Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Θα συνεχιστεί η πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Σύντομα νέος σταθμός πάρκινγκ στου ΦΙΞ
  • [04] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [05] Στα ύψη και πάλι η τιμή του πετρελαίου
  • [06] Αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ ο Α.Αλαβάνος
  • [07] Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [08] Συναντήσεις Καραμανλή με Παναγιωτόπουλο και Τατούλη
  • [09] Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου
  • [10] Οι αντίπαλοι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ
  • [11] Η Α.Παπαρήγα για Κούβα και Βενεζουέλα

  • [01] Καραμανλής: Θα συνεχιστεί η πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο και με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη.

    Χθές το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που συνεδρίασε στη Ρηγίλλης, δέχθηκε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε πως θα ακολουθηθεί συνετή οικονομική πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία και την υγεία.

    Ο κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων και πρόσθεσε ότι δεν συμβιβάζεται με το παρελθόν.

    Εξήγησε ακόμη ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι, όπως είπε, η αναγκαία προϋπόθεση για μία πραγματικά ισχυρή οικονομία και για τη δυναμική ανάπτυξη που παράγει καρπούς για όλους.

    Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των μεταρρυθμίσεων, λίγο πριν από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και λίγο πριν την έναρξη των προετοιμασιών για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση (χρέη, ελλείμματα, πανωτόκια, στρατιές συμβασιούχων, γραφειοκρατία, διαφθορά, δυσλειτουργίες στις ΔΕΚΟ) και τόνισε πως η αντιμετώπισή των προβλημάτων αυτών απέσπασε μεγάλο μερος των προσπαθειών της κυβέρνησης.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στους άξονες των κυβερνητικών προσπαθειών και τόνισε ιδιαίτερα το τρίπτυχο: επανίδρυση του κράτους, δημοσιονομική εξυγίανση, νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης γίνονται πιό δύσκολες εξαιτίας της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.

    Ακόμη αφού προχώρησε σε σύντομο απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης, με σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία του, να προκαλέσει πόλωση και να περιχαρακωθεί.

    Προέβλεψε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφύγει στη διαστρέβλωση και ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποδώσει στην κυβέρνηση της ΝΔ προβλήματα, όπως η ανεργία και η ακρίβεια, τα οποία, όμως, δημιουργήθηκαν νωρίτερα, ενώ θεώρησε πιθανό ότι μπορεί να υπάρξουν και προσωπικές επιθέσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής αποσαφήνισε ότι η ΝΔ δεν θα παίξει στο ταμπλό της πόλωσης, κάτι που, όπως είπε, δεν έκανε ούτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

    Η ΝΔ, είπε, είναι η δύναμη του σύγχρονου κοινωνικού Κέντρου που έχει στόχο την μεταρρύθμιση των δομών του κράτους και της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της αταλάντευτα, με αποφασιστικότητα και με αποτελεσματικότητα.

    Κλείνοντας την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην πολιτική το σημαντικότερο δίλημμα κινείται μεταξύ της απλής διαχείρισης των προβλημάτων του τόπου χωρίς τομές, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι πρόσκαιρα ευχάριστη στους πολίτες, αλλά χωρίς οφέλη για τον τόπο. Και από την άλλη, είπε, υπάρχει η απόφαση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, που πρόσκαιρα δεν φαίνονται να είναι ευχάριστες γιατί ταράσσουν τα λιμνάζοντα ύδατα, πλην, όμως, είναι ωφέλιμες για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

    Η κυβέρνηση, συμπληρωσε ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε τον δεύτερο δρόμο τον πιό δύσκολο και αποτελεσματικό,το δρόμο της πραγματικής πολιτικής και όχι των πρόσκαιρων και ανούσιων εντυπώσεων.

    Ο κ.Μεϊμαράκης

    Ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι είναι πολύ θετικό το ότι στην αρχή της πολιτικής χρονιάς συνεκλήθη το Πολιτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το κυβερνητικο έργο και ο προγραμματισμος για τη συνέχεια.

    Αναπτύχθηκαν, είπε, απόψεις καταγράφηκε το θετικό έργο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δίνουμε το μήνυμα πως στόχος της κυβερνητικης πολιτικής είναι να βοηθηθούν οι μη προνομιούχοι και να βελτιωθεί η διαβίωση όλων των πολιτών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό η Αυτοδιοίκηση να είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες της.

    Σημείωσε δε ότι ο εκλογικός νομος που προτείνει η κυβέρνηση είναι πιό δημοκρατικός και πιό αναλογικός και θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει από την κομματικοποίησή της.

    Η κα Μπακογιάννη

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κατά την έξοδό της από τη Ρηγίλλης ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται και επικροτούνται από τους πολίτες.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα έλθουν σύντομα στο επίκεντρο και για τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες έχουν άποψη. Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το όριο 42% για την εκλογή των τοπικών αρχόντων και πρόσθεσε ότι ο διάλογος ξεκίνησε σήμερα, θα συνεχιστεί και έχουν κατατεθεί όλες οι απόψεις.

