Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την υγεία. Εξαγγελίες Καραμανλή.
  • [02] Νέο ρεκόρ στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου
  • [03] Αυτοψίες της εφορίας στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα
  • [04] Στο 6,1% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2004
  • [05] Απαλλάχθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Κεντέρης και Θάνου. Ενοχος ο Τζέκος

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την υγεία. Εξαγγελίες Καραμανλή.

    Σειρά νομοσχεδίων που υλοποιούν το πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων της ΝΔ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το 2005 θα είναι έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, είπε ο κ. Κώστας Καραμανλής προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίων για θέματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, τη διαχείριση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη θέσπιση μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης, τη διαφάνεια στις προμήθειες των φορέων Υγείας, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση της περιουσίας του Υπουργείου.

    Παράλληλα, διεκτραγώδησε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους προκατόχους της. Και μίλησε για τις εικόνες με τις «ατελείωτες ουρές» στα εξωτερικά ιατρεία, για τις μακροχρόνιες λίστες για τις εξετάσεις, για τα ράντσα στα νοσοκομεία, αλλά και την αδιαφάνεια στις προμήθειες, τα ελλείμματα και τα χρέη των νοσοκομείων.

    Με αφορμή, δε, την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος νέων εφημεριών στην Αθήνα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «όσο παραμένει έστω και ένα ράντσο, όσο υπάρχει έστω και ένας ασθενής χωρίς κρεβάτι, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι" και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει εμφανής βελτίωση στο θέμα αυτό.

    Για τα «βάρη του παρελθόντος», ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει στο επόμενο διάστημα χρέη των νοσοκομείων που ανέρχονται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλιστα «δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό». Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, να μεταφέρει τα βάρη του παρελθόντος στο σήμερα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Έμφαση έδωσε επίσης στον «τερματισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος». Μεταξύ των σχετικών παραδειγμάτων που ανέφερε ήταν η «εύκολη μείωση» των βηματοδοτών κατά 25% στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Ερυθρό Σταυρό, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης υπήρξε μείωση του συνόλου των δαπανών κατά 30%, και ότι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, «βρήκαμε, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, την πιο συμφέρουσα λύση για την τοποθέτηση των χρημάτων του. Εκείνο που δεν βρήκαμε είναι γιατί ο Οργανισμός τοποθετούσε τα χρήματά του στην Αγροτική Τράπεζα, χωρίς κανένα επιτόκιο».

    Αλλά και για το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός ανέφερε σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Προμηθειών για την προκήρυξη των διαγωνισμών και τη μείωση κατά 25%, από τις αρχές Απριλίου, των ανώτατων τιμών ΦΕΚ, για τα αναλώσιμα υλικά των Νοσοκομείων.

    Εξάλλου μιλώντας για τα ελλείμματα πολιτικής και ανεπάρκειας του κράτους, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα άτομα με Αναπηρία που δεν έχουν την οφειλόμενη αρωγή του Κράτους ενώ, την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλοι, μοιράζονται πόρους που ανήκουν σε συνανθρώπους μας, με πραγματικά μεγάλες ανάγκες. Εφαρμόζουμε, ήδη, πιλοτικό πρόγραμμα με την εισαγωγή Κάρτας Λειτουργικότητας για Ανάπηρους ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των πραγματικά αναπήρων, να εφαρμοστούν διαδικασίες που τους απαλλάσσουν από άσκοπες ταλαιπωρίες και να φτάνουν οι πάσης φύσεως παροχές σβ αυτούς που πράγματι δικαιούνται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Όσο για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο κ. Καραμανλής σηματοδότησε το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος στην εκστρατεία κοινωνικής επανένταξης των χρηστών.

    Τέλος, τάχθηκε υπέρ του γόνιμου διαλόγου για τα θέματα της Υγείας και της Αλληλεγγύης, χωρίς συμβιβασμούς απέναντι σε «αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων», με στόχο -όπως υπογράμμισε- οι πολίτες να έχουν άνετη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

    Έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, όπως είπε, έχει τις επιπτώσεις της και στο χώρο της υγείας, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    «Μετά από πολλές συζητήσεις μας πείσατε ότι έχετε μάθει απ' έξω το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.»,είπε ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που είχε προηγηθεί. «Σε λίγο θα το μάθουμε και εμείς και θα το λέμε παπαγαλία», συμπλήρωσε.

