Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν στις Βρυξέλλες
  • [02] Συνομιλίες Καραμανλή - Σρέντερ
  • [03] Άρχισε η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο στα Τέμπη

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν στις Βρυξέλλες

    Δύο ώρες διήρκησε το δείπνο του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του σε εστιατόριο των Βρυξελλών, όπου συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν την πορεία του κόμματος του κ. Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού από σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και δύσκολος και πως η Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό αρχών και αξιών, σημειώνοντας ότι η Ένωση δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να είναι ελαστική, παραπέμποντας ουσιαστικά στην πρόσφατη απόφαση να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι αρωγός στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά είπε ότι απομένουν πολλά να γίνουν σε αρκετούς τομείς.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, τόνισε πως πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου.

    Υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η συνεχιζόμενη βελτίωσή τους και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδίως στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση ότι στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Αναν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

    Μόνο έτσι, υπογράμμισε, θα μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν όλα τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ευημερίας.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καθεστώς παρατηρητή που απέκτησε το ΑΚΡ στο ΕΛΚ πολύ πρόσφατα και όπως είπε τον ενημέρωσε για ειδικότερα θέματα που αφορούν το ΕΛΚ και τις διεργασίες μέσα σε αυτό. Για μας είπε ο κ. Καραμανλής η συμμετοχή αυτή προσφέρει στο κόμμα του κ. Ερντογάν μια μεγάλη ευκαιρία προσέγγισης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και μια ευκαιρία αφομοίωσης της ευρωπαϊκής εμπειρίας και πρακτικής σε όλους τους τομείς.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και απαντώντας σε ερώτηση πότε θα υπογραφεί και θα εφαρμοστεί, είπε: "Δεν θα σας απαντήσω για τον ακριβή χρόνο. Οι εμπειρογνώμονές μας δουλεύουν πάνω σε αυτό και όταν ολοκληρώσουν τις μελέτες θα προχωρήσουμε μπροστά και θα το υπογράψουμε. Όπως ξέρετε η 3η Οκτωβρίου είναι η μέρα που αρχίζουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην ΕΕ και πριν από αυτή την ημερομηνία όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν.

    Για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι και τα δύο μέρη δείχνουν την πολιτική βούληση για λύση του θέματος και αποτελεί βούληση και των δύο να επιλύσουν όλες τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά στις συνομιλίες.

    Δεν είναι θέμα, είπε ο κ. Ερντογάν, του κ. Καραμανλή και εμένα, αλλά του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο κ. Ταλάτ έχει εμπλακεί τώρα στην προεκλογική καμπάνια για την προεδρία της χώρας του και πως όλα θα συζητηθούν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, που, όπως είναι γνωστό έχουν οριστεί για τις 17 Απριλίου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνομιλίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, τουρισμού και ενέργειας, αλλά και στην υποστήριξη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού προσωπικά στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας.

    [02] Συνομιλίες Καραμανλή - Σρέντερ

    H αναγκαιότητα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας - με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή ένωση και στις δέκα νέες - χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος - προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου και η εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης» για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προωθηθεί μία στενότερη σχέση των Σκοπίων με τις ευρωατλαντικές δομές, ήταν τα δύο συγκεκριμένα σημεία στήριξης που «πρόσφερε» ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού (2007-2013), με την Γερμανία να τάσσεται υπέρ του «παγώματος» στο 1 % του ΑΕΠ και την Ελλάδα να υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση στο 1,24 %.

    Οι κ.κ. Σρέντερ και Καραμανλής εξέφρασαν σχεδόν ταυτόσημα την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου σχετικά με την «επί το ελαστικότερο» τροποποίηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, αξιολογώντας τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, «ως πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη, γιατί αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου και παράλληλα του δίνει τα απαραίτητα στοιχεία ευελιξίας για να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίξουν την απόφαση αυτή στην σύνοδο κορυφής των ηγετών των «25», που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

    Αναφορικά με την βαλκανική πτυχή των συνομιλιών - πέραν του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ - υπήρξε μόνον η αναφορά από τον γερμανό καγκελάριο στο θέμα της Κροατίας, θέμα στο οποίο τόνισε ότι η απόφαση της αναστολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (που επρόκειτο να αρχίσουν στις 17 Μαρτίου και που ανεστάλησαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση του Ιβο Σάναντερ δεν είναι σε θέση να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό Αντε Κοτόβινα) θα απασχολήσει μεν τους υπουργούς εξωτερικών των «25» κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής, αλλά «δεν είναι ανατρέψιμη».