    Σημείωσε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την δική της αυτονομία και δυναμική , δέχθηκε ότι στο θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι απόψεις δεν είναι θέσφατα.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο εξέτασε όλες τις πλευρές της δράσης της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν το κόμμα και τη στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα στην κοινωνία.

    Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση έχουν την κοινωνική στήριξη και αποσκοπούν στην βελτίωση της ζωής των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.

    Κατά την διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε σύμπνοια όλων στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, τόσο όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθήθηκε, όσο και στην ανάγκη να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

    Συζήτηση για το 42%

    Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών.

    Ο Γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέθεσε το σκεπτικό της πρότασης, τονίζοντας ότι εφόσον με ποσοστό περίπου 42% μπορεί να εκλεγεί η κυβέρνηση γιατί να μην μπορούν να εκλέγονται οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές. Τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν εμποδίζει τις τοπικές συνεργασίες, αλλά αντίθετα τις "φέρνει" την πρώτη Κυριακή και τις κάνει πιό τίμιες και διάφανες.

    Ένα ακόμη επιχείρημα του Γραμματέα της ΝΔ είναι ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί προγραμματική δέσμευση του κόμματος που έχει εγκριθεί από το Συνέδριο.

    Την δική της, διαφορετική, άποψη κατέθεσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιορίζει τις δυνατότητες τοπικών συνεργασιών, δημιουργεί πλαίσιο που ευνοεί την κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μειώνει την νομιμοποιητική βάση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την πρότασή της για καθιέρωση μητροπολιτικών δήμων, καθώς επίσης και αιρετού περιφερειάρχη. Πρόσθεσε δε ότι για πρώτη φορά δόθηκαν τόσοι πολλοί πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό την ευνοεί να γίνει δυνατή και αυτόνομη .

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε πως το θέμα δεν είναι τι ευνοεί το κόμμα, αλλά τι είναι σωστό για τον τόπο. Και εξήγησε ότι γιαυτό ο ίδιος είχε στηρίξει στο πρόγραμμα της ΝΔ την αλλαγή του τρόπου εκλογής των τοπικών αρχόντων.

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου συνεδριάζει σήμερα και αύριο, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, με θέμα «Πολιτική κατάσταση, στρατηγική και προγραμματισμός».

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σε δηλώσεις του σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα τόνισε πως το κόμμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τοποθετήθηκε όλες αυτές τις μέρες επί του θέματος. Δεν είναι στη δική μας λογική η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, η οποία ζητούσε από την πρώτη στιγμή - σας θυμίζω την περίπτωση των Τεμπών - την παραίτηση υπουργών και εξεταστικές επιτροπές, σημείωσε και πρόσθεσε ότι "στο πλαίσιο της ευθύνης του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημάναμε τα κενά και την ολιγωρία στις κινήσεις του κρατικού μηχανισμού και των Υπηρεσιών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί και να μεταθέσει τις ευθύνες αυτές σε όσο το δυνατόν κατώτερο επίπεδο".

    Ο κ. Αθανασάκης είπε πως τα ερωτήματα έχουν τεθεί, έχουν τεθεί και από τη δημοσιογραφική έρευνα και τα πάντα πρέπει να απαντηθούν με απόλυτη διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση, πέρα από επικοινωνιακές τακτικές. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα αυτό και θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας - ότι η οικονομία μέχρι στιγμής πηγαίνει αρκετά καλά και σήμερα ότι ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι θετικές εξελίξεις που έχουμε στην οικονομία - εκτίμησε πως ο κ.Αλογοσκούφης ίσως είναι ο μόνος Έλληνας ο οποίος θεωρεί ότι η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά και ο μόνος Έλληνας ο οποίος μιλάει για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, οι οποίες μάλιστα πρέπει να συνεχιστούν. Ο κ.Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δώσουν απαντήσεις για το σήμερα, για την πολιτική τους και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, γιατί "βλέπω και πάλι μια διάθεση να μιλούν για κληρονομιές από το ΠΑΣΟΚ και άλλα συναφή ή παρόμοια".

    Θα πρέπει, είπε, να εξηγήσουν την κατάρρευση των εσόδων, την αδυναμία συγκράτησης των δαπανών και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της δικής τους διαχείρισης και των δικών τους λαθεμένων πολιτικών, είπε.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και την αύξηση του τέλους για την ΕΡΤ, η κυβέρνηση "δίνει η ίδια το λάκτισμα μιας ανατιμητικής διαδικασίας, ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, σε μια περίοδο που το οικογενειακό εισόδημα πλήττεται καθημερινά, και οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα και μεγαλύτερες δυσκολίες για την διαβίωση τους και ορισμένοι και για την επιβίωση τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως υπάρχει το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, αλλά, όπως τόνισε, "οι επιπτώσεις απβ αυτό είναι μετρήσιμες, και δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αποτελέσουν γενικό άλλοθι για τις πολιτικές της κυβέρνησης και για τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση στην οικονομία με την πολιτική της".

