Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορτρέτο του Κ Καραμανλή στην «Ουάσιγκτον Ποστ»
  • [02] Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για τους νέους
  • [03] «Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων»

  • [01] Πορτρέτο του Κ Καραμανλή στην «Ουάσιγκτον Ποστ»

    Για μια νέα Ελλάδα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της στην Ευρώπη, κάνει λόγο ο σχολιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζον Χόγκλαντ στην σημερινή του στήλη, η οποία είναι απόρροια συνέντευξης που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον.

    Την στιγμή που οι Γερμανοί ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν αηδιάσει με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι Γάλλοι ετοιμάζονται να πλήξουν το κύρος του Ζακ Σιράκ, οι Ολλανδοί προβληματίζονται για την Ευρώπη και τον ρόλο των μουσουλμάνων στην χώρα τους και οι Αραβες και οι Αφγανοί ξεσηκώνονται εξ αιτίας ενός άρθρου στο «Νιούζγουικ» αν και οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας καταστρέφουν βίβλους, ένας ηγέτης μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, τονίζει ο γνωστός σχολιογράφος.

    «Ο σύγχρονος Διογένης δεν θα χρειαζόταν να πάει μακριά για να ανακαλύψει έναν χαρούμενο άνθρωπο» λέει ο κ.Χόγκλαντ και εξηγεί ότι εν μέσω όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων ο Ελληνας Πρωθυπουργός «τολμά» να είναι αισιόδοξος και θετικός για την παραδοσιακή αντίζηλο της Ελλάδας, την Τουρκία, όπως και για τα Βαλκάνια, αλλά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    «Οφείλουμε να ζήσουμε μαζί», τονίζει ο κ. Καραμανλής για την Τουρκία και πείθει τον κ. Χόγκλαντ ότι η ευρωπαϊκή ένταξη της γείτονος είναι προς όφελος της Ελλάδας.

    Ο σχολιογράφος σημειώνει ότι μπορεί πίσω από την υποστήριξη προς την Τουρκία να υπάρχουν εμφανείς τακτικοί υπολογισμοί εκ μέρους του κ. Καραμανλή, καθώς οι αυξανόμενες αντιδράσεις έναντι της Αγκυρας σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιτρέπουν στην Ελλάδα να είναι γενναιόδωρη, αλλά προσθέτει ότι «ακούγοντας αυτόν τον προσηνή κεντροδεξιό πολιτικό, που βρίσκεται μόλις έναν χρόνο στην εξουσία, ακούω κάτι περισσότερο από απλή τακτική».

    Ο κ. Χόγκλαντ, ο οποίος αναφέρει ότι συνομίλησε με τον κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, τονίζει ότι το κύριο μήνυμα που άκουσε από τον συνομιλητή του είναι πως οι Ελληνες αισθάνονται πολύ καλά για τον εαυτό τους, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους βαλκάνιους γείτονές τους, αλλά και τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Ελλάδας και τις μουσουλμανικές χώρες που είναι προς το Νότο και την Ανατολή. Και επισημαίνει ότι αυτό είναι το γενικό μήνυμα που συγκρατεί από την συνέντευξή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Ο κ. Χόγκλαντ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια από πολλές χώρες όπου οι κυβερνήσεις, διαφορετικών πολιτικών ιδελογιών, αγωνίζονται να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον την στιγμή που η κοινή γνώμη της χώρας τους αντιδρά κατά των ΗΠΑ, επειδή, όπως τονίζει ο σχολιογράφος, είναι αληθές πως στο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ υποστήριξαν την χούντα και την Τουρκία. Εξ αιτίας αυτής της εμπειρίας οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις αποτελούσαν συχνό φαινόμενο καθώς η Ελλάδα υπολειπόταν σημαντικά των ΗΠΑ και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών και οι Ελληνες υποστήριζαν τους Αραβες και τους Σέρβους, την στιγμή που οι ΗΠΑ τάσσονταν στο πλευρό του Ισραήλ και των μουσουλμάνων της Βοσνίας και του Κοσόβου.

