Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις
  • [02] Οξεία κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ.Παπανδρέου
  • [03] Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
  • [04] Στο σύστημα διεύθυνσης οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η βλάβη του μοιραίου λεωφορείου
  • [05] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [06] Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί αλλαγές στους όρους ένταξής της στην ΕΕ, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν

  • [01] Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις

    Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ενώ αύριο αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Χθες, ο κ.Αλογοσκούφης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ ο οποίος ανέφερε ότι θα περιμένει μέχρι τη συζήτηση στη βουλή για να δει τα στοιχεία που θα περιληφθούν στην τροπολογία του υπουργού. Η συζήτηση σύμφωνα με τις δύο πλευρές διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη βουλή δεν θα συζητηθούν τροπολογίες βουλευτών.

    Νωρίτερα την αντιμετώπιση των συνεπειών από την απεργία των Τραπεζών, το ωράριο των καταστημάτων και την ενεργειακή πολιτική, συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Βγαίνοντας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι είχαν συνεργασία για θέματα κοινής αρμοδιότητας και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό των Τραπεζών και για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απεργίας που "δυστυχώς συνεχίζεται".

    Πρόκειται για μέτρα που αφορούν την πληρωμή των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, καθώς και για ζητήματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την άποψή της για το αν χρειάζεται νομοθετική κάλυψη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις τραπεζικές συναλλαγές.

    Σε ερώτηση για την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, η συζήτηση για την δική του τροπολογία ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Δευτέρα εισάγεται στην ολομέλεια. Επανέλαβε ότι η τροπολογία του αφορά ζητήματα που ρυθμίζουν τα επικουρικά ταμεία και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το δημόσιο. Αντίθετα, πρόσθεσε, διασφαλίζεται η πληρωμή των συντάξεων των επικουρικών ταμείων στο διηνεκές, ενώ δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Επιπλέον, είπε, δημιουργούνται συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα των κρατικών τραπεζών. Ακούσαμε, τόνισε ο υπουργός, τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων και ενδεχομένως κατά την ψήφιση της τροπολογίας να συμπεριληφθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

    Ρωτήθηκε ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης για το νομοσχέδιο για τα ακίνητα και είπε ότι θα κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης και ότι το υπουργείο μελετά την εξαίρεση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για την αγορά πρώτης κατοικίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι ενημέρωσε για την σημαντική συμφωνία με τον Ιταλό ομόλογό του για την συνεργασία στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη. Την χαρακτήρισε σημαντική συμφωνία και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για τα εγκαίνια σύνδεσης των αγωγών Ελλάδας και Τουρκίας που θα κάνουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ,την επόμενη εβδομάδα, στον Έβρο. Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Σιούφας, με τις δύο αυτές συμφωνίες καθίσταται ενεργειακό κόμβος και αναβαθμίζεται ο γενικότερος γεωστρατηγικός της ρόλος στην περιοχή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε και για το θέμα του ωραρίου και αναφέρθηκε σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την ενίσχυση του Εμπορίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ρυθμίζονται οι εκπτώσεις για να έχουμε πραγματικές εκπτώσεις δύο μήνες το χρόνο και πραγματικές τιμές το υπόλοιπο διάστημα, θέματα υπαίθριου εμπορίου, λαϊκών αγορών. Είπε, ακόμη, ότι ρυθμίζονται θέματα μεταβίβασης στον καταναλωτή των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν. Υπογράμμισε δε ότι η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων δημιουργεί ωφέλειες πρώτα στους εργαζομένους, μετά στους ανέργους, γιατί ανοίγουν θέσεις εργασίας, ακολούθως στους εμπόρους, γιατί αποκτούν νέες ευκαιρίες πωλήσεων και τέλος ενισχύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας, αλλά και το καταναλωτικό κοινό.

    [02] Οξεία κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ.Παπανδρέου

    «Σύντομο και άδοξο τέλος θα έχει η κυβέρνηση», προέβλεψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε στο ιδρυτικό Περιφερειακό Συνέδριο του Κινήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο οποίο έφθασε προερχόμενος από τη Βιέννη (και μάλιστα με καθυστέρηση της πτήσης), όπου συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατήρησε πολύ υψηλούς τόνους στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, ενώ, όπως το συνηθίζει όταν μιλάει σε κομματικό ακροατήριο, έκανε και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι προεκλογικά έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, με στόχο την παραπλάνηση του λαού, «για να διαμορφώσουν το δικό τους καθεστώς της εξουσίας για την εξουσία».

