Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα καταδικάζει πράξεις βίας και τρομοκρατίας»
  • [02] Μεϊμαράκης:Εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματα
  • [03] Διαμαντοπούλου:Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά σοβαρή
  • [04] Αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 27 Αυγούστου.
  • [05] Αλογοσκούφης: Μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί το μεγάλο κύμα των μεταρρυθμίσεων
  • [06] Αλογοσκούφης:Προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις, η ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων.
  • [07] Πυρκαγιά στην Πάρνηθα
  • [08] Την Τετάρτη η συζήτηση για εργασιακά.
  • [09] «"Πόθεν έσχες" για τους αθλητικούς παράγοντες».
  • [10] Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απο την ΕΚΟ
  • [11] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Γ. Βουλγαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [12] Συνέντευξη Διαμαντοπούλου για ωράριο

  • [01] «Η Ελλάδα καταδικάζει πράξεις βίας και τρομοκρατίας»

    «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα πράξεις βίας και τρομοκρατίας, απ΄ όπου κι αν προέρχονται», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογο του Ρ. Τ. Ερντογάν, με αφορμή τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο του Κουσάντασι.

    «Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και εμού προσωπικώς επιθυμώ να σας εκφράσω τη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό αθώων ανθρώπων, από τη βομβιστική επίθεση. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», τονίζει περαιτέρω ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

    [02] Μεϊμαράκης:Εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματα

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, εάν οι συντεχνίες επιχειρήσουν να ακυρώσουν το μεταρρυθμιστικό της έργο.

    Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που οι συντεχνίες κορυφώσουν το φθινόπωρο τις αντιδράσεις τους, "αν χρειαστεί τη λύση μπορούν να την δώσουν και πάλι οι πολίτες", καθώς, όπως αναφέρει, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Ο κ.Μεϊμαράκης δηλώνει ότι θα παραμείνει στη θέση του γραμματέα και πιστεύει ότι αυτό δεν ήταν μια τυχαία απόφαση, αλλά μια συνειδητή πολιτική επιλογή και επιθυμία. Οσο για τις προβληματικές ΔΕΚΟ, υποστηρίζει ότι είναι τα αμέσως επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

    Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών "επανέρχονται κατά καιρούς για να κρατούνται σε ετοιμότητα οι βουλευτές της Ν.Δ. και να μην εκφράζουν τις διαφωνίες τους, για τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που πλήττουν τους πολλούς και ευνοούν τους πολύ λίγους", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του γραμματέα της ΝΔ Β.Μειμαράκη στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, με την οποία υπονοούσε ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση παράλυσης της χώρας, το φθινόπωρο, λόγω αντιδράσεων συντεχνιών στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    "Είναι πρόσφατη η σχετική πρόκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και η σχετική απάντηση του κ. Καραμανλή. Τα υπόλοιπα είναι «τζάμπα μαγκιές», κατέληξε.

    [03] Διαμαντοπούλου:Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά σοβαρή

    "Η οικονομική κατάσταση της χώρας, με τον άστοχο χειρισμό της απογραφής και την κατάρρευση των εσόδων είναι εξαιρετικά σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος κρίσης στην αγορά με επιπτώσεις, κυρίως στο θέμα της ανεργίας", εκτιμά η υπεύθυνη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για τα θέματα ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη της στο Έθνος της Κυριακής.

    "Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές χωρίς να συνεκτιμά τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Χωρίς εθνικό στόχο, στον οποίο να εντάσσονται επιμέρους πολιτικές, προχωρά με αποσπασματικά μέτρα και το μόνο που καταφέρνει είναι να γενικεύει κοινωνικές συγκρούσεις με εργαζόμενους και μικρομεσαίους, τον κορμό δηλαδή της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας", σχολιάζει περαιτέρω.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων εκτιμά ότι "από τη νέα ρύθμιση χάνουν οι μικροί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Κερδίζουν μόνο οι πολύ μεγάλοι. Η κυβέρνηση μετά τα ρετιρέ, προκαλεί μία ακόμη ενδοκοινωνική σύγκρουση ανάμεσα στους καταναλωτές και τους εργαζόμενους, αντιμετωπίζοντας την "κοινωνία των πολιτών" ως "κοινωνία καταναλωτών και μόνο", προσθέτει.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Ανδριανόπουλου για απελευθέρωση των απολύσεων - για να απελευθερωθούν, όπως είπε, οι προσλήψεις - η κα Διαμαντοπούλου αφού διευκρινίζει ότι "οι προσλήψεις, οι συνθήκες εργασίας, η κινητικότητα των εργαζομένων και οι απολύσεις συνδέονται μεταξύ τους και το ένα διευκολύνει ή δυσχεραίνει το άλλο, παρατηρεί ότι "εστιάζοντας σε ένα από τα παραπάνω -στις απολύσεις- δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα που κατά την άποψη μου συνοψίζεται στο "μια καλή δουλειά για τον καθένα"".