    Ο σχολιογράφος συμπληρώνει ότι αυτή η περίοδος χάνεται σταδιακά στο παρελθόν και παραθέτει ως χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας Ελλάδας που εμφανίζεται πλέον στο προσκήνιο, το γεγονός ότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους που δεν είναι βέβαιοι για το ευρωπαϊκό τους μέλλον, οι Ελληνες επικύρωσαν άμεσα και με χαρά το ευρωσύνταγμα.

    Ο κ. Χόγκλαντ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως η ελληνική οικονομία ενισχύεται κάθε χρόνο με τεράστιες επιδοτήσεις από την ΕΕ οι οποίες έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να διπλασιάσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της σε μια δεκαετία και αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με τον υψηλότερο ρυθμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

    Επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον ο Καραμανλής έχει την πολυτέλεια να είναι πολιτικά αισιόδοξος, εκτιμά ο Χόγκλαντ, διότι, όπως λέει, αν και είναι δύσκολο να σβήσει κανείς τη δυσφορία κατά της Τουρκίας ή των ΗΠΑ, αυτή δεν αποτελεί πλέον το κύριο τραύμα που κάποτε ταλάνιζε την Ελλάδα.

    [02] Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για τους νέους

    Η "αγχωμένη γενιά" της δεκαετίας του 2000 παραλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, τη σκυτάλη από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης, καθώς οι νέοι μας, όπως καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, νιώθουν καταπιεσμένοι από την αβεβαιότητα του μέλλοντός τους και παράλληλα μία μεγάλη απογοήτευση από τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, τους πολιτικούς και τα συνδικάτα. Ωστόσο, η νεολαία μας αισθάνεται υπερήφανη για την εθνική της ταυτότητα, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι παγιώνεται και η στροφή της προς τα δεξιά και το "μεσαίο χώρο" ή το κέντρο, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

    Επίσης, όπως καταγράφει η έρευνα, που έγινε πανελλαδικά και σε δείγμα 1.600 ατόμων, κυρίως σε αστικά κέντρα, οι νέοι δείχνουν προβληματισμένοι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντονα) και την Ευρωπαϊκή Ενωση (λιγότερο), αλλά εμπιστεύονται τη θρησκεία (μεγάλο μέρος εκκλησιάζεται τακτικά), όσο και άλλους θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη, την ανώτατη εκπαίδευση και το στρατό.

    Ενα άλλο χαρακτηριστικό της έρευνας, που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσία πολιτικών εκπροσώπων, αποτελεί η μεγάλη προτίμηση των νέων στις νέες τεχνολογίες και ειδικά στους προσωπικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.

    Το νόημα της έρευνας και τα αξιοπερίεργα των αριθμών

    Κατ΄αρχάς ο θεσμός της οικογένειας δείχνει να επαναθεμελιώνεται, καθώς το 68% των νέων ζουν με τους γονείς τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα 30% παντρεμένων ζευγαριών ζουν με τους γονείς τους.

    Η χρήση της νέας τεχνολογίας είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη. Το 62,5% έχει υπολογιστή, το 47,8% έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενώ το 93% έχει κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, οι νέοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές υστερούν στη χρήση των υπολογιστών και του Ιντερνετ κατά περίπου δέκα μονάδες έναντι των μεγάλων αστικών περιοχών. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (93,7%) στις αγροτικές περιοχές. Προκύπτει ακόμα ότι η σχέση με την τεχνολογία μοιάζει σαν μία σχέση εξάρτησης και αποξένωσης από την προσωπική επαφή.

    Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι το 78% βλέπει καθημερινά τηλεόραση έως και τρεις ώρες, ενώ το 13% των νέων είναι κολλημένο μπροστά στις οθόνες περίπου πέντε ώρες την ημέρα.

