Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής : Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω
  • [02] Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο»
  • [03] Τραγωδία στο Παρίσι
  • [04] Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων σε Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο UEFA
  • [05] Από σήμερα το διευρυμένο ωράριο στα καταστήματα
  • [06] Παπαρήγα: Επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [07] Με το όνομα «Μακεδονία» οι διμερείς σχέσεις Πολωνίας-ΠΓΔΜ

  • [01] Καραμανλής : Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας -χθες- στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    «Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν εγκαταλείπεται, είναι αδιαπραγματευτη επιλογή για ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, είναι επιλογή που εξυπηρετεί την ανάγκη των πολλών και αναπτύσσεται στο σύγχρονο πολιτικό Κέντρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δέσμευση για επανίδρυση του κράτους, ανασύνταξη της οικονομίας, διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, αύξηση του κοινωνικού μερίσματος».

    Αναπτύσσοντας την τακτική του ο κ.Καραμανλής διευκρίνισε ότι «δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτε, λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάνουμε διάλογο με όλους, ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» και τόνισε: «Δεν μπορεί να επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές με τα λάθη,τις παραλείψεις και τις ατολμίες του παρελθόντος, δεν μπορεί να λέγεται ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά να προβάλλονται στερεότυπες αρνήσεις. Δεν είναι κριτική το ψέμα και η κινδυνολογία, δεν είναι κριτική το όχι σε όλα.Είναι άρνηση προόδου».

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν κατευθύνονται από δόγματα και δεν αποβλέπουν σε εφήμερες εντυπώσεις». Είναι, είπε, «η ρεαλιστική φυγή από το τέλμα που βολεύει τους λίγους, τους προνομιούχους των μικρών και κλειστών ομάδων».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προέβλεψε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει περισσότερο τις επιθέσεις του για να κάνει αισθητή την ύπαρξή του, καταφεύγει στη διαστρέβλωση, την παραποίηση, τις ισοπεδωτικές ανακρίβειες, την στείρα αντίδραση απέναντι στο καινούργιο, προσπαθεί να αποδώσει στη ΝΔ προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανεργία που δημιουργήθηκαν από τις δικές του κυβερνήσεις, διολισθαίνει σε ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τις πρακτικές τους, γιατί η δημοκρατία απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα, δεν θα παίξουμε στο ταμπλό της πόλωσης, αλλά και δεν θα αφήσουμε τίποτε αναπάντητο».

    Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου μονίμων αντιπροσώπων και του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

    «Επιδιώκουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, γιατί μία Τουρκία που προσαρμόζεται σταδιακά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να λειτουργεί καλύτερα για όλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι «η πορεία της γείτονος προς την Ευρώπη και ο ρυθμός εξέλιξης εξαρτάται από την ίδια. Η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου 2004 υπαγορεύει στην Τουρκία ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και ορίζει μία συγκεκριμένη διαδικασία που δεν μπορεί να παραμερίζεται ή να αγνοείται από κανένα. Οι συντεταγμένες στην πορεία της αυτή ελέγχονται διαρκώς από όλα τα κράτη - μέλη. Η Τουρκία θα δεσμεύεται πλέον για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικές διαδικασίες στην εξωτερική της πολιτική, θα δεσμεύεται για το σεβασμό των ανθρωπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, θα δεσμεύεται για το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, αλλά και σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο».

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "αν, πράγματι, η Τουρκία θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη υποχρεούται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς συνθήκες, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

    Σε σχέση δε με τη στάση της Ελλάδας ενόψει των κοινοτικών συνεδριάσεων, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι «λαμβάνουμε συνεχώς υπόψη τα δεδομένα και προετοιμάζουμε τις ενέργειές μας, με σύνεση και διορατικότητα. Αυτό κάνουμε ενόψει τους Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

    Στην ομιλία του έκανε μία σύντομη αναφορά στην δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «το κράτος είχε αιχμαλωτιστεί σε παθογένειες και αγκυλώσεις, που υπονόμευαν την λειτουργία του, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η διαπλοκή είχαν προσλάβει τεράστιες διαστάσεις». Πρόσθεσε δε ότι οι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσου τομέα δημιουργούσαν τεράστια ελλείματα, είχαν γίνει συνώνυμα της σπατάλης της αναποτελεσματικότητας και της ασυδοσίας.

