Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταργείται ο περιορισμός δύο θητειών των νομαρχών
  • [02] Στις 21 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων
  • [03] Αισιόδοξος για το μέλλον της Παιδείας, ο Κ.Καραμανλής
  • [04] Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [05] Αντιπαράθεση στη βουλή για την εξωτερική πολιτική.

  • [01] Καταργείται ο περιορισμός δύο θητειών των νομαρχών

    Με την ανακοίνωση ότι καταργείται ο περιορισμός των δύο θητειών των νομαρχών, η οποία μεταφέρθηκε με το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου , ξεκίνησε χθες στα Χανιά το Εκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο θα ολοκληρωθεί, αύριο Σάββατο.

    Στο ίδιο αυτό θέμα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και ο υφυπουργός Αθ. Νάκος ο οποίος εξέφρασε την πίστη και τη στήριξη της κυβέρνησης στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Νάκος ανέπτυξε τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους αιρετούς του ββ βαθμού της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν στη θητεία του, αλλά και μέσω του νομοσχεδίου σχετικά με τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

    Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών, όσοι νομάρχες επιθυμούν, θα μπορούν να εκλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και να ξαναβάλουν υποψηφιότητα στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές , τον Οκτώβριο του 2006, όπως συμβαίνει και για τους Δημάρχους.

    Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο ρόλο της ΝΑ στο δημοκρατικό προγραμματισμό για την περιφερειακή ανάπτυξη «με κριτήρια κοινωνικά όσον αφορά στους στόχους , αλλά ιδιωτικοοικονομικά ως προς τη λειτουργία». Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στους «διορισμένους γ.γ. των Περιφερειών και τις διαχειριστικές αρχές που υποκατέστησαν τα όργανα του δημοκρατικού προγραμματισμού, δηλαδή τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια», ενώ χαρακτήρισε ξεπερασμένα- με τη σημερινή τους σύνθεση- τα περιφερειακά συμβούλια.

    Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ πρότεινε τρία οργανωτικά σχήματα που θα αναλάβουν την άσκηση μητροπολιτικών λειτουργιών.

    Στην πρώτη κατηγορία θα υπάγονται οι δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη κατηγορία θα υπάγονται οι νησιωτικές περιοχές και στην τρίτη οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Τα σχήματα αυτά θα αναλάβουν βασικούς τομείς λειτουργιών κυρίως σε θέματα ανάπτυξης , περιβάλλοντος, χωρικών σχεδιασμών, κοινωνικών υπηρεσιών, μεταφορών και πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας , της αποδοτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Τέλος η κ. Γεννηματά πρότεινε «μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση» μεσα από «διακομματική συνεννόηση» και «εθνική συμφωνία», ώστε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου και να επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

    Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε από βήματος ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, όσον αφορά στην πολιτική στο θέμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Τζαμτζής καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι άφησε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να «μαραζώσει» και στη συνέχεια να την καταργήσει, στάση που διατηρεί και σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η Ν.Δ -επεσήμανε ο εκπρόσωπός της- πιστεύει στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα υπό την προϋπόθεση πως θα έχει οικονομική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία.

    Ο κ. Πάγκαλος απαντώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στον συνάδελφό του επεσήμανε πως το κόμμα του έκανε τις δύο μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, δηλαδή τη θέσπιση αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τους Καποδιστριακούς δήμους. Ο κ. Πάγκαλος συμφώνησε με την πρόταση της προέδρου της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά για εθνικό διάλογο στο θέμα του νέου κώδικα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως το πρόβλημα της αποκέντρωσης δεν είναι κομματικό.

    Ο Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως ένας σύγχρονος Κώδικας σημαίνει πριν από όλα ξεπέρασμα του ίδιου του συστήματος τόσο στην οικονομία όσο και στο επίπεδο των κρατικών λειτουργιών.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Β. Αποστόλου κατέθεσε τη στήριξη του κόμματος στον αγώνα της ΕΝΑΕ να θεσμοθετηθεί ο αποφασιστικός της ρόλος στη διαδικασία σύνταξης του Δ΄ ΚΠΣ.

