Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρό διαπραγματευτικό πλαίσιο εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία
  • [02] Υψηλοί τόνοι χθες στη Βουλή στην συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [03] Τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [04] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά

  • [01] Αυστηρό διαπραγματευτικό πλαίσιο εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία

    "Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη θα είναι μακρύς και δύσκολος", δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος 'Ολι Ρεν με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Ο Φιλανδός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των Υπουργών είναι το αυστηρότερο που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή αυτή αποδεικνύει το ιδιαίτερο βάρος που προσδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα.

    Σε γενικές γραμμές οι αναφορές του Ολι Ρεν αντανακλούν το κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην ΕΕ, κυρίως μετά τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και Ολλανδία, αναφορικά με την Τουρκία.

    Ο επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε επίσης σήμερα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, αλλά και για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με τα γειτονικά κράτη.

    Ειδικότερα ο Φιλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, θα πρέπει η Αγκυρα αφενός να προωθήσει έξι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, αφετέρου να υπογράψει το πρωτόκολλο δια του οποίου θα επεκτείνει την Τελωνειακή της Ενωση με την ενωμένη Ευρώπη στην Κύπρο και τα άλλα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις ο επίτροπος σημείωσε ότι έχουν ήδη προωθηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά την επέκταση Πρωτοκόλλου ανέφερε ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή αναμένει την υπογραφή της Τουρκίας και ότι ελπίζει πως αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    Ο επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε επίσης μία σειρά απο ρυθμίσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επισημαίνοντας κυρίως αυτές που αναφέρουν ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η τελική έκβασή τους θα είναι η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ .

    Ο Ολι Ρεν επανέλαβε επίσης ότι αν δεν καταστεί εφικτή η πλήρης εναρμόνιση της Τουρκίας με τα ισχύοντα στην Ενωμένη Ευρώπη, τότε θα πρέπει να επιδιωχθεί η στενότερη δυνατή προσδεσή της στο ευρωπαϊκό άρμα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην αποφασιστεί τελικά η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά να αποφασιστεί, μετά τις πολύχρονες διαπραγματεύσεις, η δημιουργία μίας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη.

    Κατά την Επιτροπή έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία το ζήτημα όχι μόνο της προώθησης των νομοθετικών ρυθμίσεων και γενικότερα του νομικού εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα της εμπέδωσης. Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι θα επαγρυπνεί ώστε όσα υπόσχεται η Τουρκία να γίνονται πράξη.

    Επίσης ο Φιλανδός επίτροπος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανασταλούν και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή το 30% των κρατών-μελών, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων.

    Επίσης ο Φιλανδός επίτροπος σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι ακόμα και αν ενταχθεί η Τουρκία, στο απώτερο μέλλον, στην ΕΕ θα υπάρξουν για την περίπτωσή της μόνιμοι περιορισμοί, ακόμα και σε τομείς κλειδιά της κοινοτικής ολοκλήρωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

    Τέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους επί του θέματος των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο, αλλά και με τους γείτονές της ο Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι αναμένει εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στην προσπάθειες που θα γίνουν για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ηΤουρκία περί δημιουργίας καλών σχέσεων με τους γείτονές της και περί επίλυσης των διαφορών και των διενέξεων με βάση τις σχετικές αρχές του ΟΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις με την Κύπρο, ο επίτροπος Ολι Ρεν σημείωσε ότι αναμένει την ανταπόκριση της Αγκυρας σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων ανέφερε και το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Τουρκίας στα κυπριακά αεροσκάφη.

    Τέλος, ο Φιλανδός επίτροπος ανέφερε ότι στις 9 Νοέμβριου του 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την ενσωμάτωση στην Ενωμένη Ευρώπη.

    [02] Υψηλοί τόνοι χθες στη Βουλή στην συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση

    Η πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μπροστά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας χθες την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν δημόσιες υπηρεσίες που λειτούργησαν ως μηχανισμοί διευκόλυνσης στο έγκλημα του ΧΑΑ, ότι εφαρμόστηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου με τεράστιο κόστος και την ίδια στιγμή δημιουργούνταν νέες στρατιές συμβασιούχων.Ο περιορισμός της γραφειοκρατείας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι αλλαγές που άρχισαν δεν σταματούν, προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο Κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες, τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου κάθε τομέα του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι το δόγμα «η εξουσία για την εξουσία», αποτελεί το μόνο μέλημα της κυβέρνησης, για την εξυπηρέτηση του οποίου, δεν διστάζει να προβεί και σε συνεργασίες με συμφέροντα που στο παρελθόν θεωρούσε ως κινούμενα στο χώρο της διαπλοκής αναφέροντας τα ονόματα των κκ Μπόμπολα και Κόκκαλη. Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε τις κατευθυντήριες γραμμές της σημερινής προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο τομέα, ενώ απευθύνθηκε και στα «γαλάζια παιδιά», με υποσχέσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όχι για διορισμούς, αλλά για αξιοκρατία».

