Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη έξοδος ενόψει του Δεκαπενταύγουστου
  • [02] Συνετρίβη κυπριακό αεροσκάφος με 115 επιβάτες
  • [03] «Ο Υπαλληλικός Κώδικας θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο»
  • [04] Πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ 136 ιταλών στρατιωτών
  • [05] Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία
  • [06] Εκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

  • [01] Μεγάλη έξοδος ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

    Έρημη πόλη θυμίζει από χτες το βράδυ η Αθήνα, καθώς ολοκληρώθηκε η έξοδος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου. Την τιμητική τους αυτές τις μέρες έχουν τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Τήνος και η Πάρος, όπου χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην Τήνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έχει μεταβεί στην Πάρο. Η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας γίνεται χωρίς ιδιάιτερα προβλήματα, αν και δεν λείπουν οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των πλοίων.

    [02] Συνετρίβη κυπριακό αεροσκάφος με 115 επιβάτες

    Συνετρίβη βορειοανατολικά της Αθήνας αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας "Ηλιος" με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα.- Αθήνα. Όπως μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα ο ένας από τους πιλότους του αεροσκάφους πρέπει να ήταν νεκρός πριν από την πτώση.

    [03] «Ο Υπαλληλικός Κώδικας θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο»

    Ο υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στον "Επενδυτή", προανήγγειλε ότι ο Υπαλληλικός Κώδικας θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο και θα ψηφιστεί και πρόσθεσε ότι "καταργούμε τις αναγκαστικές μετατάξεις του ΠΑΣΟΚ" και προβλέπουμε "εκούσιες μετατάξεις με κίνητρα".

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ δεν υπάρχουν σε άλλες. Δεν υπάρχει ισόρροπη κατανομή προσωπικού, είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως αν κάνουμε ορθολογική κατανομή του προσωπικού δεν θα έχουμε πλεονάζον προσωπικό σε ορισμένες υπηρεσίες. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που θα λύσει ο Υπαλληλικός Κώδικας.

    Ερωτηθείς για το πότε θα φέρει προς ψήφιση το νόμο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε πως "αυτά είναι ζητήματα τα οποία συζητάμε στο πλαίσιο του κώδικα δήμων και κοινοτήτων", ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση για το 42% (πρόταση Μεϊμαράκη) είπε:

    "Το χρονικό όριο είναι ότι ο Κώδικας αυτός θα είναι έτοιμος περί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Αναφέρατε ένα ποσοστό στο οποίο εγώ δεν αναφέρθηκα.Εγώ είχα πει πως, όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας, δέσμευσή μας ήταν να εκλέγεται ο δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και με ένα ποσοστό το οποίο να είναι κάτω του 50%. Είναι εντελώς ακατανόητο να μπορεί να κυβερνιέται μία χώρα με ποσοστό του 42 και 43%, αλλά να μην μπορεί να διοικηθεί ένας δήμος. Και να αναγκάζονται οι δήμάρχοι να πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο, να αλλοιώνουν το εκλογικό τους πρόγραμμα μέσα από πρόσκαιρες και πολλές φορές παράταιρες συμμαχίες".

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επενδυτής" και σε ερώτηση σχετικά με το μισθολόγιο, ο υπουργός αναφέρει ότι "το ζήτημα είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν παίρνουν αδικαιολόγητα ορισμένα επιδόματα - που παίρνουν άλλοι- να εξισωθούν προς τα πάνω με τους άλλους συναδέλφους τους", ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτό σημαίνει αυξήσεις, είπε πως "αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης".

    Η αποτύπωση των επιδομάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα υπάρξει συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, πρόσθεσε.

    Ο κ.Παυλόπουλος δήλωσε ακόμη πως "όσο χρειαστεί να χρηματοδοτούνται τα ΚΕΠΕ θα χρηματοδοτούνται" και πρόσθεσε πως "έχουμε εξασφαλίσει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσουν καλά".

    Αναφορικά με τη "συνέντευξη" για τις προσλήψεις, ο υπουργός επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για παραπληροφόρηση και διευκρίνισε πως η "συνέντευξη" υπήρχε ως θεσμός και αφορούσε προσλήψεις συγκεκριμένων κατηγοριών."Η συνέντευξη γίνεται μόνο αν το θέλει το ΑΣΕΠ και γίνεται από το ΑΣΕΠ, άρα λοιπόν εκείνοι που αμφισβητούν τη συνέντευξη στην πραγματικότητα αμφισβητούν το ΑΣΕΠ", συμπλήρωσε.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ανέφερε πως εφόσον η Τουρκία δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή της, που σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου, δεν μπορεί να δει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.-

    [04] Πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ 136 ιταλών στρατιωτών

    Η Ιταλία απέσυρε 136 στρατιώτες από τους περίπου 300 που προγραμματίζει να αποσύρει ένα μήνα νωρίτερα απ'ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί,γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ΛΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ.

