Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπούλιας και Φίσερ τονίζουν την ανάγκη κοινωνικής σύγκλισης στην ΕΕ
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή - Αρσένη
  • [03] «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν σύντομα»
  • [04] «Αποκλειστικά από τις τράπεζες η χρηματοδότηση του νέου επικουρικού Ταμείου»

  • [01] Παπούλιας και Φίσερ τονίζουν την ανάγκη κοινωνικής σύγκλισης στην ΕΕ

    Την κοινή θέση, πως μέσα από τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και Ολλανδία δόθηκαν και άλλα μηνύματα των λαών της Ευρώπης, κυρίως ως προς την ανάγκη της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσαν μετά τις σημερινές μακρές επίσημες συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αυστριακός ομόλογός του Χάιντς Φίσερ.

    Μιλώντας το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους που υπήρξαν ιδιαίτερα θερμές και εγκάρδιες, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να εξετασθούν, να αναλυθούν και να υπάρξει προσέγγισή τους με μεγάλη προσοχή. Οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, στον οικονομικό τομέα της ΕΕ πρέπει να κατατείνουν στην ενίσχυση των ασθενέστερων ώστε να υπάρξει επιτυχέστερη κοινωνική σύγκλιση μέσα στην ΕΕ.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον κ. Φίσερ βρέθηκαν σύμφωνοι πως τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοψηφισμάτων δεν θα πρέπει να ανατρέψουν την πορεία αλλά η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ο κ. Παπούλιας επισήμανε πως η Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής υπέρ της ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ, πιστεύει όμως πως πάρα πολλά ή σχεδόν όλα εξαρτώνται από την πολιτική θέληση της Άγκυρας να αποδεχθεί τις αρχές της ΕΕ να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της , για να μπορέσει να διευκολύνει έτσι την ενταξιακή της πορεία. Όπως είπε, η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να περιλάβει τη Ρουμανία τη Βουλγαρία και οπωσδήποτε την Κροατία.

    Στο θέμα της Τουρκίας ο πρόεδρος της Αυστρίας παρέπεμψε από την πλευρά του, στις σχετικές επιφυλάξεις που προϋπήρχαν των πρόσφατων δημοψηφισμάτων και οι οποίες θα πρέπει να εξετασθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που συμφωνήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με την απαραίτητη προσοχή και να λαμβάνουν υπόψη όλα τα προβλήματα και το γεγονός πως το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ιδιαίτερα τη δυναμική παρουσία Ελλάδας και Αυστρίας, δύο μικρών χωρών όπως είπε, στην ΕΕ, με ενδιαφέροντα σε μιας στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ευρώπης, όπως τα Βαλκάνια, όπου μπορούν να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο, ενώ επανέλαβε ότι η ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι σημαντικός παράγοντας της ασφάλειας και ειρήνης της υπόλοιπης Ευρώπης.

    Οι κ. Παπούλιας και Φίσερ τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου το εξαιρετικό και άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Αυστρίας που επιβεβαιώθηκε από την τωρινή επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Βιέννη και θα επαναβεβαιωθεί και από την προσεχή επίσημη επίσκεψη του Αυστριακού προέδρου στην Ελλάδα στην οποία προσκλήθηκε από τον κ. Παπούλια.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή - Αρσένη

    Με τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη συναντήθηκε, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

    Το ραντεβού είχε ζητήσει ο κ. Αρσένης, ο οποίος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική συγκυρία.

    Ο κ. Αρσένης είπε ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και σε πολλές χώρες μελετούν τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, προκειμένου να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση των πολιτικών και αυτό το θέμα συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει υπουργείο στην κυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Αρσένης απάντησε "μα τι είναι αυτά που λέτε", ενώ ανέφερε πως εκκρεμεί ραντεβού με τον κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως "ο πρωθυπουργός είναι πιο γρήγορο κανόνι".

    [03] «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν σύντομα»

    Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρεί με γρήγορα βήματα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Οικονομίας.. «Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να προωθήσει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι «όσες έχουν σχεδιαστεί θα γίνουν σύντομα». Ο κ. Ρουσόπουλος έφερε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ, το ασφαλιστικό των τραπεζών και το ωράριο των καταστημάτων.

    «Οποτε τελειώνει κάποιος σχεδιασμός θα περνά από τη Βουλή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι: «οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν την αποδοχή του 70% των πολιτών, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, ενώ και το 55% των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΟΤΕ σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε απογευματινή εφημερίδα, συμφωνούν στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον οργανισμό».

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ακόμη ότι το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών περιέχεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ και ο πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις που έδινε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν του υποβάλλονταν ερωτήσεις αναφερόταν συγκεκριμένα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Σε ερώτηση σχετική με την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι όταν υπάρξει κάτι θα το ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός.

    [04] «Αποκλειστικά από τις τράπεζες η χρηματοδότηση του νέου επικουρικού Ταμείου»

    "Το επικουρικό Ταμείο των τραπεζών που θα δημιουργηθεί θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τράπεζες οπότε δεν θα τεθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν θα υπάρχει εμπλοκή από την Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στο Δ΄ Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο καθιέρωσης ΦΠΑ στα ενοίκια είπε: «εμμένουμε σ' αυτά που έχουμε ήδη πει». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για επιβολή ΦΠΑ στα ενοίκια.

    Σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας είπε ότι "θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα με αντιμετώπιση των δημοσίων δαπανών όπου χρειάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο φορολογικό μέτρο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2005 - 21:42:31 UTC