    Αναφερόμενος στην αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την αντίθεσή του "και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας". Η αναφορά σε ένα νούμερο 42 % ή όποιο άλλο, δεν συνιστά πρόταση εκλογικού νόμου, δεν συνιστά πρόταση εκλογικού συστήματος. Η κυβέρνηση, εφόσον αποφασίζει να προχωρήσει, οφείλει να παρουσιάσει το εκλογικό σύστημα, την πρότασή της συνολικά, για να μπορεί να κριθεί γι΄ αυτήν, τόνισε.

    Ο κ. Αθανασάκης επιφυλάχθηκε να πάρει θέσει επί των ανακοινώσεων του Υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου για τα ειδικότερα θέματα του Υπουργείου Επικρατείας.

    Για το θέμα του οπτικοακουστικού αρχείου, είπε πως είχε γίνει πολύ δουλειά από διακυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ελπίδα να προωθείται με θετικό τρόπο. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και με αυτή την έννοια είμαστε καταρχήν θετικά διακείμενοι, είπε και πρόσθεσε ότι θέλει να δει τις επιμέρους διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου.

    Τέλος ο κ. Αθανασάκης διαπίστωσε καθυστέρηση στην υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Επικρατείας οι οποίες είχαν ανακοινωθεί και δημιουργούνται, όπως είπε, στο συγκεκριμένο χώρο δυσμενείς συνθήκες, διότι κρατούν όλο αυτό τον χώρο σε μια μεγάλη εκκρεμότητα.

    [03] Σύντομα νέος σταθμός πάρκινγκ στου ΦΙΞ

    Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος μεγάλος υπόγειος σταθμός στάθμευσης στου ΦΙΞ.

    Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο χώρο στάθμευσης - χωρητικότητας 642 θέσεων - που έχει γίνει σε σταθμό του ΜΕΤΡΟ και λειτουργεί με εντελώς αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που τον επισκέφθηκε.

    Ο σταθμός ο οποίος κόστισε 13,5 εκ.ευρώ, είναι συνδεδεμένος με τις πλατφόρμες του ΜΕΤΡΟ, ενώ στο επάνω μέρος του είναι επίσης συνδεδεμένος με έξι λεωφορειακές γραμμές και διαθέτει έξι ορόφους.

    Με την παράδοση του νέου σταθμού οι θέσεις στάθμευσης σε πέντε γκαράζ του ΜΕΤΡΟ θα ανέλθουν στις 2.100, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι το 2007 οι θέσεις αυτές να φθάσουν τις 5000 σε συνολικά 9 σταθμούς.

    Οι άλλοι τέσσερις σταθμοί θα κατασκευαστούν στο Νομισματοκοπείο,τον Ελαιώνα, την Ανθούπολη και το Χαλάνδρι.

    [04] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις βαθμολογικές βάσεις των σχολών, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.Η αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Ηλικίας,που οφείλεται στη στροφή προτίμησης των υποψηφίων στα τμήματα αυτά εξαιτίας της προοπτικής για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση που τους προσέδωσε η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, κυριαρχεί στα φετινά αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Μικρή αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα Τμήματα του Τρίτου Επιστημονικού Πεδίου που, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην καλή επίδοση των υποψηφίων στη Βιολογία και τη Χημεία Κατεύθυνσης,που είναι πρώτο και δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας αντίστοιχα για το συγκεκριμένο πεδίο.

    Τα Τμήματα του Πρώτου ,Δεύτερου και Τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου παρουσιάζουν γενικά αυξομείωση των βάσεων στο πλαίσιο του αναμενόμενου , ενώ τα Τμήματα του Πέμπτου Επιστημονικού Πεδίου παρουσιάζουν μικρή μείωση των βάσεων στα πανεπιστήμια και αυξομείωση στα ΤΕΙ.Όπως τόνισε ο κ. Καραμάνος, το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τα αποτελέσματα αυτά είναι ότι η διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής εκτός από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων επηρεάζεται πλέον αποφασιστικά και από τις πληροφορίες των αναγκών της αγοράς εργασίας που φθάνουν στους υποψηφίους.

    Η ανάρτηση των πινάκων με τα ονόματα των επιτυχόντων στα Λύκεια αρχίζει σήμερα και μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί.

    Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήσαν φέτος, συνολικά, 129.380, από τους οποίους εισάγονται 81.021, ποσοστό επιτυχίας 62,62 %.

    Ειδικά, στην κατηγορία των υποψηφίων από τα ημερήσια ενιαία λύκεια, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων, εισάγονται οι 8 στους 10, ποσοστό 80,71%.

    Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, καλωσόρισε τους εισαχθέντες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, τους ευχήθηκε επιτυχία σε κάθε τους βήμα και τους συνέστησε μεγαλύτερη προσπάθεια.

    Για όσους δεν εισάγονται ανέφερε πως τους δίνονται πάμπολλες ευκαιρίες από εδώ και πέρα και πρόσθεσε ότι «στη ζωή έχουμε επιτυχίες και αποτυχίες».

    Διαβεβαίωσε - τέλος - πως το υπουργείο Παιδείας θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών αποτελεσμάτων είναι η θεαματική βουτιά της τάξης των 5.610 μορίων, που έκανε το τμήμα Γερμανικής γλώσσας και Φιλολογίας της Θεσσαλονίκης, στο οποίο εισάγεται υποψήφιος με γενικό βαθμό πρόσβασης 1,53% με άριστα το 20.