    Για το θέμα των υπερωριών αφού διαπιστώνει ότι "η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει ικανοποιητικά, επισημαίνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει και μπορούν να ρυθμίζουν τέτοιου είδους ζητήματα".

    Για δε το διευθυντικό δικαίωμα και ειδικά σε ατομικό επίπεδο, εκτιμά ότι "αυτό οδηγεί σε παραβίαση πολλών δικαιωμάτων και όχι μόνο του 8ώρου".

    Για τις αντιδράσεις που δέχθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, η κα Διαμαντοπούλου σχολιάζει ότι οι προσωπικές επιθέσεις, η δίκη προθέσεων και τα σενάρια δεν αποτελούν έντιμο τρόπο αντιπαράθεσης και ανήκουν στα αρνητικά της πολιτικής.

    Για την κριτική που ασκείται για την τακτική του κ. Παπανδρέου, παρατηρεί ότι "η τακτική όταν υπάρχει ανάγκη αλλάζει. Σε ένα μεγάλο κόμμα η διατύπωση διαφορετικών απόψεων, μέχρι τη λήψη σχετικής απόφασης, είναι στοιχείο της ύπαρξης του. Ο πρόεδρος του Κινήματος έχει το προσόν να ακούει όλες τις απόψεις τις οποίες και συνεκτιμά".

    Για τις κομματικές επιτροπές, σχολιάζει ότι "τα πολλά όργανα απαιτούν συντονισμό, παρακολούθηση και κυρίως πολιτική κατεύθυνση".

    Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι " ο χρόνος που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολος καθώς έπρεπε χωρίς "παιδοκτονίες" και χωρίς "πατροκτονίες" να ανανεώσει το σχήμα του και το δυναμικό του και να προετοιμάσει το κόμμα του σήμερα και του αύριο" και θεωρεί ότι η ΔΕΘ είναι πράγματι ένα συμβολικό σημείο για μια νέα σελίδα.

    Για τις δημοτικές εκλογές παρατηρεί ότι μεγάλο ρόλο παίζει η επιλογή προσώπων χαρακτηρίζοντας αρνητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και το κόμμα, την ονοματολογία.

    Τέλος, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Μ. Βρετανία η κα Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι Β¨η Ευρώπη σήμερα δεν έχει την πολιτική ηγεσία εκείνη που θα υπερβεί τη λογική "του τρόμου στον τρόμο". Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα της εποχής είναι σε κάθε περίπτωση η ισορροπία ανάμεσα σε πολιτικές ασφάλειας και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων", καταλήγει.

    [04] Αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 27 Αυγούστου.

    Αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα οι καλοκαιρινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, που θα διαρκέσουν φέτος έως τις 27 Αυγούστου.

    Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές να είναι προσεχτικοί και να κάνουν σύγκριση των τιμών.

    Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης στα καταστήματα θα αναγράφονται διπλές τιμές των ειδών και δεν επιτρέπεται να αναγράφεται τιμή προ των εκπτώσεων.

    Με την ευκαιρία της έναρξης των εκπτώσεων ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Θανάσης Σκορδάς εύχεται αφβ ενός Καλές Αγορές, αφβ ετέρου εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και υπενθυμίζει:

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του (οι δικαιολογίες του τύπου «είναι προσφορά», «αλλαγές δεν γίνονται», δεν είναι νόμιμες). Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά και έχει λάβει γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κ.λ.π).

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα-«κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντοτε απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κ.λ.π.) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (08:00β-22:00β).

    Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και εντατικοί όπως επίσης θα είναι αυστηρότατες οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους εμπόρους παρατηρηθούν αθέμιτες πρακτικές (απόκρυψη εμπορευμάτων, διάθεση ειδών ββ διαλογής ή ελαττωματικών, πλασματική έκπτωση, άρνηση αντικατάστασης, κ.λ.π.)