    [02] Στις 21 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων

    Την Δευτέρα 16 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα σε όλα τα λύκεια, καθώς το Σάββατο 21 Μαΐου ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων, ενώ για τα εσπερινά θα ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, για τους μαθητές της τελευταίας τάξης θα προηγηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Αντίθετα οι εξετάσεις των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης θα αρχίσουν από 20 Μαΐου μέχρι 17 Ιουνίου και θα διενεργηθούν βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει το κάθε λύκειο. Αυτές είναι οι εξετάσεις που γίνονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

    Από τις 14 μέχρι 18 Ιουνίου θα διενεργηθούν ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων για εισαγωγή στα ΤΕΙ και θα ακολουθήσουν από 21 μέχρι και 28 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραμάνος επανέλαβε ότι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του ενιαίου λυκείου, οι απολυτήριες για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Τρίτη τάξη των ημερήσιων ενιαίων λυκείων από 13 μέχρι τις 17 Ιουνίου, δηλαδή μετά τη λήξη των πανελλαδικών και για την Τετάρτη τάξη των εσπερινών ενιαίων λυκείων από 14-17 Ιουνίου με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά.

    Τα εξεταστικά κέντρα είναι 1.219 και 31 για τους «φυσικά αδύνατους μαθητές». Επίσης τα βαθμολογικά κέντρα είναι 28 . Ο κ. Καραμάνος τόνισε ότι στα βαθμολογικά κέντρα δεν θα βαθμολογηθούν γραπτά από τις περιφέρειες που βαθμολογήθηκαν πέρυσι, καθώς αλλάζουν κάθε χρόνο. Επίσης υπάρχει και ανανέωση στους βαθμολογητές κατά 25% με ευθύνη του προέδρου κάθε βαθμολογικού κέντρου σε σχέση με τους περσινούς.

    Στο τέλος Ιουνίου, υπολογίζεται να είναι έτοιμες οι βαθμολογίες για αποστολή προς έλεγχο στα σχολεία, ενώ υπολογίζεται ότι τα μηχανογραφικά θα πρέπει να συμπληρωθούν γύρω στο 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου και τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα με βάση τα περσινά δεδομένα, γύρω στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

    [03] Αισιόδοξος για το μέλλον της Παιδείας, ο Κ.Καραμανλής

    Την αισιοδοξία του για το μέλλον και την ικανοποίησή του για το παρόν της Παιδείας, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του εκπαιδευτικού έργου, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι έγινε σημαντικό έργο στο υπουργείο, αλλά απομένουν να γίνουν πολλά.

    Απαρρύθμισε τις αλλαγές όπως για παράδειγμα την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' Λυκείου, την κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ κλπ και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι αλλαγές του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αποτελεσματικές. Εγιναν μονομερώς και χωρίς διάλογο. Αντίθετα, τόνισε η κυβέρνηση θεωρεί εθνική υπόθεση το διάλογο για την Παιδεία και γι'αυτό κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετάσχουν σε αυτόν. Ο διάλογος άλλωστε θα συνεχιστεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θέσπιση συστήματος διασφάλισης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι βασική αρχή είναι η αξιολόγηση των ιδρυμάτων από τα ίδια τα ιδρύματα και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

    Επεσήμανε την ίδρυση διεθνούς πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την επίλυση θεμάτων των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη νέα δομή της τεχνικής εκπαίδευσης με την ενίσχυσή τους με μαθήματα γενικής παιδείας αφενός και δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφετέρου.

    Ανακοίνωσε ακόμη τη δωρεά παροχή 20.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές ειδικής αγωγής, 30.000 υπολογιστών σε άλλα σχολεία και 5.500 υπολογιστών στους πρώτους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του γυμνασίου. Η Παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός και η επένδυση στη γνώση και στη νέα γενιά γενικότερα.

    Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα βήματα τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά είμαστε αισιόδοξοι.

    [04] Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Στις 4,5 μονάδες ανεβάζει τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έρευνα της εταιρίας VPRC που διεξήχθη για το λογαριασμό του ραδιοσταθμού Σκάι.

    Συγκεκριμένα στο ερώτημα που αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 43,5% έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ φθάνει στο 7%, ο ΣΥΝ στο 4% και ο ΛΑΟΣ στο 3,5%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 42 μονάδες με ποσοστό 60% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 69% και τον ακολουθούν ο Γ. Παπανδρέου με 54%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 48%, η Αλέκα Παπαρήγα με 46% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 36%.

    Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 50% και ο Γιώργος Παπανδρέου το 26%.

    Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρία VPRC με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στο σύνολο της χώρας και σε δείγμα 1.016 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9 έως 10 Μαΐου 2005.

    [05] Αντιπαράθεση στη βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Στους στόχους και τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σήμερα στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Εκκινώντας και δίνοντας έμφαση στην παραμονή της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιλογή για την οποία δήλωσε υπερήφανος ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας), παράλληλα ωστόσο και με την αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ («πραγματοποιώ σε λίγες ημέρες τη δεύτερη επίσκεψή μου στη χώρα αυτή - συνεργαζόμαστε για κοινά συμφέροντα με εκατέρωθεν σεβασμό»), ο Πρωθυπουργός ανέδειξε στην ομιλία του τις εκδηλώσεις της ελληνικής διπλωματίας στους παρακάτω άξονες:

    Ευρωμεσογειακή συνεργασία: Προώθηση της ιδέας για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μέχρι το 2010 και επιδίωξη διευθέτησης του Μεσανατολικού.

    Σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και τις παραευξείνιες χώρες: «Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης (?) Ασκήσαμε όπως αναγνωρίζεται από τα μέλη του, την πιο δυναμική Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου. Διοργανώσαμε επιχειρηματικό φόρουμ, διακοινοβουλευτική συνδιάσκεψη και έξι υπουργικές συναντήσεις?»

    Νοτιοανατολική Ευρώπη: Δόθηκε νέα δυναμική στο σχέδιο ανασυγκρότησης στα Βαλκάνια. Εγκαινιάστηκαν τα πρώτα έργα στην Αλβανία και το πρώτο μεγάλο έργο στη Βοσνία. Αυξήθηκαν το 2004 κατά 18% οι ελληνικές εξαγωγές στα Βαλκάνια και η Ελλάδα είναι ήδη πρώτη επενδυτική δύναμη στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Επιδιώκεται η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη ΝΑ Ευρώπη και «μετά από έντονες προσπάθειες ελπίζουμε η συνθήκη να υπογραφεί στην Αθήνα τους προσεχείς μήνες». Παράλληλα, προωθείται το έργο μεταφοράς αερίου μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και «ελπίζω να πραγματοποιήσουμε μέσα στον Ιούνιο τα εγκαίνια των εργασιών για την κατασκευή του, με τον τούρκο ομόλογό μου στον Έβρο». Δρομολογείται επίσης και η υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα «ένας πολυσήμαντος ενεργειακός κόμβος που δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης».

    Ειδικότερα για το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «από την πρώτη στιγμή κάναμε σαφές ότι η πρόταση Νίμιτς δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν πρόθυμοι να προσέλθουμε σε έναν τελικό κύκλο διαλόγου». Αποτέλεσμα της στάσης της ελληνικής πλευράς, ήταν «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα στα Σκόπια».

    Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωσή τους, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, η οποία ωστόσο εξαρτάται από τη συμπεριφορά της τελευταίας και την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2004, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, «ρητή αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου για πρώτη φορά, αναφορά στην ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη και υποβοήθηση της λύσης του Κυπριακού, σε αρμονία, όχι μόνον με το πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποχρεούται η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να υιοθετήσει το νόμο για τα ευαγή ιδρύματα και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης και για λύση των προβλημάτων των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων».

