Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε ο Γ.Παπανδρέου
  • [02] Ελληνική αισιοδοξία για το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας
  • [03] Συνεχίζεται η ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
  • [04] Καραμανλής: "Το μεγάλο στοίχημα είναι να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια"
  • [05] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Δ.Αβραμόπουλο και Α.Σταύρου
  • [06] Για ολοκληρωτικό πόλεμο, προειδοποιούν οι τσετσένοι αυτονομιστές
  • [07] Επαφές Αλογοσκούφη με ξένους επενδυτές και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας

  • [01] Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε ο Γ.Παπανδρέου

    Με επίσκεψη στον παραγωγικό Συνεταιρισμό Γυναικών Φερών "Εκάβη", ολοκληρώθηκε, χθες βράδυ, η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, στο νομό Έβρου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από την πρόεδρο του συνεταιρισμού Νίτσα Μπαμπούρα και από το δήμαρχο Φερών Γιώργο Ούστογλου για τα προβλήματα του συνεταιρισμού και της περιοχής με κύρια την υπολειτουργία της εταιρίας ΘΡΑΚΗ ΑΕ και το κλείσιμο της εταιρίας επεξεργασίας αλουμινίου ΑΝΚΕ. Η περιοχή δεν θα αντέξει άλλο κύμα μετανάστευσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φερών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε, παράλληλα και για τη δημιουργική προσπάθεια, τόσο του συνεταιρισμού, όσο και του δήμου Φερών, έδωσε τα συγχαρητήρια του για τη δουλειά τους και είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποδειχθεί βασικός φορέας παροχής όλων των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι μια από τις βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ είναι η υποστήριξή του στην αποκέντρωση. Σε ό,τι αφορά το συνεταιριστικό έργο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μπορεί να είναι μοχλός προώθησης της ανάπτυξης.

    Πρώτος σταθμός στην περιοδεία του κ.Παπανδρέου ήταν το χωριό Λάβαρα όπου κορυφώνεται η αγωνία των κατοίκων καθώς αναμένονται πάλι μεγάλοι όγκοι νερού. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε με δάκρυα στα μάτια η Βικτωρία Αγγελίδου, η ηλικιωμένη γυναίκα που διεσώθη την τελευταία στιγμή από τη μανία του πλημμυρισμένου Εβρου. Στο χωριό Καστανιές, δίπλα στον ποταμό 'Αρδα, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ολιγόλεπτη επίσκεψη, κάτοικος του χωριού τον προέτρεψε «τη σκούπα που πήρες προχθές (σσ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου συνέβαλε στον καθαρισμό του χώρου του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ) να μην την αφήσεις καθόλου».

    [02] Ελληνική αισιοδοξία για το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει τις χώρες μέλη του ευρώ. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε, στις Βρυξέλλες, τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ, οι οποίοι, παρά τις πολύωρες συνεδριάσεις τους, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία. Μετά τη χθεσινή διαφωνία, συμφώνησαν ωστόσο να ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, την οποία στη συνέχεια θα κληθούν να επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι στις 22 και 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν, επίσης στις Βρυξέλλες, την εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση των βασικών αρχών του Συμφώνου, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των χρονικών περιθωρίων για τη διόρθωση των δημοσιονομικών εκτροπών, κυρίως όταν αυτές οφείλονται σε έκτακτους παράγοντες. Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να θεωρηθεί ως ένας έκτακτος παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που διεκδικούν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, άρχισαν ήδη να προϊδεάζουν τις άλλες χώρες ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των ελλειμμάτων τους στην περίπτωση που επιλεγούν.

    Συνάντηση με Επίτροπο Αλμούνια - ελληνική οικονομία

    Στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου του Eco/Fin, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έγινε αναλυτική εξέταση των τριών σεναρίων που θα περιέχει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα υποβληθεί εντός των προσεχών ημερών στις Βρυξέλλες. Το πρώτο σενάριο βασίζεται σε υπόθεση εργασίας με ανάπτυξη 3,9%, το δεύτερο με 3,3% και το τρίτο με 2,9%.

