Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Καραμανλή για το έργο της κυβέρνησης τον πρώτο χρόνο της θητείας της
  • [02] Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Ν.Γκαργκάνας
  • [03] Επίθεση στην κυβέρνηση από συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αυξήσεις των συντάξεων στο ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ
  • [05] Φόβοι για αύξηση της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι

  • [01] Ικανοποίηση Καραμανλή για το έργο της κυβέρνησης τον πρώτο χρόνο της θητείας της

    Το 2005 είναι χρονιά βασικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος και πρόσθεσε ότι για πρώτη χρονιά η κυβέρνηση τα πήγε καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το καλύτερο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία γνώριζε τα κρυφά χρέη και τα ελλείμματα ωστόσο η δημοσιονομική απογραφή έδειξε πόσο τεράστια είναι και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι κατεβαίνουμε τη σκάλα των "15" στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το εθνικό χρέος της κυβέρνησης είναι να πάει η χώρα μπροστά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος.

    Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής χωρίς να μεταφερθούν τα βάρη στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, για να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ταράξουμε τα νερά και ότι δεν θα ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

    Βεβαίως, πρόσθεσε, θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με τις κοινωνικές ομάδες.

    Ο κ.Καραμανλής μίλησε και για τον ρόλο του κόμματος λέγοντας ότι δεν έπεται των εξελίξεων και ότι ο ρόλος του είναι εμπροσθοβαρής και, όπως τόνισε, αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

    Στην δική του τοποθέτηση ο Γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι το στοίχημα είναι να αλλάξει η θεσμική συμπεριφορά του κόμματος.

    Πρόσθεσε ότι το κόμμα στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές και ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας.

    Το κόμμα πρέπει "να βάλει πλάτη", είπε χαρακτηριστικά. Το παιχνίδι είναι ομαδικό, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και όχι επιπόλαιες κινήσεις, πρόσθεσε.

    Στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συζητήθηκε η προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 17 και 18 Μαρτίου, η έγκριση του κανονισμού περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος και ο προσδιορισμός του ρόλου της γραμματείας συνδικαλιστικού.-

    [02] Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Ν.Γκαργκάνας

    «Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση» και η «υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ ήταν αναμενόμενη», ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσιάζοντας την ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. «Η απόφαση του ECOFIN λέει ότι μετά το 2006 θα πρέπει να εξακολουθήσει να μειώνεται το έλλειμμα - κι εγώ λέω να πάμε και πιο γρήγορα, αν αυτό είναι εφικτό», πρόσθεσε.

    Ο κ. Γκαργκάνας διαπίστωσε ότι σε γενικές γραμμές ο πληθωρισμός κινείται μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ πρόκειται να επιβραδυνθεί στο 3,3%, αντί του προβλεπόμενου στον Προϋπολογισμό 3,9%. Η υποχώρηση αυτή ωστόσο, όπως είπε, «ξεκίνησε από το β' εξάμηνο του 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να αποκλείεται μεγαλύτερη πτώση», ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμένει υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, οπότε «η σύγκλιση προχωρά».

    Η αύξηση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ο κ.Γκαργκάνας, οφειλόταν στο ότι «όταν μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ, είχαμε μείωση των επιτοκίων, που οδήγησε σε αύξηση κατανάλωσης, επενδύσεις, δάνεια κλπ» - αλλά και τα ολυμπιακά έργα. Η υποχώρηση, λοιπόν, ήταν αναμενόμενη: «Το να υποχωρήσει για ένα χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης, δεν χάλασε ο κόσμος. Το ζήτημα είναι τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα», τόνισε.

    Ο Διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε παράλληλα την «αισθητή απώλεια ανταγωνιστικότητας αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων σε σχέση με άλλες χώρες» και τα πολύ υψηλά επίπεδα του δημοσίου ελλείμματος και χρέους ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, παρατηρώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν σβ αυτά τα επίπεδα».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Γκαργκάνας πρότεινε να υπάρξει «αποφασιστική παρέμβαση» (με εφαρμογή των συστάσεων του ECOFIN για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός της προσεχούς διετίας, ει δυνατόν επί το αυστηρότερον) και ταχεία προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών για προώθηση του ανταγωνισμού, αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας.