    [05] Αλογοσκούφης: Μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί το μεγάλο κύμα των μεταρρυθμίσεων

    Μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί το μεγάλο κύμα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα των αλλαγών και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει επίσης ότι με δεδομένο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δύσκολα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις των μισθωτών. Στόχος της κυβέρνησης, τονίζει, είναι η μεταρρύθμιση της φορολογίας των μισθωτών να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2007.

    Υπογραμμίζει δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν καινούργια φορολογικά μέτρα. Όμως εάν χρειαστεί να υπάρξουν κάποιες μικρού χαρακτήρα προσαρμογές στη φορολογία αυτό δεν έχει αποκλειστεί.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προαναγγέλλει ότι μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί θα είναι ο εξορθολογισμός του πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

    Επίσης, τη δημοσιοποίηση άμεσα, όχι όμως και ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του ΦΠΑ στην οικοδομή. Ακόμη αναφέρει ότι από τις προτάσεις που υπέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το φορολογικό σύστημα κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν όπως η υποχρεωτική απόδοση του ΦΠΑ κάθε τρίμηνο.

    [06] Αλογοσκούφης:Προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις, η ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων.

    Πρέπει να καταστήσουμε σαφή τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η φιλόδοξη προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών και αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση στηρίζεταισε δύο άξονες:

    - στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και

    - στην ενίσχυση των εσόδων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία.

    Χαρακτήρισε υψίστης σημασίας το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% στο τέλος του 2006 και παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίσπευση της υλοποίησης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ότι ο νέος επενδυτικός νόμος εφαρμόζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ότι προωθείται νέο σχέδιο νόμου που αφορά στις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

    Επίσης υπενθύμισε ότι υλοποιείται μία νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και ότι εξακολουθεί να είναι μία απο τις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

    Εμφαση, εξάλλου, έδωσε ο υπουργός στο θέμα της διοίκησης στο δημόσιο.

    Προετοιμάζεται, είπε, η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης της διοίκησης στο δημόσιο. Το σύστημα της διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών.

    Ακίνητα

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ο εξορθολογισμός της φορολογίας στα ακίνητα και ότι ολοκληρώνει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο.

    Η εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας για τις νέες οικοδομές θα ισχύσει απο το 2006 και η φορολογία των ακινήτων απλουστεύεται.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο και ότι με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών ενισχύθηκε το τραπεζικό σύστημα και καθίσταται πιο ανταγωνιστικό.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατέληξε λέγοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Εχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών ωφελειών που θα έχει για την οικονομία μας η επίτευξη των στόχων αυτής της στρατηγικής".-

    [07] Πυρκαγιά στην Πάρνηθα

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε δασική έκταση στο Μενίδι, πάνω από το στρατόπεδο "Καποτά". Η φωτιά έχει τρείς εστίες, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσής της εκτός από τις επίγειες δυνάμεις μετέχουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η πυρκαγιά είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

    [08] Την Τετάρτη η συζήτηση για εργασιακά.

    Μεθαύριο Τετάρτη ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Αύριο, θα συνεδριάσουν οι ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ και την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και συζήτησαν τις εξελίξεις στα εργασιακά.

    [09] «"Πόθεν έσχες" για τους αθλητικούς παράγοντες».

    Την εφαρμογή του "πόθεν έσχες" σε όλους τους αθλητικούς παράγοντες, από προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους ομάδων ως τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, από το Μόντρεαλ όπου βρέθηκε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Ο κ. Ορφανός μίλησε επίσης για τη "χαμένη ευκαιρία" του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου του 2009, την πρόκληση του Euro 2012, τις σχέσεις του με την ΕΠΟ και το νέο πρωτάθλημα.

