Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την υγεία. Εξαγγελίες Καραμανλή.
  • [02] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
  • [03] Ομιλία Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.
  • [04] Συγχαρητήριες ευχές στον Κάρολο Παπούλια.
  • [05] Σημαντική επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία
  • [06] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
  • [07] Ο αγώνας κατά της διαπλοκής θα συνεχιστεί, τονίζει ο Κ.Καραμανλής σε ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την υγεία. Εξαγγελίες Καραμανλή.

    Σειρά νομοσχεδίων που υλοποιούν το πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων της ΝΔ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το 2005 θα είναι έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, είπε ο κ. Κώστας Καραμανλής προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίων για θέματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, τη διαχείριση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη θέσπιση μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης, τη διαφάνεια στις προμήθειες των φορέων Υγείας, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση της περιουσίας του Υπουργείου.

    Παράλληλα, διεκτραγώδησε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους προκατόχους της. Και μίλησε για τις εικόνες με τις «ατελείωτες ουρές» στα εξωτερικά ιατρεία, για τις μακροχρόνιες λίστες για τις εξετάσεις, για τα ράντσα στα νοσοκομεία, αλλά και την αδιαφάνεια στις προμήθειες, τα ελλείμματα και τα χρέη των νοσοκομείων.

    Με αφορμή, δε, την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος νέων εφημεριών στην Αθήνα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «όσο παραμένει έστω και ένα ράντσο, όσο υπάρχει έστω και ένας ασθενής χωρίς κρεβάτι, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι" και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει εμφανής βελτίωση στο θέμα αυτό.

    Για τα «βάρη του παρελθόντος», ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει στο επόμενο διάστημα χρέη των νοσοκομείων που ανέρχονται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλιστα «δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό». Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, να μεταφέρει τα βάρη του παρελθόντος στο σήμερα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Έμφαση έδωσε επίσης στον «τερματισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος». Μεταξύ των σχετικών παραδειγμάτων που ανέφερε ήταν η «εύκολη μείωση» των βηματοδοτών κατά 25% στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Ερυθρό Σταυρό, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης υπήρξε μείωση του συνόλου των δαπανών κατά 30%, και ότι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, «βρήκαμε, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, την πιο συμφέρουσα λύση για την τοποθέτηση των χρημάτων του. Εκείνο που δεν βρήκαμε είναι γιατί ο Οργανισμός τοποθετούσε τα χρήματά του στην Αγροτική Τράπεζα, χωρίς κανένα επιτόκιο».

    Αλλά και για το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός ανέφερε σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Προμηθειών για την προκήρυξη των διαγωνισμών και τη μείωση κατά 25%, από τις αρχές Απριλίου, των ανώτατων τιμών ΦΕΚ, για τα αναλώσιμα υλικά των Νοσοκομείων.

    Εξάλλου μιλώντας για τα ελλείμματα πολιτικής και ανεπάρκειας του κράτους, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα άτομα με Αναπηρία που δεν έχουν την οφειλόμενη αρωγή του Κράτους ενώ, την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλοι, μοιράζονται πόρους που ανήκουν σε συνανθρώπους μας, με πραγματικά μεγάλες ανάγκες. Εφαρμόζουμε, ήδη, πιλοτικό πρόγραμμα με την εισαγωγή Κάρτας Λειτουργικότητας για Ανάπηρους ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των πραγματικά αναπήρων, να εφαρμοστούν διαδικασίες που τους απαλλάσσουν από άσκοπες ταλαιπωρίες και να φτάνουν οι πάσης φύσεως παροχές σβ αυτούς που πράγματι δικαιούνται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Όσο για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο κ. Καραμανλής σηματοδότησε το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος στην εκστρατεία κοινωνικής επανένταξης των χρηστών.

    Τέλος, τάχθηκε υπέρ του γόνιμου διαλόγου για τα θέματα της Υγείας και της Αλληλεγγύης, χωρίς συμβιβασμούς απέναντι σε «αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων», με στόχο -όπως υπογράμμισε- οι πολίτες να έχουν άνετη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

    Έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, όπως είπε, έχει τις επιπτώσεις της και στο χώρο της υγείας, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    «Μετά από πολλές συζητήσεις μας πείσατε ότι έχετε μάθει απ' έξω το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.»,είπε ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που είχε προηγηθεί. «Σε λίγο θα το μάθουμε και εμείς και θα το λέμε παπαγαλία», συμπλήρωσε.