    Επίσης, προειδοποίησε ότι « η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης θα επιβραδυνθεί αναπόφευκτα μακροπρόθεσμα, όταν το χρέος των νοικοκυριών θα τείνει να σταθεροποιηθεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Όταν το ιδιωτικό χρέος φθάσει σε κάποιο επίπεδο, τα νοικοκυριά θα έχουν δυσκολία να δανειστούν και αυτό θα επηρεάσει την κατανάλωση, που τροφοδοτεί το 50% της ανάπτυξης της οικονομίας σήμερα».

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας παραβλέπει την ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ, την ώρα που ζητά περιορισμό των δημοσίων δαπανών, αύξηση των έμμεσων φόρων, επανεξέταση του ασφαλιστικού και των δαπανών για συντάξεις και υγεία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απάντησε ότι η ανάγνωση της οικονομικής πραγματικότητας από το ΚΚΕ «δεν βρίσκει πολλούς σύμφωνους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

    «Το γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι υψηλά, είναι θετικό, γιατί αν δεν υπάρχει κερδοφορία, δεν υπάρχουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Είναι γεγονός βεβαίως ότι πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Πρέπει, όπου δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά οι αγορές, να υπάρξουν παρεμβάσεις με κατάλληλη νομοθεσία και με αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έτσι αντιμετωπίζεται η υπερβολική κερδοφορία, όχι με την Αγορανομία» ανέφερε ο κ. Γκαργκάνας.

    Ο Διοικητής αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις, εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει τον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ή θα χρειαστεί να προβεί σε τροποποίησή του, παραπέμποντας στο προσεχές αναθεωρημένο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Αντιπαράθεση είχε ο κος Γκαργκάνας με τον κο Γκατζή, αλλά και με τον κ. Γιάννη Μανώλη (ΝΔ), σχετικά με τη διαπίστωσή του ότι «οι πραγματικοί μισθοί τα τελευταία 11 χρόνια αυξήθηκαν κατά 33%». «Αν ήταν έτσι, η σύγκλιση θα είχε ήδη επιτευχθεί», παρατήρησε ο συνδικαλιστής βουλευτής της ΝΔ, για να απαντήσει ο κ. Γκαργκάνας ότι έχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδας και, αν η ΓΣΕΕ επιμένει στους δικούς της υπολογισμούς, να υπάρξει αντιπαραβολή των δύο μεθοδολογιών.

    Τέλος, σχετικά με την εθελουσία έξοδο εργαζομένων, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν ήταν καλά ενημερωμένος όταν υπολόγιζε το κόστος της εθελουσίας εξόδου στα 660 εκ. ευρώ. Στο σχόλιο δε του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται 20 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ για εθελούσια έξοδο, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», ο κ.Γκαργκάνας απάντησε ότι «η καταβολή αποζημίωσης χωρίς καμία ανταποδοτικότητα επιβαρύνει τους φορολογούμενους» και υποστήριξε ότι «δεν είναι καλό να ενθαρρύνουμε την πρόωρη συνταξιοδότηση γιατί το πρόβλημα γίνεται οξύτερο».

    [03] Επίθεση στην κυβέρνηση από συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    "Πυρά ομαδόν" κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι έξι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία έκαναν απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας απο τη ΝΔ, ενώ σχολίασαν και την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ ετοίμασαν ογκώδη φάκελο με στοιχεία με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης που δεν τηρήθηκαν, τιτλοφορώντας τον απολογισμό "μαύρη βίβλο της αναξιοπιστίας".