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι «εξαπατούν τους πολίτες», καθώς σταματούν δρομολογημένα έργα, τα οποία εμφανίζουν αργότερα ως δικά τους. Είναι το «νέο κόλπο της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αξιοπιστία, δεν έχει έργο και δεν μπορεί να κάνει έργο και απαίτησε από τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον ενεστώτα διαρκείας που χρησιμοποιεί στις ομιλίες του στη Βουλή και να λέει πότε θα αρχίσει ποιο πρόγραμμα ή έργο και πότε θα τελειώσει. «Δεν λέει την αλήθεια και χτίζει πάνω σε ψέματα», κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι έτσι «χτίζει χάρτινους πύργους στην άμμο» που θα καταρρεύσουν όταν φυσήξει ο άνεμος, «όπως καταρρέει η κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται σε ΟΤΕ και ασφαλιστικό Τραπεζών, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία μετατίθενται τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος στις επόμενες γενιές. Και τόνισε ότι στον ΟΤΕ εξυπηρετούνται, με την προωθούμενη ρύθμιση, χαριστικά κάποιοι λίγοι εργαζόμενοι, ενώ σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των Τραπεζών τόνισε ότι πρόκειται για χαριστικά μέτρα υπέρ των Τραπεζιτών, καθώς και ότι οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών Ταμείων των Τραπεζών.

    Αναφέρθηκε και στην τροπολογία ΄Εβερτ τονίζοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κάτι πολύ απλό, να γίνουν μελέτες για να φανεί το κόστος των αλλαγών, καθώς και ποιος θα κληθεί να πληρώσει.

    Αναφέρθηκε στις μεγάλες, όπως τις χαρακτήρισε, διαφορές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε θέματα δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ριζικής αποκέντρωσης του κράτους, ενώ η ΝΔ, δια του κ. Παυλόπουλου, συγκεντρώνει όλο και περισσότερες εξουσίες για να ασκεί ρουσφετολογική πολιτική, όπως στην περίπτωση Χούπη, που είναι χαρακτηριστική της αντίληψής της. Τάχθηκε και πάλι εναντίον του κρατισμού και υπέρ ενός σύγχρονου κράτους, αποκηρύσσοντας «τον κρατισμό της ΝΔ» που είναι ταυτόσημος με τις πελατειακές σχέσεις, τον συγκεντρωτισμό, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε για αδράνεια τον Πρωθυπουργό, τον οποίο, όπως ανέφερε, οι ΄Ελληνες δεν τον ψήφισαν για να πηγαίνει τουρίστας στη Λουκέρνη, αλλά για να διαπραγματεύεται και να συγκρούεται για τα ελληνικά συμφέροντα. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για παθητική στάση στο θέμα της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής, από την εξωτερική του πολιτική, πήρε ως αποτέλεσμα περισσότερες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ακόμη, χαρακτήρισε ντροπή την αναγνώριση της FYROM με τη συνταγματική της ονομασία και σκάνδαλο την υπόθεση του βασικού, η οποία «βάζει την Ελλάδα στο περιθώριο».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε πληροφόρηση που είχαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές από τον κ. Γιούνκερ, ότι υπήρξε συμφωνία των «25» για μείωση κατά 17% των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ (ο Μπλέρ, είπε, ήθελε μεγαλύτερη μείωση). Και διατύπωσε το ερώτημα αν με αυτές τις περικοπές συμφώνησε ο κ. Καραμανλής. Και αν συμφώνησε, πρόσθεσε, με ποιους όρους το έκανε, τι ανταλλάγματα πήρε και ποια αναθεώρηση της ΚΑΠ δέχθηκε. Και τελικά, ρώτησε, θα κοπούν τα χρήματα από τους πλούσιους αγρότες του βορρά ή από τους φτωχούς του νότου;

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι στο παρελθόν αποξενώθηκε από το λαό, καθώς και ότι δημιουργήθηκαν «βιλαέτια», «τιμάρια» και «μικρομάγαζα». Ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και ενότητα, διότι, όπως τόνισε, όταν το Κίνημα είναι κατακερματισμένο και δεν συμμετέχει ο πολίτης, τότε κερδίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, η γραφειοκρατία και τα μεγάλα ΜΜΕ και όχι ο πολίτης. Φτιάχνουμε το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε να σπάσουν οι αγκυλώσεις, η λογική της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών, ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις στο κόμμα και την κοινωνία. Ζήτησε, εξάλλου, από τα στελέχη του Κινήματος να θεωρούν το ΠΑΣΟΚ σπίτι τους, όπου θα λένε τις απόψεις τους και τις πιο διαφορετικές, πριν εμφανιστούν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    [03] Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

    Στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών.

    Ο κ.Καραμανλής συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα, παρακολούθησε στο στάδιο του Πανελληνίου, αγώνα μπάσκετ στον οποίο συμμετείχαν εν ενεργεία και παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες καθώς επίσης και μέλη της θεραπευτικής κοινότητας "Παρέμβαση".