    Ελληνική κυβερνητική πηγή, σε ενημέρωση των ελλήνων δημοσιογράφων που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, πρόσθεσε μετά τη λήξη της συνέντευξης τύπου Σρέντερ-Καραμανλή ότι στις συνομιλίες των δύο πολιτικών συζητήθηκε και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για το πρόσφατο ταξίδι του στην Πρίστινα, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σρέντερ μετέφερε στον κ. Καραμανλή από την «τετραμερή» συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι - με Σιράκ, Πούτιν και Θαπατέρο - το γεγονός ότι ο ρώσος Πρόεδρος είναι «εξαιρετικά αντίθετος» με την προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, ανεξαρτήτως των περιοριστικών όρων που συζητούνται.

    Μήνυμα Σρέντερ για την Τουρκία με πολλούς αποδέκτες

    Αξιοσημείωτο ως προς το θέμα της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι ο Σρέντερ υποστήριξε μεν σαφώς την ελληνική άποψη περί αναγκαιότητας «έγκαιρης υπογραφής» του Πρωτοκόλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και της εφαρμογής στην πράξη των ανειλημμένων δεσμεύσεων της Αγκυρας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά έδωσε έμφαση στην «πεποίθησή» του ότι αυτό (η υπογραφή δηλαδή) θα γίνει και ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε στις 3 Οκτωβρίου.

    Μία ερμηνευτική προσέγγιση - ελληνικής προέλευσης - αντελήφθη ότι η σχετική δήλωση του κ. Σρέντερ συνιστά και μήνυμα προς τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν, το οποίο και θα κομίσει ο κ. Καραμανλής κατά το αποψινό διμερές δείπνο στις Βρυξέλλες που θα έχει με τον τούρκο ομόλογό του, ενώ μία άλλη προσέγγιση - γερμανικής προέλευσης - θεωρεί πως ο γερμανός καγκελάριος θέλησε κυρίως να αποκρούσει τις πρόσφατες αμφισβητήσεις στελεχών του κόμματός του σχετικά με το κατά πόσο μπορούν πράγματι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου. (Υπενθυμίζεται σχετικά ότι μέσα στα προηγούμενα δύο εικοσιτετράωρα, δύο εν ενεργεία στελέχη του SPD, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή, Μάρτιν Σουλτς και o εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο επί θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής, Γκύντερ Γκλόζερ, εξέφρασαν αμφιβολίες για την ημερομηνία, θέτοντας μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο μεν πρώτος κάνοντας μάλιστα λόγο για «διπλωματική αναγνώριση», ο δε δεύτερος για «ντε φάκτο» αναγνώριση, μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης.)

    Υπέρ της δεύτερης ερμηνευτικής προσέγγισης συνηγορεί το γεγονός ότι ο κ. Σρέντερ εκφράστηκε με απαξιωτικό τρόπο για αυτούς που εξέφρασαν αυτές τις «αμφιβολίες» - «δεν γνωρίζω κανέναν που να υποστηρίζει την αναβολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά εν πάση περιπτώσει στη Γερμανία έχουμε την ελευθερία της γνώμης», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση - συνοδεύοντας την αποστροφή αυτή με την επανάληψη της «βεβαιότητάς» του ότι «οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν!». Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι το «μήνυμα Σρέντερ» προορίζονταν για περισσότερους αποδέκτες.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Σρέντερ εξέφρασε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την εκτίμηση ότι τα έκτροπα της τουρκικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος διαδηλωτριών ήταν μάλλον «προβοκάτσια του βαθέως κράτους» ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν και ότι «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε...»

    [03] Άρχισε η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο στα Τέμπη

    Άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Βόλου η δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τον Απρίλιο του 2003, που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές και μαθήτριες από το Μακροχώρι Ημαθίας.

    Η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας για το φόβο επεισοδίων.

    Ωστόσο, η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε στις 10 το πρωί, λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης του αριθμού των 12 ενόρκων, 4 τακτικών και 8 αναπληρωματικών, καθώς δύο επικαλέστηκαν λόγους υγείας.

    Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, με την παρουσία και των 12 ενόρκων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημαρχείου του Βόλου, καθώς η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού στο δικαστήριο είναι μικρή για να φιλοξενήσει τους συνολικά 150 μάρτυρες που πρόκειται να καταθέσουν για την υπόθεση.

    Για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών έχουν παραπεμφθεί για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή, συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους και ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού, Δημήτριος Ντόλας, που συγκρούστηκε με το λεωφορείο το οποίο μετέφερε τους μαθητές. Στο εδώλιο κάθονται ακόμα οι: Φώτιος Καβελίδης, Αναστάσιος Καμέας, Δημήτριος Χαμπούρης, Πολυχρόνης Δαρδαμπούνης και Μωυσής Αλεξάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 March 2005 - 15:18:22 UTC