Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπραγματεύσεις για μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων
  • [02] Συνεχίζουν την απεργία οι τραπεζοϋπάλληλοι
  • [03] Ο πρόεδρος της Αργεντινής καταγγέλλει προσωπικές επιθέσεις εναντίον του από το ΔΝΤ
  • [04] Μήνυμα Γ.Αλογοσκούφη σε κόμματα και φορείς
  • [05] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη
  • [06] Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
  • [07] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Οικονομίας.
  • [08] Πάνω από τα 59 δολάρια και πάλι η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη
  • [09] Αλογοσκούφης:Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα όρια διαλόγου με τους τραπεζοϋπαλλήλους.
  • [10] Άρχισε η μεταφορά λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ Α.Λιοσίων.
  • [11] Πάνω από τα 59 δολάρια και πάλι η τιμή του πετρελαίου.
  • [12] Την Τετάρτη το μνημόσυνο για τον Α.Παπανδρέου.
  • [13] Επεισόδια στην χωματερή των Ανω Λιοσίων
  • [14] Στοιχεία-σοκ για τη χρήση ουσιών από εφήβους μαθητές

  • [01] Διαπραγματεύσεις για μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

    Την έναρξη διαπραγματεύσεων για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στις αρχές του Ιουλίου, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος. Το σύνολο των επιδομάτων θα εξεταστεί από μηδενική βάση, δήλωσε ο υπουργός, ενώ στην περίπτωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης των σχετικών προϋποθέσεων και της νομοθεσίας ώστε να μπορέσουν όλοι να έχουν ίση μεταχείριση.

    [02] Συνεχίζουν την απεργία οι τραπεζοϋπάλληλοι

    Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων που διαφωνούν με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που περιέχονται στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου. Πανελλαδική απεργία στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα κήρυξε και η ΓΣΕΕ για την Παρασκευή.

    [03] Ο πρόεδρος της Αργεντινής καταγγέλλει προσωπικές επιθέσεις εναντίον του από το ΔΝΤ

    Ο πρόεδρος της Αργεντινής Νέστρο Κίρτσνερ κατήγγειλε χθες τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή που αυτό θα πρέπει να αποφανθεί για την οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή.

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΔΝΤ επιδίδεται σε άμεσες προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου, αποκλειστικά γιατί υπερασπίζομαι με θέρμη τα συμφέροντα της πατρίδας μου και δεν γίνομαι υποτακτικός των συμφερόντων που πάντοτε μας κατέστρεφαν. Τα συμφέροντα που αγωνίζονται να εμποδίσουν τους Αργεντινούς να ανασυγκροτηθούν είναι πολύ ισχυρά», τόνισε ο Κίρτσνερ σε ομιλία του στην πόλη Ροσάριο, 300 χλμ βορείως του Μπουένος Άιρες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Κλαρίν, το ΔΝΤ-το οποίο χθες επρόκειτο να δημοσιεύσει τη γνώμη του για την οικονομία της Αργεντινής-κατηγορεί τον πρόεδρο ότι τροφοδοτεί τη δημοτικότητά του με τις επανειλημμένες κριτικές του κατά των ξένων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά αντιπαθείς στην Αργεντινή. Οι βουλευτικές εκλογές στην Αργεντινή θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομίας, ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ Έκτορ Τόρες έχει λάβει εντολή στο εξής να απορρίψει την έκθεση που πρόκειται να δημοσιεύσει ο διεθνείς χρηματοοικονομικός οργανισμός, ο οποίος κατηγορείται πως προβάλλει «μία παραμορφωμένη άποψη» για την πραγματικότητα της οικονομίας της Αργεντινής.

    [04] Μήνυμα Γ.Αλογοσκούφη σε κόμματα και φορείς

    Μήνυμα προς κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στέλνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ.Αλογοσκούφης με σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα METRO. Σχολιάζοντας το απεργιακό κύμα που έχει ξεσπάσει για το ασφαλιστικό των τραπεζών ο κ.Αλογοσκούφης καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις ως κομματικά υποκινούμενες και καλεί κόμματα και φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Όσον αφορά το εργασιακό, ο κ.Αλογοσκούφης τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στο καθεστώς των απολύσεων, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και υποσκάπτουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα.

    Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων φορολογικών μέτρων από το φθινόπωρο, σημειώνει ότι η όλη προσπάθεια για μείωση των ελλειμμάτων εστιάζεται στη συγκράτηση των δαπανών και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, τη χαρακτήρισε πολιτικά και κοινοβουλευτικά άστοχη, υπογραμμίζοντας ότι «η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία».

    Αναφερόμενος στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, ο υπουργός δήλωσε ότι παρέλαβαν μια δύσκολη κατάσταση αλλά παρ'όλα αυτά προχώρησαν σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις καθαρά πάνω απο τον πληθωρισμό.

    Τέλος, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται σύντομα απο την κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν όλες οι αλλαγές για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

    [05] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη

    Με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, θα συναντηθεί σήμερα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ, τον ερχόμενο μήνα, με στόχο την κατάρτιση νέων μισθολογίων και την αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων. Ο κ. Παυλοπουλος, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» χαρακτήρισε την επιδοματική πολιτική «άκριτη» και «καταστροφική» όχι μόνο για τον υπαλληλικό κόσμο, αλλά και για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς ήταν αντικίνητρο για τους άξιους υπαλλήλους.

    [06] Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για θέματα που αφορούν στην επανίδρυση του κράτους.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ο κ. Καραμανλής έχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και γι'αυτό όπως τόνισε, γίνονται πολλές συναντήσεις και θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες.

    Ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και πως βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ο Κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους και ο Κώδικας για τους δήμους και τις κοινότητες.

    Το βασικό πλαίσιο τόνισε ο πρωθυπουργός για την επανίδρυση του κράτους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

    Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ότι οι μετατάξεις θα είναι εκούσιες και θα δίνονται κίνητρα για τη μετάταξη υπαλλήλων σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, ενώ αντικειμενικοποιούνται τα κριτήρια για την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οι διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ για το μισθολόγιο θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου μετά από επιστολή - πρόσκληση σε διάλογο που θα στείλουν προς τη συνδικαλιστική οργάνωση οι κ. Γ. Αλογοσκούφης και Πρ. Παυλόπουλος τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με την ατζέντα που έχει θέσει η ΑΔΕΔΥ θα συζητηθεί το θέμα των επιδομάτων και της εξομοίωσής τους και η υπαγωγή ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    [07] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Οικονομίας.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το απόγευμα ξεκινά στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση των τροπολογιών για το ασφαλιστικό των τραπεζών, την αναδιοργάνωση του ΟΤΕ και το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ισορροπημένη, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, δίνει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα χωρίς να θίγονται δικαιώματα των ασφαλισμένων προς της 1/1/93 και χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα όρια διαλόγου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε επί εξάμηνο και σημείωσε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έδωσε λύση χωρίς να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη άποψη.

    Σε άλλη ερώτηση για το Δ'ΚΠΣ τόνισε πως η συμφωνία που είχε επιτευχθεί ήταν σχετικά ικανοποιητική για την Ελλάδα και πως το ζήτημα είναι τους επόμενους μήνες να διασφαλίσει η χώρα τα σχετικά κονδύλια, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη στο να αλλάξει η ΚΑΠ, κάτι, που όπως είπε, επιδιώκουν κάποιες χώρες.

    [08] Πάνω από τα 59 δολάρια και πάλι η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

    Σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές μετά τον επί τετραήμερο καλπασμό των τιμών του πετρελαίου αλλά οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές της προσφοράς περιόρισαν την πτώση των τιμών. Η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη αναρριχήθηκε και πάλι πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του μπρεντ είναι μία ανάσα από τα 58 δολάρια.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου έχανε, το μεσημέρι, 28 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 59,09 δολάρια. Χθες σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 59,52 δολάρια το βαρέλι.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του μπρεντ υποχωρούσε στα 57,99 δολάρια, χάνοντας 33 σεντς στο βαρέλι.

    Μετά τις απειλές ισλαμιστών κατά διπλωματικών αποστολών στο Λάγκος της Νιγηρίας την περασμένη Παρασκευή, οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή της προσφοράς αργού επικεντρώνονται σήμερα στο ενδεχόμενο απεργίας 500 τεχνικών που θα "αφαιρέσουν" από την αγορά 920.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την παραγωγή της μεγαλύτερης νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρίας Statoil.