    Πρώτος άρχισε τις βολές ο Θόδωρος Πάγκαλος για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι συντονιστές. Ο κ. Πάγκαλος χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις λέγοντας ότι είναι "ανάξιος να κυβερνήσει" και "αιχμάλωτος της προεκλογικής του δημαγωγίας την οποία επαναλαμβάνει και τώρα". Χαρακτήρισε "κολοσσιαίο ψεύδος" την αναφορά του πρωθυπουργού περί μείωσης των δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ το οποίο, όπως είπε, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

    Ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος είναι αρμόδιος συντονιστής για τα θέματα της οικονομίας στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε επίσης ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού δεν προκύπτει συνολική μείωση των δαπανών, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, αλλά υπάρχει αύξησή τους κατά 10%. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο θα έχει γενικότερες αντιαναπτυξιακές συνέπειες. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν περικοπές σε προβλεπόμενες αυξήσεις για μισθολογικές δαπάνες.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ.Πάγκαλος, θα καταθέσει στη Βουλή επερώτηση με την οποία θα ζητά απο τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει σε ποιά κονδύλια προβλέπονται οι περικοπές και ποιές είναι αυτές. Αναφερόμενος στο έλλειμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στον ένα χρόνο που είναι στην εξουσία το εκτίναξε στο 6,5%. Και αυτό, όπως πρόσθεσε, θυμίζει την περίοδο '90-'94 όταν και πάλι κυβέρνηση ήταν η ΝΔ. Ανέφερε επίσης οτι οι εισπράξεις του προϋπολογισμού, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξάνονταν κατά 7%, αυξήθηκαν μόνο κατά 2% και πρόσθεσε οτι το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου του 2005 δεν μπορεί να καλυφθεί.

    Τη σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Παπουτσής, αρμόδιος συντονιστής του τομέα παραγωγής και εμπορίου, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει πότε έλεγε την αλήθεια και πότε έλεγε ψέματα, όταν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίαζε ένα όραμα ή χθες που το κατάργησε. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι παρατηρείται ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα, γενικευμένη ανασφάλεια, απόγνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων, ακρίβεια στην αγορά, άδειο καλάθι της νοικοκυράς και αισθητή μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.

    Για το ωράριο, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην προωθούμενη ρύθμιση και τόνισε ότι πρόκειται για μια επιλογή η οποία συνθλίβει τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ θα έχει ως συνέπεια την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.

    Αναφορικά με τη ναυτιλία ανέφερε ότι υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οτι σκιαμαχεί με το παρελθόν και ασχολείται με μικροδιευθετήσεις ορισμένων συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στο Λιμενικό έκανε λόγο για πρωτοφανή επέλαση αναξιοκρατίας και κομματισμού.

    Επίσης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού η οποία, όπως ανέφερε, το κατέστησε μη υπουργείο και περιορίστηκε μόνο σε τουριστικές επισκέψεις, όπως η πρόσφατη στο Χόλιγουντ.

    Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού περί απελευθέρωσης του δημοσίου απο την υποχρέωση να κατέχει το 51% ορισμένων ΔΕΚΟ, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση αυτή προετοιμασία για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας, μίλησε για απόσταση έργων και λόγων και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, η οποία, όπως τόνισε, αποτυπώθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όταν ο κ. Καραμανλής είχε κάνει λόγο για προφορική συμφωνία με την Τουρκία για αμοιβαία μέιωση των εξοπλισμών. Αντί αυτού, πρόσθεσε, η Τουρκία το Νοέμβριο ανακοίνωσε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι σχεδιάζει με επικίνδυνο τρόπο την εξωτερική πολιτική και ότι επέστρεψε στο δόγμα της ακινησίας, περιμένοντας από του χρόνου να δουλέψει για τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία τονίζοντας ότι υπάρχει αδιαφορία απο τις δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις για οποιαδήποτε επαφή με την Ελλάδα.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την εικόνα που εμφανίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς, όπως είπε, έρχεται σε σύγκρουση με την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, όχι μόνο στο βασικό μέτοχο. Επίσης τόνισε οτι η κυβέρνηση απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις για την Ατζέντα της Λισαβόνας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος συντονιστής Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σημείωσε οτι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του δεν μίλησε για τη δημόσια διοίκηση, παρά μόνο σε μία περίπτωση όταν έκανε χαλαρή αναφορά στο πομπώδες και άνευ περιεχομένου σύνθημα περί επανίδρυσης του κράτους. Επέκρινε την κυβέρνηση οτι σε μια νύχτα εξανδραπόδισε 25.000 στελέχη της διοίκησης για να τα αντικαταστήσει σταδιακά απο κομματικά προσκείμενους. Αυτό τόνισε θα έχει επιπτώσεις για την επόμενη πενταετία και θα επιδράσει αρνητικά στη ζωή του τόπου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η ΝΔ προωθεί τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, αλλά αναρωτήθηκε για ποιό λόγο το κάνει αυτό, καθώς οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πολιτική της αναπαραγωγή μέσω της δημόσιας διοίκησης, όπως γινόταν στο παρελθον.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε υποσχεθεί ότι άμεσα θα επιστρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση φόρους που δεν της είχαν αποδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν επέστρεψε τίποτα και πρόσθεσε ότι δεν έχει και διάθεση να επιστρέψει. Αντίθετα τόνισε, στον προϋπολογισμό του 2005 ενέγραψε λιγότερα από όσα δικαιούται η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα εκτός από το να αυξήσει τις θέσεις των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων , κάνοντας λόγο για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη λειτουργία του θεσμού. Για τη δημόσια Τάξη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα απο τα αιτήματα των αστυνομικών, είτε πρόκειται για την ένταξή τους στα βαρειά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, είτε για το ωράριο, είτε για τις γενναίες αυξήσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ και προειδοποιησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε επανασύσταση της Αγροφυλακής.

    Ο Θανάσης Τσούρας, υπεύθυνος για τον τομέα Απασχόλησης, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Μεταφορών τόνισε οτι η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα για να μειώσει την ανεργία, αλλά και για να αυξήσει την απασχόληση.

    Στο διάστημα του ενός χρόνου διακυβέρνησης απο τη ΝΔ πρόσθεσε, οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 20%, ενώ υπήρξε αύξηση απολύσεων και ανέβασε τον αριθμό των ανέργων στις 530.000. Καλπάζει η ανεργία, τόνισε ο κ. Τσούρας, ο οποίος προέβλεψε οτι ο επόμενος χρόνος θα είναι σκληρότερος για τους εργαζόμενους. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι επιδεικνύει ακινησία και απραξία στο ασφαλιστικό και δεν αξιοποιεί ούτε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

    Αναφερόμενος σε θέματα υγείας και ειδικότερα στη δήλωση του πρωθυπουργού τον Απρίλιο ότι μέχρι το Νοέμβριο θα είχαν προσληφθεί 5.200 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είπε ότι δεν έχει προσληφθεί κανένας, ενώ δεν προστέθηκε ούτε μια νέα κλίνη απο τις χιλιάδες που είχε υποσχεθεί. Επίσης δεν δημιουργήθηκε και δεν λειτουργεί καμία νέα μονάδα Εντατικής θεραπείας.

    Για τον τομέα των συγκοινωνιών ο κ. Τσούρας τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναλώθηκε σε πομπώδεις τελετές εγκαινιασμού έργων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία όμως δεν συντηρεί. Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών πρόσθεσε, μόλις προχθές κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που είναι το ίδιο με αυτό που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πριν απο δύο μήνες.

    Η Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια συντονίστρια του τομέα μορφωτικών υποθέσεων τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στον αρχιεπίσκοπο, υποστηρίζοντας την αυτοκάθαρση που προωθεί στην Εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν αρκεί, καθώς υπάρχει σοβαρή και γενικευμένη κρίση η οποία αγγίζει και την ηγεσία της Εκκλησίας.

    Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας, τί θα γίνει με την εκκλησιαστική δικαιοσύνη και τα ακατοχύρωτα βασικά δικαιώματα των κληρικών, αλλά και την αποσαφήνιση των διακριτών ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι κομματικοποίησε πλήρως τη διοίκηση της εκπαίδευσης, μείωσε τις δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ και υπονομεύει τον εθνικό διάλογο.

    Παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμήχανος για το τί θα κάνει με το υπουργείο Πολιτισμού ( του οποίου προΐσταται) και πρόσθεσε οτι ο υπουργός Πολιτισμού πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο από τα εγκαίνια μουσείων, τα οποία ετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφέρθηκε επίσης στην απαξίωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την ανύπαρκτη, όπως είπε, αξιοποίησή τους, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στο διάστημα ενός χρόνου ήταν απασχολημένη με τις κομματικές παρεμβάσεις στην Ολυμπιακή Επιτροπή και στο ποδόσφαιρο, τις οποίες όμως αναγκάστηκε να πάρει πίσω, ύστερα απο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

    [04] Αυξήσεις των συντάξεων στο ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ

    Υπογράφησαν, χθες, από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο οι υπουργικές αποφάσεις για τις αυξήσεις των συντάξεων στο ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και το ΤΣΑ.

    Από 1/1/2005 οι συντάξεις που καταβάλλει το ΤΕΒΕ θα αυξηθούν κατά 4%.Τα κατώτατα όρια συντάξεων θα καθορίζονται πλέον σε 357 ευρώ για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και σε 300 ευρώ για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

    Επίσης κατά 4% αυξάνουν οι συντάξεις που καταβάλλει από 1/1/2005 το ΤΑΕ. Με αυτό το δεδομένο η κατώτερη σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας καθορίζεται στα 414 ευρώ το μήνα ενώ η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου στα 374 ευρώ το μήνα.

    Στο ΤΣΑ οι συντάξεις αυξάνουν ομοίως κατά 4% από την 1/1/2005 και τα κατώτατα όρια τους ορίζονται σε 357 ευρώ για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και σε 300 ευρώ μηνιαίως για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

    [05] Φόβοι για αύξηση της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι

    Φόβους για αύξηση της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι ως τα τέλη Οκτωβρίου εκφράζουν αναλυτές, καθώς στις διεθνείς αγορές ο μαύρος χρυσός κυμαίνεται ηδη στα 55 δολάρια το βαρέλι.

    "Αν τα αποθέματα μειωθούν λόγω της ισχυρής πογκόσμιας ζήτησης και πάλι το φθινόπωρο, όπως συνέβη και το 2004...οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Οκτωβρίου" υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φίλιπ Βέρλιτζερ του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας.

    Η συνεχής αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, η έλλειψη στην ανάπτυξη νέων προμηθειών, αλλά και η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη αύξησε δραματικά τη ζήτηση για πετρέλαιο, τη στιγμή που η πρόσθετη προσφορά ήταν πολύ μικρή. Ταυτόχρονα, πολλοί επενδυτές -λόγω της εξασθένησης του δολαρίου -διοχέτευσαν τα κεφάλαιά τους από τα χρηματιστήρια στην αγορά πρώτων υλών και ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές του πετρελαίου.

    Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το αμερικανικό αργό θα διατηρηθεί πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι όλον τον υπόλοιπο χρόνο, ιδιαίτερα μάλιστα αν κλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο από την αρχή του χρόνου στα 48,51 δολάρια, πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα ρεκόρ των 41,48 δολαρίων τον περασμένο χρόνο.Το 1998 μάλιστα το μέσο επίπεδο των τιμών του μαύρου χρυσού ήταν μόλις 14,38 δολάρια.

    Η τιμή του μαύρου χρυσού δεν υποχώρησαν μάλιστα αισθητά, παρά την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου οκταμήνου. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, τα αποθέματα ανέρχονταν στα 302,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου τα ανεβάζει στα 304,3 εκατομμύρια βαρέλια.

    Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν για να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά. Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς καρτέλ, Αντνάν Σιχάμπ -Ελντιν, προειδοποίησε πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αποκλείει να προσεγγίσουν προσωρινά οι τιμές του πετρελαίου ακόμη και τα 80 δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, αν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα σε κάποια από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2005 - 11:50:38 UTC