    Ο υπουργός Οικονομίας, αφού υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα η συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα, προέβη σε μια περιορισμένης κλίμακας ανασκόπηση των ευρωπαϊκών πεπραγμένων της κυβέρνησης στον ένα χρόνο από την εκλογική νίκη της ΝΔ.

    «Περάσαμε ένα δύσκολο χρόνο, τον περάσαμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της αλλά και με τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [03] Συνεχίζεται η ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Τα 55 δολάρια το βαρέλι προσεγγίζει ολοταχώς η τιμή του πετρελαίου που ήδη απέχει λιγότερο από ένα δολάριο από το ρεκόρ όλων των εποχών των 55,67 δολαρίων τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς ο βαρύς χειμώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξήσει τη ζήτηση και η εξασθένηση του δολαρίου ενθαρρύνει την άνοδο των τιμών.

    Το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 24 σεντς φθάνοντας στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 54.83 δολάρια. Σε ύψη ρεκόρ και η τιμή του βρετανικού Μπρεντ που έφτασε χθες τα 53.30 δολάρια.

    "Ο βαρύς χειμώνας και η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ενθαρρύνουν τους παράγοντες της αγοράς να ανεβάζουν τις τιμές" λέει ο Τέτσου Εμόρι, αναλυτής της εταιρίας Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο. "Πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο στις χρηματαγορές παρά στην αγορά πετρελαίου" πρόσθεσε.

    Ο αναλυτής του χρηματιστηριακού οίκου "Αλαρον Τρέιντινγκ" Φιλ Φλυν, απέδωσε την αρνητική για τους καταναλωτές εξέλιξη στις δηλώσεις Σαουδαράβων παραγόντων ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ, την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισφαχάν του Ιράν, ότι πρέπει να μείνει καθηλωμένη στο σημερινό επίπεδο η συνολική ημερήσια παραγωγή του καρτέλ.

    Την ίδια ώρα πολλές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή, παρά την αύξηση κατά 21% των τιμών του πετρελαίου τον περασμένο μήνα.

    Ιράν, Βενεζουέλα, Κατάρ και Αλγερία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αύξηση της παραγωγής και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ σείχης Αχμαντ αλ Φαχντ αλ Σαμπάχ πιστεύει ότι προς το παρόν η αγορά προμηθεύεται σωστά.

    [04] Καραμανλής: "Το μεγάλο στοίχημα είναι να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια"

    Η επιμονή της κυβέρνησης στην ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με παράλληλη καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και προώθηση των τομών και των διαρθρωτικών αλλαγών, που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατόπιν προσκλήσεως της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ήπια προσαρμογή δεν σημαίνει ατολμία, ούτε αδράνεια, όπως παραπλανητικά αναφέρουν ορισμένοι, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα: "Στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να έχει ορθοποδήσει η οικονομία", ενώ έκλεισε την εισαγωγική του ομιλία έκανε ειδική αναφορά στην σημερινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας τον σύνθετο ρόλο που καλείται να εκπληρώσει σήμερα κάθε Ελληνίδα.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε:

    Για ανασχηματισμό: απέκλεισε την εκδοχή του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2006.

    Για ΔΕΚΟ:Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει διάλογο με όλους και, «χωρίς να αιφνιδιάσει και να εξαπατήσει κανέναν», να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διερωτήθηκε πως θα σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό οι ΔΕΚΟ αν δεν αναμορφώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου πρέπει να γίνει, καθώς η χώρα δεν μπορεί να μείνει στις δεκαετίες του '60 και του '70, αφού ο κόσμος τρέχει και εμείς θα μείνουμε ουραγοί.

    Για δημοσκοπήσεις:Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει σταθερό και ξεκάθαρο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι δεν καθοδηγούν οι μετρήσεις την πολιτική του και τόνισε πως έχει η κυβέρνησή του δύσκολο έργο μπροστά της.

