Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακήρυξη Προέδρου Μπους για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας
  • [02] Ο Μπακίεφ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου και πρωθυπουργού.
  • [03] Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης
  • [04] Εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

  • [01] Διακήρυξη Προέδρου Μπους για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας

    Το αμερικανικό κράτος τιμά την 25η Μαρτίου. Απο τον Λευκό Οίκο εκδόθηκε σήμερα διακήρυξη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, ενώ για τον ίδιο σκοπό ο Αμερικανός Πρόεδρος θα διοργανώσει την Δευτέρα ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο.

    Στην τελετή θα είναι παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και κορυφαία στελέχη της ομογένειας.

    Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι «πολύ πριν την επίτευξη της ελληνικής εθνικής ανεξαρτησίας η Αρχαία Αθήνα είχε εισαγάγει τις αρχές της Δημοκρατίας απο τις οποίες εμπνεύστηκαν οι Πατέρες του Αμερικανικού Εθνους και η αγάπη της Αμερικής για την ελευθερία έχει τις ρίζες της στο ελληνικό πνεύμα».

    Και συνεχίζει: «Οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν γενιές Ελλήνων μεταναστών που με το ταλέντο, σοφία και δημιουργικότητα τους, προόδευσαν στους τομείς των επιστημών, του πολιτισμού και του εμπορίου, συνεισέφεραν στην άμυνα της πατρίδας μας, ενώ η υπηρεσία τους στα κοινά ενδυνάμωσε την Δημοκρατία στην Αμερική.

    Καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, Ελλάδα και ΗΠΑ αποτελούν εταίρους στην προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

    «Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, βασισμένος στις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι των ΗΠΑ, ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου ως ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων, ως Εθνική μέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας και καλώ όλους τους Αμερικανούς να τιμήσουν την ημέρα αυτή με τις κατάλληλες εορτές και τελετές», καταλήγει η διακήρυξη του Προέδρου Μπους.

    [02] Ο Μπακίεφ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου και πρωθυπουργού.

    Ο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν θα ασκεί προσωρινά χρέη προέδρου και πρωθυπουργού με απόφαση που έλαβε σήμερα το Κοινοβούλιο της χώρας.

    Η απόφαση αυτή που ελήφθη από το Κοινοβούλιο, το οποίο αναδείχθηκε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου-Μαρτίου, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, φαίνεται ότι ακυρώνει την απόφαση που ελήφθη χθες με βάση την οποία καθήκοντα προέδρου της χώρας αναλάμβανε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ.

    Ο Μπακίεφ, 55 ετών, πρώην πρωθυπουργός (από το Δεκέμβριο του 2000 ως το Μάιο του 2002) είναι σήμερα ηγέτης του Λαϊκού Κινήματος του Κιργιστάν, μιας συμμαχίας περίπου δέκα κεντροαριστερών κομμάτων.

    Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στο Κιργιστάν "εντός τριών μηνών", δηλαδή τον Ιούνιο, "σύμφωνα με το Σύνταγμα", δήλωσε σήμερα ενώπιον των βουλευτών ο Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ.

    "Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι προεδρικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός τριών μηνών. Θα επαγρυπνούμε για την τήρηση του Συντάγματος", τόνισε ο Μπακίεφ.

    Η αντιπολίτευση που κατέλαβε την εξουσία στο Κιργιστάν, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την παρουσία των ρωρικών και αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ.

    "Η νέα ηγεσία θα διασφαλίσει τη συνέχεια όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις και όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει ως τώρα το Κιργιστάν και σ΄αυτές συμπεριλαμβάνεται η παρουσία της βάσης του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού και της ρωσικής αεροπορικής βάσης του Καντ κοντά στο Μπισκέκ", δήλωσε ο Μπακίεφ.

    [03] Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης

    Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Άγκυρας για το Πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά μέσα, τα οποία αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία στο κείμενο του Πρωτοκόλλου και ότι η Άγκυρα περιμένει τώρα τη σχετική επιστολή της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών NTV και CNN Turk, «η Άγκυρα περιμένει από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ανταλλαγής επιστολών». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, «το κείμενο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα σταλεί εκ μέρους της ΕΕ προς τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στην Ένωση και θα ακολουθήσει η απάντηση της τουρκικής πλευράς».

    Σύμφωνα με το CNN Turk, το εν λόγω κείμενο θα γνωστοποιηθεί στις χώρες -μέλη της ΕΕ και ,μετά από τη σχετική έγκριση, θα υπογραφεί εκ μέρους της Τουρκίας. Το κανάλι αναφέρει ότι στο κείμενο αυτό δεν θα αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που θα ανακοινώσει η Τουρκία κατά τη διάρκεια της υπογραφής.

    Σε σχετικό τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που η ΕΕ στείλει απαράλλαχτο το κείμενο, στο οποίο υπήρξε συμφωνία, η Άγκυρα θα γνωστοποιήσει στην Ένωση την έγκρισή της».

    Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, «μετά από παρέμβαση της βΆγκυρας, αφαιρέθηκαν από το κείμενο του Πρωτοκόλλου τα όσα αναφέρονται γύρω από τη χρησιμοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων, καθώς επίσης και την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου».