    Σχετικά με τα εβδομαδιαία στοιχεία που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση των αποθεμάτων αργού την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουνίου - για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα - κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια.

    Αντιθέτως, προβλέπεται αύξηση κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης και κατά 200.000 βαρέλια των αποθεμάτων βενζίνης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ.

    ΒΤΕ

    [09] Αλογοσκούφης:Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα όρια διαλόγου με τους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το απόγευμα ξεκινά στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση των τροπολογιών για το ασφαλιστικό των τραπεζών, την αναδιοργάνωση του ΟΤΕ και το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ισορροπημένη, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, δίνει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα χωρίς να θίγονται δικαιώματα των ασφαλισμένων προς της 1/1/93 και χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα όρια διαλόγου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε επί εξάμηνο και σημείωσε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έδωσε λύση χωρίς να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη άποψη.

    Σε άλλη ερώτηση για το Δ'ΚΠΣ τόνισε πως η συμφωνία που είχε επιτευχθεί ήταν σχετικά ικανοποιητική για την Ελλάδα και πως το ζήτημα είναι τους επόμενους μήνες να διασφαλίσει η χώρα τα σχετικά κονδύλια, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη στο να αλλάξει η ΚΑΠ, κάτι, που όπως είπε, επιδιώκουν κάποιες χώρες.

    Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου για αναδιοργάνωση δημόσιας διοίκησης.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για θέματα που αφορούν στην επανίδρυση του κράτους.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ο κ. Καραμανλής έχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και γι'αυτό όπως τόνισε, γίνονται πολλές συναντήσεις και θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες.

    Ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και πως βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ο Κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους και ο Κώδικας για τους δήμους και τις κοινότητες.

    Το βασικό πλαίσιο τόνισε ο πρωθυπουργός για την επανίδρυση του κράτους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

    Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ότι οι μετατάξεις θα είναι εκούσιες και θα δίνονται κίνητρα για τη μετάταξη υπαλλήλων σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, ενώ αντικειμενικοποιούνται τα κριτήρια για την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οι διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ για το μισθολόγιο θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου μετά από επιστολή - πρόσκληση σε διάλογο που θα στείλουν προς τη συνδικαλιστική οργάνωση οι κ. Γ. Αλογοσκούφης και Πρ. Παυλόπουλος τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με την ατζέντα που έχει θέσει η ΑΔΕΔΥ θα συζητηθεί το θέμα των επιδομάτων και της εξομοίωσής τους και η υπαγωγή ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    [10] Άρχισε η μεταφορά λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ Α.Λιοσίων.

    Άρχισε από το πρωί η μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

    Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεταφορά. Το απόγευμα αναμένεται στα Ανω Λιόσια να υπάρξει συνεδρίαση φορέων της περιοχής.

    Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας ζήτησε από την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη χωματερή.

    [11] Πάνω από τα 59 δολάρια και πάλι η τιμή του πετρελαίου.

    Σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές μετά τον επί τετραήμερο καλπασμό των τιμών του πετρελαίου αλλά οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές της προσφοράς περιόρισαν την πτώση των τιμών. Η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη αναρριχήθηκε και πάλι πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του μπρεντ είναι μία ανάσα από τα 58 δολάρια.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου έχανε, το μεσημέρι, 28 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 59,09 δολάρια. Χθες σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 59,52 δολάρια το βαρέλι.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του μπρεντ υποχωρούσε στα 57,99 δολάρια, χάνοντας 33 σεντς στο βαρέλι.

    Μετά τις απειλές ισλαμιστών κατά διπλωματικών αποστολών στο Λάγκος της Νιγηρίας την περασμένη Παρασκευή, οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή της προσφοράς αργού επικεντρώνονται σήμερα στο ενδεχόμενο απεργίας 500 τεχνικών που θα "αφαιρέσουν" από την αγορά 920.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την παραγωγή της μεγαλύτερης νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρίας Statoil.

    Σχετικά με τα εβδομαδιαία στοιχεία που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση των αποθεμάτων αργού την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουνίου - για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα - κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια.

