Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Κ.Καραμανλής
  • [02] Οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [03] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Σύσκεψη προετοιμασίας της Ελλάδας για τη Συνοδο της ΕΕ
  • [05] Δηλώσεις Μπαρόζο για Ευρωσύνταγμα
  • [06] Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
  • [07] Στον εισαγγελέα ο φάκελος με 16 τόνους μολυσμένης γαλοπούλας.

  • [01] Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Κ.Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα δεχθεί το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, προκειμένου να γίνει προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, για την οποία θα αναχωρήσει αργότερα ο πρωθυπουργός.

    [02] Οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Η νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, που θα εξυγιάνει τις κρατικές τράπεζες,δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την παρουσίασή της.

    Η ρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις ίδιες τις τράπεζες.

    Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2006 όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα υπαχθούν στο ΙΚΑ.

    Οι ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουρίου του 1993 και μετά θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑΜ, δηλαδή, στο επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

    Για τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει οι τραπεζοϋπάλληλοι στα επικουρικά τους ταμεία, θα λάβουν από το νέο ταμείο, τη διαφορά που δικαιούνται.

    Εξάλλου, η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς ασφάλισης θα γίνεται με απόφαση είτε του σωματείου, είτε της εργοδότριας τράπεζας.

    Όμως, η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων και έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο.

    [03] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει σήμερα το πρωί στη Βουλή, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

    Εν τω μεταξύ, ο Γ.Παπανδρέου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, από την τριήμερη συνεδρίαση στη Βουλή για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι, όπως είπε, με τις παρεμβάσεις τους απέδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί μεταρρυθμίσεις, αλλά απλές διευθετήσεις, οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

    [04] Σύσκεψη προετοιμασίας της Ελλάδας για τη Συνοδο της ΕΕ

    Οι δυσκολίες στην διαπραγμάτευση τόσο για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της περιόδου 2007-13 ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες εξετάστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Οικονομίας Χρήστος Φώλιας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε τις δυσκολίες που αφορούν τόσο την περαιτέρω διαδικασία κύρωσης του Ευρωσυντάγματος, όσο και την διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

    «Μειώνεται ο προϋπολογισμός και αυξάνονται οι χώρες που διεκδικούν μερίδιο, λόγω της εισδοχής και των 10 νέων κρατών - μελών, οι οποίες είναι φτωχότερες»,δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης και επισήμανε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντα και τις θέσεις μας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο», ενώ ευχήθηκε η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από την πλευρά του επεσήμανε τις δύσκολες πολιτικές προεκτάσεις που έχουν δημιουργήσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Γαλλία και την Ολλανδία και οι οποίες «επηρεάζουν την διαπραγμάτευση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι πιο πλούσιες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική μείωση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα».

    Επιπλέον, πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η διεύρυνση με τις 10 νέες χώρες, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά τόνισε ότι «το κόστος της διεύρυνσης δεν μπορεί να βαρύνει τις χώρες της συνοχής».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την οποία φαίνεται να επιδιώκει η Βρετανία, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει και πάλι μια διαπραγμάτευση που έχει ολοκληρωθεί».-

    [05] Δηλώσεις Μπαρόζο για Ευρωσύνταγμα

    Να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία επικύρωσης του ευρωσυντάγματος μετά την απόρριψή του από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

    Ο Μπαρόζο τόνισε ότι "αν και ουδείς μπορεί να πεί ότι το ευρωσύνταγμα έχει πεθάνει" είναι σαφές ότι η ευρωπαική ενότητα δεν είναι πλέον ένα θέμα που εμπνέει τους ψηφοφόρους.

    "Ισως η σύνεση είναι η καλύτερη λύση" τόνισε ο Μπαρόζο. "Συμβουλεύω να υπάρξει προσωρινή διακοπή. Στο μεταξύ, οι δύο προτεραιότητές μας είναι η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση".

    Ο Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει ένα "σχέδιο Β" ή μιά "μαγική λύση" για να προχωρήσουμε".

    Αναφορικά με τον ευρωπαικό προϋπολογισμό που θα συζητηθεί εν μέσω μεγάλων διαφορών στη σύνοδο κορουφής που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν οι εθνικοί εγωϊσμοί. "Ελπιζω ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σκεφτούν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα" τόνισε ο Μπαρόζο και πρόσθεσε: "Τους ζήτησα να έχουν ένα αίσθημα συμβιβασμού. Μπορούμε να είμαστε μαζί όλοι νικητές".

