Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αποφάσισε η ΟΤΟΕ
  • [02] Δεν θα ακυρωθεί το 4ο θέμα της Φυσικής στις Πανελλαδικές
  • [03] Αρχισαν οι εργασίες της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
  • [04] Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [05] Σύσκεψη Καραμανλή με Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλο
  • [06] Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [07] Σύσκεψη στο Μαξίμου για ασφαλιστικό τραπεζών και εργασιακό
  • [08] Αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλει ο Γ.Παπανδρέου
  • [09] «Ιστορική συμφωνία» του G8 για τα χρέη των φτωχότερων χωρών του κόσμου
  • [10] Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

  • [01] Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αποφάσισε η ΟΤΟΕ

    Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισε να κηρύξει η εκτελεστική επιτροπή της ΟΤΟΕ. Ετσι, η απεργιακή κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων παίρνει χαρακτηριστικά διαρκείας, καθώς η ΟΤΟΕ επιχειρεί να προλάβει μονομερή κυβερνητική παρέμβαση που με νόμο θα τροποποιεί το ασφαλιστικό καθεστώς στις τράπεζες.

    Η ΟΤΟΕ, όπως έχει δηλώσει, διεκδικεί ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις, με την μορφή ΝΠΙΔ, με σεβασμό στο σημερινό επίπεδο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

    Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα υπάρξει γενικευμένη κινητοποίηση των συνδικάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με την μορφή των στάσεων εργασίας και του απεργιακού συλλαλητηρίου που έχουν συναποφασίσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι μεγάλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ.

    Για παράδειγμα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να δώσει την δυνατότητα στους εργαζομένους στον Οργανισμό να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

    Πολυζωγόπουλος για Συνομοσπονδία συνταξιούχων

    Αβάσιμη χαρακτήρισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος κάθε ανησυχία συνταξιουχικών οργανώσεων για ενδεχόμενη διάσπαση μέσα από την δημιουργία Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε σε σχετική κριτική της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ θέτοντας το ερώτημα μήπως κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινή γνώμη με φήμες για διάσταση μεταξύ ΓΣΕΕ και οργανώσεων των συνταξιούχων.

    [02] Δεν θα ακυρωθεί το 4ο θέμα της Φυσικής στις Πανελλαδικές

    «Δεν πρόκειται να ακυρωθεί το 4ο θέμα της Φυσικής», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Ανδρέας Καραμάνος, απαντώντας σε όσους ζητούν να ακυρωθεί το συγκεκριμένο θέμα, ως ασαφές και ως αφορμή μεγάλης αποτυχίας των υποψηφίων.

    «Το 4ο θέμα » συνέχισε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας «ήταν εντός ύλης, ήταν σαφές, ήταν απλό , το μόνο πρόβλημα στο οποίο υπήρξε ήταν ότι δεν ήταν στα θέματα τα οποία κυκλοφορούσαν και στα οποία είχαν μία μεγαλύτερη εξοικείωση οι υποψήφιοι. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας απολύτως λόγος να ακυρωθεί. Θα ήταν άλλωστε τεράστια αδικία να ακυρωθεί για τους υποψηφίους εκείνους που το έγραψαν, μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και υποψήφιοι οι οποίοι έγραψαν αυτό το θέμα».

    Σε ερώτηση αν θα υποστούν κυρώσεις οι καθηγητές των Χανίων που δεν βαθμολογούν ο κ. Καραμάνος απάντησε : « Το υπουργείο Παιδείας έχει ως άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή την ομαλή βαθμολόγηση των γραπτών. Σ΄αυτή τη φάση, το υπουργείο Παιδείας δεν αντιμετωπίζει το θέμα των κυρώσεων, άλλες είναι οι προτεραιότητές του».

    Όσο για τα όσα καταγγέλλει η ΟΛΜΕ περί παγίδευσης των υποψηφίων για να προετοιμαστεί η μείωση του αριθμού εισακτέων από του χρόνου, ο κ. Καραμάνος απάντησε ότι «όλα αυτά ανάγονται στη σφαίρα των ανέρειστων επιχειρημάτων που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

    Πάντως, ο κ. Καραμάνος παραδέχθηκε ότι δημιούργησε έκπληξη το γεγονός της λεγόμενης αποτυχίας των υποψηφίων, τόνισε όμως ότι αυτή τη στιγμή εικόνα για το μέγεθος της αποτυχίας δεν υπάρχει ενώ κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι τόσο μεγάλη όσο λέγεται.

