Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [02] Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου για την ερχόμενη Δευτέρα 23 του μηνός, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης στα Ιεροσόλυμα, αποφάσισε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Χθες, τόσο ο οικουμενικός πατριάρχης, όσο και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, ζήτησαν την παραίτηση του κ.Ειρηναίου, ως μόνη διέξοδο από την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Συμφωνία για είσοδο Ειρηναίου στην αίθουσα του θρόνου

    Σε συμφωνία κατέληξε, σήμερα το απόγευμα, ο διοικητής της αστυνομίας της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ με τον Πατριάρχη Ειρηναίο και τους Αρχιερείς - μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι έχουν αποκηρύξει τον Πατριάρχη.

    Η συμφωνία προβλέπει την είσοδο του Πατριάρχη στην αίθουσα του θρόνου, κάτι για το οποίο ο ίδιος επιμένει, ασκώντας πιέσεις .

    Ο Πατριάρχης δεσμεύτηκε έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την είσοδο του στον Πατριαρχικό Θρόνο για να προβεί σε αλλαγές στην Ιερά Σύνοδο, ενώ του γνωστοποιήθηκε ότι εφόσον πράξει κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα κηρύξει την πράξη άκυρη και θα απομακρύνει τους αστυνομικούς έξω από την κατοικία του.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αρνείται να δώσει γραπτή βεβαίωση προς την Ισραηλινή κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω.

    [03] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου για την ερχόμενη Δευτέρα 23 του μηνός, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης στα Ιεροσόλυμα, αποφάσισε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Χθες, τόσο ο οικουμενικός πατριάρχης, όσο και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, ζήτησαν την παραίτηση του κ.Ειρηναίου, ως μόνη διέξοδο από την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Συμφωνία για είσοδο Ειρηναίου στην αίθουσα του θρόνου

    Σε νέα συμφωνία προχώρησαν η ισραηλινή αστυνομία και οι επικεφαλής της ομάδας της Ιεράς Συνόδου, αναφορικά με το αίτημα του Πατριάρχη Ειρηναίου να μεταβεί στην αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η αστυνομία δεν θα προβεί σε καμία βίαιη ενέργεια για να υποστηρίξει το αίτημα του Πατριάρχη και ότι η ομάδα της Ιεράς Συνόδου θα παραδώσει ένα κλειδί στον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της Παλιάς Πόλης αύριο το πρωί.

    Η Ιερά Σύνοδος θα επιτρέψει στον Πατριάρχη να μεταβεί στην εν λόγω αίθουσα, δίχως όμως δικαίωμα σύγκλησης συνόδου. Στην ίδια συμφωνία αναφέρεται πως, εφόσον ο Πατριάρχης επιχειρήσει τη σύγκληση συνόδου, τότε η ισραηλινή αστυνομία δεν θα επιτρέψει την είσοδο στο χώρο των αρχιερέων.

    Ανακοίνωση της τριμελούς Επιτροπής της Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

    Η τριμελής Επιτροπή της Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    Ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος, με τις ενέργειες και τις παραλείψεις του για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει οδηγήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στη μείωση του κύρους του και σε ρήγμα στην ενότητα του ποιμνίου του.

    Παρά το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε σήμερα τη σύγκληση Μείζονος Υπερτελούς Συνόδου για το θέμα του κ. Ειρηναίου.

    Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησαν την παραίτησή του για χάρη της ειρήνης στην Εκκλησία.

    Παρά το γεγονός ότι το Φανάρι έχει απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στον κ. Ειρηναίο να μην προβεί σε σύγκληση Συνόδου στα Ιεροσόλυμα,

    Παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί από το βασιλέα της Ιορδανίας το Διάταγμα αναγνωρίσεως της Τριμελούς Επιτροπής και έκπτωσης του κ. Ειρηναίου και αναμένεται σήμερα η επίσημη ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των 2/3 της Ιεράς Συνόδου και το 90% των Αγιοταφιτών έχουν αποκηρύξει ως έκπτωτο τον κ. Ειρηναίο, και

    Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τον έχει επανειλημμένα καλέσει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες για την κατάσταση στο Πατριαρχείο και τέλος,

    Παρά το γεγονός ότι πλέον στερείται κάθε ηθικού, εκκλησιαστικού και νομικού ερείσματος,

    Ο κ. Ειρηναίος επιδιώκει να παραβιάσει ακόμα και δια της βίας αυτή την ίδια την είσοδο του Πατριαρχείου, ζητώντας τη συνδρομή της αστυνομίας, η οποία δεν επιθυμεί παραβίαση.

    Είναι στην κρίση όλων, Θεού και ανθρώπων, οι πράξεις αυτές του κ. Ειρηναίου.

    [02] Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

    Την ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση και φτηνή σύνδεση στο διαδίκτυο, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε γρήγορα την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες χώρες σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη, ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης του ΟΤΕ, που λειτουργεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης και στην οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ΟΤΕ και συγκεκριμένα στο θέμα της εθελουσίας εξόδου από τον Οργανισμό, θέμα το οποίο φαίνεται να προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, μέσα από συναινετικό διάλογο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δικής του παρέμβασης.

    Προανήγγειλε επίσης ενημερωτική καμπάνια, με στόχο να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στη γνώση και την ενημέρωση, μέσω του διαδικτύου.

    Ειδικότερα,όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Μεταφορών προγραμματίζονται διάφορες δράσεις, όπως:

    - Ενημέρωση των πολιτών σε κεντρικά σημεία πόλεων, όπου θα γίνεται επίδειξη των δυνατοτήτων και της χρησιμότητας του διαδικτύου.

    -Διανομή διαφημιστικού υλικού (π.χ. με λογαριασμούς ΟΤΕ, εταιριών κινητής, ΔΕΗ, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ).

    -Διοργάνωση πανελληνίων διαγωνισμών με βραβεία, δωρεάν συνδρομές, κ.λ.π. και

    -Ενημερωτικές εκπομπές στα μέσα ενημέρωσης.

    Για το πρόγραμμα αυτό θα συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να επισπευσθεί η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η εξοικείωση του κοινού με το internet. Στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης του διαδικτύου γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και σε αύξηση της ευρυζωνικότητας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολλά ακόμα να κάνει, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος των χρηστών του internet είναι 47% και σε μας μόνο 20%. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πολιτεία έχει χρέος να αναπτύξει τις υποδομές για να υπάρξει γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στο διαδύκτιο από όλους και σε όλη τη χώρα.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2005 - 7:16:45 UTC