανή", δήλωσε ο πατέρας της Φράνκο Σγκρένα.

    Ο διευθυντής της "Manifesto" Γκαμπριέλε Πόλο δήλωσε από την πλευρά του ότι η Σγκρένα θα πρέπει να νοσηλευτεί διότι έχει ένα κάταγμα στο οστό της κλείδας.

    Δηλώσεις ιταλού ΥΠΕΞ για θάνατο Καπιλάρι

    Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζανφράνκο Φίνι επιχειρεί να καλύψει τις πολιτικές διαστάσεις που άρχισε να παίρνει ο θάνατος του Ιταλού πράκτορα Νικόλα Καπιλάρι από αμερικανούς στρατιώτες, μετά την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα στη Βαγδάτη. Ο ιταλός ΥΠΕξ δήλωσε πως "δεν απέτυχε η επιχείρηση απελευθέρωσης, αλλά ότι ήταν ένα μακάβριο παιχνίδι της τύχης. Ένα τυχαίο μοιραίο επεισόδιο. Αυτή τη φορά η φαντασία ξεπέρασε την πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ένα τέτοιο επίλογο". Στην ερώτηση αν αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών είπε: "Η κρίση μου και η άποψη μου για τις ΗΠΑ δεν άλλαξαν από αυτό το τυχαίο επεισόδιο. Επιπλέον οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή ερευνών".

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον ιταλό πρωθυπουργό και εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός. Το τηλεφώνημα διήρκεσε πέντε λεπτά. Στη διάρκειά του, ο Τζ.Μπους διαβεβαίωσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι το περιστατικό «θα διερευνηθεί πλήρως», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    [08] Πολιτική αντιπαράθεση για ΛΑΦΚΑ

    Με πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επιλύεται το ζήτημα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των ένδικων μέσων, τα αναδρομικά θα δοθούν στο ακέραιο σε όλους τους συνταξιούχους, σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις ενώ η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό αντέχει η οικονομία με μεγάλη δυσκολία και αυτό μπορεί να γίνει. Υπογράμμισε δε, την προσήλωσή του στη διαφάνεια των διαδικασιών. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε εκκρεμότητες, σπατάλες και αδικίες ετών καθώς προβλήματα για το μέλλον. Η κυβέρνηση πρόσθεσε, σταμάτησε την εισφορά του ΛΑΦΚΑ κάτι το οποίο όπως είπε, όφειλε να το κάνει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ως κίνηση πανικού. Αναγκάστηκε είπε, να προβεί σε αυτή την κίνηση για να μειώσει το πολιτικό κόστος από τους μέχρι τώρα χειρισμούς ενώ έκανε λόγο για συμπαιγνία και εξαπάτηση των συνταξιούχων.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Αθανασάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα αλλάζει, το ΠΑΣΟΚ μένει ίδιο.

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για παραπλανητικό ελιγμό της κυβέρνησης που δεν θα τον έκανε κι αυτόν όπως αναφέρει αν δεν υπήρχε η δυναμική αντίδραση των συνταξιούχων.

    Εξάλλου, ο Συνασπισμός κάνει λόγο για άτακτη αναδίπλωση της κυβέρνησης από τη γενική κατακραυγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2005 - 23:47:27 UTC