    Για ΛΑΦΚΑ:"Ούτε πιέζομαι, ούτε εκβιάζομαι ", ανέφερε ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία εκβιάστηκε για να πάρει την απόφαση να δοθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του έλυσε το πρόβλημα της παράνομης παρακράτησης της εισφοράς και σημείωσε πως δεν γνώριζε για την απόσυρση της προσφυγής του κ. Γούλα, αν και, όπως είπε ο ίδιος, προβληματιζόταν για μεγάλο διάστημα σχετικά με το θέμα της καταβολής των αναδρομικών.

    Για μικρό κυβερνητικό σχήμα:Σε ότι αφορά στο μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα ανέφερε ότι αποτελεί πολιτική στρατηγική στόχευση, αλλά , όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, με δεδομένο και το διοικητικό σχήμα της χώρας, ενώ σημείωσε πως η απόφαση πρέπει να προχωρήσει μετά από μακρά και βαθιά μελέτη και όχι υπό την πίεση της συγκυρίας ή την επιρροή προσώπων.

    Για εκκλησιαστικό: Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση όσα ανακοινώθηκαν από την ιεραρχία και πρόσθεσε πως στηρίζει κάθε μέτρο αυτοκάθαρσης σημειώνοντας ότι δεν είναι σύμφωνος με ισοπεδωτικά μέτρα .

    Για σκάνδαλο χρηματιστηρίου:Αναφερόμενος στο "σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου" τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν είχε επιδιώξει "με νύχια και δόντια" την διερεύνησή του και σημείωσε ότι με βάση τα ισχύοντα έχουμε μπει σε φάση παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι η υπόθεση δεν προχωρούσε και τώρα έφθασε στην άσκηση ποινικής δίωξης, σημειώνοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι υπήρξε παρέμβαση, αλλά πως υπάρχει η βούληση να μην μένει τίποτα στην αδιαφάνεια.

    Για παιδεία: Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη εθνικού διαλόγου για την παιδεία και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του γιατί, όπως είπε, ορισμένοι "δεν έχουν ξεφύγει από τα κλισέ του παρελθόντος " και πρόσθεσε ότι αν δεν καρποφορήσει ο διάλογος τότε η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της που είναι λεπτομερές.

    Για παραιτήσεις υπουργών:Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς στο παρελθόν ζητούσε παραιτήσεις υπουργών, ο κ. Καραμανής είπε ότι "είχαμε ζητήσει παραιτήσεις και σε πολλές περιπτώσεις δικαιωθήκαμε. Το θέμα είναι να γίνεται σωστά η δουλειά. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί, κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια".

    Για Τουρκία: Σε ότι αφορά στην ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία ανέλαβε σειρά υποχρεώσεων οι οποίες είναι σκληρές, αυστηρές και δεν έχουν προηγούμενο στην Ένωση για την ενταξιακή πορεία μιας χώρας και υπογράμμισε ότι μία από αυτές είναι να υπογράψει και την τελωνειακή Ενωση με την Κύπρο.

    Για αναθεώρηση Συντάγματος:Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία μπορεί να ξεκινήσει μετά από το 2006, ότι είναι ζήτημα που βρίσκεται μέσα στον προβληματισμό του και πρόσθεσε πως δεν το αντιμετωπίζει ως άμεση προτεραιότητα, αλλά, όπως είπε, είναι συναρθρωμένο με την πολιτική των γενικότερων μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.

    Για υπουργείο Πολιτισμού:Κληθείς να βαθμολογήσει τον εαυτό του ως Υπουργό Πολιτισμού είπε πως "από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα αυτοβαθμολόγησης δεν θεωρώ ότι είναι πρέπον, σωστό και σεμνό να το πράξω", ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Ακαδημία Τεχνών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα Λιόσια, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επένδυση ενός θεσμού του πνεύματος και της Τέχνης σε μία περιοχή που θεωρείται υποβαθμισμένη.