    [04] Εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Παπούλιας και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία παρέστησαν στην επίσημη δοξολογία, η οποία τελέσθηκε στην Μητρόπολη των Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά του γένους, στο πλαίσιο της 184ης Εθνικής επετείου απέτισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

    Η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άρχισε με αυτούς που άφησαν την σωματική τους ακεραιότητα στα πεδία των μαχών, τους ανάπηρους πολέμου και τις αδελφές του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

    Ακολούθησε το κύριο σώμα της παρέλασης, με τα μηχανοκίνητα σώματα στρατονόμων, το μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα άρματα, το πυροβολικό, τα τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, την Ελληνική Αστυνομία, το Πολεμικό Ναυτικό, τους Εύζωνες, τις σημαίες μονάδων της Σχολής Πεζικού, τους μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής, τους μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, τις Ταξιαρχίες Μηχανοκίνητων Λόχων, τις Ειδικές Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών, τους Πεζοναύτες, καταδρομείς και βατραχάνθρωπους, τμήματα της Σχολής του Πολεμικού Ναυτικού, τμήματα Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, την Πολεμική Αεροπορία, με τα τμήματα της Σχολής Ικάρων, που συνοδεύονταν από τη διέλευση των εναέριων πολεμικών μηχανών κάτω από τον αττικό ουρανό, τα πεζοπόρα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, το Πυροσβεστικό Σώμα με τα τμήματα των δοκίμων αξιωματικών.

    Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τμήματα της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, που ήταν το τελευταίο πεζοπόρο τμήμα της σημερινής παρέλασης. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο πρωθυπουργός, αντάλλαξαν χειραψία με τους ανάπηρους πολέμου.

    Στο νόημα της επετείου της 25ης Μαρτίου και της γιορτής του Ευαγγελισμού στη σημερινή εποχή αναφέρθηκαν, μετά το πέρας της παρέλασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εκ μέρους της Βουλής ο πρώτος αντιπρόεδρος Σωτήρης Χατζηγάκης, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Κάρολος Παπούλιας

    «Ήταν μια λαμπρή εκδήλωση ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων και λαού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον τόπο μας και στην περιοχή μας. Και είναι μια ανάμνηση όλων αυτών των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού για την ελευθερία και τις αρετές και για μια κοινωνική δικαιοσύνη».

    Κώστας Καραμανλής

    «Η σημερινή διπλή μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας θυμίζει το χρέος που έχουμε όλοι να τιμούμε τις ιστορικές μας παρακαταθήκες και να αγωνιζόμαστε πάντα για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

    Παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να διασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, να κάνουμε την Ελλάδα παράγοντα ειρήνης σταθερότητας ευημερίας στην περιοχή μας, να φτιάξουμε ένα κράτος έντιμο και αποτελεσματικό, ένα κράτος που να σέβεται πρώτα το ίδιο τους νόμους, που να σέβεται το μόχθο του πολίτη, που να δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

    Προχωρούμε με αισιοδοξία, προχωρούμε με αυτοπεποίθηση βέβαιοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

    Γιώργος Παπανδρέου

    «Χρόνια πολλά σε όλους, πρώτα από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στα νιάτα της πατρίδας μας, στα νιάτα που εγγυώνται την ασφάλειά μας, εγγυώνται τα σύνορά μας και την ακεραιότητα της χώρας. Βεβαίως σήμερα είναι μία μέρα που γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία, γιορτάζουμε την πατρίδα μας, γιορτάζουμε την μεγάλη αξία της ελευθερίας.

    Αυτή η αξία είναι μία αξία για την οποία πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ώστε κατακτώντας αυτή την αξία καθημερινά να δίνουμε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό πάντα να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, να δίνουμε το δικαίωμα στο φτωχό να ελπίζει στην υποστήριξη τη δικιά μας, της Πολιτείας, να δίνουμε με την έννοια αυτή το δικαίωμα να αισθάνεται κανείς ότι η Ελλάδας μπορεί να πάει μπροστά όταν είμαστε ενωμένοι και όταν δουλεύουμε μαζί.

    Η ελευθερία είναι μια μεγάλη αξία, ένα μεγάλο δικαίωμα, αλλά είναι και μία μεγάλη ευθύνη. Είναι και ευθύνη όλοι μας να προσφέρουμε με τον κάθε μας τρόπο στην πατρίδα. Είναι και μεγάλη ευθύνη όταν δίνουμε μάχες, να τις δίνουμε για το κοινό συμφέρον, να επιλέγουμε τις μάχες, όταν σηκώνουμε την ελληνική σημαία να τη σηκώνουμε για το κοινό συμφέρον, για το δημόσιο συμφέρον και να προετοιμάζουμε τις μάχες για να τις κερδίζουμε. Κι όταν το κάνουμε αυτό μπορούμε και τις κερδίζουμε».

    Επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου στο Παν/μιο Αθηνών

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε απόψε ο επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζοντας εκ μέρους της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας τις θερμές ευχές στην άσκηση των καθηκόντων του. Ειδικότερα εξήρε το μεγάλο ενδιαφέρον, που όπως είπε δεν είναι γνωστό, του κ. Παπούλια για την Παιδεία.

    Σχετικά με την εκδήλωση του εορτασμού της εθνικής επετείου, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι οι εθνικές εορτές για μία χώρα που σέβεται την παράδοση, μια χώρα δοκιμασμένη, είναι ημέρες εθνικής περισυλλογής, αυτογνωσίας και εθνικού προβληματισμού.

    Την εκδήλωση του Πανεπιστημίου τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης και πολλοί εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής κοινότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 March 2005 - 0:07:19 UTC