Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση στην Εμπορική Τράπεζα για το ασφαλιστικό
  • [02] Ψηφίζει η Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα. Επικράτηση του «όχι» δίνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [03] Στο συμβούλιο υπ.Δικαιοσύνης της ΕΕ ο Α.Παπαληγούρας
  • [04] Ψηφίζει η Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα. Επικράτηση του «όχι» δίνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [05] Επίσημη επίσκεψη του Δ.Αβραμόπουλου στο Κάιρο
  • [06] Oλοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής
  • [07] Επιστολή Ζακ Σιράκ στον Κ. Καραμανλή.
  • [08] «Λύση αρχών» για το ασφαλιστικό των τραπεζών

  • [01] Συνάντηση στην Εμπορική Τράπεζα για το ασφαλιστικό

    Νέα συνάντηση έχουν σήμερα διοίκηση και εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, με θέμα το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την Εμπορική και την Αγροτική, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Στο μεταξύ, 48ωρη απεργία για τις 7 και 8 Ιουνίου έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ για τις τράπεζες, με αφορμή το θέμα του ασφαλιστικού.

    [02] Ψηφίζει η Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα. Επικράτηση του «όχι» δίνουν οι δημοσκοπήσεις

    Η σειρά των Ολλανδών να ψηφίσουν σήμερα για το Ευρωσύνταγμα. Εν τω μεταξύ, δυο σφυγμομετρήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρνουν το όχι επικεφαλής στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη.

    Σύμφωνα με το ινστιτούτο "Maurice de Hond", το 59% των Ολλανδών που θα ψηφίσουν οπωσδήποτε και έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους αντιτάσσονται στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ενώ το 41% διάκειται ευνοϊκά.

    Το όχι λοιπόν φαίνεται να σημειώνει πρόοδο κατά 2% σε σχέση με την τελευταία σφυγμομέτρηση του "Maurice de Hond" της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν στην δημοσιότητα το Σάββατο.

    Το Ινστιτούτο εκτιμά επίσης, βάσει των απαντήσεων που έχει λάβει, ότι το 50% των εκλογέων θα πρέπει να μεταβεί στις κάλπες.

    Σύμφωνα με την δεύτερη σφυγμομέτρηση, οι Ολλανδοί σε ποσοστό 54% εύχονται μια επαναδιαπραγμάτευση της συνταγματικής συνθήκης για να υποβληθεί ένα τροποποιημένο κείμενο σε νέο δημοψήφισμα. Οι βελτιώσεις που ζητούν αφορούν κυρίως τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών, αναφέρει ακόμη το "Maurice de Hond".

    Μια σφυγμομέτρηση που έγινε σε ολλανδούς μαθητές λυκείου από τον ινστιτούτο για την Κοινωνία και την Πολιτική, φέρνει το όχι επικεφαλής με το 69% των ψήφων σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού.

    Το σημερινό δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό όμως τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%.

    [03] Στο συμβούλιο υπ.Δικαιοσύνης της ΕΕ ο Α.Παπαληγούρας

    Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, θα προχωρήσουν στην εκπόνηση απόφασης-πλαίσιου για τη διατήρηση δεδομένων σχετικών με εγκληματικές πράξεις, καθώς και στην αποτίμηση της εφαρμογής της απόφασης-πλαίσιου για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

    Στην Υπουργική Σύνοδο θα εξεταστεί επίσης, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Προγράμματος της Χάγης, που αναφέρεται στους τομείς της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.

    Σημειώνεται ότι, κατά τα προσεχή πέντε έτη, προβλέπεται ότι οι τομείς αυτοί θα είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι από πλευράς νέων πρωτοβουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται ότι, ανεξάρτητα από την τελική έγκριση ή μη της Συνταγματικής Συνθήκης, θα αποτελέσουν και στο μέλλον το δυναμικότερο χώρο σύγκλισης των εθνικών νομοθεσιών.

    [04] Ψηφίζει η Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα. Επικράτηση του «όχι» δίνουν οι δημοσκοπήσεις

    Τρεις ημέρες μετά το συντριπτικό "όχι" των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, περίπου 11,6 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εδώ το "όχι" θα βγει νικητής.

    Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7:30 τοπική ώρα (8:30 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα exit poll θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.

    Ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε απηύθυνε χθες τελευταία έκκληση στους συμπατριώτες του λέγοντας: "αν θέλετε να υπάρξει πρόοδος στην οικονομία, ψηφίστε 'ναι''.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο "όχι" ποσοστό περίπου 60%. Ένας από τους λόγους που οι Ολλανδοί θα ψηφίσουν κατά του ευρωσυντάγματος είναι η πολύ μικρή δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Επίσης φοβούνται μια επέμβαση των Βρυξελλών σε θέματα όπως τα ελαφρά ναρκωτικά, οι ανοικτοί γάμοι ομοφυλόφιλων και η ευθανασία. Άλλοι λόγοι είναι η ξενοφοβία και η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, όμως τα περισσότερα ολλανδικά κόμματα έχουν δηλώσει πως θα το σεβαστούν αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πάντως η συμμετοχή των ψηφοφόρων να κυμανθεί από 45-50%.

    [05] Επίσημη επίσκεψη του Δ.Αβραμόπουλου στο Κάιρο

    Με την Ελληνική ομογένεια της Αιγύπτου συναντήθηκε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ξεκάθαρη θέληση της Ελληνικής πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των αποδήμων ελλήνων που έχουν απομείνει στην χώρα του Νείλου.