    «Ως αντιπολίτευση απαξιώσατε το σύστημα υγείας με την πολιτική της κατσαρίδας, τώρα ως κυβέρνηση το αποδομείτε», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. Και υποστήριξε ότι «όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός είναι συνέχεια αποφάσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» και με αυτή την ευκαιρία έκανε απολογισμό των όσων έγιναν τα τελευταία χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα του.

    [02] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

    Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθές το απόγευμα, στα Προπύλαια μέλη του ΠΑΜΕ και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

    Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε «με την ευκαιρία συμπλήρωσης δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου από πλευράς ΝΑΤΟ και Αμερικής στο Ιράκ και έξι χρόνια από τη μαύρη επέτειο, από τον πόλεμο κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ομιλητές,

    Κεντρικό μήνυμα των διαδηλωτών ήταν «ο τερματισμός της συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η αποχή της Ελλάδας από τις επιχειρήσεις της νέας τάξης».

    Το συλλαλητήριο, όπως τονίστηκε από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κορυφώνονται σημαντικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Η κινητοποίηση δεν αποσκοπεί μόνο στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα αλλά έχει στόχο και να καταγγελθούν τα νέα εγκληματικά σχέδια που απεργάζονται και υλοποιούν οι Αμερικάνοι σε βάρος των λαών στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ανέφερε ο Αντώνης Ανασιώτης, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

    Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια ακολούθησε πορεία με τυμπανιστές και λαμπαδηφόρους επικεφαλής των διαδηλωτών.

    [03] Ομιλία Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

    Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αγώνας κατά της διαπλοκής θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

    Σε καμία περίπτωση, τόνισε, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ασυδοσία της διαπλοκής, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη διαφάνεια.

    Είναι αγώνας για το συλλογικό συμφέρον. Και τον αγώνα αυτό θα τον κερδίσουμε. Οι δυσκολίες τονώνουν την αποφασιστικότητά μας, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί στο θέμα.

    Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά στην οικονομία λέγοντας ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και ότι το 2005 θα προχωρήσουν αποφασιστικά διαρθρωτικές αλλαγές και τομές για την εξυγίανσή της.

    [04] Συγχαρητήριες ευχές στον Κάρολο Παπούλια.

    Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε χθές τις πύλες του για την τελετή υποβολής συγχαρητηρίων ευχών επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός, η πρόεδρος της βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι αρχηγοί των ξένων διπλωματικών αποστολών,οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,των Πανεπιστημιακών Αρχών, του τραπεζικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων υπέβαλαν τα συγχαρητήριά τους και τις ευχές τους.

    Χαμογελαστός και εγκάρδιος, ο κ. Κάρολος Παπούλιας είχε σύντομες στοιχομυθίες με τους περισσότερους εξ αυτών.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του ευχήθηκε "καλή επιτυχία, καλή δύναμη, να μας έχετε όλους ενωμένους με τη δύναμη του Θεού".

    Και ο κ. Κάρολος Παπούλιας απάντησε "καλή επιτυχία και σ' εσάς, στις συναντήσεις σας".

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών του ευχήθηκε "καλή θητεία, καλή επιτυχία για το Έθνος και τον λαό".

    Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, του είπε "Συγχαρητήρια από καρδιάς".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου του είπε "θερμές ευχές, είμαι σίγουρος ότι θα τα πατε καλά". Ο κ. Παπούλιας του απάντησε "συγχαρητήρια και σ' εσάς για το Συνέδριο και την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου".

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, του ευχήθηκε "καλή προσπάθεια στις δύσκολες διεθνείς συνθήκες" και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος,του τόνισε: "σας εύχομαι καλή επιτυχία και υγεία". Και ο κ. Παπούλιας το απάντησε "και 'σεις σιδεροκέφαλος"...

    Στη τελετή δεν προσήλθαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Κ. Μητσοτάκης.

    [05] Σημαντική επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε σήμερα στο Κίεβο πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την έλευση του Βίκτορ Γιούσενκο στην εξουσία.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επίσκεπτεται την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την υπόσχεσή του προς σημαντικές δυνάμεις της ΕΕ ότι θα στηρίξει τον νέο δυτικοστραφή πρόεδρό της Βίκτορ Γιούσενκο.

    Ο Γιούσενκο, παρότι έχει δεσμευθεί σε μια "αιώνια συμμαχία" με την Ρωσία, αφοσιώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην προσπάθεια της απόσπασης της Ουκρανίας από την πολιτική τροχιά της Μόσχας και της πρόσδεσής της στην Ευρώπη.

    Στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας στο Παρίσι, ο Πούτιν κατέβαλε κοπιώδεις προσπάθειες να δείξει ότι η υποστήριξη που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν στους αντιπάλους του Γιούσενκο ανήκει στο παρελθόν.