    Η οικονομία, είπε, πίσω από την εικονική πραγματικότητα έκρυβε τεράστια χρέη και ελλείματα, η ανάπτυξη ήταν κρατικοδίαιτη και βασιζόταν σε δανεικά. Ατολμία, στασιμότητα και αδράνεια κρατούσαν την Ελλάδα σε παρατεταμένο τέλμα, συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι «ολοκληρώσαμε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θέσαμε σε εφαρμογή την επανίδρυση του κράτους, λύσαμε δύσκολα προβλήματα, που εκείνοι που τα δημιούργησαν ούτε καν τολμούσαν να αγγίξουν, δώσαμε λύση στο πρόβλημα με συμβασιούχους, στα πανωτόκια, στο ΛΑΦΚΑ, πήραμε μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, φέραμε νέο φορολογικό νόμο, νέο αναπτυξιακό νόμο, πήραμε περισσότερα από 30 μέτρα για την ενίχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βάλαμε κανόνες διαφάνειας για τα δημόσια έργα, βελτιώσαμε τις υπηρεσίες Υγείας με την απομάκρυνση των ράντζων».

    Τέλος ο κ. Κώστας Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, λέγοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί, ανατρέπουν τα ισοζύγια και αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλες, λόγω της εξάρτησής της από το πετρελαιο, που είναι υπερδιπλάσια από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος τόνισε ότι «η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες και εμφανίζει σημάδια μίας νέας αναπτυξιακής πορείας».

    Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους κύριους αξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης (ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, φορολογική μεταρρύθμιση, νέος Αναπτυξιακός νόμος, συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, νέα γεννιά αποκρατικοποιήσεων, καλύτερη αξιοποίηση του Γ΄ΚΠΣ, νέο πλαισιο λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ) ένω έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στα μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων, ενώ στάθηκε και στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2007-13 που δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και στην περιφερειακή σύγκλιση, στη στρατηγική για την προώθηση των εξαγωγών, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

    Η νέα εποχή απαιτεί απελευθέρωση αγορών, ανταγωνισμό και ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και ποιότητα, αναβάθμιση της εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την αγορά εργασίας, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει διπλάσια πετρελαϊκή εξάρτηση από τους εταίρους και οι συνέπειες από αυτή την κατάσταση είναι βαρύτατες» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στον επόμενο μήνα νομοσχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της αγοράς του φυσικού αερίου, καθώς επίσης για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία. Ειδική αναφορά έκανε στα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη θετικές ενδείξεις, ενώ αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη, τόνισε ότι επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού, η δημιουργική συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, η έμπρακτη ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων, η στήριξη του αγροτικού κόσμου και η τουριστική ανάπτυξη.

    Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και εφαρμόζει το πρόγραμμά της στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παυλόπουλος, θα αναλάβει τον κρισιμότατο ρόλο στην απορρόφηση των κονδυλίων του Δβ ΚΠΣ και η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει το πλαίσιο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να την προετοιμάσει για να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο. Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική του Υπουργείου του για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των ΚΕΠ.

    «Η ΝΔ ως κόμμα στηρίζει απόλυτα τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής», τόνισε ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης.

    Η ΝΔ προτείνει ως κόμμα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην σκεφθεί ότι έχει μπροστά της τις δημοτικές εκλογές, είπε ο κ. Β. Μειμαράκης και πρόσθεσε ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι προς όφελος των πολλών και δεν υπηρετεί, όπως λένε κάποιοι, άλλες σκοπιμότητες.

    Απευθυνόμενος προς τα κομματικά στελέχη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι έχουν πλέον τον δύσκολο ρόλο, να περάσουν τις θέσεις του κόμματος στην κοινωνία, με δεδομένο ότι κάποιες αποφάσεις δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Προανήγγειλε δε ότι η ΔΕΘ θα είναι ευκαιρία για τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

    Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της αλλαγής της εκλογής των δημάρχων και των νομαρχών από την πρώτη Κυριακή και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντάς του κομματική ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που θέλει είναι να εγκλωβίσει τις άλλες δυνάμεις.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ τόνισε ότι το θέμα της πρώτης Κυριακής στις δημοτικές εκλογές συζητείται από την δεκαετία του '80 και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αιφνιδιάζεται. Άλλωστε, είπε, είχε συζητηθεί και κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως αναγνώρισε δημοσίως ο Κ. Σκανδαλίδης.

