Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέκα νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  • [02] Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου
  • [03] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνελήφθη ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης
  • [05] «Η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να συμφωνηθεί και όχι να επιβληθεί»

  • [01] Δέκα νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης την ώρα που τελείωνε η προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το τέμενος Αλ Σουμπέιχ, στην περιοχή της ανατολικής Νέας Βαγδάτης της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Βρέθηκαν τα πτώματα ιρακινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί

    Τα πτώματα 19 ιρακινών στρατιωτών, που είχαν απαχθεί πρόσφατα από αντάρτες, βρέθηκαν διάτρητα από σφαίρες κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Δύο αμερικανοί νεκροί από βομβιστική επίθεση

    Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Οι πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο Ραμάντι, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Από την ημέρα που οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 1184 στρτιώτες στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    [02] Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου

    "Το βιβλίο ήταν από την αρχή ο φάρος στο δρόμο προς τη γνώση, ο σπόρος αλλά και ο καρπός της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών" σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου.

    Το βιβλίο αποτελεί, προσθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το εργαλείο για την εξερεύνηση των μυστικών της φύσης και του ανθρώπου, είναι ο φίλος στη μοναξιά, ο σύντροφος στο μεγάλο μας ταξίδι προς την αυτογνωσία.

    Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου έχει ως εξής:

    "Οταν ο Γουτεμβέργιος ανακάλυπτε το Τυπογραφείο και το πρώτο τυπωμένο βιβλίο βρισκόταν στη διάθεση του κοινού, η κοσμογονική αλλαγή του "εκδημοκρατισμού της γνώσης" γινόταν πραγματικότητα.

    Το βιβλίο ήταν από την αρχή ο φάρος στο δρόμο προς τη γνώση, ο σπόρος αλλά και ο καρπός της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών, το εργαλείο για την εξερεύνηση των μυστικών της φύσης και του ανθρώπου, ο φίλος στη μοναξιά που μας γεννούσαν τα "αιώνια ερωτήματα", το μέσο για τη νοηματοδότηση ονείρων που θα μας πήγαιναν πιο ψηλά, ο σύντροφος στο μεγάλο μας ταξίδι προς την αυτογνωσία.

    Σήμερα, παγκόσμια ημέρα βιβλίου, είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε πόσες φορές κλείσαμε ένα βιβλίο έχοντας την αίσθηση ότι μόλις γνωρίσαμε έναν καινούργιο κόσμο, ταξιδέψαμε σε μια άλλη πολιτεία, ταυτιστήκαμε με τα πάθη μυθιστορηματικών ηρώων, ήρθαμε σε σύγκρουση με τον εαυτό μας τον ανακαλύψαμε, με λίγα λόγια ζήσαμε την αλήθεια μας.

    Γι' αυτό και είναι απογοητευτικές οι στατιστικές, που δείχνουν μείωση του αριθμού των αναγνωστών, ως αποτέλεσμα της έκρηξης των νέων τεχνολογιών και της δύναμης της εικόνας.

    Αλλά επειδή το βιβλίο ήταν και παραμένει ο μόνος δρόμος για την πραγματική σκέψη, αισιοδοξώ ότι μπορεί να γίνει πράξη το σύνθημα "κάθε μέρα, μέρα βιβλίου".

    [03] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Με καράβι που πελαγοδρομεί μεσοπέλαγα ακυβέρνητο, έρμαιο στις διαθέσεις των καιρών, παρομοίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, την κυβέρνηση, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ως καπετάνιος του καραβιού υποσχέθηκε σε κάθε επιβάτη και διαφορετικό προορισμό. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε και δεν έχει διαμορφώσει έναν συλλογικό στόχο.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε υποχωρήσεις και ήττες σε όλα τα μέτωπα και παρά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουμε συνεχείς, άτακτες υποχωρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε συνολική κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σχιζοφρενική ψυχολογία εκκρεμούς, το οποίο κινείται μεταξύ της πλήρους αφομοίωσης και ένταξης και από την άλλη πλευρά της πόλωσης και της έντασης.