    "Δεν έχουμε καμία προτίμηση για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη. . .επιθυμούμε την ανάπτυξη μιας ισότιμης συνεργασίας με το Ουκρανικό κράτος και τον λαό", είπε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Πούτιν.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανική ηγεσία και θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να αποτρέψουμε κάθε πολιτική κρίση στη χώρα [αυτή]", πρόσθεσε.

    Ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν θα ασκήσει οικονομική πίεση ούτε θα επιδιώξει την δημιουργία πολιτικής αστάθειας με μοχλό το Ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας.

    Οι περιπεπλεγμένες σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο εντάσσονται σε μια ευρύτερη τάση, αυτή της μείωσης της Ρωσικής επιρροής στις χώρες που ανήκαν ή ήταν στενά συνδεδεμένες με την Σοβιετική Ένωση στο πρόσφατο παρελθόν.

    Ο Γιούσενκο αναδείχθηκε πρόεδρος μετά από μια εκστρατεία διαδηλώσεων και πολιτικής ανυπακοής που ανέτρεψαν τη νίκη, διαμέσου "νοθείας" όπως κατήγγειλε ο Γιούσενκο, του υποστηριζόμενου από τον Πούτιν υποψηφίου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Η Γεωργία, όπου έχει ανέλθει στην εξουσία ένας φιλοδυτικός πρόεδρος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και ο Μόλδοβας, όπου ένας κομμουνιστής ηγέτης διαρρηγνύει τις σχέσεις του με τη Μόσχα κατηγορώντας τη ότι προκαλεί αναταραχή στην περιοχή του Δνείστερου, είναι άλλες δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες που εκδηλώνουν ανοικτά την φιλοδοξία απομάκρυνσης από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας και ένταξής τους στις ευρωατλαντικές δομές.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η Ρωσία και η ΕΕ έχουν από κοινού συμφέρον στο να διατηρηθεί η "σταθερότητα" στην Ουκρανία.

    Πέραν του Γιούσενκο, ο Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και τον πρόεδρο της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν.

    Σχολιαστές επισημαίνουν ότι μένει να φανεί αν και πόσο ισχυρές πιέσεις θα ασκήσει ο Πούτιν τώρα για την ένταξη της Ουκρανίας σε έναν κοινό οικονομικό χώρο, μια ιδέα που προωθεί η σημερινή ρωσική ηγεσία.

    Οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν έμφαση σε ενεργειακά ζητήματα, και ειδικά στη μοίρα της προταθείσας κοινοπραξίας των δύο χωρών για την μεταφορά ρωσικού αερίου διαμέσου ουκρανικών αγωγών.

    [06] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

    "Όχι στον πόλεμο, σταματήστε την κατοχή στο Ιράκ, λευτεριά στην Παλαιστίνη και καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Με αυτά τα συνθήματα συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την επέμβαση στο Ιράκ. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν από κοινού ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών ,δήμοι κλπ.

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Σ. Νιντέρερ από το αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ, μητέρα φαντάρου που σκοτώθηκε στο Ιράκ η οποία αφού ζήτησε να επιστρέψουν όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ υπογράμμισε πως πρέπει '' να σταματήσουν να χάνονται ζωές για τα πετρέλαια, για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ και για τα κέρδη των εμπόρων όπλων...".

    Ακολούθησε πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ κάτω από αυστηρά μέτρα φρούρησης.

    [07] Ο αγώνας κατά της διαπλοκής θα συνεχιστεί, τονίζει ο Κ.Καραμανλής σε ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ

    Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαπλοκής έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    "Δεσμευτήκαμε στους πολίτες να παραμερίσουμε το γκρίζο της διαφθοράς, να διαμορφώσουμε κοινούς για όλους, να ενισ΄χυσουμε την ουσία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Σε αυτά δεσμευτήκαμε και δεν τα εγκαταλείπουμε. Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής, προωθούμε μέτρα που βάζουν φραγμό στην κακοδιαχείριση και τη σπατάλη, στηρίζουμε τους θεσμούς, θωρακίζουμε θεσμικά την Πολιτεία".