    Ο κ.Μεϊμαράκης στάθηκε και στο θέμα της επιλογής των υποψηφίων τοπικών αρχόντων, λέγοντας ότι οι εν ενεργεία δήμαρχοι εξακολουθούν να υποστηρίζονται και είναι καταδικαστέα κάθε ενέργεια αμφισβήτησης δημάρχου ή νομάρχη.

    Επίσης είπε ότι για την τελική επιλογή δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη και τοπικά δημοψηφίσματα ή τοπικές συνελεύσεις, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και άλλη ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ για το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ

    Το θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης απασχόλησε τις τοποθετήσεις πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ στην σημερινή της συνεδρίαση.

    Τα μέλη της Κεντρικής επιτροπής που πήραν το λόγο τάχθηκαν υπέρ της εκλογής από την πρώτη Κυριακή, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η θέση αυτή ήταν προγραμματική δέσμευση του κόμματος. Η μοναδική αντίθεση που κατατέθηκε επισήμως ήταν αυτή του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποιος είπε ότι το προωθούμενο μέτρο αποδυναμώνει τους δημάρχους οι οποίοι δεν θα μπορούν να διοικήσουν.

    Σχόλια από ΚΚΕ και ΣΥΝ ΣΥΝ για την ομιλία Καραμανλή

    Επικριτικά σχολίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    «Μόλις τελείωσε η ομιλία του κ. Καραμανλή σκέφτηκα ότι είναι μία ομιλία που θυμίζει ανθοκομία και διακόσμηση. Δηλαδή, επικάλυψε την άγρια, αντιλαϊκή, ταξική πολιτική του με μια επιχειρηματολογία και κυρίως με συνθήματα, τα οποία είναι ουδέτερα, δήθεν αταξικά, αυτά τα περί "μεταρρύθμισης", περί "τομών", περί αποτελεσματικότητας της πολιτικής του. Ό,τι κι αν λέει ως πολιτικό λόγο, η πολιτική του είναι άγρια αντιλαϊκή», δήλωσε η κα Παπαρήγα.

    Εξάλλου, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας την πρωθυπουργική ομιλία εκτίμησε οτι ο κ.Καραμανλής "επιδόθηκε σε ανέξοδη μελλοντολογία".

    Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «απεκδύεται πάσης ευθύνης για τις δραματικές συνέπειες που έχει η εμμονή στις πολιτικές λιτότητας. Ομνύει, στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, στον ακραίο νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό που καταργεί κοινωνικά δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις. Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της χώρας, εν όψει της ΔΕΘ, φιλοτεχνεί μια εικονική πραγματικότητα. Εξωραΐζει τον γνωστό και από το παρελθόν μονόδρομο μιας πολιτικής με ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο».

    [02] Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο»

    Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα πως "έχουμε σχέδιο στο ΠΑΣΟΚ" και "θα ξεδιπλώσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και τις προτάσεις μας σε επιμέρους τομείς στην πορεία που κάνουμε προς τον ελληνικό λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου σε μια σύντομη διακοπή των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του στο Λαύριο δήλωσε πως "ξεκινάμε μια νέα φάση, μια νέα πορεία προς τον ελληνικό λαό, μια πορεία νικηφόρα" και ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί όλη την Ελλάδα μαζί με τα στελέχη του κινήματος που "στέκονται σήμερα δίπλα στον Ελληνα πολίτη που δοκιμάζεται από την πολιτική της ΝΔ".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "η ΝΔ στάθηκε αδύναμη να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, στο πρόβλημα της ακρίβειας, της ανεργίας και γέννησε και καινούργια προβλήματα, μια νέα φτώχεια στην χώρα μας". Πρόσθεσε ακόμη ότι "η ΝΔ υπονόμευσε την ενότητα του ελληνισμού, υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που συστηματικά κάνει, με πραξικοπήματα στην Βουλή, με την υπονόμευση της Δικαιοσύνης, με την απροκάλυπτη κομματικοποίηση του κράτους, με την έλλειψη της αξιοκρατίας".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η σημερινή κυβέρνηση "μειώνει το κύρος της χώρας μας στο διεθνές επίπεδο με τις επιλογές της ή και με την έλλειψη πολιτικής και πρωτοβουλιών" και "κάνει αποσπασματικές επιλογές στην οικονομία, επιλογές που δεν βοηθούν την παραγωγική Ελλάδα, αλλά στηρίζουν την παρασιτική Ελλάδα, επιλογές για τους λίγους, χωρίς να ακούνε τις ανάγκες των πολλών".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι "εμείς σχεδιάσαμε την δράση μας, έχω σχέδιο, έχουμε σχέδιο στο ΠΑΣΟΚ και θα ξεδιπλώσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και προτάσεις σε επιμέρους τομείς σε αυτήν την πορεία που κάνουμε προς τον ελληνικό λαό".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Καραμανλής, δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει μονόδρομος και ο μονόδρομος είναι η πολιτική της ΝΔ,δεν είναι αυτή η αλήθεια".

    "Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές και εναλλακτικές επιλογές και εμείς αυτές θα αναδείξουμε, αυτές θα ξεδιπλώσουμε. Οι επιλογές αυτές συνδυάζουν τις αξίες μας, τις αξίες που εμείς εκφράζουμε ως κίνημα, όπως η Ελλάδα της παραγωγής, της ανάπτυξης, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα της Παιδείας, του Πολιτισμού,της διαβούλευσης και της δημοκρατίας", κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Βάσω Παπανδρέου επέκρινε τον υπουργό των Οικονομικών λέγοντας ότι «ο κ.Γιώργος Αλογοσκούφης είναι ίσως ο μόνος Eλληνας που θεωρεί οτι η οικονομία πάει καλά» και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες νιώθουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ, μιάς πολιτικής που είναι ταξική, έχει αυξήσει τις ανισότητες, έχει επιβαρύνει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους με πάρα πολλά μέτρα από αυτά που έχουν παρθεί, ενώ αντίθετα έχει ελαφρύνει το βάρος προς τους ολίγους, προς τους επιχειρηματίες και πολύ σύντομα οι έλληνες πολίτες θα αντιληφθούν πολύ πιό αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πολιτικής χωρίς σχέδιο, που οδηγεί σε ανεργία, σε μείωση των επενδύσεων, σε χάσιμο σημαντικών κονδυλίων απο το Γ' ΚΠΣ, σε υποβάθμιση της προοπτικής αυτής της χώρας».

    Η πρώην υπουργός αποτιμώντας τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, είπε πως ηταν ένα διήμερο πολύ παραγωγικό και πρόσθεσε πως «συζητήσαμε την πολιτική επικαιρότητα και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ". Και τούτο διότι, όπως είπε,"τα ψέμματα έχουν, όπως πάντα, κοντά ποδάρια" και σημείωσε πως "εμείς σχεδιάζουμε, γιατί πιστεύουμε οτι αυτή η χώρα έχει προοπτική, έχει μέλλον, αλλά χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στη διήμερη συνεδρίαση του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ υπήρξε εσωτερική κριτική, η κα Παπανδρέου δήλωσε πως «λάθη πάντα γίνονται και σε μια ανοιχτή συζήτηση ο καθένας λέει την γνώμη του και βεβαίως επισημαίνονται οι αδυναμίες και ακριβώς γιβ αυτό γίνονται αυτές οι συζητήσεις για να επισημάνουμε τις αδυναμίες και να σχεδιάσουμε πιό αποτελεσματικά την πορεία μας».