    -Η επιλογή της Ρώμης από τη FINA, ως της πόλης που θα διοργανώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου το 2009, ήταν πλήγμα για την Ελλάδα και το γόητρό της, ήταν πλήγμα για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις;

    «Μετά τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα απέκτησε ιδιαίτερα θετική εικόνα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν αφορά μόνο το παρελθόν, με τον πολιτισμό και την κουλτούρα που έχει να επιδείξει η χώρα μας, αλλά με πράξεις του σήμερα, όπως η διεκδίκηση σπουδαίων αθλητικών γεγονότων, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και ισχυρό παρόν. Αισθάνομαι υπερήφανος που τον τελευταίο χρόνο δέχομαι συγχαρητήρια από κάθε περιοχή του πλανήτη, είτε αθλητών, είτε επιχειρηματιών, είτε απλών πολιτών, οι οποίοι στο άκουσμα ΄Ελλάς΄ δίνουν τα συγχαρητήριά τους γι΄ αυτό που έγινε. Σε αυτό το επίπεδο, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέσαμε ως στόχο να αξιοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, και η ανάληψη σημαντικών διοργανώσεων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το στόχο. Την ίδια ώρα, το άκουσμα του ονόματος ΄Ελλάδα΄ βοηθά ιδιαίτερα και στον άλλο στόχο, που είναι τουρισμός για 12 μήνες και με ποικίλες προελεύσεις. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου του 2009 ήταν ένας στόχος στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα. Θέλαμε να τον κερδίσουμε, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν είμαστε οι μόνοι ενδιαφερόμενοι στον πλανήτη, κι ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που διεκδικούν ανάλογα γεγονότα. Η απώλεια των αγώνων αποτελεί απλώς μια ανάσχεση των δικών μας στόχων».

    -Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι "χάθηκε το παιχνίδι";

    «Έχω την πεποίθηση ότι η ελληνική υποψηφιότητα όχι μόνο δεν υστερούσε, αλλά αντιθέτως υπερκάλυπτε όλες τις απαιτήσεις της FINA για τους αγώνες, όσο και την ιδιαίτερα αναπτυγμένη δική μας τάση να προχωρούμε ολοένα και περισσότερο σε υψηλότερα επίπεδα. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, υπάρχει η εμπειρία, υπάρχουν οι πολίτες-εθελοντές που στηρίζουν την προσπάθεια, η ασφάλεια των αγώνων κατοχυρώνεται από την αντίστοιχη εικόνα του περασμένου καλοκαιριού, η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία είναι γνωστή ανά την υφήλιο, συνεπώς η τέλεση των αγώνων στην Ελλάδα θα είχε ως δεδομένο στοιχείο την επιτυχία. Φαίνεται όμως ότι στη σκέψη των ιθυνόντων της FINA υπερτέρησε ο παράγων χρηματοδότηση. Όχι στο προαπαιτούμενο επίπεδο, το οποίο υπερκάλυπτε η Ελλάδα και είχε συμφωνηθεί μαζί τους, αλλά σε υπέρμετρες προσφορές που η χώρα μας δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει. Θεωρώ ότι η συνεχής αύξηση του κόστους των αγώνων, βασιζόμενη σε υπέρμετρες απαιτήσεις, ουσιαστικώς λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων των χωρών που τις διεκδικούν».

    -Μας λέτε λοιπόν ότι η διεκδίκηση εκ μέρους των τεσσάρων πόλεων (Αθήνα, Ρώμη, Γιοκοχάμα, Μόσχα) δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός;

    «Αν κρίνω από τις συζητήσεις που έκανα εγώ, αλλά και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, ο κ. Διαθεσόπουλος, με τα μέλη της FINA, αλλά και τα μηνύματα που κατέφταναν σε μας με στόχο την αύξηση του προϋπολογισμού, είναι πλέον φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Εμείς, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, θα διεκδικήσουμε αγώνες, αλλά σε λογικό πλαίσιο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας. Επ΄ ουδενί θα μπούμε σε διαδικασία σπατάλης».

    -Είναι σαφές ότι η Ελλάδα παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση, όμως αυτό δεν στάθηκε επαρκής παράγοντας επιτυχίας. Μήπως λοιπόν το ΄παρασκήνιο΄ και οι ΄συμμαχίες΄ αποδεικνύονται εξίσου σημαντικά στοιχεία και θα πρέπει, εφεξής, να χρήζουν ανάλογης προσοχής;