    "Ο αγώνας αυτός συμβολίζει τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι νέοι κατά των ναρκωτικών και την αποφασιστικότητά τους να ξεφύγουν από την εξάρτηση παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών γνωστοποίησε ότι παραχωρείται χώρος στη Θεσσαλονίκη, κοντά στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, με λυόμενες εγκαταστάσεις για την χορήγηση υποκατάστατων, ότι υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ, ανά τη χώρα ενώ έχουν προκηρυχθεί 71 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για τον ΟΚΑΝΑ Αθηνών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να μειωθεί η λίστα αναμονής.

    Ο κ.Καραμανλής είπε ακόμη ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση θα πρέπει να κοιτάξουμε και τα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα και ανέφερε ειδικότερα, την έλλειψη προοπτικής για τους νέους, την ανεργία που πλήττει τη νέα γενιά, την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και την ποιότητα της παιδείας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι μέσα από αυτό τον αγώνα είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.

    Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν προσφέρεται για ευχολόγια ούτε για ηχηρές διακηρύξεις, τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μήνυμά του με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας στις 26 Ιουνίου.

    Η ημέρα αυτή προσφέρεται, υπογραμμίζει ο Κάρολος Παπούλιας, «για περισυλλογή και συλλογική αυτοκριτική πάνω στις αιτίες ενός προβλήματος που απειλεί το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία».

    »Η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας απαιτεί πολιτικό θάρρος και κοινωνική αλληλεγγύη. Θάρρος για τον εντοπισμό και την τιμωρία των εμπόρων του θανάτου, αλληλεγγύη για την υποστήριξη των θυμάτων στο δύσκολο αγώνα τους για επιστροφή στη ζωή, για έξοδο από τον αποκλεισμό και την απομόνωση».

    Δηλώσεις υπουργού Δημόσιας Τάξης

    «Η 26η Ιουνίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στο διαρκή αγώνα απέναντι στην εξάρτηση, την απομόνωση, τον αποκλεισμό. Μια αφορμή να προβληματιστούμε, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στη νεολαία. Να δώσουμε μια ευκαιρία στη ζωή που όλοι δικαιούνται» δήλωσε ο Γιώργος Βουλγαράκης αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

    »Για εμάς στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι διαρκής. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Καλώ όλο το προσωπικό να εξακολουθήσει τον αγώνα ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών με την ίδια αποφασιστικότητα και ευαισθησία» κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

    Το μήνυμα του Γ.Παπανδρέου

    Την ανάγκη ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμα του, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών.

    Ο κ. Παπανδρέου καλεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει πλήρως το εθνικό σχέδιο δράσης 2000-2006 με την λειτουργία και των 83 Κέντρων Πρόληψης, «να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των υπαρχόντων κέντρων, τα οποία έχει εγκαταλείψει και να ολοκληρώσει ταχύτατα τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στον ΟΚΑΝΑ».

    «Το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών «Δώσε αξία στη ζωή σου, κάνε υγιείς επιλογές», ας είναι το μήνυμά μας για κάθε νέο και κάθε νέα, μαζί με την ευθύνη όλων μας για ένα θέμα πραγματικά πρώτης προτεραιότητας» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωση της ΚΕ απευθύνει προσκλητήριο αγώνα και ζητάει για τη νεολαία μας «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», υπογραμμίζοντας «ότι τα ναρκωτικά δεν είναι ούτε υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου, ούτε προέκυψαν ξαφνικά, ούτε αποτελούν αναγκαίο κακό».

    Παράλληλα «καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει παραμονές της επετείου την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης καθ' υπαγόρευση του μεγάλου κεφαλαίου, που οσμίστηκε κέρδος από τον πόνο και το δράμα χιλιάδων τοξικομανών και των οικογενειών τους. Το σχέδιο νόμου, που γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή, επαυξάνει τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που στα πλαίσια της διαχειριστικής λογικής της ΕΕ φούντωσαν το πρόβλημα της τοξικομανίας».

    Επίσκεψη του ΣΥΝ στον ΟΚΑΝΑ

    Με αφορμή την 26η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε χθές ενημερωτική επίσκεψη από την ηγεσία του ΣΥΝ στον ΟΚΑΝΑ.

    Ο Αλ. Αλαβάνος και ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ (υπεύθυνος της Επιτροπής του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών) συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Χ. Γιαννάκη και άλλα στελέχη του Οργανισμού.

    [04] Στο σύστημα διεύθυνσης οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η βλάβη του μοιραίου λεωφορείου

    Ελεύθερος αφέθηκε με εντολή του εισαγγελέα Λαμίας ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου Χρήστος Μαύρος, ο οποίος νοσηλεύονταν φρουρούμενος στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του πορίσματος από τους εμπειρογνώμονες του ΚΤΕΟ της Λαμίας που εξέτασαν το λεωφορείο, διαπιστώθηκε ότι η κύρια αιτία για την η τρελή πορεία του τουριστικού λεωφορείου που οδήγησε στο θάνατο τρεις γυναίκες και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών άλλων ατόμων ήταν μηχανική βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης και ειδικότερα στο ατέρμονα κοχλία.