    Κατηγόρησε επίσης τον κ. Καραμανλή ότι προετοιμάζει τον κόσμο για ήττες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, είπε, προετοιμάζει τη χώρα για νίκες και είναι έτοιμο να την οδηγήσει σ' αυτές μόλις αναλάβει και πάλι την κυβέρνηση.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και για αδράνεια στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Οζκιόκ, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ιθύνοντες της Τουρκίας ότι πρέπει να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην πορεία ανασυγκρότησης του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε:

    «Έχουμε κλείσει έναν κύκλο που ξεκίνησε με το ``άλλαξέ τα όλα`` και ολοκληρώθηκε στο συνέδριό μας με το ``αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα`` και κάναμε πολύ σημαντικά βήματα».

    Ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής» κατάφερε μια νέα σύνθεση που αξιοποιεί την εμπειρία, αλλά και το δυναμισμό του κινήματος, και διέπεται από μια νέα λογική που υπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας, του ανοιχτού κόμματος και της αλληλεγγύης.

    Σημείωσε ότι ο νέος ιστός του Κινήματος, γίνεται «ιστός μόνιμης διαβούλευσης», έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρότυπο δημοκρατικών αποφάσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα οι πολιτικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ να είναι όχι μόνο επιστημονικά έγκυρες, αλλά και να διέπονται από τη λογική της πολιτικής σύνθεσης με ευρύτερες συναινέσεις.

    «Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτές τις αρχές» τόνισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στις κομματικές διαδικασίες για τη συγκρότηση των περιφερειακών οργάνων που θα ξεκινήσουν, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «διαδικασίες-παρωδίες δεν θα υπάρξουν πουθενά».

    Αμέσως μετά το Πάσχα και με βάθος χρόνου δύο μηνών θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των 15 Περιφερειακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γραμματέας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι Περιφερειακές Οργανώσεις αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας, ενώ ειδικά για την Αττική συγκροτούνται 3 Περιφερειακές Οργανώσεις και Γραφείο Περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, θα συγκροτηθούν 31 περιφερειακές επιτροπές.

    «Εντός των ημερών θα σταλεί εξειδικευμένη εγκύκλιος και θα συγκροτηθούν και τα κλιμάκια», είπε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασία ανασυγκρότησης εξόχως πολιτική διαδικασία, που όπως ανέφερε, πρέπει να ολοκληρωθεί έτσι ώστε από το Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ να επικεντρωθεί, απερίσπαστο από οργανωτικά ζητήματα, στην κύρια πολιτική δουλειά του.

    Απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ε. Αντώναρου

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπο,ς Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι Έλληνες ξέρουν την αλήθεια. Οι Έλληνες ξέρουν τα δεινά που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι Έλληνες ξέρουν ότι η χώρα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, αλλάζει μέρα με τη μέρα και κοιτάζει με αισιοδοξία μπροστά.

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει κανέναν. Καλά θα κάνει, λοιπόν, αντί να επιδίδεται όλο και πιο συχνά, για λόγους εντυπωσιασμού, στην καταστροφολογία και τη κινδυνολογία, να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες».

    [04] Συνελήφθη ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης

    Συνελήφθη σήμερα στις 17.30 ώρα Ελλάδος, στη Μπολόνια της Ιταλίας, ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης ύστερα από πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με τις Ιταλικές Αρχές Ασφαλείας. Ο Βαβύλης συνελήφθη από τα ηλεκτρονικά ίχνη του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή του. Όπως ανακοίνωσε, απόψε, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Αγγελάκος οι διωκτικές αρχές εντόπισαν το κρησφύγετο του καταζητούμενου χάρη στις συχνές επικοινωνίες που είχε μέσω Ιντερνετ με ηλεκτρονικά μηνύματα με άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν, εδώ και περίπου ένα μήνα, αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Βαβύλης κρυβόταν στην Μπολόνια για αυτό είχε μεταβεί στην ιταλική πόλη κλιμάκιο αξιωματικών της ασφάλειας Αττικής, το οποίο με την καθοδήγηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ συνεργαζόταν στενά με την ιταλική αστυνομία. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες και ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του καταζητούμενου, καθώς και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Ιταλοί αστυνομικοί, από τη χρήση πιστωτικών καρτών που είχε στη διάθεσή του, έφτασαν σε ένα σπίτι στη βία ντε Κρεσέντσια της Μπολόνια, όπου έμενε μαζί με την ιταλίδα φίλη του Ιλίτσια Ταντέ, 50 χρόνων. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και συνέλαβαν τον Βαβύλη και τη φίλη του η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη.