    Ο όρος "αγχωμένη γενιά" ταιριάζει απόλυτα στους νέους του σήμερα. Αν και όπως είναι φυσικό η νέα γενιά δεν χάνει τον ενθουσιασμό της, δείχνει αβέβαιη για το μέλλον της σε ποσοστό 45%.

    Τα σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι, για τους νέους, η ανεργία (50%), ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η οικονομία (15%). Το πρόβλημα των ναρκωτικών ακολουθεί με 6,5%, ενώ με ακόμη μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η ακρίβεια, η φτώχεια, η διαφθορά, η παιδεία, οι οικονομικοί μετανάστες, η αποξένωση και η εγκληματικότητα.

    Ωστόσο, διαφοροποιούνται αρκετά τα ποσοστά στο ερώτημα σχετικά με το σημαντικότερο προσωπικό πρόβλημα. Ενα 23% αξιολογεί ως σημαντικότερο το οικονομικό-προσωπικό πρόβλημα, ένα 21,5% δεν έχει κανένα πρόβλημα, προφανώς από τη ζεστασιά που νιώθει από την οικογενειακή θαλπωρή, ενώ το πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί το 15%.

    Είναι φανερό ότι το χρήμα παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη ζωή των νέων, καθώς το 39% θεωρεί ως το σημαντικότερο για την επιλογή επαγγέλματος τις οικονομικές απολαβές, το 25% την ασφάλεια και μόνο το 17% τη δημιουργικότητα και το 4,5% τη δυνατότητα κοινωνικής προσφοράς.

    Η μοναξιά των νέων αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς περίπου το 40% νιώθει μόνος/η και το 37% θα ήθελε να έχει περισσότερους φίλους. Ακόμη, το 23,5% αισθάνεται ότι δεν έχει πραγματικά ουσιαστική σχέση με τους φίλους, ενώ το 27% προβληματίζεται από τις σχέσεις του με το άλλο φύλο.

    Για την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, οι νέοι βαθμολογούν κάτω από τη βάση (σύμφωνα με την κλίμακα από μηδέν έως δέκα) τα κόμματα, τη δημόσια διοίκηση, τα συνδικάτα, τη Βουλή, την κυβέρνηση και την τηλεόραση. Με κάτω του μετρίου βαθμολογούνται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αστυνομία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εφημερίδες και η Μέση Εκπαίδευση. Με "λίαν καλώς" βαθμολογούνται ο στρατός, η δικαιοσύνη, η ανώτατη εκπαίδευση, η εκκλησία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι για τους νέους οι καλές βαθμολογίες δεν χωρούν πλέον για τους θεσμούς, καθώς οι ανώτερες βαθμολογίες που δόθηκαν ήταν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 6,7 και για την εκκλησία 6,6.

    Σημαντικό μέρος των νέων εκκλησιάζονται συχνά (38%), το 59% μόνο σε μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, ενώ μόνο το 1% δεν πάει στην εκκλησία ποτέ. Επιπλέον, ένα ιδιαιτέρως μεγάλο ποσοστό, το 37%, πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών.

    Για τους πολιτικούς, οι απόψεις των νέων είναι απαξιωτικές: Το 78% συμφωνεί απόλυτα ή μάλλον συμφωνεί με τη θέση "ότι δεν ενδιαφέρει τους πολιτικούς τι σκέφτονται άνθρωποι σαν και εμένα". Το ίδιο περίπου ποσοστό πιστεύει ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για την ψήφο των πολιτών, ενώ το 85% των νέων εκτιμά ότι υπάρχει διαφθορά στη δημόσια ζωή και στην ελληνική κοινωνία.

    Παράλληλα, προκύπτει ότι οι νέοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά, παγιώνοντας αυτό που άρχισε να διαφαίνεται στις αρχές της δεκαετίας. Ετσι, με βάση την κλίμακα που δόθηκε στους νέους, το 14,8% αυτοτοποθετείται στα δεξιά, το 44,1% στο κέντρο και μόνο το 9,9% στην αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δυναμικό κομμάτι των ηλικιών 25 με 29 ετών τοποθετείται με 16,2% στα δεξιά, το 45,6% στο κέντρο και μόνο το 10,5% στα αριστερά.