    Η ΟΛΜΕ όμως συνεδρίασε πολλές ώρες και έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του και ζητώντας «Να σταλούν οι απαραίτητες συμπληρωματικές διευκρινίσεις από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, τέτοιες που να διασφαλίζουν την δίκαιη βαθμολόγηση των γραπτών πανελλαδικά και να μην καταδικάζουν τους μαθητές σε πιθανόν άδικη ή ανομοιογενή βαθμολόγηση.

    Επίσης ζήτησε μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή μάχιμων καθηγητών που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ενώ κατέληξε ζητώντας αξιοκρατικά κριτήρια και πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων .

    [03] Αρχισαν οι εργασίες της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Οργανισμών Αυτοδιοίκησης

    Ξεκίνησαν χθές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικάλων οι εργασίες της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου και αφορά την τοπική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα όπως και το ρόλο των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τη Συνδιάσκεψη οργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων και η ΤΕΔΚ του νομού. Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευθυντές Οργανισμών και υπουργείων, γενικοί γραμματείς και δεκάδες δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα όπως και ο δήμαρχος Αμμοχώστου βρίσκονται ήδη στα Τρίκαλα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης.

    Τοποθετήσεις

    Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ήταν το θέμα της ομιλίας του α΄ αντιπρόεδρου της Βουλής, Σωτήρη Χατζηγάκη, στη Συνδιάσκεψη.

    Ο κ. Χατζηγάκης, ξεκίνησε την ομιλία του με ένα σύντομο ιστορικό της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1952 -όταν δηλαδή υπογράφηκε η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα- μέχρι σήμερα.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στα απορριπτικά δημοψηφίσματα για τη Συνταγματική Συνθήκη στη Γαλλία και στην Ολλανδία, υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαία την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί η Συνταγματική Συνθήκη επισφραγίζει σε μεγάλο βαθμό την ενοποίηση της Ευρώπης, θεσμικά, πολιτικά αλλά και πολιτισμικά. Δεύτερον, γιατί με τη δημιουργία ενός Συνταγματικού Ευρωπαϊκού Χάρτη, συγκροτείται μία ισχυρή ευρωπαϊκή οντότητα, απέναντι στις άλλες μεγάλες παγκόσμιες πολιτικό-οικονομικές δυνάμεις. Και τρίτον, γιατί με τη Συνταγματική Συνθήκη διευρύνονται βασικές δημοκρατικές αρχές και παρέχονται αρκετές λαϊκές εξουσίες, ενώ διασφαλίζονται ο σεβασμός της πολιτιστικής ταυτότητας των κρατών-μελών, το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

    Αναλύοντας τις αιτίες για το "όχι" στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε πως κοινός τόπος υπήρξε ο φόβος από τις συνέπειες της διεύρυνσης, ιδίως προς την Τουρκία.

    "Ο φόβος αυτός απέναντι στη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας είναι διάχυτος σε ολόκληρη την Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά. "Γιατί, σε τελική ανάλυση, απειλεί και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, και την πολιτική της συγκρότηση, αλλά και την οικονομία της. Είναι αλήθεια εξάλλου πως η Τουρκία θεωρείται ξένο σώμα και ασύμβατο προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων".

    Ο κ. Χατζηγάκης είπε πως η σημερινή απειλή ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο -το οποίο οικοδομήθηκε μέσα από μεγάλους αγώνες και θυσίες- δημιουργεί ανησυχίες στους Ευρωπαίους πολίτες και αυτό γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να το θυσιάσουν στο βωμό ενός οικονομικού "ορθολογισμού" με αμφίβολα αποτελέσματα.

    "Για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας", τόνισε, "είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής, μιας πολιτικής τεχνολογικών καινοτομιών και μιας αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος. Και, τέλος, πρέπει να εξασφαλιστεί ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων".

    "Μήπως, άραγε, έφτασε η ώρα αυτής της σύνθεσης στη διαλεκτική πορεία της ευρωπαϊκής πραγματικότητας"; διερωτήθηκε ο κ. Χατζηγάκης.

    Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αγροτουρισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Βασ. Λιάγκας μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

    "Σημαντική παράμετρος για την περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης είναι και η εφαρμογή του αγροτουρισμού στην ελληνική πραγματικότητα. Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Η εμπειρία της Ευρώπης απέδειξε και σε μας τους Έλληνες ότι ο αγροτουρισμός λειτουργεί ως εργαλείο για την οικονομική ευημερία της υπαίθρου. Αν μη τι άλλο, ο νομός μας είναι το πλέον πρόσφορο έδαφος, κατεξοχήν αγροτική περιοχή με φυσικό κάλλος και μεγάλη πολιτισμική και λαογραφική κληρονομιά. Για τις επιχειρήσεις του νομού μας η ανάπτυξη αγροτουριστικών μονάδων, η λειτουργία εκθετηρίων αγροτουριστικών προϊόντων, η προώθηση γραφείων παροχής προγραμμάτων οικοτουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων, αποτελούν καίριες ενέργειες προβολής και ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    Θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμιστεί όλο το τουριστικό δίκτυο, με μια φράση θα βγει κερδισμένος ο τόπος μας. Έχει αποδειχτεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μεταδίδει εμπειρία και γνώση, γεννά ιδέες και προοπτικές ανάπτυξης. Η συνεργασία, λοιπόν, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Νομαρχία και δήμοι πρέπει να γίνουν αρωγοί αυτής της δημιουργικότητας με προγράμματα επιδότησης, με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τη φιλοξενία αγροτουριστικών περιπτέρων, με τη δημιουργία δικτυακής πύλης πληροφοριών για υποψήφιους επενδυτές, με διαφημιστική καμπάνια για επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με απλά λόγια, οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνεισφέρουν στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα".

    [04] Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών συνεχίζεται από το πρωί στη Βουλή για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Η συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε χθες με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ,οι οποίοι διασταύρωσαν τα " ξίφη " τους σε μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση.

    Ο βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης είπε ότι ο λαός πιέζει για αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως αυτό του ασφαλιστικού, ενώ παρομοίασε το ρουσφέτι με φίδι, που «τρώει» και το βουλευτή και τους πολίτες. Σημείωσε επίσης ότι η στόχευση της ΝΔ είναι στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη και όχι στη μεγέθυνση: «Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη στοχεύει μεσομακροπρόθεσμα, δεν είναι η νοοτροπία της αρπαχτής, του δος ημίν σήμερον».

    Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Ρέππας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για να εμπνεύσει, να συνεγείρει και να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ρώτησε, επίσης, τον πρωθυπουργό εάν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να πάρει επιπρόσθετα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα, το φθινόπωρο.

    Χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , στην ομιλία του, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προκειμένου να προωθηθούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη τόπος .Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί δύναμη μεταρρύθμισης, η οποία αλλάζει την Ελλάδα και αφήνει πίσω το χθες, έχοντας την κοινωνία στο πλευρό της .

    Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ -το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε σύγχυση- να πάρει θέση απέναντι στα προβλήματα και να καταθέσει τις προτάσεις του. Ακόμη υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συγκρούεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή λέγοντας χαρακτηριστικά : " Νερό στο κρασί μας δεν βάλαμε ποτέ και δεν πρόκειται να βάλουμε τώρα" .

    Αξιοθρήνητο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργικό απολογισμό για τους 15 μήνες που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου . Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναντιστοιχία προεκλογικών διακηρύξεων και μετεκλογικών πράξεων και προέβλεψε ότι θα επιβληθούν νέα σκληρά φορολογικά μέτρα .

    Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος άσκησαν δριμεία κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία επέκριναν ότι παίζουν θέατρο σε ένα στημένο πολιτικό παιχνίδι.Τα προγράμματα τους είναι υπέρ των ολίγων τόνισε η κυρία Παπαρήγα .Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν , δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

    Τελετή εντυπωσιασμού, χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος . Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ.

    [05] Σύσκεψη Καραμανλή με Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλο

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών καθώς και στο εργασιακό, επανέλαβαν με σημερινές δηλώσεις τους, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε το ασφαλιστικό των τραπεζών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων επικουρικής ασφάλισης.