    Oι αντιδράσεις των κομμάτων

    «Η σημερινή απολογία του κ. Καραμανλή για τον ένα χρόνο της κυβέρνησής του, δεν έπεισε ούτε καν αυτούς που θα ήθελαν να πειστούν» τονίζει σε δήλωση του εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. «Ο ελληνικός λαός καταγράφει ήδη τον πρώτο χαμένο χρόνο με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής προαναγγέλλει σήμερα, όχι μόνο άλλα δύο δύσκολα χρόνια, αλλά και ζητά από τους Έλληνες να τον εμπιστευθούν διότι στο τέλος της διετίας τα πράγματα θα είναι, λέει, καλύτερα!» προσθέτει ο κ. Αθανασάκης.

    Βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του με την οποία ζητά να μην επιδειχθεί καμία συναίνεση και ανοχή στην κυβερνητική πολιτική και τονίζει ότι η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι συσπείρωση και πάλη με προοπτική, με πρώτο βήμα την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της 17ης Μαρτίου.

    Ο ΣΥΝ, με δήλωση του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου Ν. Βούτση, σημειώνει ότι την ομιλία του πρωθυπουργού χαρακτήριζε «μια ιδιότυπη αυτάρκεια και μια φανερή απόσταση από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας, σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνει και την κρίση ταυτότητας του κόμματός του».

    [05] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Δ.Αβραμόπουλο και Α.Σταύρου

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα ο υπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις γενικότερες εξελίξεις των προγραμμάτων του υπουργείου, ενώ έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό για τα επόμενα βήματα.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που αυτό απέφερε, τονίζοντας πως ήταν κρίμα που χάθηκαν στο παρελθόν ευκαιρίες για να γυριστούν στην Ελλάδα μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κ.Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δυο προγράμματα που αφορούν την υλοποίηση κινηματογραφικών ταινιών, καθώς η Ελλάδα προσφέρεται για τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες.

    Σε ερώτηση για την υλοποίηση πίστας αγώνων Φόρμουλα στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι χωροταξικά έχει βρεθεί λύση και εξέφρασε την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινωθούν λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης. Μια τέτοια μεγάλη επένδυση, δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος, χρειάζεται πολύ σοβαρότητα και καλή προετοιμασία. Όσον αφορά την τοποθεσία, ο υπουργός ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας υπάρχουν κατάλληλες εκτάσεις και επιφυλάχθηκε για το μέλλον να προβεί σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

    Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να προωθηθούν, το συντομότερο δυνατό, προγράμματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παράλληλα έκανε λόγο για ταυτόχρονο γενικότερο νοικοκύρεμα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει "να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας. Σκούπα, φαράσι και μπογιά. Πρέπει όποιος έρχεται εδώ, να βρίσκει μια χώρα πολιτισμένη", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ενημέρωση Κ. Καραμανλή από το Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε επίσης με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολο Σταύρου και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε απολογισμός δραστηριοτήτων και προγραμματισμός για το μέλλον και πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον κ. Καραμανλή και άλλα θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά που δεν είναι ανακοινώσιμα.

    [06] Για ολοκληρωτικό πόλεμο, προειδοποιούν οι τσετσένοι αυτονομιστές

    Ο θάνατος του αυτονομιστή ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ ανοίγει το δρόμο για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Τσετσενία, αφού δεν θα διατυπωθεί πια η παραμικρή πρόταση για διαπραγματεύσεις, προειδοποιούν σήμερα στην ιστοσελίδα τους οι τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες.

    "Με το θάνατο του προέδρου της Ιτσκερίας (ονομασία της ανεξάρτητης Τσετσενίας) άρχισε μία νέα περίοδος στην ιστορία της ρωσο-τσετσενικής σύγκρουσης, στη διάρκεια της οποίας όχι μόνον δεν προβλέπονται διαπραγματεύσεις, αλλά ούτε και διακοπή του πολέμου", προειδοποιεί η σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Kavkazcenter.com.

    "Δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη ρωσική αυτοκρατορία, για τις οποίες μιλούσε ο Ασλάν Μασχάντοφ. Η αυτοκρατορία δεν μπορεί, παρά να καταστραφεί", προσθέτει η ανακοίνωση για να καταλήξει: "Ο Ασλάν Μασχάντοφ ήταν ο μόνος που πίστευε ότι μπορεί κανείς να συζητήσει ακόμα με τη Μόσχα. Στο εξής, δεν θα υπάρξουν τέτοια άτομα στην Τσετσενία".

