Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: "Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων"
  • [02] Ο Πατριάρχης Ειρηναίος δηλώνει ότι δεν παραιτείται
  • [03] Τίθενται σήμερα σε ισχύ τα νέα οικονομικά μέτρα
  • [04] Πλησιάζει το τέλος για τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ
  • [05] Συναντήσεις Κ. Καραμανλή με Γιώργο Λούκο, Παντελή Βούλγαρη και Θανάση Βαλτινό.
  • [06] Διάθεση επιπλέον μετοχών του ΟΠΑΠ

  • [01] Καραμανλής: "Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων"

    Παρουσία του Πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Καραμανλή, έγινε χθες, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος «Ανοικτά Στάδια - Η Γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται», με την συμμετοχή 2.559 μαθητών της πρώτης τάξης του Γυμνασίου (οι 139 ήταν μαθητές ειδικών σχολείων), από 29 σχολεία της Αττικής.

    Το πρόγραμμα αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με την στήριξη του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Παιδείας, των αθλητικών ομοσπονδιών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και εθελοντών. Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ιωαννίδης και οι Ολυμπιονίκες μας Νίκος Συρανίδης, Θωμάς Μπίμης, Φανή Χαλκιά, Τασούλα Κελεσίδου, Νίκη Μπακογιάννη, Αθανασία Τσουμελέκα, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Μιρέλα Μανιάνι και Χρήστος Μελέτογλου.

    Οι μαθητές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του:«Είναι ξεχωριστή χαρά για μένα που είμαι μαζί σας. Η συνάντησή μας αυτή είναι συνέχεια της γιορτής του Ολυμπισμού, συνέχεια της γιορτής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε η χώρα μας, όλες και όλοι μαζί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τη χρονιά που πέρασε. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν ένα μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι, για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για την πατρίδα μας. Ηταν, πριν απ΄ όλα, η νίκη της Εθνικής μας ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Ηταν το κλίμα της εθνικής ενότητας και του κοινού στόχου, που απλωνόταν σ' ολόκληρη τη χώρα. Ήταν μια μοναδική, παγκόσμια γιορτή, που έχει αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά στη χώρα μας, και στον καθένα από μας. Και κυρίως στον καθένα από εσάς: Στα παιδιά».

    Η κληρονομιά των Αγώνων δεν είναι μόνο εγκαταστάσεις, εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση, όπως επεσήμανε αμέσως μετά ο κ.Καραμανλής, αλλά και το γεγονός, ότι απέδειξε σε όλο τον κόσμο, πως μπορεί να βάζει μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνει. «Αισθανθήκαμε περήφανοι για την Ελλάδα, που αγωνίζεται και κερδίζει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Την Ελλάδα που βάζει στόχους και τους κατακτά. Την Ελλάδα που ξέρει και μπορεί να καταφέρνει το καλύτερο. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Γι' αυτή την Ελλάδα δουλεύουμε».

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυνατότητες των Ελλήνων όταν είναι ενωμένοι:«Το συμπέρασμα είναι κοινό. Όλοι το ξέρουμε. Οι Έλληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, επιτυγχάνουμε πράγματα που, ακόμη και οι ίδιοι, τα θεωρούσαμε ακατόρθωτα. Έχουμε χρέος, λοιπόν, τα συμπεράσματα να τα κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Να αποδείξουμε ότι το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι του 2004 δεν ήταν μια παρένθεση. Δεν τελείωσε παρά μόνο το «πρώτο ημίχρονο» των προσπαθειών μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Το 2004 ήταν η αφετηρία για να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά και πιο ψηλά. Αυτό κάνουμε και τώρα. Αυτό, που ήταν το σύνθημα και ο στόχος για τους Αγώνες, γίνεται σύνθημα και στόχος για την κοινωνία μας, για την καθεμιά και τον καθένα από μας. Στο σχολείο. Στη ζωή. Και βέβαια στον αθλητισμό. Αυτόν τον στόχο βάλαμε με το πρόγραμμα «ανοικτά στάδια».

    Και για την υλοποίηση του στόχου αυτού δεν «παίζουμε άμυνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Βγαίνουμε δυναμικά και αισιόδοξα μπροστά. «Παίζουμε επίθεση» για να κατακτήσουμε το μέλλον. Τον δρόμο της επιτυχίας τον γνωρίζουμε. Δουλειά, οργάνωση, αφοσίωση στο στόχο. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουμε. Ρίχνουμε τώρα τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της Ολυμπιακής Κληρονομιάς. Αυτή είναι η μεγάλη μεταολυμπιακή πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε. Και αυτό σημαίνει πολλά:

    - Σημαίνει ευκαιρίες στον τουρισμό και την Οικονομία της Χώρας.