    Για το Κυπριακό: «Ενθαρρύνουμε την επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα. Θεωρούμε αναγκαία απολύτως την προσεκτική προετοιμασία, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία στη συνέχεια, να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα. Στόχος μας είναι να υπάρξει λύση λειτουργική, γιατί αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμη και λύση που δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι λύση».

    Για τα γεγονότα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε «βαθειά λύπη», υπογράμμισε την «ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της τάξης και την ανάγκη καταλαγής και συναδέλφωσης (?) Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι, η διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα και του ισχύοντος στάτους κβο του Πατριαρχείου, όπως και η ενότητα του ποιμνίου του, ελληνικού και αραβικού».

    Τέλος, ο κος Καραμανλής, υπογράμμισε ότι μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαρκής σύνθεση των απόψεων, η συναίνεση και η ενότητα των Ελλήνων. «Για μας οι εθνικές υποθέσεις είναι πάνω από κόμματα και κυβερνήσεις. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Oμιλία Γ.Παπανδρέου

    Την ανησυχία του ότι «σύντομα μπορούμε να δούμε αύξηση της έντασης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, την οποία όπως είπε, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. «Ίσως να δούμε την εμφάνιση τύπου "Πίρι Ρέις" και "Χόρα" στο Αιγαίο για έρευνες, εκτός των δικών τους συνόρων» είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε εφβ όλης της ύλης κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό, με τον οποίο -όπως σημείωσε- μοιράζεται την παράδοση ενός μεγάλου ονόματος, να αναμετρηθεί θαρραλέα με την ιστορία. «Εάν όμως συνεχίσετε να μικραίνετε την Ελλάδα, εάν συνεχίσετε να καλλιεργείτε το φόβο και την ανασφάλεια, πιστεύοντας ότι ο λαός θα ακολουθεί τυφλά και φοβισμένος, θα έχετε να αναμετρηθείτε και με εμένα αλλά και ολόκληρο τον λαό» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα «λάθη» της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «αλαλούμ στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών με την Τουρκία», την έντονη κινητικότητα Ερντογάν σε «αντίθεση» με τον κ. Καραμανλή, καθώς και τη «χωρίς όρους» στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για την ΕΕ και ειδικότερα την «ανατροπή» του πλαισίου του Ελσίνκι που έθετε χρονοδιάγραμμα για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη.

    Εγκαταλείψατε μια στρατηγική πολλών ετών και επικαλείστε δήθεν προβλήματα του παρελθόντος. «Ο λαός σας έβαλε να λύσετε τα προβλήματα και όχι να ομφαλοσκοπείτε για τα προβλήματα που υπήρξαν τα τελευταία 30 χρόνια» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Για το θέμα της Κύπρου ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα υπήρχε καλύτερη διαπραγματευτική θέση εάν ο κ. Καραμανλής είχε διαπραγματευτεί στη Λουκέρνη τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνοκύπριοι απελευθερώθηκαν για το τί θα ψήφιζαν στο δημοψήφισμα, όχι επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ τους άφησε να ψηφίσουν κατά συνείδηση αλλά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του προβλήματος.

    Για το Σκοπιανό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από την εποχή που διαπραγματευόμασταν τη μη χρήση του ονόματος από τη γείτονα χώρα, φθάσαμε με την τελευταία πρόταση Νίμιτς να συζητάμε εάν η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προσπάθεια υποκλοπής της συναίνεσης του κόμματός του στο θέμα αυτό.

    Όσο για το «βασικό μέτοχο» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι διακομματικά να σώσουμε την τιμή της χώρας» φράση που προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ. «Γελάτε, όπως γελάνε οι Ευρωπαίοι με την παράταξή σας» αντέδρασε ο κ. Παπανδρέου.

    Τέλος, και αναφερόμενος στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η ΝΔ θα κόβει για πολλά χρόνια κορδέλες έργων του ΠΑΣΟΚ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2005 - 11:49:58 UTC