    Η εξόντωση του Ασλάν Μασχάντοφ, που εκπροσωπούσε τη μετριοπαθή πτέρυγα των ανταρτών στην Τσετσενία, ήταν μία απόφαση που ελήφθη "στο πιο ανώτατο επίπεδο" στο Κρεμλίνο, και μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση, εκτιμά ο ρωσικός Τύπος. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ισβέστια", το Κρεμλίνο φοβόταν ότι ο Μασχάντοφ, που είχε διακόψει κάθε σχέση με τον σκληροπυρηνικό πολέμαρχο Σαμίλ Μπασάγιεφ και είχε κηρύξει μονομερώς εκεχειρία ζητώντας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, θα εθεωρείτο από τη Δύση ως "ο ηγέτης ενός τσετσενικού Σιν Φέιν". "Σήμερα δεν υπάρχει πλέον ουδείς με τον οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε και η κατάσταση στο έδαφος θα αλλάξει με ριζικό τρόπο" προειδοποιεί η εφημερίδα.

    Στο Στρασβούργο, η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου κατήγγειλε σήμερα το φόνο του Μασχάντοφ από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τον "δώρο στους τσετσένους εξτρεμιστές". "Η δολοφονία του Ασλάν Μασχάντοφ δεν θα φέρει την ειρήνη στην Τσετσενία. Αντίθετα, ήταν ένας άνθρωπος που ανέκαθεν προσπαθούσε να αρχίσει διάλογο με τις ρωσικές αρχές και είχε καταδικάσει τις τρομοκρατικές ενέργειες", τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Μπαρτ Στάες. "Ο θάνατός του είναι ένα δώρο προς τους ακραίους μαχητές, και ιδιαίτερα προς τον πολέμαρχο Σαμίλ Μπασάγεφ", πρόσθεσε ο φλαμανδός ευρωβουλευτής, καταλήγοντας ότι "σκοτώνοντας τον Μασχάντοφ" ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "σκότωσε και την καλύτερη ευκαιρία που είχε να βρεί μία πολιτική λύση στην Τσετσενία".

    [07] Επαφές Αλογοσκούφη με ξένους επενδυτές και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας

    Το μεγάλο ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στις επαφές του που είχε σήμερα στο Λονδίνο με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ και με ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    "Παρουσιάσαμε στους ξένους επενδυτές", δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, "την οικονομική πολιτική που ακολουθούμε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οποία αποβλέπει η χώρα μας να γίνει πιο ανταγωνιστική, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα. Διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές και εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και αυτό αναδεικνύεται από τον τρόπο που χρηματοδοτήθηκε και το κόστος του 30ετούς δανείου (ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου), που εκδόθηκε πρόσφατα".

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός, "το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εκδηλώνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων". Σε επαφές που ο κ.Αλογοσκούφης είχε σήμερα με ξένους επενδυτές, τους παρουσίασε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για τους επόμενους έξι μήνες και τους ενημέρωσε επίσης για το πρόγραμμα της κυβέρνησης που αποβλέπει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Σχετικά με τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ, με τον οποίο ο υπουργός έχει παλαιά γνωριμία από την εποχή που και οι δύο ήταν ακαδημαϊκοί στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Συζητήσαμε για τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφερθήκαμε στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συζητείται τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά συζητήσαμε και για την αγγλική οικονομία. Η Αγγλία δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη, ωστόσο έχει μία πολύ μεγάλη οικονομία και κοινά σημεία με την ευρωπαϊκή οικονομία για τα οποία και συζητήσαμε"

    Ο υπουργός είχε πρόγευμα εργασίας σήμερα το πρωί με ξένους επενδυτές στο ξενοδοχείο του και το μεσημέρι συναντήθηκε σε γεύμα εργασίας με ξένους επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2005 - 17:14:04 UTC