    Οι νέοι αισθάνονται υπερήφανοι για τις ρίζες τους και παράλληλα δηλώνουν ευρωσκεπτικιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 7,9% νιώθει υπερήφανο που η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντιθέτως, είναι υπερήφανοι για τις παραδοσιακές αξίες όπως είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός με 75% και η λαϊκή παράδοση με 51,3%. Ακόμη, οι νέοι νιώθουν υπερήφανοι για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 33% και 30% αντίστοιχα, για τη θρησκεία με 25% και για τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα με 24%.

    Τέλος, η νεολαία δείχνει επιφυλακτική για εθελοντισμό και προτιμά τη φιλανθρωπία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 59% δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με οργανώσεις της "κοινωνίας των πολιτών", ενώ το ίδιο συμβαίνει περίπου και με τα συνδικάτα, επαγγελματικά σωματεία, όπου η συμμετοχή φτάνει στο 2,3%.

    [03] «Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων»

    Η εξάλειψη των προβλημάτων δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον. Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας το απόγευμα στην ετήσια τακτική συνέλευση του ΣΕΒ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη χρονιά.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να στέκονται εμπόδιο τα οργανωμένα συμφέροντα και ανέφερε με έμφαση πως η γκρίζα προπαγάνδα, η αμφισβήτηση και η ισοπέδωση δεν θα περάσουν, θα αποτύχουν και θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συσσωρευμένα προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στους οποίους περιλαμβάνονται:

    - Η δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία, όπως είπε, είναι όρος επιβίωσης της οικονομίας.

    - Η απελευθέρωση των αγορών και ο τερματισμός των κρατικών μονοπωλίων με νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αγοράς φυσικού αερίου που ακολουθεί.

    - Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    - Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που έμεναν αδρανή τα προηγούμενα χρόνια.

    Για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κατευθυνθεί όλο στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως τα εργα υποδομής στον ενεργειακό τομέα καθιστούν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και στους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Ιταλίας.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης τους τελευταίους 14 μήνες, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων (όπως είπε, ακολουθούν ρυθμίσεις για το εμπόριο, τον τουρισμό, και τον εκσυγχρονισμο του πτωχευτικού δικαίου), την ένταξη του εμπορίου στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και στη ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και είναι, όπως είπε, σε όφελος των επιχειρήσεων των καταναλωτών και των εργαζομένων.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τη συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ με τους εργαζόμενους λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα, καθώς και ότι αποδείχθηκε πως μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην οικονομία. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού.

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη

    Σε μια νέα πορεία βάζουν την οικονομία οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομείται, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Ο υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος στο νέο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί, είπε μεταξύ άλλων ότι σε 55 μέρες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί 119 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 286,4 εκατ. ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο τις πρώτες 55 ημέρες εφαρμογής του είχαν υποβληθεί 69 επενδυτικά σχέδια ύψους 82,8 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και στο σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα αποτελέσουν "τον τρίτο κρίσιμο πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πολιτικής", όπως είπε.

    Επίσης έδωσε έμφαση στην προώθηση "μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων" με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξη. Μετά τη μετοχοποίηση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη διάθεση ως και του 17% των μετοχών του ΟΠΑΠ και την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, ο υπουργός, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του νέου αερολιμένα Αθηνών. Προγραμματίζονται επίσης "νέα βήματα στις τηλεπικοινωνίες και στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την εξυγίανση του ΟΤΕ και την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των τραπεζών". Οι αποκρατικοποιήσεις φέτος θα φθάσουν το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου ο υπουργός αναφέρθηκε στην καλύτερη πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σε σχέση με το παρελθόν, και στον στρατηγικό σχεδιασμό για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τέλος, είπε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας και των επιχειρήσεων και ήδη πολλές απο αυτές βρήκαν ευκαιρίες στο εξωτερικό, τις αξιοποίησαν και σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες.

