Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [02] Συναντήσεις πρωθυπουργού για ασφαλιστικό τραπεζών.
  • [03] Συνάντηση Σρέντερ-Σιράκ ενόψει της συνόδου της ΕΕ.
  • [04] Kλειστό το κέντρο για το γύρο της Αθήνας-Πέθανε ο Δ.Καρύτσας.
  • [05] Ισοπαλία απέσπασε η εθνική στην Τουρκία
  • [06] Χρυσοχοϊδης:Χρειάζονται τομές στην οικονομία.
  • [07] Γ.Παπανδρέου:«Η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο»
  • [08] «Γύρος της Αθήνας» αφιερωμένος στη μνήμη του Δ. Καρίτσα
  • [09] Τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων εγγυάται το Σύνταγμα, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος
  • [10] Σουφλιάς: Είναι λάθος ότι τόσα χρόνια μείναμε με ένα μόνο ΧΥΤΑ
  • [11] Γ.Παπανδρέου: Μεταρρυθμίσεις με γνώμονα το συμφέρον του λαού

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    «Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους ζωής σε όλους και να προστατεύσουμε το Περιβάλλον από την επαπειλούμενη καταστροφή του», τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί γενναίες οικονομικές θυσίες, πολιτική βούληση, συντονισμένη δράση και τη συνειδητή συνεισφορά του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Από την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος θα κριθεί τελικά και το μέλλον της ανθρωπότητας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υπόθεση που καταρρίπτει στην πράξη τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις περί εθνικού συμφέροντος και συνδέει σε πυκνό πλέγμα αλληλεξάρτησης τους λαούς του κόσμου, καθώς και τη σημερινή με τις επόμενες γενιές, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμά του.. "Η πρόκληση να αναχαιτίσουμε την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή φέρνει όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά ενώπιον των ευθυνών μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και άλλων προτιμήσεων και καταβολών, για να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά για την εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου που, με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα στο περιβάλλον, θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα σταθερά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

    Κάλεσμα προς όλους για μια συνειδητή στάση ζωής για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο και κάθε μέρα, απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης άμεσων δράσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος "δεν θα πρέπει να τελειώσει με κάποιες εκδηλώσεις και συμβολικές πράξεις, και αύριο να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητα μας. Ούτε πρέπει να θεωρούμε το περιβάλλον σαν κάτι δεδομένο στην καθημερινή μας ζωή, και να ασχολούμαστε με αυτό μόνο όταν κάτι το διαταράξει, και μάλιστα, όταν κάτι διαταράξει το πολύ κοντινό σε μας περιβάλλον, «το περιβάλλον της γειτονιάς μας». Το περιβάλλον, το τοπικό, το περιφερειακό αλλά και το παγκόσμιο, είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Ένα αγαθό κοινωνικό στο οποίο όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα, αλλά και την υποχρέωση να το προστατεύσουμε και να το βελτιώσουμε, για να το κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο" τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, απαιτεί μια άλλη πολιτική που θα συγκρούεται με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της "ελεύθερης αγοράς" που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας.

    Aς τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάνοντας μικρά νέα ξεκινήματα ο καθένας μας και όλοι μαζί, μποϋκοτάροντας όσο περισσότερο μπορούμε τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν τα βαθιά ανήθικα μεγάλο - ή μικρό- κερδοσκοπικά και παντελώς αδιάφορα για τη βιωσιμότητα του παρόντος και του μέλλοντος συμφέροντα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού.

    Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρα περιβάλλοντος διοργανώνει τον «Γύρο της Αθήνας 2005», που εγκαινιάζει τον παγκόσμιο θεσμό των Ολυμπιακών λαϊκών αγώνων δρόμου.

    Η μετακίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται δεωρεάν.

    [02] Συναντήσεις πρωθυπουργού για ασφαλιστικό τραπεζών.