    Το ταμείο θα χρηματοδοτείται κατά 2/3 από τις τράπεζες και το υπόλοιπο 1/3 θα τελεί υπό την εγγύηση του δημοσίου.Θα δοθεί προθεσμία μερικών μηνών, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις από τις τράπεζες για να ενταχθούν σε αυτό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η επικαιρότητα ασχολείται με τα ζητήματα που συζητούνται στην Βουλή και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο υπουργός Οικονομίας, έχει επιλέξει να μείνει στο παρελθόν, να αγνοήσει το ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, να γίνουν μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την κοινωνία πιο δίκαιη και αποτελεσματική και την οικονομία περισσότερο δυναμική.

    Ερωτηθείς για το εάν οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών επιβαρρύνουν το ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι το ΙΚΑ είναι ενταγμένο στο δημόσιο και έχει την πλήρη εγγύηση του ελληνικού κράτους.

    Σε άλλη ερώτηση για τις απεργίες που πραγματοποιεί η ΟΤΟΕ, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει διάλογο και έχει λάβει υπόψη της όλες τις απόψεις. Η απόφαση μας είναι μια σύνθεση των απόψεων προς όφελος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της οικονομίας. Αν κάποιοι θέλουν πόλεμο με την κοινωνία, δικαίωμά τους, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Στο εργασιακό, αναφέρθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Θέλουμε, πρόσθεσε, να εκσυγχρονίσουμε το εργασιακό περιβάλλον, να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

    Η πρώτη φάση του διαλόγου έχει ολοκληρωθεί, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο τις επόμενες εβδομάδες, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο θέμα των υπερωριών και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους, είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ΙΚΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε, ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΙΚΑ και εγγυάται την οικονομική του ευρωστεία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, αν χρειαστεί θα πάρει περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [06] Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών συνεχίζεται από το πρωί στη Βουλή για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Η συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε χθες με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ,οι οποίοι διασταύρωσαν τα " ξίφη " τους σε μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση.

    Πρόσκληση προς Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να ζητήσει εκλογές απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Για να φύγει μια κυβέρνηση υπάρχουν δύο τρόποι. Μέσω της Βουλής, κάτι που δεν ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου, ή μέσω της ετυμηγορίας του λαού. Ας τη ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο Κ. Καραμανλής είναι μεγαλόκαρδος και μπορεί να του απαντήσει καταφατικά, είπε ο κ.Κακλαμάνης. Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε την επέκταση του νέου συστήματος εφημεριών στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όπου, όπως είπε, τα ράντζα αποτελούν πλέον παρελθόν.

    "Δεν παρέχουμε την εμπιστοσύνη μας σε κάποιον επειδή είναι μεγαλόκαρδος ή επειδή μιλάει ωραία", σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου την πρόσκληση Κακλαμάνη. Η βουλευτής επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι δεσμεύτηκε αλλά δε υλοποίησε τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συζήτηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στάθηκε κυρίως στο θέμα του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κακοδιαχείριση στα δημόσια έργα της περιόδου 2000-2003. Εξάλλου,η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη είπε ότι «πρώτη φορά βλέπει κυβέρνηση να ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής και να μην αναφέρεται καθόλου στο έργο της και να αναλώνει το χρόνο της για να αντιπολιτευτεί την προηγούμενη κυβέρνηση».

    Χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , στην ομιλία του, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προκειμένου να προωθηθούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη τόπος .Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί δύναμη μεταρρύθμισης, η οποία αλλάζει την Ελλάδα και αφήνει πίσω το χθες, έχοντας την κοινωνία στο πλευρό της .

    Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ -το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε σύγχυση- να πάρει θέση απέναντι στα προβλήματα και να καταθέσει τις προτάσεις του. Ακόμη υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συγκρούεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή λέγοντας χαρακτηριστικά : " Νερό στο κρασί μας δεν βάλαμε ποτέ και δεν πρόκειται να βάλουμε τώρα" .

    «Αξιοθρήνητο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργικό απολογισμό για τους 15 μήνες που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου . Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναντιστοιχία προεκλογικών διακηρύξεων και μετεκλογικών πράξεων και προέβλεψε ότι θα επιβληθούν νέα σκληρά φορολογικά μέτρα .

    Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος άσκησαν δριμεία κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία επέκριναν ότι παίζουν θέατρο σε ένα στημένο πολιτικό παιχνίδι.Τα προγράμματα τους είναι υπέρ των ολίγων τόνισε η κυρία Παπαρήγα .Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν , δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

    Τελετή εντυπωσιασμού, χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ.