    [05] Στα ύψη και πάλι η τιμή του πετρελαίου

    Η τιμή του πετρελαίου που πλησιάζει σήμερα τα 68 δολάρια το βαρέλι, θα παραμείνει αυξημένη επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις για πτώση της ζήτησης, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Γνωρίζουμε ήδη η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται να πέσει και να βρεθεί στα πρό δύο χρόνων επίπεδα, τόσο κοντοπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα" τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ροντρίγκο Ράτο σε τηλε-συνέντευξή του με δημοσιογράφους στην Ασία.

    Η διατήρηση της ισχυρής ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ανάπτυξη των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας είναι οι βασικοί παράγοντες που σπρώχνουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα επάνω,πρόσθεσε ο Ράτο.

    "Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ,ο βασικός λόγος στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου βρίσκεται φυσικά στη δύναμη της ζήτησης" τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ. "Υπάρχει μιά πολύ ισχυρή ζήτηση και δεν υπάρχει προοπτική μείωσης αυτής της ζήτησης" πρόσθεσε.

    Στην αγορά της Νέας Υόρκης το πετρέλαιο έκλεισε χθες στα 67,32 δολάρια το βαρέλι και στις 05.25 (ώρα Ελλάδος) στην αγορά της Σιγκαπούρης είχε αυξηθεί στα 67,71 δολάρια, δημιουργώντας άλλο ένα ρεκόρ.

    [06] Αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ ο Α.Αλαβάνος

    Την αντίθεση του ΣΥΝ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί για τις δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές η κυβέρνηση,εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά,ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με τον Νομάρχη Χανίων Γιώργο Κατσανεβάκη, με τον οποίο συζήτησε θέματα, που αφορούν την λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά αποσαφήνισε πως ο ΣΥΝ δεν δέχεται το πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι όλες αυτές οι αλλαγές κινούνται μέσα στη λογική του δικομματισμού.

    « Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη, η έντονη κομματική παρέμβαση, με ιδιοτελή κριτήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στο εκλογικό σύστημα που ισχύει για την τοπική αυτοδιοίκηση, με αυστηρά, εγωιστικούς λόγους. Και νομίζω ότι είναι και ένα δείγμα υποτίμησης, υποβάθμισης, και περιφρόνησης των αυτοδιοικητικών θεσμών, όταν έρχεται ένα κόμμα την τελευταία στιγμή, να επιβάλει μία αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ. Και όλα αυτά μέσα από αυτή τη λογική του δικομματισμού,στην οποία εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι», τόνισε ο κ.Αλαβάνος. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι πολίτες ζητούν η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει αρμοδιότητες και ευθύνες και τόνισε ότι το λιγότερο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΝ έχει την πολιτική του, η οποία στηρίζεται στη συσπείρωση ευρύτατων δυνάμεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης, που έχουν παρόμοιες ευαισθησίες και κατεύθυνση για εναλλακτικά προγράμματα. « Την κατεύθυνση μας αυτή δεν πρόκειται να μας την αλλάξουν τα παιχνίδια της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο. Απλώς πιστεύουμε ότι, όπως έχει γίνει και παλαιότερα, όποιος σκάβει παγίδα για τον άλλο, πέφτει τελικά ο ίδιος μέσα», κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

    Από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ετοιμάζει για τους επόμενους μήνες την διοργάνωση περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη της Κρήτης.

    [07] Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του στο Λαύριο.

    Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πιο ένθερμους οπαδούς της. Η ΝΔ, ειπε, δεν χρειάζεται σχέδιο, γιατί το σχέδιό της πραγματοποιήθηκε με το να έλθει στην εξουσία. Και αποκαλύπτεται αυτό το σχέδιο, που είναι «η εξουσία για την εξουσία», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «η ΝΔ συνεχίζει αυτό το σχέδιο, προσπαθώντας απλώς να ελέγξει, ακόμα και υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, όπως βλέπουμε με τις πρόσφατες πραξικοπηματικές αλλαγές- μέσα στην Βουλή - για το θέμα της Δικαιοσύνης, την πλήρη κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη, τα παιχνίδια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ακούμε για το 42%».

    Αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στο τελευταίο θέμα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αφήνουν ιδέες να αιωρούνται και να συζητούνται χωρίς να παίρνουν οι ίδιοι υπεύθυνη στάση. Όμως, αυτή η συζήτηση δείχνει την βαθιά ηττοπάθεια της ΝΔ, αλλά είναι και παιχνίδια που θυμίζουν την παλιά ΕΡΕ, όταν λίγο πριν τις εκλογές άλλαζαν τα εκλογικά συστήματα για να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων και την βούληση του ελληνικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν».

