Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [02] Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς Μπους στο Ιράκ
  • [03] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [04] Ο Γ.Αλογοσκούφης υπέρ εθνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό
  • [05] Ευρύτερο διάλογο για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Γ.Αλογοσκούφης.
  • [06] Κάτω από τα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση

    Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    [02] Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς Μπους στο Ιράκ

    Οι Αμερικανοί στην πλειοψηφία τους αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του προέδρου Τζορτζ Μπους στο Ιράκ, όμως δεν θέλουν να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα τους από τη χώρα αυτή μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

    Για πρώτη φορά περισσότεροι από ένας στους δύο Αμερικανούς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους "παραπλάνησε σκόπιμα" την κοινή γνώμη όσον αφορά τους λόγους του πολέμου. Το 57% των ερωτηθέντων (ποσοστό ρεκόρ) πιστεύει ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε όταν ισχυριζόταν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ δείχνει επίσης ότι το 56% αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Μπους χειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ και το 53% πιστεύει ότι ο πόλεμος αυτός δεν άξιζε τον κόπο. Ίδιο ωστόσο είναι και το ποσοστό (53%) εκείνων που δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον του Ιράκ. Περίπου έξι στους δέκα (58%) επιθυμούν να παραμείνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη ενώ το 41% ζητά την επιστροφή τους στην πατρίδα.

    [03] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για τις εθνικές επιλογές σε σχέση με την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικης, η οποία θα αρχίσει από το 2006. Για τον λόγο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Ευ.Μπασιάκος είχε χθες συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και συζήτησαν το θέμα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε ότι επιλογή της κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί και απαίτηση της κοινωνίας, είναι η ολική αποσύνδεση για τα περισσότερα προϊόντα ώστε να εξασφαλιστούν οι περισσότεροι δυνατόν κοινοτικοί πόροι και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί και η παρακράτηση ώστε να δοθούν κίνητρα για τους αγρότες.

    [04] Ο Γ.Αλογοσκούφης υπέρ εθνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό

    Το ασφαλιστικό είναι ίσως το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα εθνικό διάλογο. Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι ρυθμίσεις για τα ταμεία ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων και για την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ. Ο υπουργός σημείωσε ότι «ο διάλογος θα πρέπει να είναι μακράς πνοής και θα απαιτήσει χρόνο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία», ενώ κατά την έναρξη της συζήτησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία από τις τροπολογίες των βουλευτών Έβερτ, Μάνου και Δραγασάκη για την ανάληψη των ελλειμμάτων των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων από τις τράπεζες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά αναδείχθηκαν τα προβλήματα του νόμου Ρέππα-Χριστοδουλάκη (3029/2002). «Με το νόμο αυτό μετακυλίστηκε το κόστος χρηματοδότησης του ΙΚΑ στον φορολογούμενο, ο οποίος ανέλαβε να καλύπτει τα ελλείμματα του ιδρύματος στο διηνεκές [..] Ο νόμος 3029 όχι μόνο δεν έλυσε το ασφαλιστικό για 30 χρόνια, όπως υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κουκούλωσε για μόλις 3 χρόνια, ενώ και οι ίδιοι οι εμπνευστές του, τον αποκηρύσσουν» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε επίσης έναν πίνακα, που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2004-2007, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις μακροπρόθεσμες τάσεις των ασφαλιστικών δαπανών και εσόδων. Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν, οι δαπάνες για συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν από 12,4% του ΑΕΠ το 2005 στο 17,3% το 2030 και στο 22,6% το 2050, ενώ τα έσοδα από συνταξιοδοτικές εισφορές, με τις σημερινές τάσεις, αυξάνονται ελάχιστα στο 8,3% του ΑΕΠ το 2005, στο 9% του ΑΕΠ το 2030 και στο 8,8% του ΑΕΠ το 2050. «Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος από το 4,1% του ΑΕΠ το 2005, διπλασιάζεται στο 8,3% το 2030 και εκτοξεύεται στο 13,8% το 2050! Αυτές είναι οι τάσεις του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο υποτίθεται ότι αντιμετώπισε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ».

    Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε στη Βουλή τροποποιήσεις «τεχνικής υφής» επί της ρύθμισης που αφορά την ένταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, οι οποίες προέκυψαν. Από τις διορθώσεις αυτές ξεκαθαρίζεται ότι «όλο το κόστος που πιθανόν να προκύψει για το ΕΤΕΑΜ, από την ένταξη των επικουρικών ταμείων, θα αναληφθεί από τις τράπεζες και από ταμεία που εντάσσονται, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑΜ».

    Σε παρέμβασή του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να διευκρινίσει τα όσα σχετίζονται από τη διαφορά μεταξύ της προβλεπόμενης από το νομοσχέδιο εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων που θα ανέρχεται στο 4% για την επικουρική σύνταξη και αυτής που ισχύει σήμερα και που ανέρχεται στο 7% για την πρώην Ιονική, στο 11,5% για την Εμπορική, στο 7% για την πρώην Πίστεως κοκ. Επίσης, κατέθεσε χειρόγραφο κείμενο με το οποίο ζητούνται «συγκεκριμένες τροποποιήσεις». Μιλώντας αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν γνωρίζει το συντάκτη του κειμένου, ωστόσο είπε ότι αυτό δεν διαφέρει επί της ουσίας με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

    Εξάλλου, ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι η διόρθωση του κ. Αλογοσκούφη για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης του ΕΤΕΑΜ διευκολύνει «σκανδαλωδώς» τις τράπεζες. Νωρίτερα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο και κυρίως στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες και τον ΟΤΕ.