    [07] Σύσκεψη στο Μαξίμου για ασφαλιστικό τραπεζών και εργασιακό

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών καθώς και στο εργασιακό, επανέλαβαν με σημερινές δηλώσεις τους, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε το ασφαλιστικό των τραπεζών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων επικουρικής ασφάλισης.

    Το ταμείο θα χρηματοδοτείται κατά 2/3 από τις τράπεζες και το υπόλοιπο 1/3 θα τελεί υπό την εγγύηση του δημοσίου.Θα δοθεί προθεσμία μερικών μηνών, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις από τις τράπεζες για να ενταχθούν σε αυτό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η επικαιρότητα ασχολείται με τα ζητήματα που συζητούνται στην Βουλή και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο υπουργός Οικονομίας, έχει επιλέξει να μείνει στο παρελθόν, να αγνοήσει το ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, να γίνουν μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την κοινωνία πιο δίκαιη και αποτελεσματική και την οικονομία περισσότερο δυναμική.

    Ερωτηθείς για το εάν οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών επιβαρρύνουν το ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι το ΙΚΑ είναι ενταγμένο στο δημόσιο και έχει την πλήρη εγγύηση του ελληνικού κράτους.

    Σε άλλη ερώτηση για τις απεργίες που πραγματοποιεί η ΟΤΟΕ, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει διάλογο και έχει λάβει υπόψη της όλες τις απόψεις. Η απόφαση μας είναι μια σύνθεση των απόψεων προς όφελος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της οικονομίας. Αν κάποιοι θέλουν πόλεμο με την κοινωνία, δικαίωμά τους, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Στο εργασιακό, αναφέρθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Θέλουμε, πρόσθεσε, να εκσυγχρονίσουμε το εργασιακό περιβάλλον, να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

    Η πρώτη φάση του διαλόγου έχει ολοκληρωθεί, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο τις επόμενες εβδομάδες, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο θέμα των υπερωριών και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους, είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ΙΚΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε, ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΙΚΑ και εγγυάται την οικονομική του ευρωστεία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, αν χρειαστεί θα πάρει περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [08] Αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλει ο Γ.Παπανδρέου

    "Το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται και η Νέα Δημοκρατία χρεοκοπεί". Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα για την κινητοποίηση του κόμματος, αλλά και το κλίμα που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, ένα 24ώρο μετά την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε κομματικό ακροατήριο, στο ιδρυτικό περιφερειακό συνέδριο της περιφερειακής οργάνωσης Αθήνας του κόμματός του. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αξιοθρήνητο τον απολογισμό που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα την αφήσει να παρασύρει στη χρεωκοπία και τη χώρα.

    Η Νέα Δημοκρατία, πρόσθεσε, ήρθε στην εξουσία χωρίς πρόγραμμα για την Ελλάδα, με μόνο πρόγραμμα για τα "γαλάζια παιδιά", ενώ αναφερόμενος στο θέμα του ΟΤΕ τόνισε ότι από τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση κερδίζουν μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι. Σχετικά με τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων στο ΠΑΣΟΚ από κορυφαία κομματικά στελέχη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διαφορετικές δημοκρατικές φωνές δεν είναι μόνο θεμιτό να ακούγονται, αλλά και αναγκαίο. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα προασπισθεί το δικαίωμα κάθε δημοκρατικής φωνής, που υπηρετεί τις αξίες του Κινήματος, να ακούγεται.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την κυβέρνηση που έχει υπόψη του να συγκροτήσει ως πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα είναι μια κυβέρνηση επιτελική, μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική και οι αποφάσεις θα παίρνονται στην περιφέρεια, στη νομαρχιακή και την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [09] «Ιστορική συμφωνία» του G8 για τα χρέη των φτωχότερων χωρών του κόσμου

    Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των οκτώ πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (G8) για την ακύρωση του χρέους των φτωχότερων χωρών. Η συμφωνία αναμένεται να καλύψει χρέη 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη φάση θα ακυρωθεί χρέος 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 18 χώρες και στη δεύτερη 11 δισ. δολάρια για εννέα ακόμη χώρες. Θα υπάρξει και μια τρίτη φάση, κατά την οποία θα ακυρωθεί χρέος 4 δισ. δολαρίων για έντεκα χώρες. Η ακύρωση για τα πρώτα 40 δισεκατομμύρια δολάρια θα ισχύσει άμεσα και αφορά τις χώρες Μπενίν, Βολιβία, Μπουρκίνα Φάσο, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουιάνα, Ονδούρα, Μαδακασκάρη, Μαλί, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη,Νικαράγουα, Νίγηρα, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τανζανία, Ουγκάντα και Ζάμπια.