    «Τα παιχνίδια αυτά συνδυάζονται με ένα συγκεντρωτισμό στο κράτος, με παιχνίδια με τα ΜΜΕ και βεβαίως το σχέδιο της ΝΔ νομοτελειακά οδηγεί την χώρα να μην έχει κατεύθυνση», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «είμαστε μια χώρα χωρίς κατεύθυνση που άγεται και φέρεται ακριβώς λόγω της λογικής της ΝΔ, σύμφωνα με τα εκάστοτε συγκυριακά συμφέροντα μεγαλύτερα, μικρότερα ή και διεθνή, όχι όμως με τα οργανωμένα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ αυτό τον χρόνο είναι πορεία προς τον λαό, έχοντας ήδη μετά από αρκετούς μήνες διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο δομής του κίνηματός μας, ένα πλαίσιο συμμετοχικής και ανοιχτής πολιτικής λειτουργίας, που τώρα, με την συμπλήρωση των νέων οργάνων πριν από λίγους μήνες, θα δοκιμαστεί και θα είναι πρωτόγνωρη στην ελληνική πολιτική ζωή η λειτουργία μιας τέτοιας πολιτικής οργάνωσης».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, παράλληλα και σε «ένα νέο πλαίσιο θέσεων που έχουμε επεξεργαστεί και το οποίο θα γίνει αντικείμενο ενημέρωσης, συμμετοχής και διαβούλευσης με τον πολίτη».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του έδωσε και το «στίγμα» των διήμερων συζητήσεων του Πολιτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «εμείς ξέρουμε πού πρέπει να πάει η χώρα μας. Να υπάρξει μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία με σταθερή ανάπτυξη και με την απαραίτητη ειδίκευση, με κέντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο, με εργαλεία μας την δημοκρατική διαβούλευση, την εκπαίδευση, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ενίσχυση της έρευνας, τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θέλουμε να ξεκινήσουμε μέσα από την αυτοδιοίκηση και μια βιώσιμη ανάπτυξη που θέλουμε να αξιοποιεί τον μεγάλο πλούτο του περιβαλλοντός μας, της παράδοσής μας και του πολιτισμού μας διαμορφώνοντας εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης για την χώρα».

    «Ανάπτυξη με τον λαό συμμέτοχο και μπροστάρη, με ισχυρή φωνή στα τοπικά και περιφερεικά ζητήματα, αλλά και ισχυρή φωνή της Ελλάδας παγκοσμίως, κάτι που δυστυχώς έχει χάσει επί των ημερών της ΝΔ», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    «Το διήμερο αυτό θα είναι η απαρχή μιας πορείας μας προς όλη την επικράτεια, όπου το ΠΑΣΟΚ θα βάζει ως επίκεντρο τους πολίτες και θα είναι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο έξω από μικροδοβλέτια και προσωπικές στρατηγικές,που θα δώσει την μάχη για μια διαφορετική Ελλάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε σάρκα και οστά στο χρονοδιάγραμμα για τις πρωτοβουλίες μας,να δώσουμε το έναυσμα για όλο το κίνημά μας και για τον λαό που περιμένει, πια, με αγωνία. Λόγω της αποτυχίας της ΝΔ, λόγω της καθημερινής αποτυχίας της ΝΔ,ο λαός στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ και περιμένει απο μας και εμείς θα ανταποκριθούμε».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε σαν «πρώτο σταθμό» την μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το κόμμα, επί τη επετείω της «3ης Σεπτέμβρη» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβό Ντό, όπου θα τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της ιδρυτικής Διακήρυξης του κινήματος και αποτέλεσαν την πρώτη Κεντρική Επιτροπή του.

    Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτή η απόδοση τιμής δεν γίνεται μόνο για να τιμήσει το ΠΑΣΟΚ τις ρίζες του,αλλά κυρίως για να τιμηθεί αυτό που εκπροσωπούσαν και εκπροσωπούν αυτοί οι άνθρωποι,δηλαδή, «την γνήσια ψυχή του ΠΑΣΟΚ, που είναι η έννοια της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας, του αγώνα, της ανθρωπιάς, της έμπνευσης γύρω από την πολιτική».

    «Είναι αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ από το 1974 ότι εμείς μπορούμε εμείς να είμαστε κυρίαρχοι της τύχης μας, μπορούμε εμείς να σχεδιάσουμε το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε έρμαιο της τύχης ή της μοίρας μας, που είναι πολύ συντηρητική άποψη και δυστυχώς είναι η άποψη που καλλιεργεί η συντηρητική παράταξη της ΝΔ».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να επαναφέρει την αγάπη προς την πολιτική και την πραγματική αίσθηση του πολίτη και ιδιαίτερα του νέου ανθρώπου ότι μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τον τόπο αυτόν, να φέρει αξιοπιστία στην πολιτική ζωή, κάτι που είναι βαθύτατα δημοκρατικό αίτημα του πολίτη.