    - Σημαίνει καλύτερη ζωή για τους πολίτες,

    - Σημαίνει εδραίωση και διάδοση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

    Σημαίνει... Στάδια ανοικτά, για τους αθλητές και τους πρωταθλητές μας. Στάδια ανοικτά, για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες μας. Στάδια ανοικτά σε σας, στις μαθήτριες και τους μαθητές, στις νέες και τους νέους. Στάδια ανοικτά και προσβάσιμα στα παιδιά με αναπηρία, μερικά από τα οποία είναι μαζί μας, σ' αυτή τη συνάντηση».

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσους συνεισφέρουν στην υλοποίηση του προγράμματος «ανοικτά στάδια», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αρωγή των εθελοντών.

    Ο κ.Καραμανλής στη συνέχεια μίλησε με πολλά παιδιά, ενώ τους έκανε διάφορες ερωτήσεις, κυρίως για το άθλημα που προτιμούν, αλλά και για τον χθεσινό αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου με την Αλβανία.

    Στο μεταξύ, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της:«Κάναμε επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι μόνο επειδή «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα, αλλά επειδή ήμασταν ενωμένοι όλοι οι Ελληνες. Σας καλέσαμε εδώ για να γνωρίσετε από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να σας

    δείξουν οι Ολυμπιονίκες το άθλημά τους. Εσείς, είσαστε οι αυριανοί πρωταθλητές. Η παρουσία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή δείχνει την σημασία του προγράμματος αυτού».Παράλληλα, η κ.Πετραλιά ευχαρίστησε θερμά όλους όσους βοηθούν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ανοικτά στάδια».

    Ακολούθησε η παρουσίαση βίντεο με αποσπάσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες επισκέφτηκαν τα στάδια και ενημερώθηκαν από Ολυμπιονίκες και προπονητές για τον στίβο, την ποδηλασία, το μπάσκετ και τα αθλήματα του υγρού στίβου.

    [02] Ο Πατριάρχης Ειρηναίος δηλώνει ότι δεν παραιτείται

    Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί γνωστοποίησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, ο Πατριάρχης απαντώντας εμμέσως στην παραίνεση της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε ότι είναι ισόβιος και παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από το ποίμνιο και το έθνος για παραλείψεις, που τυχόν έγιναν εν αγνοία του και καλοπιστία του, όπως λέει χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα προασπίζεται το θεσμό του Πατριαρχείου και όχι τα πρόσωπα, απάντησε η κυβέρνηση.

    ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος σε νέα χθεσινή δηλωσή του τόνισε:

    "Είναι σταθερή μας αρχή που διέπει όλες μας τις ενέργειες η μη παρέμβαση στα εσωτερικά του Πατριαρχείου. Αυτό όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη σε πρόσωπα ή σε καταστάσεις τα οποία δεν προάγουν το κύρος του Πατριαρχείου. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν θα υποδείξει στον Πατριάρχη τον τρόπο με τον οποίο εκείνος θα ανταποκριθεί στο χρέος που έχει έναντι του Πατριαρχείου, του ποιμνίου του Πατριαρχείου και έναντι του Έθνους".

    Στο μεταξύ, ο Πατριάρχης Ειρηναίος σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανικής κυβέρνησης Σαμίρ Χαμπάσνε απεδέχθη και υπέγραψε τρεις υπεύθυνες δηλώσεις έναντι της Ιορδανικής κυβέρνησης και περιλαμβάνουν:

    α. Αποδοχή επαναφοράς του μικτού συμβουλίου.

    β. Αλλαγές στη Σύνοδο όσων δεν φέρουν ιορδανικό διαβατήριο.

    γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία πώληση ή πολυετή μίσθωση στην πόλη της Ιερουσαλήμ ή στα Παλαιστινιακή εδάφη.

    Σήμερα επίσης, λήγει η 48ωρη προθεσμία που του έχουν δώσει οι Παλαιστίνιοι για τους ίδιους λόγους.

    [03] Τίθενται σήμερα σε ισχύ τα νέα οικονομικά μέτρα

    Τίθενται σήμερα σε ισχύ τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την μείωση του ελλείμματος .Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα λειτουργήσουν ικανοποιητικά και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο φορολογικών μέτρων τέτοιας έκτασης, τονίζοντας ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν θα αφορούν την περικοπή δαπανών.

    Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον «υπάρξουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις, κάποιες μικρές παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν, αλλά παρεμβάσεις αυτής της έκτασης και αυτού του χαρακτήρα όχι».Στο μεταξύ, προθεσμία λίγων ημερών για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς ΦΠΑ δίνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη με την κερδοσκοπία.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σε ερώτηση σχετική με την «αναστάτωση που δημιουργείται σε ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στα νέα μέτρα», τόνισε ότι «θα υπάρξει ολιγοήμερη ανοχή, για να γίνουν οι τεχνικές παρεμβάσεις και να ετοιμαστούν οι ταμειακές μηχανές».

    Το μόνο που μπορούν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ άφησε πάνω από 80 φόρους και περίπου 8 δισ. έλλειμμα, μαζί με έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα. Αυτά ,πρόσθεσε,δεν καλύπτονται, με όσους τόνους προπαγάνδας και αν εξαπολύσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Τέλος, θερινό ωράριο θα ισχύσει από σήμερα 1η Απριλίου στα καταστήματα. Από Δευτέρα έως και Παρασκευή, τα εμπορικά, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα κλείνουν στις 6 το απόγευμα. Οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι μπορούν να προτείνουν αλλαγή στο ωράριο.

    [04] Πλησιάζει το τέλος για τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ

    Πολύ κοντά στο θάνατο βρίσκεται ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο οποίος παρουσίασε στη διάρκεια της νύχτας σηψαιμία, μια γενικευμένη μόλυνση του οργανισμού, εκτός από τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που εκδηλώθηκε χθες.

    Σύμφωνα με τα ιταλικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ο πάπας έχει πέσει σε κώμα, όμως αξιωματούχος του Βατικανού διέψευσε ως "ανοησίες" τις πληροφορίες που μεταδίδονται. Ο καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι, βικάριος της Ρώμης, που έχει αναλάβει την ανακοίνωση του θανάτου του πάπα έφτασε πριν από λίγο στο Βατικανό.

    Νεότερο ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του πάπα θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν το μεσημέρι σήμερα, ανακοινώθηκε από το Βατικανό.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας με αγωνία νεότερα για την κατάσταση του ποντίφικα.

    Στην πλατεία μπροστά στο Καστελ σαντ'Αντζελο, απέναντι από το Βατικανό έχουν συγκεντρωθεί τηλεοπτικά συνεργεία από όλον τον κόσμο, ενώ η λεωφόρος της Συμφιλίωσης που ενώνει το κάστρο με την πλατεία του Αγίου Πέτρου παραμένει κλειστή από τις 7:30 το πρωί.

    Νωρίτερα το πρωί, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο-Βαλς, ο πάπας "παρακολουθείται από ομάδα γιατρών στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του και βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη".

    Ο ίδιος είπε ακόμα πως ο ίδιος ο ποντίφικας ζήτησε να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" επισημαίνει πως αυτή είναι η τελευταία επιθυμία του πάπα, "ο οποίος επιθυμεί να πεθάνει αξιοπρεπώς στα διαμερίσματά του στο Βατικανό".

    Στην εφημερίδα "Κοριέρε ντελα Σέρα", ο νευρολόγος Στέφανο Ρουγκέρι υπογραμμίζει πως η λοίμωξη του ουροποιητικού έχει τραγικές επιπτώσεις σε ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον, όπως ο πάπας.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως ο πάπας Παύλος VI πέθανε από λοίμωξη του ουροποιητικού το 1978 σε ηλικία 81 ετών. Τον διαδέχτηκε ο Ιωάννης Παύλος Ι, ο οποίος πέθανε μετά από 33 ημέρες για να εκλεγεί ποντίφικας ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ.

    Η καθολική εκκλησία έχει αρχίσει να προετοιμάζει τους πιστούς για το θάνατο του πάπα, καλώντας τους "να προσευχηθούν για τον ποντίφικα που ζει τις τελευταίες του στιγμές".

    Σε περίπτωση θανάτου του πάπα, οι επικήδειες τελετές θα διαρκέσουν εννιά ημέρες και η ταφή θα γίνει ανάμεσα στην τέταρτη και την έκτη ημέρα μετά το θάνατο, σύμφωνα με διατάξεις του αποστολικού Συντάγματος του 1996, οι οποίες καθορίζουν με απόλυτη σαφήνεια τις διαδικασίες μετά το θάνατο του πάπα για την κηδεία και την εκλογή διαδόχου.