    Τα δύο κόμματα θέλουν με ειλικρίνεια να επιφέρουν αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, δεν έχουν καταφέρει όμως να απελευθερωθούν από τη διανομή της λείας που είναι η κρατική υπαλληλία, σημείωσε στην ομιλία της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν αλλαγές στην κρατική μηχανή -κρεατομηχανή σε βάρος του λαού τη λέμε εμείς- διότι το ελληνικό κράτος έχει καθυστερήσεις σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ, τόνισε η κυρία Παπαρήγα.

    «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι νοσηρές πολιτικές παραμένουν - οι κυβερνήσεις φεύγουν, αλλά το κράτος των ημετέρων παραμένει» διαπίστωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο δεν είναι υπόλογος ο «δημοκρατικά ελεγχόμενος δημόσιος χώρος» υπόλογος, αλλά «ο κομματισμός που υπάρχει στην κορυφή και στη βάση της δημόσιας διοίκησης - κυρίως δε, στην κορυφή.

    Οι δευτερολογίες

    Εξαιρετικά οργίλη απόκριση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επεφύλαξε ο Κώστας Καραμανλής στη δευτερολογία του, δίνοντας μεταξύ άλλων, απαντήσεις στις κατηγορίες του πρώτου περί συνεργασίας του με τη διαπλοκή, αλλά και υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο φακέλων που φέρονται να έχουν συνταχθεί επί ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τύχουν διωγμών αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, ως προσκείμενοι στη ΝΔ. «Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι υπήρχε διαπλοκή και επί ΠΑΣΟΚ. Μόνος σας συνδέσατε συγκεκριμένα συμφέροντα με τη διαπλοκή. Οι πρακτικές εκείνες έπαψαν. Έμεινε μόνο η ομολογία σας» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σόου Καραμανλή, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός έχασε την ψυχραιμία του. Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημά του για την ανάληψη έργων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ότι θα περίμενε μία συγγνώμη από την κυβέρνηση προς την παράταξή του που τόσο «λοιδωρήθηκε».

    Εξαιρετικά σύντομη υπήρξε η δευτερολογία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, καθώς, όπως η ίδια ανέφερε, ο «καυγάς» ανάμεσα στον κο Καραμανλή και τον κο Παπανδρέου, έγινε για το ποιος θα ελέγχει τη δημόσια διοίκηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι εδώ έγιναν καλλιστεία ποιος τα πήγε καλύτερα και ποιος είναι περισσότερο φαύλος, ποιος έκανε τις περισσότερες απατεωνιές και ποιος έχει καταληστεύσει το κράτος.

    [03] Τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων

    "Τα ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας ανά μάθημα σε γενικές γραμμές δεν απέχουν από τους μέσους όρους των τελευταίων ετών". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με αυτά στη Φυσική Τεχνολογικής κατεύθυνσης 2" παρατηρήθηκε το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας (74,98%), ενώ στα μαθηματικά της ίδιας κατεύθυνσης το ποσοστό αποτυχίας έφτασε στο 73,77%.

    Ομως, και στα αρχαία ελληνικά οι υποψήφιοι απέτυχαν κατά ποσοστό 52,49% και στην ιστορία Γενικής Παιδείας 52,04%.

    Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αποτυχίας παρατηρήθηκαν στη βιολογία θετικής κατεύθυνσης (15,23%) στη χημεία (18,59%), στη Νεοελληνική Γλώσσα (31,15%).

    Οπως είπε ο γενικός γραμματέας "αν περιοριστούμε μόνο στο κλιμάκιο των αρίστων επιδόσεων (18-20) θα βρούμε τα υψηλότερα ποσοστά στα μαθήματα της χημείας (43,55%), της ηλεκτρολογίας (37,66%), στα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης (22,68%).

    Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αρίστων παρουσιάζονται στα μαθήματα φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (0,96%), νεοελληνικής γλώσσας (1,13%), αρχαίων ελληνικών 3,62%, νεοελληνικής λογοτεχνίας 4,21% και μαθηματικών τεχνολογικής κατεύθυνσης 2" (4,6%).

    Ο κ. Καραμάνος ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τις 7 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν οι βαθμολογίες όσων εξετάστηκαν σε ειδικό μάθημα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), ενώ τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου θα πρέπει να κατατεθούν τα μηχανολογικά δελτία όσων επιθυμούν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

    Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ στα τρία μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ.

    [04] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ.

    Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η ρύθμιση για τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων έπρεπε να γίνει λόγω των ραγδαίων αλλαγών στη διεθνή τραπεζική αγορά με την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού και την εισαγωγή των λογιστικών προτύπων, και επειδή η κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, την ομαλή καταβολή των συντάξεων καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας -μεταξύ άλλων- στην Αγροτική και Εμπορική. Για τη συμφωνία στον ΟΤΕ, είπε ότι συμβάλλει στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό μιας γιγαντιαίας επιχείρησης εθνικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος.

    Το απόγευμα, η συζήτηση θα συνεχιστεί επί των άρθρων που αφορούν την Κεφαλαιαγορά, και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Πέμπτη οπότε θα τεθούν «επί τάπητος» τα άρθρα για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ. Αύριο θα συζητηθεί και η επίμαχη τροπολογία Έβερτ, την οποία ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν δέχεται.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 June 2005 - 7:32:02 UTC