    «Να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές, πελατειακές και κρατικιστικές αντιλήψεις της πολιτικής που αυτήν την στιγμή βλέπουμε με την αποκορύφωση των πρακτικών της ΝΔ με πρακτικές που λένε να επιβάλλουμε τον εαυτό μας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Εμείς, ειπε, δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εαυτό μας, δεν θέλουμε να μοιράσουμε λάφυρα της εξουσίας, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, να στηρίξουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας μας,θέλουμε να χτυπήσουμε την έννοια της συναλλαγής και της διαφθοράς στην πολιτική ζωή και την έννοια της εξουσίας για την εξουσία που σκοτώνει την αξία, την αξιοκρατία και σκοτώνει εν τέλει ότι πιο πολύτιμο έχουμε στην χώρα μας που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

    Ο κ.Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για «απίστευτους χειρισμούς» στην οικονομία που «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο". Πρόκειται, είπε, για ένα σοκ στην οικονομία που πληρώνει σήμερα και θα πληρώσει ακόμα περισσότερο ο μέσος Ελληνας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εμφάνιση μιας νέας φτώχειας στην ελληνική κοινωνία, για συμπίεση του εισοδήματος του εργαζόμενου λαού, για ακρίβεια και ανεργία και έλλειψη θέλησης διαλόγου με τον εργαζόμενο, με το συνδικαλιστικό και το λαϊκό κίνημα,«σαν να ήσαν αυτοί οι εχθροί της χώρας».

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι "η συντηρητική παράταξη καλλιεργεί ένα μύθο πως τα ίδια θα κάνατε και εσείς» και τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα κάναμε τα ίδια, θα κάναμε πολύ διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει διαφορετικά, όπως και η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει διαφορετικά όταν θέτει στόχους».

    «Υπάρχουν επιλογές.Δεν είμαστε μοιρολάτρες και αυτή είναι η διαφορά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έφερε ως παραδείγματα στόχων που επιτεύχθηκαν - «αν και πολλοί έλεγαν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε» - τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τους ρυθμούς ανάπτυξης στο ύψος του 5,5% του ΑΕΠ, την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και τα μεγάλα έργα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε οτι θεωρεί χωρίς υπόσταση την κριτική που ασκεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όταν δηλώνει ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε οτι «αυτό το παραμύθι όλο και ξεφτίζει μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ».

    «Επίσης, πρέπει να τελειώσει αυτό που λέει ο κ.Καραμανλής ότι θα υπάρξει προσωπική και ακαταλόγιστη κριτική απέναντί του προσωπικά», είπε ο κ.Παπανδρέου και τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Καραμανλή, εμείς είμαστε υπεύθυνη παράταξη, που έχουμε ως στόχο να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της χώρας, να αξιολογούμε με υπεύθυνο τρόπο τους χειρισμούς της κυβέρνησης, να κάνουμε υπεύθυνη κριτική και να ξεδιπλώνουμε τις δικές μας προτάσεις, όλο και περισσότερο προς τον ελληνικό λαό, σε μια πορεία νικηφόρα».

    Αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αποκέντρωσης και τόνισε ότι πρέπει «να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε την μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση και θα γίνει στις επόμενες εκλογές».

    Αμέσως μετά την αφιξή του στο Λαύριο,ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου απο τον πρύτανη του ΕΜΠ.

    Στην αρχή της ομιλίας του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επελέγη το Λαύριο για τη συνεδρίαση "για να έχουμε μεγαλύτερη ηρεμία έξω από το κέντρο της Αθήνας αλλά και γιατί το Λαύριο συμβολίζει μια πετυχημένη προσπάθεια μιας περιοχής που πριν λίγα χρόνια είχε πληγεί απο την ανεργία και την αποβιομηχάνιση". Όμως, πρόσθεσε, με συντονισμένες προσπάθειες, με επένδυση και των κυβερνήσεων μας στο ανθρώπινο δυναμικό και την υψηλή τεχνολογία, μπορέσαμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία αυτού του πάρκου και άλλων έργων, που έδοσαν νέα προοπτική στους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, ανεβάζοντας το επίπεδο της Παιδείας που εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και όχι η μείωση των μισθών και η επένδυση στην φτώχεια και την ανεργία.

    [08] Συναντήσεις Καραμανλή με Παναγιωτόπουλο και Τατούλη

    Μείωση της ανεργίας κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες, όπως είπε,το υπουργείο Απασχόλησης είχε σημαντική συμβολή το περασμένο διάστημα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

    Η ΝΔ, είπε, παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ την ανεργία στο 11,3 και τώρα είναι λίγο πάνω από το 10%. Όμως, υπογράμμισε, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες γιατί το ποσοστό αυτό είναι υψηλό και σημείωσε πως με πείσμα θα συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Ο ελληνικός λαός, τόνισε, δεν μπορεί να περιμένει άλλο και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε το ακατόρθωτο,δηλαδή, όπως είπε, να έχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο ευρωπαϊκό όρο λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα άφησε την ανεργία να καλπάζει στο 11,3%.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, ο κ.Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης για διάλογο μεταξύ των φορέων και των κομμάτων, που, όπως είπε, πρέπει να είναι ουσιαστικός και ο οποίος θα έχει ορίζοντα λήξης μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Δεν είναι θέμα τακτικισμών ή ελιγμών, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά ζήτημα θωράκισης του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες και τις μεθεπόμενες γενιές. Η κυβέρνηση, είπε, εγγυάται και την καταβολή των συντάξεων και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον Πέτρο Τατούλη για θέματα Πολιτισμού και όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, ο κ. Καραμανλής έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στο ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών, είπε ότι την ευθύνη έχει το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, αλλά σημείωσε ότι οι αλλαγές γίνονται με κριτήριο την αλλαγή φιλοσοφίας του Φεστιβάλ. Στο νέο ΔΣ, υπογράμμισε, μετέχουν μεγάλες προσωπικότητες που λαμβάνουν μέρος και σε διεθνή Φεστιβάλ και πρόθσεσε πως θα δώσουν μεγάλη ώθηση ώστε το Φεστιβάλ να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη νέα 50ετία.