    "Η πρόοδος θα είναι εμφανής χρόνο με το χρόνο. Το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομούμε, η αξιοπιστία που χτίζουμε, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, βάζουν την οικονομία σε μια νέα πορεία. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα παίξουν το ρόλο που τους αρμόζει και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή", είπε ο υπουργός.

    Εργασιακό - Ασφαλιστικό

    Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η έναρξη του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συμπεριελήφθησαν στις αναφορές του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είπε τα εξής:

    - Για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας και ειδικά των νέων. Η καλύτερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην νόμιμη αγορά εργασίας αποτελούν "μεγάλα ζητούμενα" που θα οφελήσουν σημαντικά την οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι οι αναγκαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας θα προχωρήσουν μετά από διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς.

    - Για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού, ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα αλλά πώς θα το επιτύχουμε αυτό αφού γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Σκοπός δεν είναι να περιορίσουμε το σύστημα αλλά να το καταστήσουμε πιό αξιόπιστο και έχουμε όλοι μας υποχρέωση γι' αυτό, κατέληξε ο υπουργός.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Κριτική στην κυβέρνηση εφ 'όλης της ύλης άσκησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της πρωινής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ενώ παράλληλα παρουσίασε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα είναι ξανά στην κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η σημερινή διαχείριση της οικονομίας έχει υποθηκεύσει πολλές δυνατότητες να γίνουν οι τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. "Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ανάμεσα σας ότι θα γίνουν ευκολότερα οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές σήμερα από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πριν ένα χρόνο", είπε ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Μιλώντας για τη δημοσιονομική απογραφή, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα μπορούσε βάσει της συναίνεσης να έχουμε σωστά στοιχεία αντί να ερίζουμε για το ποιο είναι το χρέος, ποιο το έλλειμμα και ποιος φταίει. Θα μπορούσαμε σοβαρά να δούμε ποιες είναι οι αδυναμίες και ποια η αλήθεια. Δυστυχώς-υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- δεν έγινε αυτή η προσπάθεια και ακολουθήθηκε μια φόρμουλα πορτογαλική που οδήγησε στη δυσφήμιση της πορτογαλικής οικονομίας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε δεχτεί βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία μας και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. "Υπάρχει ένα μίγμα απορίας αλλά και ειρωνείας και απαξίωσης που δεν υπήρχε πριν για την χώρα μας", ανέφερε ο κ.Παπανδρέου. Αναφερόμενος για την θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να πάρει τον ρόλο της πρωτοπορίας στα Βαλκάνια, είναι υποτιμητικό όμως ότι πρέπει να πάμε στις ΗΠΑ να ζητήσουμε αυτό το ρόλο, όπως είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμα λόγο για ατολμία στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ για τις σχέσεις με τις αγορές της Μέσης Ανατολής επισήμανε ότι δεν υπάρχει κινητικότητα ούτε παρουσία ελληνική από την πλευρά της κυυυβέρνησης.

    Ο κ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και γενικότερα στο επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία, την γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, την εξωστρέφεια της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Για το πιστωτικό σύστημα είπε ότι θα πρέπει να φύγει από την παλιά λογική, να επενδύει όλο και περισσότεροι σε εταιρίες, να πάρει ρίσκα , να επενδύσει σε σωστά επιχειρηματικά σχέδια, χωρίς να ζητά μόνο εγγυήσεις. Για τη νέα τεχνολογία υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τεθεί ως στόχος να βρεθεί η Ελλάδα στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών σε όλη την οικονομία και την κοινωνία.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, προβάλλει πολλές και μεγάλες προκλήσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η διατήρηση των μακροοικονομικών ισορροπιών, η μέριμνα για την παροχή δημοσίων αγαθών, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση νέων ευκαιριών, η αύξηση της απασχόλησης με στόχο την πλήρη απασχόληση, κίνητρα για αποδοτική παραγωγή πλούτου και διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών κλπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2005 - 12:48:25 UTC