    Εξάλλου, ο υπευθυνος Εξωτερικής και Αμύνης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής τόνισε πως ήταν απαραίτητο να γίνει αυτή η συζήτηση στο ΠΣ του κόμματος και πρόσθεσε ότι"πέτυχε γιατί οι περισσότεροι από εμας μιλούσαμε μέσα από την καρδιά μας, με την ψυχή μας, με ειλικρίνεια και αυτό χρειάζεται - γιατί έλειψε πολλά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στα ηγετικά του κλιμάκια - μια συζήτηση εκ βαθέων για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, για τις ανάγκες του κόσμου, για την προοπτική της χώρας μας, για την Ελλάδα του μέλλοντος και κυρίως για να ξεκαθαρίσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες για την νικηφόρα πορεία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

    Ο Χρήστος Παπουτσής τάχθηκε υπέρ της επανάληψης της συζήτησης, αλλά και επέκτασής της σε όλα τα επίπεδα του κινήματος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, «γιατί το ΠΑΣΟΚ, κακά τα ψέμματα, είχε ξεχάσει να συζητάει και κυρίως να συζητάει ειλικρινά για πολλά χρόνια».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το όριο 42% στις εκλογές για τους ΟΤΑ, ο κ.Παπουτσής δήλωσε ότι στο ΠΣ έγινε μια γενική συζήτηση και πρόσθεσε ότι "εκείνο στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι ότι αυτό είναι μια εφεύρεση της ΝΔ, περιλαμβανόταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά τώρα, όπως προωθείται, είναι στην πραγματικότητα η ομολογία ότι υποχωρεί στην συνείδηση του κόσμου, είναι μια αναγνώριση της ήττας η οποία έρχεται, προσπαθεί να αποφύγει την ήττα και να συσπειρώσει τις δικές της δυνάμεις".

    [03] Τραγωδία στο Παρίσι

    Τραγωδία, χθες, στο Παρίσι από πυρκαγιά σε κτίριο όπου διέμεναν αφρικανοί μετανάστες και που προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων, από τους οποίους τα 14 ήταν παιδιά, και τον τραυματισμό άλλων 30.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε επταόροφη πολυκατοικία στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού σπέρνοντας τον θάνατο μεταξύ των φτωχών ενοίκων.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο κλιμακοστάσιο του τρίτου ορόφου και επεκτάθηκε γρήγορα μέχρι τον έκτο όροφο του κτιρίου, στο οποίο διέμεναν 130 μετανάστες, κυρίως από τη Σενεγάλη, το Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάμπια.

    Στην περιοχή έσπευσαν περισσότεροι από 210 πυροσβέστες με 50 οχήματα, που χρειάστηκαν πάνω από τρεις ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Οι αρχές απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο και εκκένωσαν τα γειτονικά κτίρια για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το κτίριο ήταν πολύ παλιό. "Υπήρχαν παντού ποντίκια και αρουραίοι" δήλωσε ένας από τους ενοίκους. Οι οικογένειες των μεταναστών είχαν μεταφερθεί για να στεγαστούν προσωρινά στο κτίριο από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Τον τόπο της τραγωδίας επισκέφτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί ο οποίος και διέταξε ανακρίσεις για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [04] Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων σε Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο UEFA

    Δυο μεγάλες ισπανικές ομάδες, τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, θα βρουν στο δρόμο τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αντίστοιχα, στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην κλήρωση που έγινε στο Μονακό, οι πρωταθλητές Ελλάδας κληρώθηκαν στον ΣΤ` όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσουν τις Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Λιόν (Γαλλία) και Ρόζενμποργκ (Νορβηγία), ενώ οι «πράσινοι» στον Γ΄ όμιλο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) και Ουντινέζε (Ιταλία). Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 13 ή 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η φάση θα ολοκληρωθεί στις 6 ή 7 Δεκεμβρίου.

    Εξάλλου, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ, η αγγλική Μίντλεσμπρο και η Ρόμα θα βρεθούν στο δρόμο της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης και του Αρη, αντίστοιχα, στον Α` γύρο του Κυπέλλου UEFA, όπως προέκυψε από την σχετική κλήρωση στο Μονακό. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 15 Σεπτεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 29 του ίδιου μήνα. Η «Ενωση», ο «Δικέφαλος του Βορρά» και η Ξάνθη θα δώσουν τους πρώτους αγώνες εκτός έδρας, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» θα ταξιδέψουν στην αιώνια πόλη για τη ρεβάνς.