    Αύριο σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο συνέρχεται, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Εν τω μεταξύ, στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ στη Ρηγίλλης, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, άνοιξε η συζήτηση για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ ο κ.Καραμανλής τόνισε πως θα ακολουθηθεί συνετή οικονομική πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία και την υγεία. Ο κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων και πρόσθεσε ότι δεν συμβιβάζεται με το παρελθόν.

    Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση (χρέη, ελλείμματα, πανωτόκια, στρατιές συμβασιούχων, γραφειοκρατία, διαφθορά, δυσλειτουργίες στις ΔΕΚΟ) και τόνισε πως η αντιμετώπισή των προβλημάτων αυτών απέσπασε μεγάλο μερος των προσπαθειών της κυβέρνησης.

    Ακολούθως ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στους άξονες των κυβερνητικών προσπαθειών και τόνισε ιδιαίτερα το τρίπτυχο: επανίδρυση του κράτους, δημοσιονομική εξυγίανση, νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Επίσης, είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης γίνονται πιό δύσκολες εξαιτίας της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.

    Ακόμη αφού προχώρησε σε σύντομο απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης, με σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία του, να προκαλέσει πόλωση και να περιχαρακωθεί. Προέβλεψε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφύγει στη διαστρέβλωση και ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποδώσει στην κυβέρνηση της ΝΔ προβλήματα, όπως η ανεργία και η ακρίβεια, τα οποία, όμως, δημιουργήθηκαν νωρίτερα, ενώ θεώρησε πιθανό ότι μπορεί να υπάρξουν και προσωπικές επιθέσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής αποσαφήνισε ότι η ΝΔ δεν θα παίξει στο ταμπλό της πόλωσης, κάτι που, όπως είπε, δεν έκανε ούτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

    Συζήτηση για το 42%

    Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών. Ο Γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέθεσε το σκεπτικό της πρότασης, τονίζοντας ότι εφόσον με ποσοστό περίπου 42% μπορεί να εκλεγεί η κυβέρνηση γιατί να μην μπορούν να εκλέγονται οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές. Τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν εμποδίζει τις τοπικές συνεργασίες, αλλά αντίθετα τις "φέρνει" την πρώτη Κυριακή και τις κάνει πιό τίμιες και διάφανες. Ένα ακόμη επιχείρημα του Γραμματέα της ΝΔ είναι ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί προγραμματική δέσμευση του κόμματος που έχει εγκριθεί από το Συνέδριο.

    Την δική της, διαφορετική, άποψη κατέθεσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιορίζει τις δυνατότητες τοπικών συνεργασιών, δημιουργεί πλαίσιο που ευνοεί την κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μειώνει την νομιμοποιητική βάση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την πρότασή της για καθιέρωση μητροπολιτικών δήμων, καθώς επίσης και αιρετού περιφερειάρχη. Πρόσθεσε δε ότι για πρώτη φορά δόθηκαν τόσοι πολλοί πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό την ευνοεί να γίνει δυνατή και αυτόνομη.

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε πως το θέμα δεν είναι τι ευνοεί το κόμμα, αλλά τι είναι σωστό για τον τόπο. Και εξήγησε ότι γιαυτό ο ίδιος είχε στηρίξει στο πρόγραμμα της ΝΔ την αλλαγή του τρόπου εκλογής των τοπικών αρχόντων.

    [09] Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ των 68 δολαρίων το βαρέλι που σημείωσε το αμερικανικό ελαφρό αργό εν μέσω ανησυχιών για αναδυόμενη απειλή εξαιτίας καταιγίδων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού και λόγω της μεγάλης πτώσης των εμπορικών αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 50 σεντς το βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 66,82 δολάρια.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του μπρεντ υποχωρούσε στα 65,70 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 31 σεντς το βαρέλι.

    Τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Αυγούστου, για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα - όπως αναμενόταν - αλλά η μείωση κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ξεπέρασε και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, πυροδοτώντας πιέσεις στην τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στο New York Mercantile Exchange. Το χάσμα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα διευρύνθηκε, ενώ υπολείπονται ακόμη δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η φετινή θερινή περίοδος κορύφωσης της ζήτησης από τους αμερικανούς αυτοκινητιστές.

    Παράλληλα, η τροπική καταιγίδα Κατρίνα, που έπληξε χθες τα νησιά Μπαχάμες, κινείται πιθανώς προς τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού. Μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η ασυνήθιστα δραστήρια περίοδος καταιγίδων στον Ατλαντικό έχει ήδη δώσει 11 επώνυμες καταιγίδες και προέβλεψαν πως ενδέχεται να φθάσει έως και τις 21 τροπικές καταιγίδες και τους 11 τυφώνες.