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, Γ. Αλογοσκούφη και Π. Παναγιωτόπουλο, είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις σχετικά με το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι έχει ζητηθεί από τις τράπεζες και την ΟΤΟΕ, μέσα στις επόμενες μέρες, να απαντήσουν αν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευθετήσει και να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι έτσι θα αντιμετωπισθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες , η ευστάθεια των τραπεζών που είναι σημαντική για την οικονομία και οι όποιοι κανόνες να διασφαλίζουν ότι θα είναι ίδιοι για όλους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για ενιαίο επικουρικό ταμείο των τραπεζών, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όποιες τράπεζες το επιθυμούν, και είπε πως τα δύο τρία του κόστους θα καλυφθούν από τις τράπεζες και το ένα τρίτο από το δημόσιο. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την Αγροτική και την Εμπορική, αλλά υπογράμμισε ότι το δημόσιο έχει αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής του σε αυτές τις τράπεζες, και ως εκ τούτου θα ανακοινώσει τις αποφάσιες του.

    Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι, όχι μόνον δεν αποδυναμώνεται το ΙΚΑ, αλλά είναι απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΙΚΑ και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί πολιτική ρήτρα και απόφαση της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καλύψει το τυχόν κόστος που θα προκληθεί για το ΙΚΑ.

    [03] Συνάντηση Σρέντερ-Σιράκ ενόψει της συνόδου της ΕΕ.

    Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εκτιμούν πως η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος πρέπει να συνεχισθεί παρά την απόρριψη του από τους Γάλλους και Ολλανδούς ψηφοφόρους την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσουν τη θέση που θα τηρήσουν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί εντός του μηνός μετά την απόρριψη του Συντάγματος στα δύο δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία.

    Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Αντα επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία για να επιτευχθεί συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του προϋπολογισμού της ΕΕ.

    " Η Γερμανία είναι έτοιμη να κινηθεί προς την κατεύθυνση του προϋπολογισμού στη σύνοδο της 16 και 17ης Ιουνίου", δήλωσε ο Αντα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση Σιράκ και Σρέντερ.

    [04] Kλειστό το κέντρο για το γύρο της Αθήνας-Πέθανε ο Δ.Καρύτσας.

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και στις 9.30 το πρωί αναμένεται να δοθεί απο το Παναθηναϊκό Στάδιο η εκκίνηση του "Γύρου της Αθήνας", στον οποίο αναμένεται να μετάσχουν περισσότερα απο 14 χιλιάδες άτομα. Ο τερματισμός θα γίνει στο Ζάππειο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απο την Τροχαία.

    Σημειώνεται ότι λόγω της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος και της διεξαγωγής του "Γύρου της Αθήνας" η μετακίνηση των πολιτών απο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεται δωρεάν έως τις 2 το μεσημέρι.

    Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο 12χρονος Δημήτρης Καρύτσας.

    Εχασε τα ξημερώματα τη μάχη για τη ζωή ο 12χρονος Δημήτρης Καρύτσας, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και ένα χρόνο στο Ωνάσειο και γινόταν απεγνωσμένες προσπάθειες για την ανεύρεση μοσχεύματος.

    Η απώλεια του 12χρονου οφείλεται σε αυτόματη ρήξη μίας κάνουλας, που συνέδεε την καρδιά του με την αντλία. Παρά τις άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες της χειρουργικής ομάδας δεν μπόρεσε ο μικρός να διατηρηθεί στη ζωή. Σημειώνεται ότι ο σημερινός γύρος της Αθήνας ήταν αφιερωμένος στο Δημήτρη Καρύτσα και στην προσπάθεια που κατέβαλε.