    O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό κατέστη εφικτό μετά την συνάντηση στην αρχή της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Η Βρετανία προεδρεύει αυτό τον χρόνο της Ομάδας των Οκτώ η σύνοδος κορυφής της οποίας θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στη Σκοτία.

    [10] Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών συνεχίστηκε η δεύτερη μέρα στη Βουλή της συζήτησης επί της προτάσεως του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Η συζήτηση η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε χθες με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διασταύρωσαν τα " ξίφη " τους σε μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση.

    Πρόσκληση προς Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να ζητήσει εκλογές απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Για να φύγει μια κυβέρνηση υπάρχουν δύο τρόποι. Μέσω της Βουλής, κάτι που δεν ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου, ή μέσω της ετυμηγορίας του λαού. Ας τη ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο Κ. Καραμανλής είναι μεγαλόκαρδος και μπορεί να του απαντήσει καταφατικά, είπε ο κ.Κακλαμάνης. Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε την επέκταση του νέου συστήματος εφημεριών στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όπου, όπως είπε, τα ράντζα αποτελούν πλέον παρελθόν.

    "Δεν παρέχουμε την εμπιστοσύνη μας σε κάποιον επειδή είναι μεγαλόκαρδος ή επειδή μιλάει ωραία", σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου την πρόσκληση Κακλαμάνη. Η βουλευτής επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι δεσμεύτηκε αλλά δε υλοποίησε τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συζήτηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στάθηκε κυρίως στο θέμα του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κακοδιαχείριση στα δημόσια έργα της περιόδου 2000-2003. Εξάλλου,η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη είπε ότι «πρώτη φορά βλέπει κυβέρνηση να ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής και να μην αναφέρεται καθόλου στο έργο της και να αναλώνει το χρόνο της για να αντιπολιτευτεί την προηγούμενη κυβέρνηση».

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης στην σημερινή ομιλία του έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να αντανακλάται και στις στρατιωτικές δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτές οι δραστηριότητες είναι αιτία εντάσεων που δεν αρμόζουν και δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ο κ. Μολυβιάτης και συνέχισε: Στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει χώρος για πολιτική «κάζους μπέλι», που αποτελεί προφανή αντιπαραγωγικό αναχρονισμό.

    Οι τόνοι ανέβηκαν νωρίτερα στη Βουλή, όταν ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης επιτέθηκε εναντίον του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Φώλια σχετικά με τη διαπραγμάτευση του προστίμου της Επιτροπής για τη διαχείριση των δημοσίων έργων της περιόδου 2000-2003.

    Ξεπεράσατε τον αρχηγό σας σε λαϊκισμό, θράσος και παραποίηση της πραγματικότητας είπε ο κ. Αλογοσκούφης στον κ. Φλωρίδη με αφορμή τις ευθύνες που επέρριψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον κ. Φώλια ότι κατήγγειλε ως ευρωβουλευτής την Ελλάδα ότι γίνονταν "σημεία και τέρατα" στα δημόσια έργα, και όταν έγινε υφυπουργός εστάλη να διαπραγματευτεί το πρόστιμο της Επιτροπής. Όταν είδαν στην Επιτροπή τον κ. Φώλια, είπαν καλώς τον μάρτυρα κατηγορίας, ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Αλογοσκούφης είπε στο βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι απαράδεκτη η προσωπική επίθεσή του κατά του κ. Φώλια. Εμείς, επί μήνες, προσπαθούμε να μαζέψουμε τα τεράστια προβλήματα που αφήσατε πίσω σας και τελικά καταφέραμε να σώσουμε τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ επειδή τα δικά σας έργα ήταν υπό αμφισβήτηση, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: «Δεν φτάνει που ο κ. Φώλιας έσωσε τα χρήματα για την Ελλάδα, έχει να ακούει και τον Φλωρίδη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 June 2005 - 21:39:35 UTC