    Οι περισσότεροι από τους τραυματίες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο πήραν ήδη εξιτήριο ενώ παραμένουν νοσηλευόμενα 20 ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του λεωφορείου. Από αυτούς οι 19 νοσηλεύονται σε κλινικές του νοσοκομείου της Λαμίας, ενώ ένα άτομο έχει μεταφερθεί από το μεσημέρι στο ΚΑΤ.

    Οι αστυνομικοί που κάνουν την προανάκριση για το δυστύχημα έχουν ήδη συγκεντρώσει πολλές καταθέσεις επιβατών, οι οποίοι στο σύνολο τους επιμένουν ότι ο οδηγός του λεωφορείου δεν οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα. Ο ταχογράφος του οχήματος δείχνει ότι η ταχύτητα του λεωφορείου ήταν κατά λίγο περισσότερο από 80 χιλιόμετρα την ώρα.

    [05] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    "Στόχος του Συνασπισμού είναι πλατιά ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς σε νομαρχίες και σε μεγάλες πόλεις", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, στην παρέμβαση του, σήμερα στην Πανελλαδικη Συνδιάσκεψη του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Με τη θέση αυτή ο κ. Αλαβάνος αποσαφήνισε για μιά ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα κεντρικών πολιτικών συμφωνιών ενόψει των εκλογών του επομένου έτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι τελικές αποφάσεις του Συνασπισμού θα ληφθούν σε διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, σε 15 ημέρες. Στη συνεδρίαση αυτή θα αποφασιστεί και η κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος. Προς το παρόν πάντως και αυτό το επισήμανε και ο κ. Αλαβάνος, οι τοπικές αυτοδιοικητικές κινήσεις θα έχουν περισσότερα περιθώρια δράσης στις περιοχές τους.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε σήμερα ότι είναι σεβαστή η αυτονομία των τοπικών κινήσεων , αλλα και το γενικότερο κλίμα στον Συνασπισμό είναι ότι οι αυτοδιοικητικές κινήσεις θα πρέπει να αποφασίζουν για την ευρύτητα και το περιεχόμενο μιάς συνεργασίας, σε δήμους και νομαρχίες. Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «για το Συνασπισμό, οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα εγχείρημα κομματικής καταγραφής. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα των πολιτών, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, όπως η επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, είτε με προβλήματα που αγγίζουν τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, όπως η Χωματερή στα Άνω Λιόσια, το πρόβλημα των ναρκωτικών, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, το κυκλοφοριακό. Οι δυνάμεις του Συνασπισμού πρέπει να επεξεργαστούν και να αναδείξουν τις προτάσεις τους».

    Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του "εκτιμά βαθιά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ" και πρόσθεσε ότι "η συνεργασία μαζί τους δεν είναι το «τέρμα», είναι η αφετηρία προκειμένου να πετύχουμε πλατύτατες κινήσεις με κινήματα πολιτών, οικολογικές ομάδες αλλά και πρόσωπα που ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα και συμφωνούν με τις προτεραιότητες μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει και στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με "τη δυνατότητα συνεργασίας με δυνάμεις από τον κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ που δεν καλύπτονται από τις επιλογές του κόμματός τους στα θέμα των ΧΥΤΑ, της μονιμότητας, του «αντικρατισμού», κ.α.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «στόχος μας είναι πλατιά ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς σε Νομαρχίες και μεγάλες πόλεις". Αυτή, είπε είναι η πρότασή μας προς τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που, στα πλαίσια μιας αυτονομίας που σεβόμαστε, θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

    [06] Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί αλλαγές στους όρους ένταξής της στην ΕΕ, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν

    Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την παραμικρή αλλαγή στους όρους που έχουν τεθεί για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ελπίζει ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα θα τηρηθεί, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    "Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί ο,τιδήποτε", είπε ο Ερντογάν. "Η διαδικασία της ΕΕ θα συνεχίσει τον δρόμο της όπως πριν. Μας είναι αδύνατο να δεχθούμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη", πρόσθεσε.

    "Το να επιβάλλετε νέους όρους σε υποψήφιες χώρες, ιδιαίτερα σε μία χώρα που ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις (ένταξης) δεν είναι κάτι σωστό (...) Εχουμε συνηθίσει και περιμένουμε τίμιες πολιτικές θέσεις", είπε ακόμα ο τούρκος πρωθυπουργός, για να καταλήξει:

    "Θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση μία ένωση πολιτικών αξιών. Εάν η Τουρκία δεν προσχωρήσει στην Ενωση, τότε (η τελευταία) κινδυνεύει να παραμείνει μία χριστιανική λέσχη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 June 2005 - 21:11:10 UTC