    [05] Ισοπαλία απέσπασε η εθνική στην Τουρκία

    Στη δεύτερη θέση του 2ου προκριματικού ομίλου του μουντιάλ 2006 παραμένει η εθνική, που απόψε απέσπασε ισοπαλία 0-0 από την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική ομάδα πέρασε δύσκολες στιγμές, πήρε όμως το βαθμό, ενώ είχε και δοκάρι στο 54΄ με τον Γιαννακόπουλο. Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Μπαστούρκ στο 89΄. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παραμένει φαβορί για τη θέση που οδηγεί στα πλέι-οφ, όμως απομακρύνθηκε πέντε βαθμούς από την πρωτοπόρο Ουκρανία (νίκησε 2-0 το Καζακστάν), την οποία υποδέχεται την Τετάρτη στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Η βαθμολογία του ομίλου:

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

    Ουκρανία 8 6-2-0 14-3 20

    Ελλάδα 8 4-3-1 12-6 15

    Τουρκία 8 3-4-1 13-7 13

    Δανία 7 2-3-2 10-7 9

    Αλβανία 7 2-0-5 3-11 6

    Γεωργία 6 1-2-3 8-13 5

    Καζακστάν 6 0-0-6 2-15 0

  • Δεν υπολογίζεται ο αγώνας Αλβανίας-Γεωργίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [06] Χρυσοχοϊδης:Χρειάζονται τομές στην οικονομία.

    Η άρση της μονιμότητας στους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους στον ΟΤΕ θα πρέπει να επεκταθεί και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξυγιανθεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο συντοντιστής του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Μ.Χρυσοχοϊδης. Ωστόσο καταγγέλει την κυβέρνηση οτι και στην περίπτωση του ΟΤΕ οι επιλογές της υπαγορεύονται απο "εισπρακτικό πυρετό".

    Υποστηρίζει οτι χρειάζονται τομές στην οικονομία, ενω αναφέρει οτι η άρνηση ακόμα και τη συζήτησης μερικές φορές για τις τομές που πρέπει να γίνουν, είτε για λόγους ιδεολογικούς, είτε απο το φόβο πολιτικού κόστους, διαιωνίζει τα προβλήματα και αυξάνει το κοινωνικό κόστος.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ.Χρυσοχοϊδης προσθέτει οτι η στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό υπαγορεύεται απο τον ίδιο κουτοπόνηρο πνεύμα της δήθεν ουδετερότητας, που χαρακτηρίζει γενικότερα την πολιτική της.

    Αν δεν συζητήσουμε τη χρηματοδότηση, την κεφαλαιοποιητική η αναδιανεμητική κατεύθυνση του συστήματος, τα όρια ηλικίας, την αναρχία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τότε τι θα συζητήσουμε? ρωτά ο πρώην υπουργός.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης προσθέτει επίσης οτι για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και να αυξηθούν οι συντάξεις στο μέλλον, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της απασχόλησης των νέων, στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, στη μείωση των εισφορών και να ενισχυθεί η κεφαλαιοποιητική κατεύθυνση του συστήματος.

    Τέλος αναφερόμενος στην πορεία του κόμματός του υποστηρίζει οτι πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό του μήνυμα.

    [07] Γ.Παπανδρέου:«Η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο»

    Ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών αλλαγών, χωρίς πλάνο, σχέδιο και πυξίδα, προωθεί η κυβέρνηση αντί μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν θέτει ορισμένα ερωτήματα, όπως για ποιόν πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, με ποιόν θα γίνουν και ποιος θα αναλάβει το κόστος τους. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη δίκαιη κατανομή του πλούτου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια, στη διαφάνεια, στη ποιότητα και τη λογοδοσία προς τον πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις, τονίζει, πρέπει να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι η συμπίεση του κόστους εργασίας, αλλά η επένδυση στην ποιότητα και όχι στη φθήνια.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων προωθεί την ανακατανομή στην οικονομική εξουσία και υποστηρίζει ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομία δεν είναι ούτε καν νεοφιλελεύθερη, είναι μία βαθιά συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική, που διαπνέεται από την τάση ενός νέου αυταρχισμού. Και προσθέτει ότι η Νέα Δημοκρατία στους 15 μήνες που κυβερνά, έχει να επιδείξει μία καταστροφική διαχείριση της οικονομίας. Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετώπισε το φαινόμενο της διαφθοράς, ότι φοβάται τη διαφάνεια και αντιμετωπίζει τον επιχειρηματικό κόσμο με κομματική εμπάθεια, ενώ δίνει προνόμια σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαμορφώσουν από κοινού ένα εθνικό σχέδιο για την κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ΟΤΕ ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια να αναζωογονήσει κάπως το Χρηματιστήριο, να βρει κάποια έσοδα και να συνεχίσει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις με την ίδια λογική. Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή και αναρωτήθηκε ποιο είναι το επιχειρηματικό σχέδιο της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ για τον Οργανισμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να υπάρξουν διαγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι στα μεγάλα πολιτικά θέματα αυτό που έχει σημασία είναι ο πολιτικός διάλογος και ότι η κατάληξη πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολιτικών και όχι γραφειοκρατικών ή οργανωτικών αποφάσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βλέπει πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν για την κυβέρνηση ομολογία αποτυχίας και επιλογή πολιτικής αυτοκτονίας.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και το ευρωπαϊκό σύνταγμα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης είναι μία πιο δημοκρατική Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι σήμερα ο Ευρωπαίος πολίτης μέσα σε μία παγκοσμοποιημένη κοινωνία αισθάνεται ότι παίρνονται αποφάσεις για τον ίδιο χωρίς τη δική του συμμετοχή. Σήμερα, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη με δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς.

    Σχετικά με τη στάση της Αριστεράς και αν κάνει επαρκή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η παραδοσιακή αριστερά πολλές φορές ταλαντεύεται μεταξύ μίας ιδεολογικής τοποθέτησης και της εκλογικής της ανάγκης. Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι πολλές φορές η Αριστερά ερμηνεύει την εκλογική της ανάγκη ως ανάγκη να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προοδευτικό κόμμα και με τον τρόπο αυτό πολλές φορές έμμεσα ή άμεσα στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία.

    Αναφέρει, τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση κινείται στη λογική και στην ανάγκη ευρύτερων συμμαχιών και είναι ανοιχτό να προχωρήσει σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Και αν, όπως σημειώνει, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο κορυφής, ας γίνει σε τοπικό επίπεδο.

    [08] «Γύρος της Αθήνας» αφιερωμένος στη μνήμη του Δ. Καρίτσα

    Η είδηση του θανάτου του 12χρονου Δημήτρη Καρίτσα σκίασε τη διοργάνωση του 22ου Γύρου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο «Γύρος της Αθήνας» ήταν αφιερωμένος στον 12χρονο, ο οποίος έχασε τα ξημερώματα τη μάχη για τη ζωή. Το άτυχο παιδί νοσηλευόταν εδώ και ένα χρόνο στο Ωνάσειο, με δύο μηχανικές καρδιές, ενώ γίνονταν απεγνωσμένες προσπάθειες για την ανεύρεση μοσχεύματος.

    Η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στον χαιρετισμό της, λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση για τον «Γύρο της Αθήνας», στο Καλλιμάρμαρο, κάλεσε σε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Δημήτρη Καρίτσα, ενώ για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τόνισε: «Στέλνουμε το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ζητάμε ένα καλύτερο περιβάλλον, ότι απαιτούμε ένα καλύτερο περιβάλλον και ότι μας αξίζει ένα καλύτερο περιβάλλον».

    [09] Τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων εγγυάται το Σύνταγμα, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος

    Δεν τίθεται ούτε πρόκειται να τεθεί, με οποιαδήποτε αφορμή, ζήτημα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνει κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, με αφορμή τη ρύθμιση για τον ΟΤΕ.

    Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί θέμα άρσης της μονιμότητας και υπογραμμίζει: "Όπως γνωρίζετε, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων εγγυάται το ίδιο το Σύνταγμα. Και αυτή η μονιμότητα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, γιατί επιτρέπει στο δημόσιο υπάλληλο, να ασκήσει απερίσπαστος τα καθήκοντά του, προσηλωμένος στο δημόσιο συμφέρον και χωρίς να εξαρτάται από οιεσδήποτε πολιτικές μεταβολές ή άλλες πολιτικές επιπτώσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, τονίζω με έμφαση: δεν τίθεται ούτε πρόκειται να τεθεί, με οιαδήποτε μορφή, ζήτημα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αντιθέτως, μάλιστα ο νέος υπαλληλικός κώδικας θα εγγυάται και θα αξιοποιεί ακόμη περισσότερο αυτή τη μονιμότητα".

    Αναφερόμενος στο θέμα του "βασικού μετόχου" επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Πρέπει πρώτα να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις μας για ορισμένα θέματα και εάν προκύψουν ζητήματα τότε να τα δούμε, λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τις επιπτώσεις που έχει ένα θέμα, επισημαίνει. Παρατηρεί όμως ότι στην υπόθεση του "βασικού μετόχου" δεν υπήρξε καμία οικονομική επίπτωση σε σχέση με άλλα θέματα -όπως το κτηματολόγιο- που χειρίστηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ θα βρεθεί η τομή η οποία και το σύνταγμα θα διασφαλίζει και τη συμβατότητα του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, τονίζει ότι μέχρι να φθάσουμε στον κοινό τόπο με την ΕΕ για το νέο νόμο, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε ο σχετικός εκτελεστικός νόμος του ΠΑΣΟΚ -για τον οποίο επίσης υπάρχει θέμα με την ΕΕ- να μη δώσει αφορμές να τεθεί ζήτημα περικοπής κοινοτικών κονδυλίων.

    [10] Σουφλιάς: Είναι λάθος ότι τόσα χρόνια μείναμε με ένα μόνο ΧΥΤΑ

    Επιμένει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, στην πρότασή του για τη μεταφορά της λυματολάσπης και επεξεργασίας της στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων.

    Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο υπουργός επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει η λυματολάσπη στον ΧΥΤΑ . Εκεί θα γίνει η επεξεργασία της και στη συνέχεια μαζί με το χώμα με το οποίο θα αναμιχθεί θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη μιας έκτασης 310 στρεμμάτων σε περιοχή της χωματερής που είναι κορεσμένη.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι κατανοεί και σέβεται την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι λάθος, πρόσθεσε, ότι τόσα χρόνια μείναμε με ένα μόνο ΧΥΤΑ.

    Ο υπουργός είπε ότι έχει προσκαλέσει το δήμαρχο και το ΔΣ των Ανω Λιοσίων να πάνε στην Θεσσαλονίκη «για να δουν πως γίνεται η εδαφοποίηση και θα καταλάβουν ότι είναι ο πιο σωστός τρόπος».

    [11] Γ.Παπανδρέου: Μεταρρυθμίσεις με γνώμονα το συμφέρον του λαού

    "Οι όποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν, και χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να συζητηθούν χωρίς δογματισμούς, αλλά και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του λαού, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του εργαζομένου, λαμβάνοντας υπόψιν βασικές αρχές, όπως είναι το θέμα της ανάπτυξης, της διαφάνειας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, της ουσιαστικής διαβούλευσης".

    Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές απόψεις στελεχών του κόμματος του, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα. "Νομίζω ότι είναι μια γόνιμη συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ελληνική κοινωνία, και το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει πλώρη να διαμορφώσει τις δικές του κυβερνητικές θέσεις", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε σήμερα στο εκλογικό κέντρο της Δημοτικής Οργάνωσης Νέας Ερυθραίας, για να συμμετάσχει στην ψηφοφορία ανάδειξης των νέων Αποκεντρωμένων Οργάνων του Κινήματος. Αναφερόμενος στην ψηφοφορία, επανέλαβε ότι πρόκειται για διαδικασία ανανέωσης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ, βασισμένη στο ανοιχτό κόμμα, στο κόμμα που είναι βαθιά δημοκρατικό, που δίνει τον λόγο στον πολίτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 June 2005 - 22:19:08 UTC