    [05] Από σήμερα το διευρυμένο ωράριο στα καταστήματα

    Τελευταία ημέρα των εκπτώσεων σήμερα και παράλληλα πρεμιέρα του νέου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

    Mέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι σήμερα -και κάθε Σάββατο- ανοικτά τα μεγάλα μαγαζιά, σύμφωνα με το δικαίωμα που τους δίνει ο νέος νόμος, ενώ οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις τονίζουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγή του ωραρίου τους και αντίθετα θα επιδιώξουν να καταργηθεί ο νόμος.

    O νόμος για το εμπόριο που περιλαμβάνει και τις επίμαχες διατάξεις για την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως την Πέμπτη. H συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει επέκταση του ωραρίου κατά μία ώρα τις καθημερινές και κατά δύο ώρες το Σάββατο, δηλαδή κλείσιμο στις 21.00μμ και 20.00μμ, αντίστοιχα.

    Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σταδιακά στη διεύρυνση, ξεκινώντας από τα κεντρικότερα καταστήματά τους. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση περισσότερων ωρών λειτουργίας, βάσει του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος, τα υπερκαταστήματα ΙΚΕΑ, Κωτσόβολος και Αττικα και τα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος και Carrefour.

    Ο εμπορικός σύλλογος της Aθήνας, δηλώνει την πρόθεσή του τα μέλη του να διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι και η ΓΣΕΒΕΕ αντιδρούν στη διεύρυνση και τονίζουν ότι αυτή συνιστά απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

    [06] Παπαρήγα: Επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    "Ναι" στις συνεργασίες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει το ΚΚΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα στρέφονται κατά της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα και ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στη Λάρισα, ότι το ΚΚΕ δεν εκβιάζεται στη μάχη των τοπικών εκλογών.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε, μάλιστα τους πολίτες να "υπογράψουν το χαρτί απόλυσης" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε παράλληλα ως μείζον ζήτημα τη συγκρότηση μιας κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που θα είναι το φρούριο στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι στάχτη στα μάτια του λαού, είπε και ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μια αποφασιστική και όχι επιφανειακή επίδειξη και να μην μπουν κάτω από σημαίες που κάνουν λαθρεμπόριο ψήφων.

    Οσον αφορά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η γραμματέας του ΚΚΕ εμφανίστηκε θετική υπέρ των συνεργασιών, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν εκβιάζεται στη μάχη των τοπικών εκλογών και δήλωσε ότι θα γίνουν συνεργασίας με δυνάμεις που συμφωνούν με καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

    Η κα Παπαρήγα βρέθηκε στη Λάρισα για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής συνδιάσκεψης για τη νεολαία που θα κάνει το ΚΚΕ το φθινόπωρο.

    [07] Με το όνομα «Μακεδονία» οι διμερείς σχέσεις Πολωνίας-ΠΓΔΜ

    Η κυβέρνηση της Πολωνίας προχώρησε στην αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε διμερές επίπεδο. Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας ενημέρωσε την πρεσβεία της ΠΓΔΜ στη Βαρσοβία ότι απο εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιεί την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στη διμερή επικοινωνία με τα Σκόπια, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία "FYROM".

    Τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία ζητείται να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην απόφαση της Πολωνίας. "Μόνο μια τέτοια λύση θα διευκολύνει την πορεία της πΓΔΜ στην πραγματοποίηση της επιθυμίας της να προχωρήσει προς και να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς", δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε επίσης ότι "είναι γνωστό ότι η Πολωνία έχει αποφασίσει κι εκείνη να εφαρμόσει την πρακτική που ακολουθούν εδώ και δέκα χρόνια πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρουμανία κ.ά. Η πρακτική αυτή συνίσταται στην χρήση του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ ονόματος "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (FYROM) στις διεθνείς σχέσεις και τους διεθνείς οργανισμούς -όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση- και παράλληλα στη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας αυτής στη διμερή επικοινωνία".

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή κάποια δήλωση απο την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το θέμα αυτό. Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στην ενέργεια αυτή, μετά τις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίες αναγνώρισαν μονομερώς τη ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2005 - 19:59:56 UTC