Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες για το Κυπριακό ξεκινούν στη Νέα Υόρκη
  • [02] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας
  • [03] Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
  • [05] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
  • [06] Στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός

  • [01] Συνομιλίες για το Κυπριακό ξεκινούν στη Νέα Υόρκη

    Διερευνητικές συνομιλίες για το κυπριακό ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν θέτει κανένα όρο προς τα Ηνωμένα Έθνη για την έναρξη νέων συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο απεσταλμένος του στις συνομιλίες θα παραθέσει μόνο προφορικές θέσεις και δεν θα επιδώσει κανένα έγγραφο για τις ενστάσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Τάσoυ Τζιωνή στη Νέα Υόρκη θα είναι ανοικτή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες από τις περιοχές ανησυχίας που θα θέσει ο κ. Τζιωνής στα Ηνωμένα Εθνη, θα αφορούν τις εγγυήσεις, την ασφάλεια, το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των εδαφών, το ζήτημα των περιουσιών, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης.

    Ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τονίσει στον κ. Πρέντεργκαστ ότι προϋπόθεση για επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για λύση, είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων ότι και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί διαπραγμάτευση για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν.

    Θα τονίσει, επίσης, τη θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία θα είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ θα έρθει στη Λευκωσία στις 28 Μαίου για διερευνητικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Από τη Χίο όπου βρέθηκε χθες Κυριακή, ο κ.Παπούλιας επισήμανε την ανάγκη για την ενίσχυση της περιφέρειας και τη σύγκλισή της με το κέντρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο νησί με αφορμή την επέτειο από τη "σφαγή της Χίου".

    "Η γεφύρωση ενός άδικου χάσματος θα πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο και βασική προτεραιότητα όλων μας. Οι δυνατότητες της περιφέρειας είναι πολλές. Αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε και να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της σφαγής και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Μελανιός στα βόρεια του νησιού, όπου τον Απρίλιο του 1822 σφαγιάστηκαν περίπου 10.000 Χιώτες. Συνολικά στη Χίο εξοντώθηκαν την ίδια εποχή περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι.

    Ο κ. Παπούλιας έγινε δεκτός με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις από τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους του νησιού, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αμανής. Υποσχέθηκε να γίνει συμπαραστάτης των προσπαθειών για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και να επιστρέψει πολύ σύντομα στη Χίο.

    [03] Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.

    Προτάσεις για τομές και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τους όρους απασχόλησης και την αγορά περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στο Ζάππειο.

    Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί βάση για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό καθώς ότι συντάχθηκε από το ΚΕΠΕ και δεν ήταν καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση ή την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

    Τόνισε ωστόσο, ότι πρέπει όλοι να αναλύουμε τα δεδομένα και με εφαλτήριο αυτά να κάνουμε διάλογο και σύνθεση απόψεων, καθώς δεν έχουμε περιθώρια να αντιδικούμε.

    Η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων περιορισμό της αύξησης των αποδοχών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στο ύψος της αύξησης της παραγωγικότητας, της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με τη θέσπιση κανόνων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του κόστους των υπερωριών, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών.

    Προτείνονται ακόμη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργηση του ενιαίου ποσοστού κέρδους και του ενιαίου ωραρίου στα φαρμακεία, όπως και των ενιαίων υποχρεωτικών αμοιβών για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και δικηγόρους.

    Καταλογίζει γενικά στο δημόσιο τομέα αποτελεσματικότητα και σπατάλη πόρων, ενώ επισημαίνεται ότι η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών και στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών έχουν συντελέσει ώστε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί να λειτουργούν συχνά ως ομάδες πίεσης για διεκδίκηση αυξημένων απολαβών ή κονδυλίων ή ως κέντρα απασχόλησης υπεράριθμων υπαλλήλων σε θέσεις που δεν είναι πια αναγκαίες.

    Εντοπίζονται στην έκθεση συνθήκες μειωμένου ανταγωνισμού σε αρκετές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού στον κλάδο κυριαρχεί η ΔΕΗ, ενώ για τα καύσιμα αναφέρεται ότι οι τιμές προ φόρων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι τιμές αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που έχουν ληφθεί για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνουν το νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο, την αύξηση της χρηματοδότησης των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος τη θέσπιση νέων προγραμμάτων για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Τόνισε ότι έχουν ήδη κατατεθεί τα εκατό πρώτα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που παρελήφθη από τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι η ελληνική οικονομία στο διάστημα 2001 με 2005 υποχώρησε κατά 19 θέσεις στην κατάταξη του Διεθνούς Ινστιτούτου Μάνατζμεντ ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας είπε ότι με τον αναπτυξιακό νόμο το κλίμα έχει βελτιωθεί αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, ανήγγειλε ότι τον άλλο μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για το Γ'ΚΠΣ είπε ότι γίνεται καταγραφή για να διαπιστωθούν πού υπάρχουν υστερήσεις και να κατατεθεί στη συνέχεια αίτηση αναθεώρησης του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

    Η απόφαση της κυβέρνησης στη Γαλλία να καταργήσει την αργία του Αγίου Πνεύματος προκειμένου να συγκεντρώσει κονδύλια για τους ηλικιωμένους, πυροδοτεί νέα κοινωνική έκρηξη σε όλη τη χώρα καθώς τα συνδικάτα απάντησαν σήμερα με απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην εκπαίδευση.