    Ο αγώνας κατά της διαπλοκής, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι αγώνας για το συλλογικό συμφέρον . Και αυτό τον αγώνα θα τον κερδίσουμε, οι δυσκολίες τονώνουν την αποφασιστικότητά μας. Νικητές στη σύγκρουση με τη διαφθορά, με την ασυδοσία και την υποκρισία θα είναι οι πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας "ότι ενώ εμείς ανταποκρινόμαστε στο χρέος μας κάποιοι επιλέγουν την υπονόμευση" και εξήγησε "ενώ ψηφίσαμε μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση τη συνταγματική ρύθμιση για το βασικό μέτοχο σήμερα εμείς την υπερασπιζόμαστε και εκείνοι την υπονομεύουν, εμείς παλεύουμε για τη διαφάνεια και εκείνοι εγκαταλείπουν αυτά που δεσμεύθηκαν, έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι όποιοι υπερασπίζονται τη συνταγματική τάξη δεν ενισχύουν το κύρος της χώρας.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής ρώτησε: "Με ποιούς συμμαχούν, τί επιδιώκουν, τί υπερασπίζονται, έβλαπταν ή δεν έβλαπταν το κύρος της χώρας οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις και η προνομιακή μεταχείριση επιχειρηματιών σε βάρος του ανταγωνισμού; Εβλαπτε ή δεν έβλαπτε το κύρος της χώρας η εκτεταμένη διαφθορά που δεν άφηνε τους επιχειρηματίες του εξωτερικού να επενδύσουν και το καθεστώς της αδιαφάνειας που επικρατούσε σε διαγωνισμούς και αναθέσεις δημοσίων έργων;

    Με την ίδια αποφασιστικότητα μίλησε ο πρωθυπουργός και για τη συνέχιση της οικονομικής του πολιτικής. "Είπαμε την αλήθεια για την οικονομία και αναλάβαμε μια δύσκολη προσπάθεια. Είναι δύσκολη η κατάσταση που μας κληροδότησε το παρελθόν, είναι τεράστια τα χρέη, είναι μεγάλα τα ελλείμματα, είναι πρόβλημα η απουσία βασικών διαρθρωτικών αλλαγών", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και περιέγραψε το διπλό στοίχημα που έχει μπροστά του: "Αφενός να πετύχουμε δημοσιονομική εξυγίναση και προσαρμογή στα όρια που επιβάλει η ΕΕ χωρίς να μεταφέρουμε τα βάρη στους πολίτες και αφετέρου να διασφαλίσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική".

    Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων, πρέπει να πάει μπροστά και για να πάει μπροστά χρειάζονται αλλαγές, χρειάζονται μεταρρυθμισεις, με διάλογο, με συνεννόηση, με μεταβατικές περιόδους, χωρίς αιφνιδιασμούς. Αφού έκανε αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του μίλησε για μία νέα γενικά ιδιωτικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων που, όπως εξήγησε, έχει στόχο: "Την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Με κατηγορηματικότητα είπε ότι την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση θα την προωθήσει με αποφασιστικότητα και με ακόμα πιό γρήγορα βήματα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Βουλή λέγοντας ότι είναι ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Διευκρίνησε ότι και στην κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ακολουθείται η ίδια συνταγματική πρακτική που ίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι αυτή η πρακτική προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1975 και αυτή εφαρμόστηκε σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα, στην Ενιαία Πράξη, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στα Ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι "στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας", διευκρινίζοντας όμως ότι ο δρόμος αυτός εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την ίδια και από την ανταπόκρισή της στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται κάθε φορά για το επόμενο βήμα της.

    Υπογράμμισε ότι "ελπίζει σε μια δημιουργική συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του τις επόμενες ημέρες και ότι είναι αυτονόητο πως αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό την ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε για το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Συνεργασίας".

    Αναφέρθηκε και στις σχέσεις μας με την Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ειδικότερα στην εκκρεμότητα της ονομασίας υπενθυμίζοντας ότι "παρά την αρνητική στασιμότητα πολλών ετών έχει γίνει αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο η θέση για κοινά αποδεκτή λύση μέσα από ουσιαστικό διάλογο και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα της πολιτικής του για το επόμενο διάστημα λέγοντας "προχωρούμε μαζί με την κοινωνία χωρίς αιφνιδιασμούς, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις σκοπιμότητες και τις μεθοδεύσεις που προτάσσει το σύστημα της διαπλοκής και της υποκρισίας".

    Δήλωση Αθανασάκη για την ομιλία του Πρωθυπουργού

    "Ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, αντί να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες για τον πρώτο χαμένο χρόνο για την Ελλάδα με την κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζει να επαναλαμβάνει μονότονα τις προεκλογικές του ομιλίες για το τι θα κάνει στο μέλλον.

    Πέρα από το «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», το μόνο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση της Ν.Δ., το μόνο που εισπράττει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή, είναι η έλλειψη ειλικρίνειας, η ασυνέπεια και η αναξιοπιστία", αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της Ν. Δ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2005 - 0:14:17 UTC