    «Μας είπαν, και μάλιστα πολλές φορές, ότι κάναμε την καλύτερη παρουσίαση, μας άφησαν μήνυμα να προετοιμαστούμε για την επόμενη φορά, ο φάκελός μας ήταν τόσο πλήρης, ώστε, όπως κι εσείς είδατε, δεν χρειάστηκε να μας υποβληθεί ούτε μια διευκρινιστική ερώτηση, σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις. Δεν υπήρχε άλλος παράγοντας ικανός να ανταγωνιστεί την ελληνική υποψηφιότητα. Με αφορμή λοιπόν και αυτή την εμπειρία, θα πρέπει να αναδιατάξουμε όλες τις διεθνείς σχέσεις μας σε θέματα Αθλητισμού, στη ΔΟΕ και τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Πάντως, στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω και κάτι άλλο. Η χώρα μας, με τη σταθερή συμμετοχή εκπροσώπων της στα διεθνή fora, και τη δική μου προσωπική στις αντίστοιχες συνεδριάσεις υπουργών Αθλητισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αθλητικού μέλλοντος της Ευρώπης».

    -Η Ιταλία κέρδισε λοιπόν την πρώτη «μάχη», ωστόσο υπάρχει η ευκαιρία της "ρεβάνς", αφού η γειτονική χώρα θεωρείται ως η βασικότερη αντίπαλος της ελληνικής υποψηφιότητας και στη διεκδίκηση του Euro 2012.

    «Όπως η κάθε χώρα έχει τις δικές της επιλογές, έτσι κ εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι μια δύσκολη ΄μάχη΄, στην οποία δεν ξέρεις ποιο είναι το σκεπτικό των ανθρώπων της UEFA. Ο αγώνας θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Θα ετοιμάσουμε μια επιτροπή διεκδίκησης, η οποία θα καθορίσει τις επιμέρους κινήσεις. Πρώτος στόχος είναι να περάσουμε τον Νοέμβριο στις τρεις τελικές υποψηφιότητες. Ύστερα, ως την επιλογή απομένει ένας χρόνος, προκειμένου να κάνουμε τις επαφές μας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση».

    -Φοβάστε μήπως ότι και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται η παράμετρος "μπάτζετ" να εκτιναχθεί στα ύψη, δεδομένης της ΄ζήτησης΄ που έχει μια τέτοια διοργάνωση;

    «Υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο, που για μένα είναι αρνητικό ως στοιχείο της διεκδίκησης. Όταν θέτω ένα επίπεδο ποιοτικών στοιχείων που ζητώ από τους συμμετέχοντες και αυτά τα ποιοτικά στοιχεία καλύπτονται, δεν είναι ορθό ύστερα να υπεισέρχεται η διαδικασία της "δημοπρασίας". Οι απαιτήσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα της διοργάνωσης, αφού διαφορετικά είναι τα κόστη ανά χώρα και διαφορετικές οι προσεγγίσεις των οργανωτικών επιτροπών. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το αν πληρούνται τα προαπαιτούμενα. Εκεί, λοιπόν, για να επανέλθω στα του Καναδά, η Ελλάδα πληρούσε το 100% και, σαφέστατα, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφιοτήτων ήταν καθαρά πρώτη. Εύχομαι πάντως στη γειτονική Ρώμη να διοργανώσει αγώνες ανάλογους του μεγέθους της και του αθλήματος».

    -Εγώ επιμένω, θεωρώντας ότι (και) η απώλεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου του 2009 υποχρεώνει την κυβέρνηση να ΄χτυπήσει΄ το Euro 2012 μέχρις εσχάτων, αφού εκτός των υπόλοιπων, προφανών λόγων για να το πράξει, σαφώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί εκείνος του πρεστίζ.

    «Αυτές οι διεκδικήσεις γίνονται σε επίπεδο Ομοσπονδιών. Η Πολιτεία παρέχει τα απαραίτητα για την καλύτερη δυνατή διεκδίκηση και, όπου κριθεί πως πρέπει να γίνουν ανάλογες κινήσεις, τις πράττει. Θα στηρίξουμε πολύ την υποψηφιότητά μας, γι΄ αυτό ετοιμάσαμε έναν εξαιρετικό φάκελο. Θα επιδιώξουμε να πείσουμε ότι σε μια πρωταθλήτρια Ευρώπης αξίζει ως επιβράβευση του παρόντος, αλλά και ως κίνητρο για το μέλλον, η ανάθεση μιας μεγάλης διοργάνωσης που θα δώσει ώθηση, όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά κυρίως στην ανάπτυξη του αθλήματος».