    O πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα ότι το ένα δέκατο από τους περίπου 3.000 ιταλούς στρατιώτες στο Ιράκ θα επιστρέψουν στην Ιταλία.

    Ο λόγος για την πρόωρη αποχώρηση δεν είναι πολιτικός αλλά οικονομικής και επιμελητειακής φύσης,προσθέτει η εφημερίδα.

    [05] Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία

    Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει από το μεσημέρι την Ελλάδα και την Κύπρο, με τη συντριβή, στις 12:03, πολιτικού αεροσκάφους της κυπριακής εταιρίας «Ήλιος» με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Λάρνακα και μέσω Αθηνών είχε προορισμό την Πράγα.

    Το αεροσκάφος συνεντρίβη σε ακατοίκητη περιοχή μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού και κυριολεκτικά διελύθη, αφού κατέπεσε ανεξέλεγκτο κατευθείαν από τα 38000 πόδια στα οποία πετούσε με αποτέλεσμα τα συντρίμμια του να διασκορπιστούν σε περιοχή άνω του ενός χιλιομέτρου.

    Προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά την οποία προσπαθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο, πυρκαγιά που έχει διαλύσει και τις τελευταίες ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ως πιθανότερη εκδοχή φαίνεται πως είναι αυτή των πολλαπλών βλαβών (πρόβλημα στην ψύξη - θέρμανση και παράλληλη αποσυμπίεση) με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια αισθήσεως των πιλότων και των επιβαινόντων. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Βεβαίως,τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος θα τα ανακοινώσουν οι εμπειρογνώμονες όταν μελετήσουν το μαύρο κουτί, στο οποίο είναι καταγεγραμμένη η πτήση.

    Το αεροσκάφος είχε ειδοποιήσει,πριν εισέλθει στο FIR Αθηνών, τον Πύργο Ελέγχου της Λάρνακας, ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στο σύστημα «ψύξης - θέρμανσης». Κάποιοι επιβάτες που είχαν επικοινωνία - μέσω γραπτών μηνυμάτων - με συγγενείς τους είπαν πως εντός του αεροσκάφους επικρατούσαν συνθήκες πολικού ψύχους και ότι κάποιοι έχουν μελανιάσει.

    Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει πως υπήρχε βλάβη στο σύστημα κλιματισμού του αεροπλάνου, άποψη την οποία υποστήριξε και πρόεδρος της Επιτροπής Διερευνήσεως Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης, εκτιμώντας ότι παράλληλα σημειώθηκε απότομη αποσυμπίεση στο αεροσκάφος.

    Το αεροσκάφος μετά την επικοινωνία που είχε με τη Λάρνακα ( και την αναφορά για το πρόβλημα στο σύστημα «ψύξης -θέρμανσης»)εισήλθε στο ελληνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών, αλλά έκτοτε δεν είχε καμμιά επαφή με τον πύργο ελέγχου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Αμέσως ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία με τη σειρά της υπέβαλε αίτημα στην Πολεμική Αεροπορία να ερευνήσει το περιστατικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί αντιτρομοκρατικής ομπρέλας, αφού το αεροσκάφος ήταν ουσιαστικά αγνώστου ταυτότητας.

    Πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και προσέγγισαν το αεροσκάφος μεταξύ Κύθνου και Νάξου, όπου διαπίστωσαν πως αυτό έκανε πτήση με δεξιόστροφα τρίγωνα,που σημαίνει πως αντιμετώπιζε πρόβλημα. Τα πολεμικά δεν απέκτησαν ποτέ επαφή - πλην της οπτικής - με το αεροσκάφος και ουσιαστικά το παρακολουθούσαν στην ανεξέλεγκτη, μέχρι την συντριβή του,πορεία του στον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών ενημέρωσαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι πρόκειται για κατάσταση «Ρενεγκέιτ», δηλαδή για «άγνωστο αεροσκάφος που δεν ακούει».

    Οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών F-16, τα οποία συνόδευαν το αεροσκάφος ανέφεραν πως δεν είχαν οπτική επαφή με τον πιλότο του πολιτικού αεροσκάφους, ενώ ο συγκυβερνήτης φαινόταν βυθισμένος στο κάθισμά του. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Λάρνακα με 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα) και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας στις 12:20 μετά το μεσημέρι, όπου θα αποβίβαζε επιβάτες και θα επιβίβαζε άλλους, προκειμένου να συνεχίσει την πτήση του με τελικό προορισμό την Πράγα.