    Αντιθέτως, προβλέπεται αύξηση κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης και κατά 200.000 βαρέλια των αποθεμάτων βενζίνης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ.

    ΒΤΕ

    [12] Την Τετάρτη το μνημόσυνο για τον Α.Παπανδρέου.

    Το μνημόσυνο για τα εννέα χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 3.00 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο.

    Στο μνημόσυνο θα παραστεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του κινήματος.

    Ο Α.Παπανδρέου απεβίωσε πριν απο 9 χρόνια, λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος και ενω στην πρωθυπουργία τον είχε διαδεχθεί ο Κώστας Σημίτης.

    [13] Επεισόδια στην χωματερή των Ανω Λιοσίων

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην είσοδο της χωματερής των Ανω Λιοσίων, μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόρριψη της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια. Τρία άτομα συνελήφθησαν, τρεις κάτοικοι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, ενώ έχουν αναφερθεί και έξι τραυματισμοί αστυνομικών. Η ατμόσφαιρα στο χώρο παραμένει αποπνικτική μετά τη ρίψη δακρυγόνων για την διάλυση του κόσμου και από τις φωτιές που άναψαν οι διαδηλωτές σε αγριόχορτα στην περιοχή ένθεν κακείθεν της λεωφόρου ΝΑΤΟ. Οχήματα της Πυροσβεστικής έσβησαν της φωτιές.

    Σε συγκέντρωση που οργανώθηκε από την Διαδημοτική Επιτροπή αργά το μεσημέρι, στην πλατεία Ανω Λιοσίων, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση νέες εναλλακτικές προτάσεις, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού για την διαχείριση των σκουπιδιών, αφού προηγηθεί συζήτηση με επιστημονικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς φορείς. Ταυτόχρονα ζητείται το κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση δηλώνουν αντίθετοι στη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην Φυλή και απαιτούν την μορφολογική και βλαστική αποκατάσταση των λατομείων του Ποικίλου Ορους.

    [14] Στοιχεία-σοκ για τη χρήση ουσιών από εφήβους μαθητές

    Στοιχεία-σοκ για τη χρήση παρανόμων ουσιών, αλλά και αλκοόλ και καπνού, έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, με συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μαριέττας Γιαννάκου και Νικήτα Κακλαμάνη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ένας στους 10 εφήβους μαθητές στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 70.000 μαθητές ηλικίας 14-17 ετών, έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας. Η Κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Από το 1984 έως σήμερα αυξάνει ο αριθμός των εφήβων που αναφέρουν χρήση κάνναβης για τρεις ή και περισσότερες φορές. Οι εισπνεόμενες ουσίες είναι δημοφιλείς στους εφήβους, ενώ στη χώρα μας 200.000 μαθητές ηλικίας 14-17 ετών καταναλώνουν αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα.

    Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, οι προτιμήσεις των εφήβων έχουν διαφοροποιηθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή: Πίνουν συχνότερα βαριά οινοπνευματώδη, αλλά λιγότεροι μαθητές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες κάνουν επικίνδυνη χρήση αλκοόλ, δηλαδή έρχονται σε κατάσταση μέθης. Επίσης, η χρήση καπνού στους Έλληνες εφήβους είναι λιγότερο διαδεδομένη συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως 3 στους 10 εφήβους ηλικίας 14 ετών, έχουν καπνίσει έστω και ένα τσιγάρο, 7 στους 10 εφήβους ηλικίας 17 ετών έχουν καπνίσει έστω και ένα τσιγάρο, ενώ καθημερινοί καπνιστές (έστω και 1 τσιγάρο), είναι το 24,6% των εφήβων, ενώ τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα καπνίζει το 14% των εφήβων. Η μέση ηλικία πρώτης δοκιμής καπνού είναι τα 14 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης συστηματικού καπνίσματος είναι τα 15,2 έτη. Το 20,3% των εφήβων κάπνισε πρώτη φορά σε ηλικία μικρότερη των 13 ετών και οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρές.

    Η συνέντευξη των δύο υπουργών δόθηκε και με την ευκαιρία του χαρακτηρισμού της 26ης Ιουνίου ως Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα δοθεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2005 - 21:18:07 UTC