    -Οι σχέσεις σας με τη διοίκηση της ΕΠΟ θεωρείτε ότι ενδέχεται να αποδειχθούν επιζήμιος παράγοντας για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης;

    «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να μην δώσουμε προσχήματα σε κανέναν».

    -Δηλαδή, το "εμπάργκο" έληξε;

    «Δεν ήταν εμπάργκο, αλλά η τήρηση των νόμων. Η ΕΠΟ έστειλε, ως όφειλε και προβλέπεται, τον ισολογισμό και τον απολογισμό της για το 2004 και σε πρώτη φάση υπογράφηκε απόφαση 500.000 ευρώ έναντι του τακτικού προϋπολογισμού».

    -Ο οποίος θα είναι πόσος;

    «Αυτό δεν είναι ανακοινώσιμο, αφού ακόμη δεν έχει καθοριστεί».

    -Ως προς τα προτεινόμενα γήπεδα για χρήση στο φάκελο του Euro 2012, προκάλεσε εντύπωση ότι δεν συμπεριλήφθηκαν το μελλοντικό γήπεδο του Παναθηναϊκού και η "Τούμπα". Γιατί;

    «Κάναμε έναν φάκελο πουυ θα έπρεπε να περιέχει τα λιγότερα δυνατά μειονεκτήματα. Στο θέμα της επιλογής των πόλεων πρυτάνευσε η λογική να μην έχουμε πάνω από τρία γήπεδα στην ίδια περιοχή, στοιχείο που είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα της UEFA. Εξάλλου, μας το είχαν πει ευθέως γι΄ αυτό και η επιλογή των συγκεκριμένων γηπέδων είναι απόλυτα λογική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά και των υπολοίπων που έμειναν εκτός οκτάδας, θα σταματήσει. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που οδηγούν σε λύσεις».

    -Ποιά σημεία θεωρείτε ως "ατού" στη διεκδίκηση του Euro 2012 και πού κρίνετε ότι υστερούμε και θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο;

    «Τα δυνατά "χαρτιά" μας είναι η γεωγραφική διασπορά των γηπέδων, το καλό επίπεδο υποδομών, η εικόνα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Εφόσον η UEFA επιλέξει τη χώρα μας, ξέρει ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα σε θέματα ασφάλειας, φιλοξενίας και μεταφορών, αφού, εκτός των άλλων, το εγχείρημα έχει τη στήριξη όλης της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ως μειονέκτημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δύο από τα γήπεδα ακόμη δεν είναι έτοιμα. Όμως, ο χρόνος που μεσολαβεί από το 2006 που θα γίνει η ανάθεση είναι υπεραρκετός. Το γεγονός ότι αφενός μεν ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος και, αφετέρου, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, καλύπτει τις απαιτήσεις της UEFA».

    -Υπάρχουν άλλες διεθνείς διοργανώσεις που θα διεκδικηθούν;

    «Μελετάμε όλες τις προτάσεις, θα βλέπουμε τις προϋποθέσεις και ανάλογα θα προχωρούμε. Μια αποτυχία σε μια διεκδίκηση δεν θα βάλει φραγμό στις φιλοδοξίες μας, με δεδομένο ότι πολύ συχνά η πρώτη φορά δεν φέρνει το ποθούμενο αποτέλεσμα, όπως είχε συμβεί π.χ. με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στις αρχές Αυγούστου κρίνεται το παγκόσμιο κύπελλο του 2006 στον στίβο. Πρόσφατα κάναμε με μεγάλη επιτυχία το παγκόσμιο κύπελλο κανόε καγιάκ στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Ακόμη, θα γίνουν δύο μεγάλες διοργανώσεις μπάντμιντον στη Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκού επιπέδου, ενώ συζητάμε με τις Ομοσπονδίες τους επόμενους στόχους μας».

    -Ένα μεγάλο θέμα παραμένει η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ποια είναι η "στόχευσή" σας προς αυτή την κατεύθυνση;

    «Το πρώτο στάδιο σε αυτή την κατεύθυνση ήταν το νομοθετικό. Ήδη βγήκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί αξιοποίησης τριών χώρων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας συνδυασμός αθλητικών, εμπορικών, ψυχαγωγικών και συνεδριακών χρήσεων, με κύριο στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να αξιοποιήσουμε προς όφελός του τις τεράστιες υποδομές που μας άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, προετοιμάσαμε τους Αγώνες και τις εγκαταστάσεις τους, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να έχει εκπονηθεί για τη μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησή τους. Από την ανέγερση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων βρήκαμε μόνο μια καλή έκθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά από συγκεκριμένες λύσεις καμία. Να μη φωνάζουν λοιπόν κάποιοι σήμερα, γιατί η ευθύνη της κατασκευής ογκωδών εγκαταστάσεων από μπετόν, χωρίς λύσεις για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, τους βαρύνει απόλυτα και θα τους ακολουθεί στο διηνεκές».