    Υπέρ της προσωρινής διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος έχει ταχθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενώ Γαλλία και Γερμανία επιμένουν να συνεχιστεί η διαδικασία.

    [06] Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

    Φόβους ότι η κυβέρνηση θα είναι απούσα από τη διαπραγμάτευση που αρχίζει αύριο στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ενωσης και ότι ο πρωθυπουργός απλώς θα συμπληρώνει την "οικογενειακή φωτογραφία" των "25",εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι έχει ήδη προαναγγείλει την υποχώρησή του και ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να πάρει λιγότερα από όσα θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας. Προέβλεψε δε ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει νέο επικοινωνιακό τρίκ, ανακοινώντας την τελευταία στιγμή ποιός θα είναι ο στόχος της κυβέρνησης,ώστε να μπορέσει να πει ότι πέτυχε το στόχο του.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ποιές ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ενόψει της απόφασης για το νέο προϋπολογισμό της κοινότητας και πρόσθεσε πως η υποχώρηση από το ύψος των κονδυλίων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σημίτη υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σημίτη είχε συμφωνήσει προκειμένου να πάρει η χώρα από το νέο προϋπολογισμό 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3-4 δισ. τα πέτυχε την τελευταία νύχτα της διαπραγμάτευσης. Και τόνισε ότι στην κοινότητα δεν σου χαρίζουν τίποτα και ότι κάθε ευρώ κερδίζεται με μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Η αυριανή διαπραγμάτευση δεν είναι απλή διεκπεραίωση μιας ακόμα ευρωπαϊκής αγγαρείας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για άφρονα εγκατάλειψη του Ελσίνκι, για απάθεια και έλλειψη πρωτοβουλίας σχετικά με εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δίνοντας συγχαρητήρια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα,για την επιβλητική της, όπως είπε, παρουσία.

    Αναγκάσαμε, πρόσθεσε, την κυβέρνηση να κάνει έναν ουσιαστικά ανύπαρκτο απολογισμό και αναδείξαμε τη σημαντική λειτουργία της Βουλής την οποία πολλοί θέλουν να απαξιώσουν.

    Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε συχνότερη δική του παρουσία στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ στη νέα φάση,όπως τη χαρακτήρισε, που άρχισε με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και τα περιφερειακά συνέδρια του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς όραμα και σχέδιο αλλά και χωρίς αύριο και γι' αυτό, είπε, οι πολίτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος λεπτομερέστερα στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αποδείχθηκαν ορισμένα σημαντικά πράγματα.

    1. ότι τελείωσε ο μύθος των ανεπαρκών υπουργών και του υπεράνω πρωθυπουργού.

    2. ότι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δεν έχουν στρατηγική και πυξίδα για τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε αποσπασματικές και σπασμωδικές τις επιλογές τους. Εκανε επίσης λόγο για ιδιόμορφο κρατισμό της ΝΔ τον οποίο συνδέει με την ιδιοποίηση της εξουσίας. Μίλησε για μεταλλάξεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό των τραπεζών, ανέφερε ότι πάσχει από το σύνδρομο της απογραφής και του βασικού μετόχου και ότι με όσα προωθεί στο ασφαλιστικό των τραπεζών θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών, πρόσθεσε, γίνονται για ταμειακούς λόγους και για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, κυρίως τραπεζικών. Και πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση επιλέγει την εξυπηρέτηση των τραπεζικών συμφερόντων.

    3. Αποκαλύφθηκε η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κυβέρνησης.

    4. Τελειώνει η προπαγανδιστική χρήση του μύθου της συναίνεσης. Είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, να μην παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση, λόγω της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα και δείχνει ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί. Ανέφερε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει κάθε σωστό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

    5.Αποδείχθηκε πως όλη η συζήτηση που γίνεται για μεταρρυθμίσεις της ΝΔ είναι έωλη. Αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε, είναι απορρύθμιση και εισπρακτική λογική.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα προβλήματα της ΝΔ γίνονται ολοένα και περισσότερο προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

    Για να έχει το ΠΑΣΟΚ την πορεία που πρέπει από δω και στο εξής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να πληρούνται έξι προϋποθέσεις.