    Στον τόπο της τραγωδίας ευρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα της πολεμικής Αεροπορίας,ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία, τα οποία άρχισαν το έργο της κατασβέσεως αρχικώς της φωτιάς που εκδηλώθηκε από την συντριβή του αεροσκάφους στη δύσβατη περιοχή και το μακάβριο έργο της περισυλλογής των θυμάτων. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη και κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, για να διερευνήσει τα αίτια πτώσεως του αεροσκάφους.

    Ένταση στο αεροδρόμιο Λάρνακας

    Επεισόδια δημιουργήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης της ''HELIOS', επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο της εταιρείας, Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας να μάθουν ποιοι είναι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος. Ο κ. Αναστασιάδης αναγκάστηκε να φύγει από το χώρο, με τη βοήθεια της Αστυνομίας. Οι συγγενείς ζήτησαν να έρθει ο διευθυντής της εταιρείας για να τους ενημερώσει.

    Οι συγγενείς φώναζαν: ''Φονιάδες. Δολοφόνοι. Το αεροσκάφος είναι η τρίτη φορά που παθαίνει βλάβη και το αφήσατε να πετά''.

    Εξάλλου, άλλοι συγγενείς αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή να εισέλθουν στο δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας για να εμποδίσουν την αναχώρηση πτήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ενημέρωσή τους.

    Ανακοίνωση της εταιρίας "Ηλιος"

    Η κυπριακή ιδιωτική αεροπορική εταιρεία HELIOS ανακοίνωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα της συντριβής του αεροσκάφους της βόρεια της Αθήνας διερευνώνται και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους συγγενείς των επιβατών που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη πτήση. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέροντας ότι λειτουργεί κέντρο στο αεροδρόμιο για τις οικογένειες των επιβατών.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Αεροσκάφος της HELIOS με προορισμό την Αθήνα και Πράγα με 115 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος συνετρίβη βόρεια της Αθήνας γύρω στις 12.20 το μεσημέρι.

    Ομάδες διάσωσης βρίσκονται στο τόπο της συντριβής. Ολα τα ενδεχόμενα του δυστυχήματος διερευνώνται. Η κυβέρνηση έχει διευθετήσει κέντρο στο διεθνή αερολιμένα Λάρνακας για τις οικογένειες των επιβατών. Οι σκέψεις μας, είναι με τις οικογένειες των επιβατών και των πληρωμάτων μας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να τους παρέχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες του τραγικού αυτού δυστυχήματος. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι - 70003737 και 22-446146''.

    Ο κ. Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

    [06] Εκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε στις 4 ακριβώς η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικρατείας, για την αεροπορική τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι "πιο πιθανό είναι να πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα, αλλά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και κάθε λεπτομέρεια. Δεν θα ήταν σοβαρό ακόμη να πούμε οτιδήποτε για τα αίτια της πτώσης".

    Ο κ.Ρουσόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, ανέφερε ότι μετά από μιάμιση ώρα και μόλις ολοκληρωθεί η σύσκεψη θα γίνουν νέες ανακοινώσεις και τόνισε πως εφαρμόζεται συγκεκριμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολύ καιρό για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν ικανοποιητική. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε για την κινητοποίηση πως "κριτές είναι οι πολίτες", ενώ ο κ.Μολυβιάτης προσερχόμενος στη σύσκεψη δήλωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο και πέρα από τα συλλυπητήρια που του εξέφρασε, τόνισε πως η κυβέρνηση θα διαθέσει ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

    Στη σύσκεψη μετέχει και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή-Παπαδόπουλου

    Τα συλλυπητήριά του για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα.

    Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συμπαράσταση της Ελλάδας.

    Επιστρέφουν στην Αθήνα Παπανδρέου και Αλαβάνος

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιστρέφει στην Αθήνα από την Πάρο όπου βρίσκεται, λόγω του αεροπορικού δυστυχήματος. Πριν την αναχώρησή του από την Πάρο, ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την οδύνη του για το δυστύχημα και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και πληροφορήθηκε λεπτομέρειες, όσες ήταν γνωστές, για το δυστύχημα. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής είχε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Αμυνας και ο ίδιος θα έχει σύντομα ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Στην Αθήνα επιστρέφει από την Τήνο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

    Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε από τις 12.20 το ΕΚΑΒ και όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας με σκοπό να εξυπηρετήσουν ενδεχόμενες ανάγκες των επιβατών του αεροσκάφους των αερογραμμών "Ηλιος" που συνετρίβη στην περιοχή του Γραμματικού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 August 2005 - 15:20:08 UTC