    -Ένα πρωτάθλημα τελείωσε, ένα άλλο βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας. Ευελπιστείτε ότι η νέα διοργάνωση θα έχει να επιδείξει κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο από πέρυσι;

    «Προσωπικά, θα ήθελα λιγότερη βία και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Αισιοδοξώ ότι θα γίνουν και τα δύο. Στο κομμάτι που αφορά στις διαθέσεις και τις ενέργειες των υπολοίπων, θα ήθελα καλύτερες διαιτησίες, λιγότερες δηλώσεις και καλύτερο θέαμα. Ευελπιστώ ότι θα υπάρχουν περισσότεροι σύμμαχοι στον κεντρικό στόχο μας, που είναι να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο ως άθλημα, αλλά και ως επενδυτικό προϊόν».

    -Ως προς το πολυθρύλητο θέμα της αξιοπιστίας, αλλά και της φερεγγυότητας των προσώπων που διαχειρίζονται τις τύχες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και κατ΄ επέκτασιν του ελληνικού ποδοσφαίρου;

    «Μου δίνετε μια πολύ καλή ευκαιρία στο σημείο αυτό για να κάνω γνωστό ότι συντόμως θα ξεκινήσει έλεγχος "πόθεν έσχες" όλων των αθλητικών παραγόντων. Σε επόμενη νομοθετική παρέμβαση, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι θα αναλαμβάνουν τη στήριξη των πράξεών τους με τις προσωπικές περιουσίες τους. Αυτό θα ισχύσει και για τους Ομοσπονδιάρχες».

    -Θα βλέπατε θετικά μια πρόταση για αύξηση των ομάδων στην Α΄ εθνική;

    «Είναι κυρίαρχο στοιχείο να μην παρεμβαίνουμε εκ των έξω. Προέχει η εφαρμογή των νόμων. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αφού αποφασίζει η ΕΠΑΕ και προτείνει στην ΕΠΟ. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση, επειδή έτσι το θέλουμε. Πρέπει προηγουμένως να προηγηθεί σοβαρή μελέτη, που θα αποδεικνύει ότι η όποια κίνηση θα βοηθήσει το άθλημα».

    -Γράψτε τον επίλογο μόνος σας.

    «Στον τελευταίο νόμο προβλέπεται η δημιουργία μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που το πολύ σε έξι μήνες από την ίδρυσή της θα ετοιμάσει τις προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι μέχρι σήμερα εκ μέρους μας ενέργειες είχαν ως στόχο να σταματήσουν την κατηφόρα του. Τώρα, περνάμε στην επίθεση. Επιζητούμε το καλύτερο μέλλον και ψάχνουμε τους τρόπους για να το πραγματοποιήσουμε. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο λειτουργεί μια δεύτερη επιτροπή, στην οποία μετέχουν Ολυμπιονίκες όπως ο Παπανικολάου και ο Θανόπουλος, εκπρόσωποι αθλημάτων όπως οι Βαγγέλης Αλεξανδρής, Τέλης Αδαμόπουλος, και οι εκπρόσωποι των γυμναστών, με βασικό στόχο να παρουσιάσουμε τους επόμενους μήνες την προσέγγισή μας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αισιοδοξούμε ότι θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις του αθλητισμού προς την ορθή κατεύθυνση ανάπτυξής του».

    [10] Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απο την ΕΚΟ

    Την πρωτοβουλία της ΕΚΟ να υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εξοπλισμού μονάδων εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία των οδικών αξόνων επιβράβευσαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

    Όπως τόνισε ο κ.Σιούφας η ΕΚΟ θα προβεί στην αγορά και την εγκατάσταση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού για δυο κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για πολυτραυματίες στο γενικό νοσοκομείο Λαμίας. Η εν λόγω δαπάνη ανέρχεται σε 150.00 ευρώ, όπως αναφέρθηκε, ενώ για το 2006 και 2007 θα γίνουν ανάλογες προσφορές από την ΕΚΟ για αντίστοιχο εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Κορίνθου και της Κατερίνης.