    «Για όλους εμάς, η Ελληνική παροικία της Αιγύπτου, η Κοινότητα του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας είναι γνωστές για την πολιτιστική τους και την πνευματική τους δραστηριότητα διακοσίων ετών», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την υποδοχή, που του επεφύλαξαν οι Έλληνες του Καΐρου στα ιστορικά εκπαιδευτήρια της Αχιλλοπουλείου Σχολής και της Αμπετείου Σχολής στο Ελληνικό τετράγωνο της Ηλιούπολης της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε στα σχέδια της Παροικίας που φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός «Ελληνικού Σπιτιού» στο Κάιρο, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και τα έργα που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε ο ιστορικός αυτός Σύλλογος που βρίσκεται στις όχθες του Νείλου, να συνεχίσει την προσφορά του στην Παροικία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε τις δυνατότητες που δημιουργούνται με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει την ελληνική περιουσία, όπου και αν βρίσκεται. Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα σταλεί στο Κάιρο μία αποστολή ειδικών που να μελετήσουν το απαραίτητο νομικό καθεστώς για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του ο κ.Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. Χόσνυ Μουμπάρακ. Στην συζήτηση, «διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών», όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις που προέβη αμέσως μετά την συνάντηση, παρουσία του Αιγύπτιου ομολόγου του κ. Μοχάμεντ Αλ Μαγράμπι. Ο Έλληνας υπουργός προσέθεσε ότι «αποφασίσαμε από κοινού να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο σημαντικό κεφάλαιο του τουρισμού». Και τόνισε ότι «οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν στον τουρισμό και την οικονομία», τομείς που ο κ. Αβραμόπουλος θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Αθήνα, μετά και την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την χώρα μας, η οποία έγινε αποδεκτή.

    Στις δηλώσεις των δύο υπουργών αμέσως μετά την συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Χόσχυ Μουμπάρακ, ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου κ. Μαγράμπι τόνισε την μεγάλη σημασία που λαμβάνει στην σύγχρονη εποχή ο τουρισμός. Χαρακτήρισε «πολύ καλό το επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών». Και προσέθεσε ότι «μπορούμε μέσω του τουρισμού να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τις ιστορικές διμερείς μας σχέσεις, πετυχαίνοντας ακόμα περισσότερα από κοινού στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού».

    Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τα κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών, που μπορούν να φέρουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο σε μία πρωταρχική θέση στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα.

    [06] Oλοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής

    Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων εκτός του ΚΚΕ.

    Tα θέματα που εξετάστηκαν ήταν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το γαλλικό δημοψήφισμα, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τα θέματα του Κοσόβου και της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Παράλληλα, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου και για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [07] Επιστολή Ζακ Σιράκ στον Κ. Καραμανλή.

    Την πεποίθησή του ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση του γαλλικού λαού δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη βαθιά και ιστορική δέσμευση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εκφράζει ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ με επιστολή του στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Στην επιστολή ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει ακόμη ότι η Γαλλία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση αυτή με σεβασμό όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν εξ αυτής και υπό την προσωπική του εποπτεία.

    Αναφέρει ακόμη ο κ. Σιράκ ότι αν και εννέα κράτη έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη απομένουν και τα υπόλοιπα να εκφράσουν τη βούλησή τους.

    Θα ήταν σκόπιμο, αναφέρει ο κ. Σιράκ, να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να αναλυθούν σε βάθος οι συνέπειες της ψήφου του γαλλικού λαού για την Ενωση, καθώς επίσης ότι ο προβληματισμός αυτός πρέπει να δρομολογηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Ιουνίου.

    [08] «Λύση αρχών» για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    "Λύση αρχών" για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος όλων των τραπεζών θα προτείνει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι άλλες τράπεζες στις οποίες δεν έχει συμμετοχή το Δημόσιο, θα επιλέξουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στη λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις γι'αυτήν.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική των αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι αυτές εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Συνδέονται επίσης με διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΤΕ, είπε ότι η λύση ήταν η καλύτερη δυνατή, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο Οργανισμός είτε θα έπρεπε να προχωρήσει σε απολύσεις είτε θα οδηγείτο σε χρεοκοπία.

    Για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων από τώρα και στο εξής, ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι για τον ΟΠΑΠ διερευνάται η σταδιακή εισαγωγή των ελληνικών αγώνων στο "Πάμε Στοίχημα" και η ανάληψη του παιχνιδιού από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ. Επισήμανε δε ότι αυτές οι δύο κινήσεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Για τον αερολιμένα Αθηνών είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις, ώστε μέσα στο 2006 να γίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είπε ότι έχει αποφασιστεί η εισαγωγή στην κυρία χρηματιστηριακή αγορά και η διάθεση των μετοχών θα γίνει και σε θεσμικούς επενδυτές και στο ευρύ κοινό.

    Ακαρπη η συνάντηση Προβόπουλου με υπαλλήλους της Εμπορικής

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το πρωί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος με το προεδρείο του Συλλόγου των Εργαζομένων της Εμπορικής με θέμα το ασφαλιστικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί ότι δεν διαμορφώνονται συνθήκες συναίνεσης, τότε η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα γιατί έχει εκλεγεί για να κυβερνά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2005 - 13:00:29 UTC