    Ο θάνατός του πρέπει να διαπιστωθεί επισήμως από τον πρελάτο (επίσκοπο) που έχει αναλάβει τα καθήκοντα καμεράριου και να ανακοινωθεί στον κόσμο από τον καρδινάλιο βικάριο της Ρώμης.

    Αμέσως μετά οι καρδινάλιοι θα πρέπει να ορίσουν την ημέρα, την ώρα και με ποιό τρόπο θα μεταφερθεί η σορός του στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για να εκτεθεί σε προσκήνυμα.

    Η ταφή θα γίνει στον Αγιο Πέτρο, εκτός αν στη διαθήκη του πάπα υπάρχει διαφορετικός όρος. Σύμφωνα με ορισμένους συμπατριώτες του ο πάπας έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην Πολωνία στον οικογενειακό του τάφο στην πόλη Βαντοβίτσε, κοντά στην Κρακοβία.

    [05] Συναντήσεις Κ. Καραμανλή με Γιώργο Λούκο, Παντελή Βούλγαρη και Θανάση Βαλτινό.

    Διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κ. Γιώργο Λούκο, Παντελή Βούλγαρη και Θανάση Βαλτινό είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ιδιότητά του ως υπουργός Πολιτισμού.

    Ο κ. Λούκος, που είναι διευθυντής του Μπαλέτου της Οπέρας της Λυών και θα αναλάβει το Φεστιβάλ Αθηνών από το 2006, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση του Φεστιβάλ, αν και όπως είπε, δεν διευκρινίστηκε κατά τη συνάντηση αν θα είναι πρόεδρος του Φεστιβάλ ή καλλιτεχνικός διευθυντής.

    Εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος όπως διαπίστωσε, είναι ενθουσιώδης με την ιδέα της ενίσχυσης και της αναβάθμισης του πολιτισμού και έχει πολλά σχέδια.

    Ο κ. Παντελής Βούλγαρης, που ανέλαβε διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τόνισε πως ο Κώστας Καραμανλής είναι φίλος του Κινηματογράφου, σημείωσε ότι ο κινηματογράφος είναι συλλογική υπόθεση και πως ο ίδιος σκοπεύει να συνεχίσει με βάση το έργο της προηγούμενης διοίκησης, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Μισέλ Δημόπουλου.

    Μίλησε, πάντως, δίνοντας το στίγμα του, για νέες ευκαιρίες που θα δοθούν σε νέους κινηματογραφιστές.

    Ο κ. Θανάσης Βαλτινός, που ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Κινηματογράφου, δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως θα δοθούν ευκαιρίες σε νεότερους ανθρώπους,υπογράμμισε πως "υπήρξε μια ρουτίνα όπως έχει γραφτεί υπό την έννοια ότι ακολουθήθηκε η επετηρίδα" και τόνισε πως ο καθένας που αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης δίνει το στίγμα του.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι για το επόμενο έτος θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ σε ότι αφορά στα οικονομικά του κέντρου, είπε ότι έγινε συζήτηση με τον πρωθυπουργό αλλά όχι λεπτομερειακή και πρόσθεσε "ελπίζω ότι θα υπάρξει μέριμνα".-

    [06] Διάθεση επιπλέον μετοχών του ΟΠΑΠ

    Στη διάθεση επιπλέον μετοχών της εταιρίας "Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου - ΟΠΑΠ ΑΕ" προχωρά το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η διάθεση των επιπλέον μετοχών της εταιρίας στους επενδυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο 34% η συμμετοχή του Δημοσίου από το 51% που είναι τώρα.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η σχετική νομοθετική διάταξη και προστίθεται ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση ισχυρή καταστατική συμμετοχή, δηλαδή το 34% των μετοχών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου προστίθεται ότι η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους διάθεσης των μετοχών, αφού συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες για την επιτυχή διάθεσή τους.

    Επίσης, αναφέρεται ότι το ελληνικό Δημόσιο κατοχυρώνει με τη νομοθετική διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή, το δικαίωμα διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της εταιρίας για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση αποκλειστικότητας και οι τυχόν ανανεώσεις της. Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει το υπουργείο, το ελληνικό Δημόσιο θωρακίζει ακόμη περισσότερο τους μετόχους του ΟΠΑΠ ΑΕ όσο και τους πολίτες που τον εμπιστεύονται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2005 - 14:20:04 UTC