    Ο κ.Σιούφας έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που θα σώσει ζωές και ζήτησε να βρει και άλλους μιμητές στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι και πάλι δημιουργείται ένα κίνημα νέων εθνικών ευεργετών.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης αφού εκθείασε τις εθελούσιες προσφορές ιδιωτών ειδικά στο χώρο της υγείας ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που αφορά τις δωρεές. Ο υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης υπογράμμισε ότι πολλές δωρεές έχουν σκαλώσει στο υπουργείο οικονομικών. Πέραν του υποχρεωτικού ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει μια δωρεά, πρέπει να πληρώσει και φορολογία που πολλές φορές φτάνει και το 20%, ανάφερε ο κ.Κακλαμάνης. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη δωρεά "οικογένειας" για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς ύψους 10 εκατ. ευρώ, καταλήγει να φτάνει στο νοσοκομείο ποσό 6,5 έως 7 εκατ. ευρώ, μετά την καταβολή ΦΠΑ και φορολογίας.

    Τα νοσοκομεία τα οποία επιλέχθηκαν, υπογράμμισε, ο υπουργός υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού είναι πάνω στους οδικούς άξονες όπου πρέπει να υπάρχουν νοσοκομεία σύγχρονα και όσο το δυνατόν καλύτερα εξοπλισμένα.

    [11] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Γ. Βουλγαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο συζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενος ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα δύο ταξίδια που έκανε στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, για την ενημέρωση που είχε για την τρομοκρατική επίθεση από το Βρετανό ομόλογό του, καθώς επίσης και για τις προτάσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ.

    Επίσης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον περιορισμό της οπλοχρησίας στην Κρήτη.

    [12] Συνέντευξη Διαμαντοπούλου για ωράριο

    Το ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει αυτού του είδους τα νομοθετήματα, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και θα ζητήσει από τους βουλευτές της ΝΔ σε κάθε περιφέρεια να πάρουν θέση. Τα τρια αυτά επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε σήμερα η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, κα Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με τις δύο τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ωράριο καταστημάτων και τις εργασιακές σχέσεις.

    Δύο ζητήματα, που όπως είπε η ίδια, αγγίζουν τον κορμό της κοινωνίας και της οικονομίας και έρχονται να υποστούν σημαντικές αλλαγές σε μία στιγμή κατά την οποία παρατηρείται υποχώρηση της κατανάλωσης, σημαντική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτικών δανείων.

    Η δική μας δομή της οικονομίας είναι με ιδιαιτερότητες, τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, εξηγώντας ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά με μελέτη των ιδιαιτεροτήτων, που δεν θα προκαλέσουν κοινωνικό σόκ. Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, είπε η ίδια, εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και δημιουργεί προβλήματα στις μικρές με αποτέλεσμα να δημιουργεί ρήγμα στην κοινωνική συνοχή με τρείς ενδοκοινωνικές συγκρούσεις: τους μικροεπιχειρήματίες ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εργαζόμενους ενάντια στους καταναλωτές και το κράτος ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε η κα Διαμαντοπούλου, καταγγέλει την ανυπαρξία διαλόγου, την καταστρατήγηση της κοινωνικής συμφωνίας και το απροετοίμαστο της επιλογής. Γι αυτό και σήμερα σε όλη την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε 13 περιφέρειες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σχετική ενημέρωση ενώ επίσης κάλεσε και τους βουλευτές της ΝΔ σε κάθε περιφέρεια να πάρουν θέση. Σχετικά με τις θέσεις Μεϊμαράκη, η ίδια επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να έχει τοποθετηθεί και σε ρόλο αμορτισέρ για να απορροφά τους κραδασμούς. Ακολουθούν το στυλ του καλού του κακού και του μπουλντόζα.

    Οι αλλαγές, όπως επισήμανε χρειάζονται αλλά με βάση την ανάλυση δεδομένων της κάθε περιοχής σύμφωνα με τις ανάγκες της και κοινωνικές συμφωνίες σε ένα εθνικό πλαίσιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2005 - 14:04:34 UTC