    [05] Ευρύτερο διάλογο για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Γ.Αλογοσκούφης.

    Διάλογο για το ευρύτερο ασφαλιστικό πρόβλημα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι στη Βουλή αναδείχθηκε ότι υπάρχει ευρύτερο θέμα ασφαλιστικού καθώς ο "νόμος Ρέππα" έχει μεγάλες αδυναμίες γιατί στην ουσία έχει μετακυλήσει όλο το κόστος της χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο Δημόσιο και τον προϋπολογισμό και πρόσθεσε:

    "Αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερου ασφαλιστικού που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο μακράς πνοής όπως επανειλημμένως έχει πει και στο παρελθόν η κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το διάλογο για το ασφαλιστικό, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ο διάλογος πρέπει να γίνει με ηρεμία ώστε να δούμε τί χρειάζεται να γίνει για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την τροπολογία του κ. Εβερτ και αν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θα την αποσύρει ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε "αυτά δεν μπορώ να τα κρίνω εγώ. Οπως ξέρετε η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στη Βουλή με τη ρύθμιση που έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η ρύθμιση αυτή είναι απολύτως αεροστεγής. Κάναμε κάποιες τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις αλλά από κεί και έπειτα εναπόκειται στον καθένα τί θα κάνει".

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη ότι στη Βουλή αναδείχθηκε και το γεγονός ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συντάξεων στον τραπεζικό τομέα χωρίς να επιβαρύνει ούτε το ΙΚΑ ούτε το δημόσιο διότι όλο το κόστος θα το πληρώσουν οι τράπεζες.

    Αποδέσμευση ενισχύσεων για αγροτικά προϊόντα

    Την ολική αποδέσμευση των κοινοτικών ενισχύσεων για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου.

    Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε "η Κυβερνητική Επιτροπή αποδέχθηκε το σύνολο της εισήγησής μου. Αποφασίζουμε την αποδέσμευση των κοινοτικών ενισχύσεων σε ποσοστό 100% για όλα τα προϊόντα με εξαίρεση τους σπόρους σποράς ώστε να εξασφαλίσουμε το σύνολο των κοινοτικών πόρων για τα επόμενα χρόνια".

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει ποσοστό παρακρατήματος μέχρι 10% ανάλογα με κάθε προϊόν το οποίο θα δίνεται για την τήρηση ποιοτικών δεδομένων στην παραγωγή ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και να κατοχυρωθεί το μέλλον του αγροτικού τομέα της χώρας.

    Ειδικότερα για το ελαιόλαδο αποφασίστηκε ολική αποδέσμευση 100% και η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της παραγωγής της τετραετίας 1999-2003, ενώ για όλες τις άλλες καλλιέργειες (δενδρώδεις και αροτραίες) η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της τριετίας.

    Με ανάλογο τρόπο (τριετία) υπολογίζεται η επιδότηση και για τα βοοειδή και για τα αιγοπρόβατα.

    Επίσης και για τον καπνό η ολική αποδέσμευση φτάνει το 100%. Εξαιρείται η παραγωγή βαμβακιού για την οποία υπάρχει ξεχωριστός κανονισμός και ο οποίος προβλέπει μερική σύνδεση κατά 35%.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβερνητική απόφαση βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων των αγροτών καθώς και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

    Ο κ. Μπασιάκος σημείωσε ακόμη πως ανάλογες αποφάσεις προς την ίδια κατεύθυνση έχουν ληφθεί και από τις άλλες χώρες της ΕΕ και έτσι εξασφαλίζεται η ενιαία αντιμετώπιση και διαπραγματευτική θέση της χώρας όταν θα ξανασυζητηθούν θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

    [06] Κάτω από τα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

    Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, απομακρυνόμενη από το νέο ιστορικό ρεκόρ των 60,95 δολαρίων το οποίο σημείωσε χθες.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 60 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 59,94 δολάρια. Χθες, "έκλεισε" πάνω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από την έναρξη, το 1983, της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου.

    Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο του Μπρεντ έχανε 60 σεντς ανά βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 58,70 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 59,59 δολάρια.

    Οι προβλέψεις για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα προϊόντων διύλισης - συμπεριλαμβανομένων του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης - κάνουν λόγο για αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, διασκεδάζοντας εν μέρει τις ανησυχίες της αγοράς για ανεπαρκή προσφορά.

    Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα νέα αύξηση της επίσημης οροφής της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Ο διεθνής οργανισμός έχει, ωστόσο, επανειλημμένα τονίσει ότι η αύξηση της προσφοράς αργού δεν θα βοηθήσει τη συγκράτηση του καλπασμού των τιμών στις διεθνείς αγορές.

    ΒΤΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 June 2005 - 13:55:39 UTC