    Πρώτον η αξιοποίηση της νέας δομής του Κινήματος.

    Δεύτερον, το ξεκαθάρισμα των αρχών του Κινήματος, κυρίως το ξεκαθάρισμα μεταξύ δογματικών αντιλήψεων και πραγματικών αρχών. Και ανέφερε ως παράδειγμα την αγορά η οποία για το ΠΑΣΟΚ και τους σοσιαλιστές, όπως τόνισε, δεν είναι εχθρός. Ο εχθρός μας είναι η αρχή ότι η κοινωνία πρέπει να υπηρετεί την αγορά.Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αγορά πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία, είπε.

    Τρίτον, η αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας του Κινήματος το οποίο διαθέτει πολλά στελέχη με σημαντική θητεία και εμπειρία τόσο σε κυβερνητικές θέσεις όσο και σε διεθνές επίπεδο.

    Τέταρτον, διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών για τη κατάστρωση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

    Πέμπτον, η εσωτερική ενότητα του ΠΑΣΟΚ ως απόρροια και της διαβούλευσης για το νέο πρόγραμμα. Δεν θα ψαχνόμαστε εμείς μετά τις εκλογές, όπως ψάχνεται σήμερα η ΝΔ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Εκτον, η ανάδειξη του ρόλου του λαϊκού κινήματος που περιλαμβάνει και το συνδικαλιστικό κίνημα. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν υποστηρίζει τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά από την άλλη θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος ή αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο και στα πρόσφατα περιστατικά διγλωσσίας που εμφανίστηκαν στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας με τον ίδιο έμμεσο τρόπο πολιτικά στελέχη ως πολιτικούς ρεπόρτερς ή πολιτικούς σχολιαστές. Είναι ένα νέο είδος πολιτικού, ανέφερε, το οποίο διαμορφώθηκε λόγω της μεγάλης ισχύος των μέσων ενημέρωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε και στη σύγκριση μεταξύ του ρόλου των δημοσιογράφων και του ρόλου των πολιτικών στελεχών. Ο δημοσιογράφος, τόνισε, χαρακτηρίζεται από δυο πράγματα. Από την κριτική ματιά του και από την απόσταση που τηρεί από τα πράγματα. Ο πολιτικός μπορεί και πρέπει να είναι κριτικός αλλά δεν μπορεί να τηρεί αποστάσεις. Αυτό είναι το κίνημά μας, τόνισε, και όχι κάτι άλλο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι είναι άλλο πράγμα να γίνεται ο πολιτικός αντικείμενο κατανάλωσης για τις ανάγκες των ΜΜΕ και άλλο να παράγει θέσεις τις οποίες θα προβάλλει από τα μέσα ενημέρωσης.

    Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων και την αίσθηση "εστίας" που πρέπει να υπάρχει σε αυτά. Αυτό, πρόσθεσε, δεν πετυχαίνεται ούτε με κομματικό πατριωτισμό, ούτε με διοικητικές πράξεις, αλλά θα είναι αποτέλεσμα της αίσθησης ότι μέσα στο κόμμα υπάρχει δημιουργία και σεβασμός της άποψης του καθενός.

    Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει την ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση στο κόμμα, η οποία, όμως, όπως τόνισε, δεν πρέπει να εκληφθεί και να περάσει στον κόσμο ως δείγμα αδυναμίας και ανασφάλειας.

    [07] Στον εισαγγελέα ο φάκελος με 16 τόνους μολυσμένης γαλοπούλας.

    Το φάκελο με τα στοιχεία για την υπόθεση της διακίνησης 16 τόνων μολυσμένης με σαλμονέλα γαλοπούλας, παρέδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τον περασμένο Δεκέμβριο διοχετεύθηκαν στην αγορά 15.967 κιλά εισαγόμενης γαλοπούλας που από ελέγχους που είχαν διενεργηθεί είχε εντοπιστεί ότι ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα.

    Για το θέμα καταλογίζονται ευθύνες στο Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών Γ. Πρωτογεράκη, ο οποίος φέρεται να μην ενημέρωσε εγκαίρως για τα αποτελέσματα ελέγχου που είχε διενεργήσει ο Σταθμός Κτηνιατρικού Ελέγχου του λιμένα Πειραιά.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος μελετά το φάκελο που του παρέδωσε ο κ. Σγουρός και αναμένεται αύριο να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 June 2005 - 14:20:59 UTC