    Τα συνδικάτα κάλεσαν τα μέλη τους στον τομέα των Μεταφορών να μην πάνε σήμερα στις εργασίες τους για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική απόφαση. Στο Παρίσι η απεργιακη κινητοποίηση μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη επιτυχία,αλλά σε άλλες πόλεις όπως η Λίλ, το Μπορντώ και το Στρασβούργο ελάχιστα λεωφορεία, τρένα και τραμ έκαναν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων μάλιστα σε άλλες 80 πόλεις οι συγκοινωνίες παρέλυσαν λόγω της απεργίας.

    Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης και στο αεροδρόμιο Ορλί λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας.

    Οι ενώσεις των δασκάλων και των καθηγητών κάλεσαν επίσης τα μέλη τους να απεργήσουν σήμερα και τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού Ζαν Πιέρ Ραφαρέν να ακυρώσει την αργία του Αγίου Πνεύματος έδωσε ταυτόχρονα νέα ώθηση στους αντιπάλους του ευρωσυντάγματος δύο μόλις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 29ης Μαίου. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εβδομαδιαία επιθεώρηση Le Journal du Dimanche έδειξε ότι το 54% των Γάλλων θα καταψηφίσουν το ευρωσύνταγμα ενώ πριν από λίγες ημέρες φαινόταν να υπερτερεί το "ναι".

    Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 55% των Γάλλων θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως αργία.

    Με την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος η κυβέρνηση Ραφαρέν ελπίζει να συγκεντρώσει κάπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της περίθαλψης των ηλικιωμένων.

    [05] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας

    Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τα θέματα αρμοδιότητάς τους. Σε δηλώσεις του ο κ.Παπούλιας επισήμανε οτι ζούμε σε μία περιοχή η οποία χειμάζεται κατά καιρούς απο εντάσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, ώστε να υπερασπιστούν την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού.

    [06] Στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου τη Ευρώπης. Οι εργασίες της Συνόδου, που πραγματοποιούνται στο βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας, ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν ένα διήμερο

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τους ομολόγους του, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες, με τους οποίους συζήτησε κυρίως θέματα του προσεχούς ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συνάντησε επίσης και τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ.Βίκτορ Γιούσενκο με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις επί σειρά θεμάτων τόσο διμερών όσο και διεθνών.

    Μετά το τέλος των συναντήσεων έδωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους την παρακάτω γραπτή δήλωση:

    «Μετά το άνοιγμα προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης το 1993 και την ανάγκη εμπέδωσης της Δημοκρατίας στα νέα κράτη μέλη, που αποτέλεσε το αντικείμενο της συνόδου του Στρασβούργου το 1997, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

    »Η τρίτη αυτή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται προκειμένου να προσδιοριστούν οι μελλοντικοί στόχοι και προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    »Το ζητούμενο για το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι να αφουγκραστεί τις νέες απαιτήσεις των κοινωνιών μας και να ενισχύσει το σημαντικό ρόλο του στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων.

    »Αντικείμενο επομένως των σημερινών συζητήσεών μας αποτελούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως μεταξύ άλλων η τρομοκρατία, η προστασία των μειονοτήτων, το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, η μετανάστευση κ.α.

    »Η σημαντικότερη ίσως αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η διαφύλαξη και η προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

    »Στη συνάντησή μας αυτή επιβεβαιώσαμε και υπογραμμίσαμε τη σημασία αυτών των θεμέλιων λίθων για μια δημοκρατική κοινωνία στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

    »Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να προβάλει και να προστατεύσει τον πρωταρχικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή σκηνή ως ο πλέον αρμόδιος οργανισμός επιφορτισμένος με την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.

    »Ένα εκ των μεγαλυτέρων επιτευγμάτων των ευρωπαϊκών λαών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    »Μέρος των συζητήσεών μας εδώ απασχόλησε και η προσπάθεια αναμόρφωσης του δικαστηρίου, προκειμένου αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις ιδρυτικές αρχές και αξίες και στην αμερόληπτη και ταχεία εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου. Ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να εκτελέσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες από τις αποφάσεις του δικαστηρίου, όπως για παράδειγμα η διετής αναστολή της απόφασης της υπόθεση της κ.Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αποφάσεων του δικαστηρίου και γενικότερα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

    »Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει πάντα να φέρει εις πέρας την αποστολή του χωρίς παρεκκλίσεις ως η συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Ο κ.Καραμανλής αναμένεται να μιλήσει στην απογευματινή συνεδρίαση της Συνόδου, η οποία θα έχει ως γενικό θέμα "Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κοινωνία". Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος και άλλοι διπλωμάτες


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2005 - 14:10:02 UTC