    Προβλήματα στη βιομηχανία διύλισης - στο διυλιστήριο της Shell στο Μαρτίνεζ της Καλιφόρνιας, σε μονάδα διυλιστηρίου της Tesoro στην ίδια πόλη και στο διυλιστήριο της Huntsman στο Πορτ Νέτσες στο Τέξας - ενισχύουν τις πιθανότητες μη επαρκούς αντιμετώπισης της αύξησης της ζήτησης, η οποία αποδεικνύεται αξιοσημείωτα "ανθεκτική" παρά την εκτίναξη του κόστους.

    "Υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση και δεν τη βλέπουμε να υποχωρεί", είπε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροδρίγο Ράτο. "Οι τιμές δεν επιστρέφουν στα επίπεδα που είχαμε δει στις αρχές του 2004", πρόσθεσε.

    Το πρωί, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του 2006 του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 70 δολάρια το βαρέλι, -για πρώτη φορά προθεσμιακό συμβόλαιο άγγιξε αυτή την τιμή στο Nymex-, καθώς οι μεσοπρόθεσμες τιμές ανέρχονται ταχύτερα από τις τιμές των άμεσων συμβολαίων.

    [10] Οι αντίπαλοι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ

    Δυο μεγάλες ισπανικές ομάδες, τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, θα βρουν στο δρόμο τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αντίστοιχα, στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην κλήρωση που έγινε στο Μονακό, οι πρωταθλητές Ελλάδας κληρώθηκαν στον ΣΤ` όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσουν τις Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Λιόν (Γαλλία) και Ρόζενμποργκ (Νορβηγία), ενώ οι «πράσινοι» στον Γ΄ όμιλο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) και Ουντινέζε (Ιταλία). Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 13 ή 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η φάση θα ολοκληρωθεί στις 6 ή 7 Δεκεμβρίου.

    Οι οκτώ όμιλοι που προέκυψαν για το τσάμπιονς λιγκ της περιόδου 2005-2006, μετά την σχετική κλήρωση, έχουν ως εξής:

    1ος Ομιλος: Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Μπριζ, Ραπίντ Βιένης

    2ος Ομιλος: Αρσεναλ, Αγιαξ, Σπάρτα Πράγας, Τουν

    3ος Ομιλος: Μπαρτσελόνα, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, Βέρντερ Βρέμης, Ουντινέζε

    4ος Ομιλος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βιγιαρεάλ, Λιλ, Μπενφίκα

    5ος Ομιλος: Μίλαν, Αϊντχόβεν, Σάλκε, Φενερμπαχτσέ

    6ος Ομιλος: Ρεάλ Μαδρίτης, Λιόν, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ρόζενμποργκ

    7ος Ομιλος: Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αντερλεχτ, Μπέτις

    8ος Ομιλος: Ιντερ, Πόρτο, Ρέιντζερς, Πετρζάλκα Μπρατισλάβας

    [11] Η Α.Παπαρήγα για Κούβα και Βενεζουέλα

    Η ανταλλαγή εμπειριών γύρω από ζητήματα του κομμουνιστικού κινήματος σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο και η ανάδειξη της αναγκαιότητας της έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας ήταν ο στόχος της επίσκεψης που πραγματοποίησε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα στις δύο αυτές χώρες.

    Στην Κούβα η κ. Παπαρήγα είχε συναντήσεις με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μιλώντας για το περιεχόμενο των επαφών της η γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι συνθήκες ζωής για τον λαό της Κούβας έχουν βελτιωθεί σημαντικά παρά την «ιμπεριαλιστική περικύκλωση και πίεση που δέχεται».

    Εκτενής ήταν η αναφορά της στη Βενεζουέλα καθώς η κ. Παπαρήγα, μεταφέροντας τις εντυπώσεις της έκανε λόγο για μια σύνθετη κατάσταση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης «καθώς στη Βενεζουέλα συντελείται μια δυναμική διαδικασία για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας κάτω από το σύνθημα της επανάστασης».

    Πρόκειται για μια διαδικασία που σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα σηματοδοτείται από βαθιές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Η διαδικασία στηρίζεται από τον Πρόεδρο Τσάβες και από λαϊκά κινήματα. Ωστόσο, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι στη Βενεζουέλα «ανασυγκροτείται και η αντίδραση, η εσωτερική αντίδραση με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων του ιμπεριαλισμού με στόχο αποκλειστικά την εξωτερική επέμβαση» και προέβλεψε ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο δυνάμεων θα είναι αναπόφευκτη στην πορεία.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε τις απειλές για δολοφονία του Τσάβες, είπε ότι ήδη έχουν δολοφονηθεί αρκετά στελέχη του κόμματος του Τσάβες, ενώ περιέγραψε με πολύ θετικά λόγια τις προσπάθειες του Προέδρου Τσάβες για την αντιμετώπιση της πείνας και τη συμβολή της Κούβας που έχει στείλει στη Βενεζουέλα 20.000 γιατρούς και άλλο προσωπικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Η κ. Παπαρήγα τέλος, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς πετρελαίου από την Βενεζουέλα λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2005 - 20:37:22 UTC