    «Ως αντιπολίτευση απαξιώσατε το σύστημα υγείας με την πολιτική της κατσαρίδας, τώρα ως κυβέρνηση το αποδομείτε», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. Και υποστήριξε ότι «όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός είναι συνέχεια αποφάσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» και με αυτή την ευκαιρία έκανε απολογισμό των όσων έγιναν τα τελευταία χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα του.

    [02] Νέο ρεκόρ στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς το αμερικανικό αργό έκλεισε χθες πάνω απο τα 57 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης, σημειώθηκε μικρή πτώση με την τιμή του πετρελαίου στα 56,35 δολάρια. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η πτώση των τιμών την επόμενη εβδομάδα, λόγω της μείωσης της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο. Πάντως, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό απο την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Απο την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους στον τομέα των πετρελαιοειδών, με στόχο την πάταξη ενδεχομένων φαινομένων αιχροκέρδειας.

    [03] Αυτοψίες της εφορίας στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα

    Αυτοψίες στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ημιυπαίθριοι και βοηθητικοί χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης και δεν δηλώθηκαν κατά τη μεταβίβαση, θα πραγματοποιεί η εφορία.

    Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι στις περιπτώσεις απόκτησης κατοικίας, η οποία περιλαμβάνει ημιυπαίθριους ή βοηθητικούς χώρους (υπόγειο, μπαλκόνια, αποθήκες) που έχουν "κλειστεί" και μετατραπεί σε κύριους χώρους, ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώνει το φόρο μεταβίβασης που αναλογεί στο συνολικό εμβαδόν κύριων χώρων, περιλαμβανομένων των "κλεισμένων" ημιυπαίθριων ή μπαλκονιών.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι εφορίες θα πρέπει να διενεργούν αυτοψίες στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα, αμέσως μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης από τον αγοραστή. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η άμεση πραγματοποίηση αυτοψίας, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο εντός δυο μηνών από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

    Στις περιπτώσεις που κατά την υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης, δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ακινήτου, η αυτοψία θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την παράδοσή του στον αγοραστή. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο φορολογούμενος απέκρυψε την ύπαρξη ημιυπαίθριου ή βοηθητικού χώρου, ο οποίος μετατράπηκε σε χώρο κύριας χρήσης, η εφορία θα επιβάλει πρόστιμα και τον επιπλέον φόρο μεταβίβασης που αναλογεί στο συνολικό χώρο κύριας χρήσης.

    [04] Στο 6,1% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2004

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης κοινοποίησης των στοιχείων για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ το 2004, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αντιστοιχούσε στο 6,1% του ΑΕΠ της και το δημόσιο χρέος στο 110,5%.

    Το μέσο έλλειμμα στην ΕΕ ήταν το 2004 στο 2,6% του μέσου ΑΕΠ και στη ζώνη ευρώ στο 2,7%, ενώ το μέσο χρέος αντιστοιχούσε το 2004 στο 63,8% και στη ζώνη ευρώ στο 71,3%.

    Σε ό,τι αφορά τα παρελθόντα έτη, το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν το 2001 στο 3,6%, το 2002 στο 4,1% και το 2003 στο 5,2%. Αντιστοίχως το δημόσιο χρέος ήταν 114,8%, 112,2% και 109,3%.

    ΥΠΟΟ: Κληρονομιά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το μεγάλο έλλειμμα

    Στην κληρονομιά της δημοσιονομικής αταξίας και ανευθυνότητας που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το υψηλό έλλειμμα της Ελλάδας το 2004 και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται πλέον στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πολιτικής διαφάνειας που ακολουθεί σταθερά, για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος που αφορούν στην καταγραφή των εισροών κοινοτικών πόρων καθώς και στη μη οριστικοποίηση των χρεών των νοσοκομείων των προηγούμενων ετών και των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [05] Απαλλάχθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Κεντέρης και Θάνου. Ενοχος ο Τζέκος

    Απαλλάχθηκαν λόγο αμφιβολιών ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου για τη γνωστή υπόθεση ντόπινγκ. Την απόφαση έλαβε με πλειοψηφία 4-1 κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, που επέβαλε στον προπονητή των δύο Ολυμπιονικών, Χρήστο Τζέκο, ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2005 - 20:25:25 UTC