    Όπως είπε ο κ. Αγγελάκος, ο Βαβύλης συνελήφθη φορώντας ράσα και την ώρα που είχε ανοιχτό το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και έστελνε ηλεκτρονικό μήνυμα σε άτομο που δεν αποκάλυψε τα στοιχεία του ο αρχηγός. Ο Βαβύλης κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκο, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του, αλλά οι λεπτομέρειες για την τύχη του θα καθοριστούν από την δικαστική συνεργασία δεδομένου ότι ο Βαβύλης έχει καταδικαστεί και στην Ιταλία και υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και από τις ιταλικές αρχές.

    Ο Βαβύλης, στην Μπολόνια χρησιμοποιούσε ελληνικό διαβατήριο με το όνομα Αντώνιος Αϊβαλιώτης του Ιωσήφ το οποίο είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2003 από τη Νομαρχία Αθηνών με πλαστά πιστοποιητικά. Ο κ. Αγγελάκος είπε ότι το θέμα του διαβατηρίου ερευνάται.

    Αμέσως μετά τη σύλληψη του Βαβύλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης απέστειλε ευχαριστήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του στην Ιταλία και στον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα.

    [05] «Η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να συμφωνηθεί και όχι να επιβληθεί»

    Την διαδικασία εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Σχεδίου Ανάν και των ψηφισματων των Ηνωμένων Εθνών θα εξακολουθήσει να στηρίζει η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ μετά την συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.

    Ο κ. Τσιζόφ επισήμανε ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της λύσης του προβλήματος, ωστόσο δευκρίνισε ότι "οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί εθελοντικά και από τις δύο πλευρές και όχι να τους επιβληθεί, καθώς μονον έτσι θα είναι βιώσιμη".

    Από την πλευρά του ο κ. Βαληνάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αλλαγή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί ελπίδες για έναρξη διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι "κάθε απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από την αδιαλλαξία του παρελθόντος θεωρείται θετική".

    Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο, ο κ. Τσίζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζει πάντα την ανάγκη ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώνεται.

    "Η προώθηση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας θα συμβάλει στην εμβάθυνση κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη", τόνισε ο κ. Τσίζοφ.

    Την λύση που θα αποφασίσουν η Ελλάδα και η πΓΔΜ σχετικά με το όνομα της τελευταίας θα δεχθεί η Ρωσία, δήλωσε ο κ. Τσίζοφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στην διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

    Το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου απασχόλησε ιδιαίτερα τους δύο αξιωματούχους καθώς πλησιάζει η κατάθεση της σχετικής έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Τσίζοφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένη τεταμένη και ότι η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί αφορά κυρίως τους Αλβανοφώνους.

    "Η σερβική αλλά και οι άλλες μειονότητες εξακολουθούν να αισθάνονται ανασφαλείς", σημείωσε ο ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης των δικαιωμάτων τους. Ο κ. Τσίζοφ τόνισε πάντως ότι η λύση θα πρέπει να προέλθει από τα Ηνωμένα Έθνη και με την συμμετοχή τόσο του Βελιγραδίου όσο και των Σέρβων του Κοσόβου.

    Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τέθηκαν, όπως δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία επετεύχθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Μόσχα. Συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς εμπορίου, ενέργειας και τουρισμού, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας και το καθεστώς έκδοσης βίζας.

    "Διαπιστώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών και η σταθερή βάση συνεργασίας μας", κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 April 2005 - 21:14:12 UTC